InfoMigjorn, revista digital sobre llengua catalana [10.400 membres]
 
Butlletí número 1123 (dimecres 18/02/2015) - Continguts triats i enviats per Eugeni S. Reig
 
Podeu donar d'alta en InfoMigjorn les adreces que considereu oportunes ací
Podeu donar-vos de baixa en InfoMigjorn fent clic ací (la baixa és automàtica)
 
 
SUMARI
 
 
1) Pau Vidal - El catanyol es cura. Al Masnou, durant el festival Ple de Riure.
 
2) Josep Miquel Bausset - "Todos los catalanes son una mierda"
 
3) Es convoquen els premis literaris d'Òmnium Catalunya Nord
 
 
5) Ramon Felipó - L'Alguer al CAT
 
6) La fiscalia s'obre a investigar els atacs per parlar català
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1)
 
 
Publicat en el llibre El catanyol es cura. Interferències castellà- català. de Pau Vidal (Editorial Barcanova, Barcelona, 2012)
 
 
El catanyol es cura
 
Pau Vidal
 

Al Masnou, durant el festival Ple de Riure

 

Exemple d'Ús: «Els espectacles de circ es faran a la carpa de la platja.»

Ús correcte: «Els espectacles de circ es faran a l'envelat de la platja.»

Explicació: El gremi de la faràndula, que en són els màxims usuaris, és molt reticent a abandonar la carpa, però en català una carpa és un peix. Envelat ve de vela, en el sentit de ‘tros de lona que

serveix per fer ombra o protegir de la intempèrie'.

 

2)
 
Publicat en el diari Levante-EMV dimarts 3 de febrer del 2015
 
 
Josep Miquel Bausset
 
Aquestes paraules insultants de Luis Martínez de Galinsoga, director de La Vanguardia Española, s´han tornat a reproduir, adreçades ara a una periodista del meu poble, L´Alcúdia, quan un "senyor" (per dir-li d´alguna manera), en sentir-la parlar en valencià a Madrid, li va dir: "Estamos en España, así que habla español, catalana de mierda".
 
Desgraciadament això no és un cas aïllat! Fa uns mesos van ser els exabruptes del Sr. Juan Carlos Gafo, exnúmero dos de la Marca España, que escriví al seu twitter: "Catalanes de mierda". I també el Sr. F. J. Pérez Trigueros (ni més ni menys que alcalde de Callosa de Segura!) que al seu facebook escrivia: "Que les den la puñetera independencia a estos mierdas ya, y que nos dejen en paz".
 
La frase "Todos los catalanes son una mierda" desencadenà el 1959, un moviment de protesta contra el director de La Vanguardia, i de pas, contra la dictadura que el sostenia. El cas Galinsoga començà el diumenge 21 de juny de 1959, quan Luis Martínez de Galinsoga, procurador en Corts, anà a missa de 9 a la parròquia de sant Ildefons de Barcelona. En començar el rector Narcís Sagués l´homilia, Galinsoga se n´anà a la sagristia i digué: "Vengo a protestar, porque es intolerable que se predique en catalán". Un altre capellà i el sagristà li digueren que podia anar a altres misses, que tenien el sermó en castellà, però que en eixa missa, per ser la missa parroquial, el sermó es feia en català, ja que ho havien demanat així els qui assistien a la missa. Galinsoga eixí de la sagristia deixant damunt d´una taula una targeta seua, mentre anava repetint: "catalanes de mierda". Una dona quan el sentí li digué: "però què diu, maleducat!". I Galinsoga respongué: "Que todos los catalanes son una mierda".
 
Cal dir que en la campanya contra Galinsoga, que acabà amb la seua destitució, participà activament mon pare (que en aquell temps era professor a l´institut de Tortosa) escampant de nit, clandestinament, a Tortosa mateix i al País Valencià, els fulls que denunciaven el menyspreu de Galinsoga per la nostra llengua. Mon pare també hagué de sentir, més d´una vegada, quan parlava valencià, el "hable en cristiano"!!

