InfoMigjorn, revista digital sobre llengua catalana [10.400 membres]
 
Butlletí número 1133 (dilluns 09/03/2015) - Continguts triats i enviats per Eugeni S. Reig
 
Podeu donar d'alta en InfoMigjorn les adreces que considereu oportunes ací
Podeu donar-vos de baixa en InfoMigjorn fent clic en l'enllaç que trobareu al final d'aquest butlletí
 
 
SUMARI
 
 
1) Pau Vidal - El catanyol es cura. Però, si volem, fumem.
 
 
 
4) Vicent Sanchis - Els “calorets” de Rita
 
5) Empar Moliner - El caloret del verano
 
6) Salvador Company - Rita, la filipina
 
 
 
 
 
11) Activitats d'Edicions del Bullent en la Fira del Llibre de València
 
12) Carles Ribera - ‘Hi ha que ser bilingües, clar'
 
 
 
 
 
1)
 
Publicat en el llibre El catanyol es cura. Interferències castellà- català. de Pau Vidal (Editorial Barcanova, Barcelona, 2012)
 
 
El catanyol es cura
Pau Vidal
 

Però, si volem, fumem

 

Exemple d'Ús: «No, passo de Winston, a mi m'agrada el de liar

Ús correcte: «Passo de Winston, a mi m'agrada el de cargolar

Explicació: Alerta a l'hora de fer derivacions: sabem que per dir lío podem dir, entre altres sinònims, embolic, però el tabac no s'embolica (si no és que és per regalar).

 
 
2)
 
 
 
3)
 
Publicat en el diari EL PAÍS dimarts 24 de febrer del 2015
 
 
 
4)
 
Publicat en El Punt Avui dimarts 24 de febrer del 2015

Els “calorets” de Rita

 
5)
 
Publicat en el diari ARA dimarts 24 de febrer del 2015

El caloret del verano

Empar Moliner
 
L'alcaldessa de València, Rita Barberá, ha demanat simpàtiques disculpes pel discurs -molt sobri- que va consumar amb motiu de la Crida de Falles. Un discurs que, probablement, ha fet que el nostre company Albert Pla Nualart, lingüista de l'ARA, agafi la baixa per glossopeda i depressió. En l'execució hi havia neologismes com ara “dejeim passar” (deixem passar), “sin dua” (sens dubte) o “verano” (estiu), per no parlar del genuí “el caloret” (la caloreta), que no entenc com no surt a totes les novel·les del Ferran Torrent. Es demostra, doncs, que per a Barberá la llengua d'Ausiàs March no té secrets. Llàstima que les disculpes les ha demanat en espanyol, ostres. Jo, si fos valenciana, la tornaria a votar. Ja me la imagino en propers actes on s'hagi de fer servir aquesta llengüeta que alguns encara parlen. Imaginem-nos que, per atzar, ha de recitar la famosa Homenatge a Teresa, de l'Ovidi Montllor. Cap problema. Som-hi amb dos “cojons”. La cosa començaria aproximadament així: “Com un recuerd d'infangtès, siempre m'acordaré de la Terès, bailang el vals”. I seguiria d'aquesta manera: “Mig despeinà ens mostrava els pierns i ens daba leccions del cuerp human”.

Però és que el seu mètode lingüístic és tan genial que ja la veig fins i tot visitant escoles bressol i perpetrant diverses cançons infantils per a gaudi de la canalla. Per exemple, com cantaria l'alcaldessa aquella cançó tan edificant i educativa que diu “Hi ha cinc ampolles a dalt de la paret...”? Segur que és una cançó que li agrada molt (és fàcil d'escenificar). No seria estrany que cantés: “Hi ha cinc boteils encim del paret, però si un boteil cayés per mala suert, quedarien catre boteils encim del paret”. I així, anar cantant, cantant, fins que no en quedés cap, d'ampolla.

