InfoMigjorn, revista digital sobre llengua catalana [10.500 membres]
 
Butlletí número 1181 (dilluns 01/06/2015) - Continguts triats i enviats per Eugeni S. Reig
 
Podeu donar d'alta en InfoMigjorn les adreces que considereu oportunes ací
Podeu donar-vos de baixa en InfoMigjorn fent clic en l'enllaç que trobareu al final d'aquest butlletí
 
 
SUMARI
 
 
1) Pau Vidal - El catanyol es cura. És per llegir?
 
 
 
 
5) Griselda Oliver i Alabau - El cas del català a la Franja
 
6) Joaquim Torrent - Més sobre la Franja, encara
 
 
8) Lliurament del Premi de Foment de la Llengua de Signes Catalana
 
 
 
 
 
1)
 
Publicat en el llibre El catanyol es cura. Interferències castellà- català. de Pau Vidal (Editorial Barcanova, Barcelona, 2012)
 
 
El catanyol es cura
Pau Vidal
 

És per llegir?

Exemple d'Ús: «De bestieses com aquesta ens en trobem a diari

Ús correcte: «…ens en trobem cada dia/diàriament

 
 
2)
 

Aula de Lletres Valencianes - Revista Valenciana de Filologia

Presentació de la revista a La Nau

Data: 3 de juny de 2015 de 19:00 a 21:00.

Centre: La Nau, Centre Cultural.

Sales: La Nau. Aula Magna.

Presentació dels núms. 3 i 4 de la revista Aula de Lletres Valencianes - Revista Valenciana de Filologia.
 
Participen:
Antonio Ariño, Vicerector de Cultura i Igualtat la Universitat de València
Antoni López Quiles, professor de la Facultat de Filologia la Universitat de València
Abelard Saragossà, professor de la Facultat de Filologia la Universitat de València
Àngel Calpe, Acadèmia Valenciana de la Llengua.
Manuel Boix, artista
 
Entrada lliure , aforament limitat a la capacitat de la sala
 
Organitzen: Acadèmia Valenciana de la Llengua, Institució Alfons el Magnànim i Taula de Filologia Valenciana.
 
 
3)
 
Publicat en RACÓ CATALÀ diumenge 17 de maig del 2015
 

Aquestes dades es van fer públiques en l'últim Seminari Aragonès de Sociolingüística

 
Només un 53,9% de la població de la Franja sap parlar català. Aquestes dades es van donar a conèixer en el marc del Seminari Aragonès de Sociolingüística, en el qual es van presentar els resultats dels Cens 2011 a Aragó.

L'estudi també detalla que la situació és pitjor al Matarranya, on les deficiències pel que fa a l'ús del català són més destacades perquè dos terceres parts dels parlants no saben escriure en català.

D'altra banda, al conjunt d'Aragó, només un 10% de la població entén el català (6,2%) o l'aragonès (3,3%). Segons les dades d'aquest estudi, el major nombre de catalanoparlants se situen a la comarca del Baix Cinca.

Un terç de la població que parla l'aragonès i una quarta part dels catalanoparlants de tota la comunitat es troben a la comarca de Saragossa, principalment a la capital.
 
 
4)
 
 
Josep Miquel Bausset
 
 
5)
 
Publicat en la revista digital NÚVOL dimarts 19 de maig del 2015

El cas del català a la Franja

Griselda Oliver i Alabau
 
6)
 
Publicat en la revista digital NÚVOL dilluns 18 de maig del 2015
 
 
7)
 
Publicat en la revista digital NÚVOL dilluns 18 de maig del 2015
 
8)
 
Lliurament del Premi de Foment de la Llengua de Signes Catalana
 
El lliurament de la primera edició del Premi de Foment de la Llengua de Signes Catalana, de reconeixement de persones, entitats i iniciatives que contribueixen al foment, la difusió i el prestigi de la llengua de signes catalana, tindrà lloc el dimecres 3 de juny, a les 18.00 hores, al Palau de la Generalitat. L'acte serà presidit pel conseller de Cultura, Ferran Mascarell i també hi participarà la directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa. El dia 3 de juny farà cinc anys que va entrar en vigor la Llei 17/2013 de la llengua de signes catalana.
 