Més de 50 anys després del cas Galinsoga, encara es reprodueixen casos i frases com la del director de La Vanguardia Española. Fa uns mesos va ser el número dos de la Marca España, i l´alcalde de Callosa de Segura! I fa uns anys, en el Festival de Cinema de Màlaga, durant la projecció de la pel·lícula "Tres dies amb la família", de Mar Coll, emesa en català i subtitulada en castellà, un espectador, posant-se dret cridà: "Catalanes de mierda". Però ningú no va protestar pel fet que una altra pel·lícula, "The frost fos", fóra en noruec. I ara una periodista del meu poble, els pares de la qual conec, ha hagut de sentir una frase insultant, pel fet de parlar valencià.
 
Segur que si aquell "senyor" que va insultar la periodista de l´Alcúdia l´haguera sentir parlar en anglès o en italià, no li haguera dit res. Per què eixe odi a una llengua que la Constitució espanyola diu que s´ha de protegir? És així com volen que els valencians ens sentim acollits per Espanya?
 
3)
 
Publicat en El Punt Avui dimecres 4 de febrer del 2015

Es convoquen els premis literaris d'Òmnium Catalunya Nord

Seran atribuïts durant la Nit de Sant Jordi el 30 d'abril 2015 al Palau de Congressos de Perpinyà.

Com cada any, Òmnium Catalunya Nord organitzarà la seva vesprada literària de la Nit de Sant Jordi. Serà el 30 d'abril 2015, a partir de 20 h, al Palau de congressos de Perpinyà. Diversos premis seran concedits. Les persones que desitgen presentar una obra poden, des d'ara, consultar les bases i obtenir les informacions indispensables a la pàgina web d'Òmnium Catalunya Nord à l'adreça següent : http://www.omnium-catnord.cat . Es pot participar als premis següents :

Premi Catalunya Nord

Dotat amb 3.000 euros per l'Institut d'Estudis Catalans. Estudis, treballs o documents per a l'ensenyament del català a qualsevol nivell i pel coneixement de Catalunya Nord o de qüestions que l'afecten; l'extensió de les obres presentades serà d'un mínim de 100 pàgines.

Premis Joves Escriptors

Dotats amb 1.500 euros pel Consell General dels Pirineus Orientals (reservat a alumnes de Catalunya Nord). Escoles Primàries (500 euros): narració de 2 a 3 pàgines de tema lliure, amb o sense il·lustracions. Col.legis i Liceus (500 euros cada u): narració de 3 a 6 pàgines de tema lliure, amb o sense il·lustracions.

Premi Francesc Català de poesia

Dotat amb 900 euros per Òmnium Cultural Nacional. Podran postular a aquest premi obres de poesia de tema lliure. L'extensió del conjunt de l'obra serà de 5 a 8 pàgines.

Premi Narració per a Infants

Contes per a infants, dotat amb 200 euros per la Vila de Perpinyà. Premi destinat a recompensar una narració de tema lliure, amb o sense il·lustracions, adreçada a joves de 6 a 12 anys d'edat. L'extensió de les obres presentades no haurà d'excedir 6 pàgines. L'obra guanyadora serà publicada per la Vila de Perpinyà i distribuïda a totes les escoles bilingües de la ciutat. Totes les obres presentades han d'ésser inèdites, no presentades a d'altres concursos, sense compromisos d'edició i redactades en llengua catalana.

Premi Ramon Juncosa de Divulgació i Periodisme Transfronterers

Dotat amb 1.200 euros per la Casa de la Generalitat de Perpinyà. Els treballs que optin a aquest premi podran ser articles o treballs en suport paper (premsa professional, publicacions d'àmbit associatiu, institucional, universitari, etc.), treballs de ràdio, treballs de televisió, treballs de premsa digital (en totes les modalitats existents). Els treballs hauran d'haver estat publicats, emesos o difosos en un període comprès entre l'1 d'abril de 2014 i el 31 de març de 2015.

L'adreça d'enviament és Òmnium Catalunya Nord 23, avinguda del Liceu 66000 Perpinyà.

