InfoMigjorn, revista virtual sobre llengua catalana
_________________________________________
.........................[8.000 membres].........................
 
Resum número 5
 
Si voleu donar-vos de baixa, cliqueu ací
Si voleu donar d'alta una adreça electrònica, cliqueu damunt l'enllaç: http://infomigjorn.drac.com/alta
Si voleu posar-vos en contacte amb l'administrador d'InfoMigjorn, escriviu a l'adreça InfoMigjorn@telefonica.net
 
Enviat pel servei Sala de premsa de DRAC telemàtic (http://drac.com)

 
1) Joan Solà - Antoni Bassas
2) Joan Tudela - La fragmentació de la nostra àrea idiomàtica
3) Eugeni S. Reig - Nit en vetla
4) L'Associació Catalana de Premsa Comarcal obre una hemeroteca digital
5) Activitats a l'Espai Mallorca
6) Ha eixit el número 501 del setmanari EL PUNT (Edició del País Valencià),
 
==================================================================
 
 
1) Joan Solà - Antoni Bassas
 
Publicat en el suplement de cultura del diari AVUI
 
 

Antoni Bassas

 

El dia que lliuro aquest article (29.VI) encara no s'ha dit gran cosa sobre el cessament d'Antoni Bassas a Catalunya Ràdio. Una cosa de la dimensió d'aquesta té molts replecs i l'articulista pot fàcilment no encertar-la de ple. D'altra banda, jo no sabia res d'això i no he tingut temps de preparar el comentari. Però aquestes limitacions no m'han de privar de dir alguna cosa sobre un esdeveniment que considero de primera magnitud.

Antoni Bassas ens dóna les primeres notícies del dia amb una professionalitat de periodista molt ben informat, enormement treballador, honrat, divertit, optimista, civilitzat, valent i amb un llenguatge natural i digne. Els qualificatius recauen en el seu programa i per tant en el seu equip. En molt pocs minuts passa revista de la política local i internacional, de l'economia, de la premsa, del temps, dels espectacles. I ens ofereix comentaris decisius d'especialistes i detalls atractius com ara l'enigmàrius. Però una qualitat central és la seva valentia, traduïda en breus comentaris personals a les notícies, sobretot quan es tracta de la cançó de l'enfadós dels insults, el cinisme i altres atacs contra el nostre país. Els nacionalistes espanyols de tota mena, d'allà i d'aquí, d'això en diuen nacionalisme, un dels insults habituals, legals, impunes contra els quals ens toca defensar-nos si no volem ser cornuts i pagar el beure. Bassas s'ha guanyat a pols el lideratge d'audiència.

I, pel que veig i sento i llegeixo, aquesta seva posició clara i ferma deu ser el que ha fet forat, no pas en els poders mediàtics de l'Ebre enllà, sinó en les jerarquies del nostre poder, d'un poder que declara obertament i fins amb un punt d'agressivitat, que Catalunya és Espanya, amb totes les conseqüències. I que declara també, amb veu alta i sense embuts, que cal depurar TV3 i Catalunya Ràdio dels que ells anomenen nacionalistes. És a dir, de l'únic tret que precisament justifica aquests dos mitjans de comunicació, que els salva de ser totalitaris com la majoria dels altres, que els fa ser alguna cosa més que simples escolans d'amén dels veritables nacionalistes, dels grans manipuladors de la política, els idearis i els referents de l'Estat. Han cridat l'atenció contra la sibil.lina espanyolització d'aquests dos mitjans diversos comentaristes des de fa temps. Si això continua així, arribarà un dia que molts ciutadans deixarem d'escoltar TV3 i Catalunya Ràdio, i, potser pitjor, desitjarem que s'enfonsin: que no hi ha pitjor metzina que la que et proporciones tu mateix. ¿És potser precisament això el que ¾naturalment, negant-ho¾ desitja la Generalitat, per acabar de rematar, contra nosaltres, l'estira-i-arronsa que secularment mantenim amb els totalitaris? Ens caldrà estar alerta per veure si la notícia d'avui és la gota que fa vessar el got. Sigui com vulgui, jo vull agrair a Antoni Bassas la seva trajectòria de professional independent i patriota, de persona que no es ven el país per una cadira a la ràdio.

 

Joan Solà
 
 
NOTA.- El text d'aquest article és l'original que Joan Solà ha enviat al diari AVUI i que ha tingut l'amabiliat d'enviar també a la llista InfoMigjorn, per tant podria haver-hi alguna petita diferència entre aquest text i el publicat en el diari.
 
====================================================================
 
 
2) Joan Tudela - La fragmentació de la nostra àrea idiomàtica
 
Publicat en Les Notícies de llengua i treball, revista cultural de la UGT de Catalunya, al número de juny del 2008
 
 

La fragmentació de la nostra àrea idiomàtica

 

Joan Tudela

Àrea de Llengua i Comunicació

de la Fundació Comaposada

 

 

Vet aquí el que hauria de ser un dels nostres lemes nacionals: contra la fragmentació, vertebració. La fragmentació administrativa de la nostra àrea idiomàtica és un fet i és un problema.

 

Que és un fet és indiscutible. La nostra llengua és parlada a Andorra, que és un Estat independent, i a Catalunya, les Illes i el País Valencià, que són tres comunitats autònomes del Regne d'Espanya, i a la Catalunya del Nord, que és un departament de la República francesa, i a l'Alguer, que és un municipi de l'illa italiana de Sardenya, i també a la franja oriental d'Aragó i a la regió del Carxe de Múrcia, que són totes dues comunitats autònomes d'Espanya. Una fragmentació territorial ben notable.

 
Fragmentació administrativa que inclou un gran ventall de situacions legals. A Andorra el català és oficialment establert, en paraules d'Espriu, "amb una absoluta, única, indiscutida sobirania". A Catalunya i a les Illes el català és la llengua pròpia i oficial. Al País Valencià gairebé. A la Catalunya del Nord, a l'Alguer i a l'Aragó el reconeixement legal del català és escàs. A Múrcia és mínim.
 
Des de l'òptica sociolingüística, la varietat és igualment notable. A la Franja aragonesa, que no ha rebut immigració, la vitalitat del català és alta, mentre que a la Catalunya del Nord la substitució del català s'ha gairebé completat. A Andorra i a Catalunya i a les Illes, terres receptores d'immigració, la situació del català és encara sòlida, però delicada. Al País Valencià –i al diguem-ne apèndix valencià del Carxe– la llengua recula, tot i que manté una certa vitalitat en algunes comarques. A l'Alguer la situació actual del català és precària.

 

La consciència de la unitat de la llengua es troba igualment fragmentada. Al País Valencià, on fins i tot el nom de la llengua és diferent: s'anomena valencià, és on està més arrelada la reticència al reconeixement de la unitat.

 

Davant aquest panorama, des del catalanisme lingüístic, existeix la temptació de dir “apaga y vámonos”. Però, com que no podem permetre'ns el luxe del pessimisme, hem d'optar per l'optimisme actiu. Contra la fragmentació, vertebració. Necessitem com l'aire que respirem la vertebració –lingüística, cultural, comunicativa– de  la nostra àrea idiomàtica. 

 

Internet, el gran espai virtual de la nostra època, és extraterritorial, de manera que la nostra fragmentació administrativa no l'afecta. La instauració, a més, del domini .cat representa un reconeixement important de la llengua catalana a la xarxa. Tots els espais que s'hi expressen en català –webs, diaris digitals, etcètera– formen el país català a la xarxa, un país feliçment unificat.

 

També tenim feliçment unificada la nostra normativa lingüística. Malgrat que existeixen dues autoritats, que són l'Institut d'Estudis Catalans i l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, malgrat que fins i tot El Temps, un setmanari que milita a favor de la idea de Països Catalans, es planteja la coexistència a les seves planes de tres estàndards (català, valencià, balear), la veritat és que ortografia, lèxic, morfologia, sintaxi i fonètica de la nostra llengua no presenten més diferències territorials que les altres llengües europees.

 

Un altre actiu que tenim és l'articulació d'alguns dels àmbits de la nostra societat, com ara la Federació Ramon Llull, que aplega Òmnium, Acció Cultural del País Valencià i l'Obra Cultural Balear, i l'Institut Joan Lluís Vives, que és la xarxa d'universitats de tot el nostre àmbit lingüístic.