El Premi de Foment de la Llengua de Signes Catalana té caràcter biennal i s'atorgarà en tres categories: a una persona signant per la seva trajectòria, a una entitat i a una iniciativa de foment de la llengua de signes catalana.
 
El jurat del premi està presidit pel conseller de Cultura, Ferran Mascarell i en formen part la directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa; Gemma Alsina en representació del Departament d'Ensenyament; el president de la Federació de Sords de Catalunya (FESOCA), Antonio Martínez; el membre de la Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans, Joan Martí i Castell; la presidenta de l'Associació de Pares de Nens Sords de Catalunya, Raquel Perich i el president de l'Associació de Persones Sordcegues de Catalunya, Ricard López.
 
El Premi de Foment de la Llengua de Signes Catalana juntament amb els Pompeu Fabra per a la llengua catalana i el Premi Robèrt Lafont de promoció de la llengua occitana constitueixen els tres guardons institucionals de la Generalitat per a la projecció i el foment de les llengües oficials de Catalunya.
 
L'Estatut d'autonomia (art. 50.6) preveu que la llengua de signes catalana ha de ser objecte d'ensenyament, protecció i respecte. El Parlament de Catalunya va aprovar la Llei 17/2010, de 3 de juny, de la llengua de signes catalana, que preveu a l'article 8.1 que l'Administració de la Generalitat ha de difondre l'existència de la llengua de signes catalana. L'any 2012 el Govern va crear el Consell Social de la Llengua de Signes Catalana com a òrgan d'assessorament, consulta i participació social en la política lingüística del Govern amb relació a la llengua de signes catalana. La Direcció General de Política Lingüística és l'òrgan competent per a la direcció, planificació, coordinació interdepartamental i execució de la política lingüística en relació amb la llengua de signes catalana.
 
9)
 
Publicat en la web de la Generalitat de Catalunya divendres 15 de maig del 2015

El Departament de Cultura i la Diputació de Barcelona impulsen 1.125 hores de formació en català

Ambdues institucions signen un acord mitjançant el quan també es traduiran normes ISO/UNE per al món de l'empresa

El Departament de Cultura i la Diputació de Barcelona han signat un conveni per fomentar l'ús del català arran del qual es portaran a terme 1.125 hores de formació en català en col·laboració amb els centres de promoció econòmica locals. L'acord tindrà especial incidència en el món de l'empresa.La Direcció General de Política Lingüística, a través del Consorci per a la Normalització Lingüística, durà a terme la formació i la Diputació de Barcelona aportarà 86.000 euros al projecte.

Així mateix, en el marc de l'acord, el Departament de Cultura i el TERMCAT Centre de Terminologia duran a terme la traducció de normes ISO/UNE, uns documents d'alta utilitat en l'àmbit empresarial. En aquest cas, el conveni hi destina 24.000 euros.

Nota de premsa

 
10)
 
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
InfoMigjorn és un butlletí que distribueix missatges informatius relacionats amb la llengua catalana, com ara:
– Retalls de notícies de premsa.
– Articles, publicats o inèdits.
– Informacions sobre seminaris, congressos, cursos, conferències, presentacions de llibres, publicacions de revistes, etc.
– Ressenyes de llibres, publicades o inèdites.
Així com altres missatges informatius relacionats amb sociolingüística, gramàtica històrica, dialectologia, literatura, política lingüística, normativa, etc.
 
 
Enviat pel servei Sala de premsa de DRAC telemàtic http://drac.com
 
PROTECCIÓ DE DADES. En virtut de les lleis vigents en matèria de protecció de dades (LOPD) us informem que us hem enviat aquest correu utilitzant les dades de contacte que ens vàreu facilitar en el seu moment i que vàrem incorporar al nostre arxiu. Teniu dret a sol·licitar l'accés, la modificació o la cancel·lació de les vostres dades, incloent-hi l'adreça de correu electrònic, del nostre arxiu. Podeu contactar amb nosaltres enviant un missatge a l'adreça infomigjorn@telefonica.net Si voleu donar-vos de baixa, cliqueu ací