InfoMigjorn, revista digital sobre llengua catalana [10.300 membres]
 
Butlletí número 1103 (dimecres 14/01/2015) - Continguts triats i enviats per Eugeni S. