Comentaris al Diccionari normatiu valencià

(relatius al llibre El valencià de sempre)

 

 

 

Amics d'InfoMigjorn Cap de Setmana,

A darreries del 2013, l'Acadèmia Valenciana de la Llengua va enllestir el Diccionari normatiu valencià i, molt encertadament, el 5 de febrer del 2014, el va publicar en format informàtic en la web de l'AVL incloent-hi un enllaç titulat propostes lingüístiques a fi que els usuaris de la llengua puguem, lliurement, proposar que s'incorporen noves entrades i que s'esmenen, s'amplien o es reduisquen les existents i que, fins i tot, tinguem l'oportunitat de proposar eliminar-ne algunes. És evident que amb les aportacions dels usuaris de la llengua pot, sense cap mena de dubte, millorar-se de manera notable el contingut del DNV.

Com sabeu, atenent la invitació que l'AVL fa als usuaris de la llengua d'aportar suggeriments per a millorar el diccionari, des del 20 de març del 2014 envie cada dissabte els meus Comentaris al Diccionari normatiu valencià als subscriptors d'InfoMigjorn Cap de Setmana. Els faig arribar també a l'AVL i a algunes persones més. Per ara, fins al 14 de febrer del 2015, n'he enviat trenta-sis. A partir de dissabte que ve enviaré una nova remesa de comentaris al DNV relatius al meu llibre El valencià de sempre.

El llibre El valencià de sempre, publicat per Edicions Bromera, el tindreu ben aviat a l'abast.

El llibre inclou:

– Les 1440 entrades de la segona edició de Valencià en perill d'extinció.

– Les 300 entrades de Lèxic valencià d'ahir i de hui, fins ara inèdit.

– 440 entrades noves.

A més, cal dir que:

– La immensa majoria de les entrades, antigues i noves, incorporen exemples literaris d'autors reconeguts.

– Totes les entrades antigues han estat revisades i, en molts casos, notablement ampliades. En algunes s'han incorporat noves accepcions.

He comprovat quines de les unitats lèxiques contingudes en El valencià de sempre han estat incorporades al Diccionari normatiu valencià. He de dir que he vist que molt del lèxic que recull, tant segona edició de Valencià en perill d'extinció com Lèxic valencià d'ahir i de hui –treball que L'Acadèmia Valenciana de la Llengua em va encarregar en juliol del 2007 i que ara m'ha permés incloure en el llibre El valencià de sempre–, ha estat incorporat al DNV. He trobat en el diccionari algunes definicions que són idèntiques o molt paregudes a les que jo vaig redactar en el seu moment i això m'alegra i em satisfà. Vull donar des d'ací les gràcies més sinceres als redactors del DNV per haver tingut en compte el meu treball. Tota la tasca que realitze la faig amb el propòsit que el valencià es perpetue i millore tant com siga possible.

He observat tanmateix, tant pel que fa a les entrades noves com a les antigues, algunes mancances –i també algunes discrepàncies– que he volgut posar de manifest. Un faré arribar, doncs, a partir de dissabte que ve, 21 enviaments de “Comentaris al Diccionari normatiu valencià” relatius al lèxic contingut en el llibre El valencià de sempre (un enviament per cada lletra de l'abecedari, excepte les lletres k, u, w, y, z).

Espere que siguen del vostre interés i també espere que aprofiten per a millorar el Diccionari normatiu valencià.

Salutacions corals,

Eugeni. S. Reig

València, 21 de febrer del 2015

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------