 

El mal, però, és que hauríem d'haver vertebrat un mercat cultural compartit i un espai de comunicació compartit i no ho hem fet. Els llibres en la nostra llengua que publica una editorial valenciana haurien d'arribar a tot arreu. El teatre en català de Barcelona s'hauria de representar a València sense haver de canviar de llengua. Un cantant de Mallorca hauria de ser escoltat, també, a la part continental del nostre àmbit lingüístic. Però sobretot hauríem de tenir una premsa, una ràdio i una televisió en la nostra llengua adreçades a tota la gent que viu de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó. El dilema de les llengües minoritzades com la nostra és “o substitució o normalització”, en paraules d'Aracil. Hi podem afegir, també, que el dilema és o fragmentació o vertebració.

 

===================================================================

 
 
3) Eugeni S. Reig - Nit en vetla
 
Publicat en el setmanari EL PUNT (Edició del país Valencià)
 
 
Nit en vetla
 
¿Què significa passar una nit en vetla? Significa passar-se tota la nit sense dormir siga per a treballar, estudiar, divertir-nos, cuidar un malalt, etc. En valencià tenim el verb vetlar i els derivats vetla, vetlada i vetlador. El substantiu vetla es pronuncia amb v labiodental, e doble oberta i ele geminada.
Durant la nit del 31 de març a l'1 d'abril del 2007 varen haver a la ciutat de València diversos actes lúdics i culturals organitzats per l'ajuntament que varen ser batejats amb el nom aberrant de Nit en vela. La grafia vela, sense la t que indica que la pronúncia de la ele ha de ser geminada és una autèntica barbaritat. Jo conec molt bé la paraula vetla del meu valencià aprés per tradició oral i pronuncie i he pronunciat sempre la ele geminada. He sentit dir que es pensen fer més edicions d'eixa nit en blanc, plena d'actes lúdics i culturals, tal volta enguany o potser en anys pròxims. Per si un cas, com és fàcil d'imaginar, es pensa usar una altra vegada la mateixa denominació, em permet recordar que la grafia ha de ser imprescindiblement Nit en vetla d'acord amb la normativa lingüística que emana de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, que és l'únic organisme que, a la Comunitat Valenciana, té capacitat per a elaborar una normativa per a la nostra llengua, tal com està especificat de manera molt clara en el nostre estatut d'autonomia, que és una llei orgànica de l'estat espanyol i, per consegüent, de compliment obligat, sobretot per a un organisme que pertany a l'administració pública, com és el cas de l'Ajuntament de València. Les normes –com les lleis, els codis i els reglaments– s'han de complir imprescindiblement. Vivim en un estat de dret i tots hem d'acatar les regles del joc, no hi ha altre remei.
 
===================================================================
 
 
4) L'Associació Catalana de Premsa Comarcal obre una hemeroteca digital
 
Publicat en el diari digital VilaWeb dijous 4 de setembre del 2008
 

L'Associació Catalana de Premsa Comarcal obre una hemeroteca digital

S'hi poden consultar números de totes les publicacions associades

L'Associació Catalana de la Premsa Comarcal (ACPC) ha obert PremsaComarcalDigital.cat, una hemeroteca en línia, gratuïta i a disposició de tothom, en què es poden consultar la majoria dels exemplars de les publicacions que formen part de l'associació, publicats entre l'any 2000 i l'any 2007. Segons l'ACPC, l'hemeroteca encara es va construint. Entre més coses, això vol dir que durant els mesos vinent s'hi anirà afegint més informació.

A l'hemeroteca, s'hi poden cercar continguts per comarca, publicació i periodicitat, per exemple, i, quan hom ha trobat allò que cercava, sigui una portada, sigui una pàgina interior de la publicació, s'ho pot descarregar en pdf o llegir-ho en format web.

L'ACPC ha signat acords de col·laboració amb la Universitat Autònoma de Barcelona i amb la Diputació de Barcelona perquè l'hemeroteca digital es pugui consultar des de les xarxes de biblioteques d'aquests dos organismes.