 

6)
 
Publicat en la revista digital NÚVOL dimarts 24 de febrer del 2015

Rita, la filipina

Salvador Company
 
7)
 
Publicat en el blog LO RECLAM DE L'EBRE dimarts 24 de febrer del 2015

“Rita, Rita. Lo que se da SÍ se quita”

Joaquim Vilagrassa

“Reír por no llorar” es diu en castellà. Jo no puc parar de riure, perquè si m'aturo hauré de plorar. La peroració de la Rita Barberà no té terme mig: o rius o plores. He viscut molts anys al País Valencià, per motius professionals, i conec de prop les dificultats del valencià per ser una llengua normal, agreujat en els últims anys pels governs del PP que, des de Madrid i, sobre tot de de la mateixa València, hi ha jugat en contra de forma ferotge i despietada. Lo de la Rita és tan greu que fins i tot “Las Provincias” ho tracta mig de forma objectiva, encara que donant-li més valor al fet de que demani disculpes que al fet de la ridícula ofensa al poble i a la llengua. Ni el món faller, ni la nostra llengua, en general, es mereixen tanta degradació intel·lectual ni moral. No tinc ganes de plorar: continuo rient.

 
8)
 
 
 
9)
 
Publicat en ÚLTIMA HORA dilluns 23 de febrer del 2015
 
 
Antoni Alorda
 
 
10)
 
Publicat en LA VANGUARDIA dilluns 23 de febrer del 2015
 
 
 

 
 
11)
 
Activitats d'Edicions del Bullent en la Fira del Llibre de València
 
El pròxim 22 d'abril comença la Fira del Llibre de València, que enguany celebrarà la seua cinquantena edició.
Com tots els anys, s'organitzen activitats escolars, per a enriquir la visita dels escolars a la Fira. Una gran oportunitat per a conèixer als autors dels llibre que ens han fet viure experiències.

Nosaltres hem proposat quatre activitats per als dies 22, 28 i 30 d'abril. Voleu conèixer a qui està darrere de les nostres històries?
Ací teniu l'enllaç per a demanar l'activitat a la Fira: http://firallibre.com/formulari/
 
ANIMACIONS LECTORES
 
Per a participar en aquestes activitats, cal haver treballat els llibres a classe.
22 D'ABRIL A LES 11:00 I A LES 12:30
Primeres Rondalles d'Enric Valor
Adaptades per Jordi Raül Verdú i il·lustrat per Esperança Martínez

Les Rondalles d'Enric Valor, per fi adaptades per a Primària, a càrrec de Jordi Raül Verdú. A tot color, i una rondalla per llibre, comencem amb els següents títols: L'albarder de Cocentaina, I queixalets, també!, El dimoni fumador, El príncep desmemoriat i Història d'un mig pollastre. Aquestes seran les rondalles que explicarem en aquesta activitat.
L'activitat anirà a càrrec de Núria Sendra, que ens acostarà a l'univers d'Enric Valor i les Rondalles valencianes.
http://firallibre.com/activitat_escolar/animacio-lectora-de-les-rondalles-denric-valor/
28 D'ABRIL A LES 12:30
De Vicent Sanhermelando i il·lustrat per Núria Feijoó

No oblideu el meu nom. Joaquim Peris no, el nom artístic: Ximo Potter. Sense dubte, el pròxim actor revelació, protagonista de la sèrie televisiva que prepara mon pare. El meu personatge és un heroi solucionaconflictes i a vegades malinterprete les coses. Fou així com els meus amics i jo vam conéixer el col·leccionista de mòbils, un savi immigrant responsable d'una missió secreta de la qual, no vos vaig a parlar ara...
http://firallibre.com/activitat_escolar/xarrada-amb-vicent-sanhermelando-ximo-potter-i-el-col%C2%B7leccionista-de-mobils/



28 D'ABRIL A LES 11:00
De Enric Lluch i il·lustrat per Pere Devesa

Manel duu uns mesos vivint a l'hospital. Allí no té tants amics com a l'escola però són suficients per fer un equip d'operacions especials. A l'hospital hi ha moltes històries per descobrir. La gent que ocupa les habitacions del mateix hospital els expliquen part de les seues vides i amb les infermeres i les proves que han de passar viuran aventures de les bones. Així insuflen ànim, coratge i il·lusió als que els coneixen.
http://firallibre.com/activitat_escolar/xarrada-amb-enric-lluch-els-xiquets-de-la-gorra/