 
4)
 
Publicat en la web de la Xarxa CRUSCAT dimecres 4 de febrer del 2015
http://blogs.iec.cat/cruscat/2015/02/04/workshop-plurilingual-families-in-medium-sized-linguistic-communities-barcelona/
 
Workshop: “Globalització i plurilingüisme social i familiar en comunitats lingüístiques mitjanes a Europa”
 
 
5)
 
Publicat en EL MATÍ DIGITAL dimecres 4 de febrer del 2015
http://www.elmati.cat/article/4435/l-alguer-al-cat
 
L'Alguer al CAT
 
Ramon Felipó
 
 
6)
 
Publicat en El Punt Avui dijous 5 de febrer del 2015
 
La fiscalia s'obre a investigar els atacs per parlar català

L'òrgan espanyol admet, per primer cop, que hi ha hagut suposades agressions per part de funcionaris per raó de llengua

L'informe de la fiscal deriva d'una sèrie de denúncies d'ERC al Congrés

El 2012 el llavors president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Carlos Dívar, va comparar el català amb el mandinga. Una afirmació que va provocar un gran enrenou polític, però que va acabar en no res. Aquest és un dels molts casos públics de menyspreu cap a la llengua que han quedat impunes, igual que d'altres, no tan notoris, que també han viscut ciutadans anònims pel simple fet d'haver palat en català. Alguns, fins i tot, han denunciat agressions i vexacions per part de funcionaris. Ara, però, la Fiscalia General de l'Estat ha obert una petita escletxa i per primer cop s'obre a investigar diversos d'aquests episodis.

El diputat d'ERC Joan Tardà ha fet de la defensa de la llengua catalana un dels seus grans cavalls de batalla des que va entrar al Congrés dels Diputats, l'any 2004, i sempre ha obtingut la indiferència o el no com a resposta. Els últims anys ha intentat collar l'antic fiscal general, Eduardo Torres-Dulce, en diverses comissions a la cambra espanyola i també li va entregar alguns dels informes que ha realitzat la Plataforma per la Llengua en què es denuncien greus casos de discriminació lingüística a les administracions públiques. En una de les seves últimes compareixences, i abans que fos destituït a finals de l'any passat, Torres-Dulce ja va insinuar a Tardà que ben aviat les seves queixes tindrien resposta i així ha estat. Al gener l'actual fiscal general, Consuelo Madrigal Martínez-Pereda, va reconèixer que hi ha irregularitats en cinc dels 40 episodis exposats per la plataforma en el seu últim estudi i que els posarà en coneixement de les fiscalies provincials. Madrigal, però, deixa clar que en aquests afers la vulneració lingüística va “acompanyada” d'un “tracte amenaçant, intimidatori o vexatori”, i que són aquestes últimes conductes les que podrien ser punibles. “Mai reconeixeran que
el leitmotiv de l'agressió ha estat el català, però
per primer cop la fiscalia parla d'aquesta situació”, ressalta Tardà.

Alguns dels casos fan referència a un guàrdia civil que suposadament va apallissar un advocat per haver-se negat a parlar en castellà a l'aeroport del Prat o a una jutgessa de Cantàbria que va retirar a un català la custòdia de la seva filla al·legant que li parlava en català per separar-la de la mare.

Atemptat lingüístic

La fiscal també admet l'existència de sis actuacions més que “constitueixen un clar exemple de vulneració de drets lingüístics”, però subratlla que no és competència seva i que els afectats poden adreçar-se al Defensor del Poble, al Tribunal Constitucional o als organismes corresponents del poder judicial. Entre aquests fets hi ha la denúncia d'un conductor empordanès que va ser retingut i amenaçat per haver-se expressat en català davant de la Guàrdia Civil o la suposada denegació d'Hisenda a tramitar la pensió d'una vídua al·legant que havia presentat la documentació en català.