===================================================================

 

5) Activitats a l'Espai Mallorca
 
dimarts 9 a les 19:30  PETJADES. 10 ANYS D'ESPAI MALLORCA exposició

Inauguració de l'exposició Petjades. 10 anys d'Espai Mallorca, amb escenografia  de Gina Cubeles, comissariada per Abigail Monells i Amanda Vich, disseny gràfic de Pastora Muncunill i Toni Mora, i audiovisual de Dani Ferrer.
Amb aquesta exposició volem donar les gràcies a totes les persones que han deixat una petjada a l'Espai Mallorca fent possible l'existència d'aquesta ambaixada cultural de les Illes Balears a Barcelona.
Fins el 2 d'octubre.


dimarts 16 a les 19:30      OBRA CULTURAL BALEAR, CAMPANYES 08/09 presentació

Amb l'objectiu d'informar als socis, simpatitzants i interessats residents a Barcelona, l'Obra Cultural Balear farà un petit repàs de les campanyes i activitats dutes a terme en el que portem d'any i  presentarà els objectius i propostes de l'entitat per l'any 2009.


dimecres 17 a les 19:30 BLAI BONET. ENTRE EL CORAL I L'ESPIGA documental

"Blai Bonet. Entre el coral i l'espiga" sintetitza en menys d'una hora la biografia del poeta santanyiner. Amb l'objectiu d'aconseguir una obra audiovisual suggerent, s'han emprat distints registres, sonors i visuals. Si bé les entrevistes ens proporcionen la informació de primera mà, s'han usat altres recursos estètics com recreacions ficcionades d'episodis concrets o material gràfic i audiovisual inèdit. El documental pretén, de forma rigorosa, ser fidel a l'esperit de Blai Bonet i per aquest motiu ha estat enregistrat en els espais reals en els quals ell es va moure.
Direcció: Pere Salom. Direcció Fotografia: Christopher Warwick. Entrevistes: Antoni Vidal Ferrando, Biel Mesquida, Antoni Tàpies, Josep Maria Flotats, Blai Munar, Pere Munar, Margalida Pons, Miquel Pons, Alex Susana, Bernat Nadal, Miquel Julià, Mossèn Lluís Bonet.


dijous 18 a les 19:30    LA NARRATIVA INSULAR DEL SEGLE  XX     taula rodona

Amb motiu de la publicació La narrativa insular del segle XX de Pilar Arnau, publicat a Documenta Balear Edicions.  Els escriptos Sebastià Alzamora, Pilar Arnau i  Andreu Gomila exposaran les seves idees i faran una valoració d'aquest període de la literatura recent.


dijous 25 a les 19:30 10 ANYS D'ESPAI MALLORCA festa

Avui fa 10 anys que l'Espai Mallorca va obrir les seves portes a Barcelona i ens agradaria molt comptar amb la vostra presència a l'acte de celebració.
Entre d'altres coses, es podrà veure l'exposició Petjades. Deu anys d'Espai Mallorca.
i Miquel Àngel Llonovoy ens oferirà una performance feta a mida.


dilluns 29 a les 19:00h   JOANA E. DE MARIA ANTÒNIA OLIVER espai lectura

A l'espai lectura del setembre es comentarà el llibre Joana E. de Maria-Antònia Oliver. Condueix l'espai lectura l'escriptor Sebastià Bennasar.
Joan E. és una història real. És la història que va voler escriure Maria-Antònia Oliver després de conèixer a na Joana. Com també va voler que fos en veu de na Joana, i no de qui escrivia, que ens fos contada; amb el seu propi llenguatge, la seva manera d'explicar-se, els seus dubtes, contradiccions, moments de felicitat i moments de misèria....
 

dimarts 30 a les 19:30 DE "TOLSTOIEVSKI" ALS NOSTRES DIES taula rodona i recital

El Pen Català vol dedicar el Dia Internacional de la Traducció d'enguany a parlar de la traducció del rus al català. La jornada es planteja conèixer de més a prop la problemàtica de la traducció del rus al català i què caldria fer per corregir la situació.
19:30 h: Taula rodona amb Helena Vidal (traductora, professora de la UB), Ramon Pinyol i Torrents (traductor, professor de la UV), Ricard San Vicente (traductor, professor de la UB), Maria Bohigas (editora), Andrei Guelàssimov (autor de la novel·la La set, 2002).
21 h: Recital de poesia pensat com un homenatge tant als grans poetes russos, com als grans traductors de la poesia russa al català. Les poetes Maria Ignatieva i Xènia Dyakonova, els traductors Helena Vidal i Jaume Creus i les actrius Maria Bosom i Laura Pau recitaran versions originals i traduccions catalanes de la poesia de Puixkin, Akhmàtova, Mandelstam, Pasternak i Kuixner, entre d'altres. La violinista Laura Álvarez acompanyarà el recital amb fragments de les obres més representatives de la música clàssica russa.
"Homer i el mar es mouen per amor." Ósip Mandelstam


Entrada lliure a tots els actes

Espai Mallorca - carrer del Carme 55, 08001 Barcelona Tel: 93-442 91 93 Horari: de dilluns a divendres de 9 a 21 hores.  Dissabtes de 10 a 14 hores.
www.espaimallorca.cat
 
Font: InfoZèfir
 
=====================================================================
 
6) Ha eixit el número 501 del setmanari EL PUNT (Edició del País Valencià), diumenge 7 de setembre del 2008, amb els contiguts següents:
 
DOSSIER

• CASTELLA-LA MANXA,  ha posat data de caducitat al transvasament del Tajo al Segura, però continua la sobreexplotació de l'aqüífer que minva el cabal del Xúquer, extraient-ne més aigua que la que ens cedeixen.
 
OPINIÓ
• Aquesta setmana, a més de les opinions dels lectors i lectores del setmanari, trobem les opinions de: Elena Plaza i Balseiro, Josep Lluís Doménech, Albert Ferrer i Orts, Lluís Martínez Benaches, Eugeni S. Reig (Clar i en valencià), Dolors Jimeno (Viatge), Gemma Busquets (Mira la tele), Xavier Aliaga (Escriptori), Mònica Baixauli (Cinema) i Josep Lluís Pitarch (Repunt).
 
 ENTREVISTA
• ANA NOGUERA,   és la cinquena candidata a liderar el PSPV-PSOE en el pròxim congrés i es presenta amb un discurs nítidament esquerrà i renovador i amb la voluntat d'acostar el partit al carrer i allunyar-lo dels despatxos.
 
 REPORTATGE
• L'ENSENYAMENT EN PEU DE GUERRA  i mobilitzat en l'inici de curs per fer front a la política del govern valencià. Als problemes amb què finalitzava el curs passat, s'afig la manca d'infrastructures i el conflictiu repartiment de l'alumnat immigrant als centres docents
 
 GASTRONOMIA
• BOTIFARRA, SAL I CARAMEL  a la huitena edició de la Cuina Amiga del Balneari de Xulilla, que tradicionalment l'obre Rafa Calabuig del restaurant El Tinell de Calabuig d'Ontinyent.
 PILOTA
• L'INDIVIDUAL BANCAIXA  ja té forma i Alvaro i Genovés II parteixen coma màxims favorits dins d'un torneig que comença el diumenge 14 de setembre amb gran expectació.
 
CONTRAPORTADA
• ESTIU INTENS   després d'un agost mogut des del punt de vista informatiu. La tardor promet molta animació vistes les circumstàncies.
 
AQUESTA SETMANA A PRESÈNCIA:
- Dossier:  Malària.
- Reportatge: Jerusalem.
- Entrevista: Arcadi Oliveres.
- Societat: El Gaudí més obrer renaix.
 
=====================================================================
 
 
InfoMigjorn és un butlletí que distribueix missatges informatius relacionats amb la llengua catalana, com ara:
– Retalls de notícies de premsa.
– Articles, publicats o inèdits.
– Informacions sobre seminaris, congressos, cursos, conferències, presentacions de llibres, publicacions de revistes, etc.
– Ressenyes de llibres, publicades o inèdites.
Així com altres missatges informatius relacionats amb sociolingüística, gramàtica històrica, dialectologia, literatura, política lingüística, normativa, etc.
Us pregue encaridament que feu arribar aquest missatge als vostres coneguts a fi que l'existència del nou butlletí InfoMigjorn siga coneguda per la quantitat més gran possible de persones interessades en la llengua catalana.
<