30 D'ABRIL A LES 11:00
De Mercé Viana i il·lustrat per Noèlia Conca

Quin enrenou s'havia muntat al formiguer! Els crits se sentien d'ací i d'allà de les galeries. Aixó diu que era i no era una formigueta que havia nascut moooolt diferent a la resta. Sort que sa iaia, la reina mare, era una formiga súper sabuda i... ai! però si us estic contant el conte! Mireu, el millor serà que obriu les pàgines d'aquesta història tan especial per gaudir-la de debò.
http://firallibre.com/activitat_escolar/xarrada-amb-merce-viana-quin-enrenou-al-formiguer/
 
 
12)
 
Publicat en El Punt Avui dilluns 23 de febrer del 2015
 
‘Hi ha que ser bilingües, clar'
 
Carles Ribera
 
El lingüista i traductor Pau Vidal ha escrit un llibre amb un títol provocador, El bilingüisme mata, que alerta sobre el risc terminal per al català si persisteix aquest règim de coexistència demogràficament desigual i de subordinació legal que algunes veus (veus que també parlen en català) sembla que volen mantenir en el futur estat català per tal de no esvalotar el galliner (o potser hauria de dir tenir la festa en pau per fer-ho més comprensible per als usuaris del català que es parla pel carrer), és a dir, comprant un estat a canvi de vendre's una llengua. Bé, si fos venuda encara podríem dir que hi hauríem guanyat alguna cosa, però ni això, a canvi d'un estat, si convé la regalarem, la llengua.

Els arguments de sociolingüista de Vidal són enraonats, plausibles i van contra el corrent actual de mossegar-se la llengua fins a l'amputació.

Només cal fer cap al carrer per sentir ja no pas la poca gent que enraona català sinó quants dels enraonadors el parlen amb prou dignitat per poder destriar-lo de l'idioma patri cooficial. No cal fixar-se molt ni ser cap lumbrera per donar-se que l'enfermetat realment està. Fent una ullada, hi ha suficient per detectar que estem fent calcs que amb un cop d'ull n'hi hauria prou per saber que ja els tenim en el nostre idioma. Al tanto, i això per no parlar dels verbs que es tornen reflexius a l'hora de dir que s'han caigut uns quants pronoms febles. I què dir de al ús de al apòstrof, que també va baixant, perdó, descendint. Pués buenu, què s'hi va a fer! Tot el món sap (els integristes escriurien tothom) que llingüísticament tenim que ser integradors hasta el punt de garantitzar un model moldejable per permitir que si dos petits (‘mainades' no, que fa massa catalanesc) s'encontren als columpis no se peguin perquè un no entén cap cosa (res de dir res') del que li l'ho diu l'altre i ja la tenim liada. Venga, que no està el horno para bollos per andar-se amb gilipollades, amb la crisis que hi ha. Senyor Pau Vidal, no hi ha que ser tan aiguafestes, joder!

 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
InfoMigjorn és un butlletí que distribueix missatges informatius relacionats amb la llengua catalana, com ara:
– Retalls de notícies de premsa.
– Articles, publicats o inèdits.
– Informacions sobre seminaris, congressos, cursos, conferències, presentacions de llibres, publicacions de revistes, etc.
– Ressenyes de llibres, publicades o inèdites.
Així com altres missatges informatius relacionats amb sociolingüística, gramàtica històrica, dialectologia, literatura, política lingüística, normativa, etc.
 
 
Enviat pel servei Sala de premsa de DRAC telemàtic http://drac.com
 
PROTECCIÓ DE DADES. En virtut de les lleis vigents en matèria de protecció de dades (LOPD) us informem que us hem enviat aquest correu utilitzant les dades de contacte que ens vàreu facilitar en el seu moment i que vàrem incorporar al nostre arxiu. Teniu dret a sol·licitar l'accés, la modificació o la cancel·lació de les vostres dades, incloent-hi l'adreça de correu electrònic, del nostre arxiu. Podeu contactar amb nosaltres enviant un missatge a l'adreça infomigjorn@telefonica.net Si voleu donar-vos de baixa, cliqueu ací