LA DATA

21.01.15
La fiscal general Consuelo Madrigal remet una carta a ERC amb referència als atacs al català.

LES FRASES

S'ha d'exigir a tots els poders públics un determinat comportament per garantir la realitat plurilingüística
En alguns casos la vulneració lingüística ve acompanyada, segons el text, d'un tracte vexatori
Consuelo Madrigal
FISCAL GENERAL DE L'ESTAT
 
 
Per primer cop la fiscalia reconeix unes agressions per motius de llengua. És un filó al qual agafar-nos
Joan Tardà
DIPUTAT D'ERC

Llengua a la Catalunya del Nord

La Generalitat assessorà en matèria lingüística els ajuntaments nord-catalans després de l'acord al qual ha arribat amb l'associació de municipis de la regió. D'aquesta manera es treballarà conjuntament en aspectes com ara el foment de la retolació en català, l'edició de fullets bilingües i fer cursos de català per a càrrecs electes. Aquest és el principal resultat que va sorgir de la reunió que van mantenir dimarts el director de la Casa de la Generalitat a Perpinyà, Josep Puigbert, i el president de l'Associació de Municipis de la Catalunya del Nord, Guy Hilary, per buscar fórmules de col·laboració entre les dues institucions.
A banda d'aquest aspecte, també van acordar potenciar les relacions entre els municipis catalans i nord-catalans amb la Casa de la Generalitat com a nexe d'unió.
 
 
7)
 
Publicat en LA VEU DEL PAÍS VALENCIÀ dijous 5 de febrer del 2015
http://www.laveupv.com/noticia/13003/viquipedia-ja-te-450.000-articles-i-es-marca-el-repte-dels-500.000-aquest-any

Viquipèdia ja té 450.000 articles i es marca el repte dels 500.000 aquest any

La comunitat viquipedista catalanoparlant ha organitzat diverses activitats i jornades per assolir la xifra

 
8)
 
Publicat en la revista digital NÚVOL divendres 6 de febrer del 2015
http://www.nuvol.com/noticies/xavier-bosch-guanya-el-premi-ramon-llull-amb-la-novel%c2%b7la-algu-com-tu/
 
Xavier Bosch guanya el premi Ramon Llull amb la novel·la ‘Algú com tu'
 
 
9)
 
Publicat en LA VEU DEL PAÍS VALENCIÀ dimarts 3 de febrer del 2015
http://www.laveupv.com/noticia/12984/els-40-principals-en-valencia-ja-en-antena
 
Els 40 Principals en valencià, ja en antena
 
10)
 
http://blocs.mesvilaweb.cat/jmateuimarti/?p=270320
 
Joan Veny, enllustrador dels nostres mots
 
 
11)
 
Publicat en VilaWeb dimarts 10 de febrer del 2015
http://www.vilaweb.cat/noticia/4230826/20150210/joan-veny-premi-dhonor-arrelat-llengua.html
 
Joan Veny, un premi d'honor arrelat a la llengua
 
12)
 
Publicat el blog 'Mails per a Hipàtia' de Vicent Partal dijous 5 de febrer del 2015
 
La geografia del català a internet (i, de nou, tot queda clar)
 
Vicent Partal
 
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
InfoMigjorn és un butlletí que distribueix missatges informatius relacionats amb la llengua catalana, com ara:
– Retalls de notícies de premsa.
– Articles, publicats o inèdits.
– Informacions sobre seminaris, congressos, cursos, conferències, presentacions de llibres, publicacions de revistes, etc.
– Ressenyes de llibres, publicades o inèdites.
Així com altres missatges informatius relacionats amb sociolingüística, gramàtica històrica, dialectologia, literatura, política lingüística, normativa, etc.
 
 
Enviat pel servei Sala de premsa de DRAC telemàtic http://drac.com
 
PROTECCIÓ DE DADES. En virtut de les lleis vigents en matèria de protecció de dades (LOPD) us informem que us hem enviat aquest correu utilitzant les dades de contacte que ens vàreu facilitar en el seu moment i que vàrem incorporar al nostre arxiu. Teniu dret a sol·licitar l'accés, la modificació o la cancel·lació de les vostres dades, incloent-hi l'adreça de correu electrònic, del nostre arxiu. Podeu contactar amb nosaltres enviant un missatge a l'adreça infomigjorn@telefonica.net Si voleu donar-vos de baixa, cliqueu ací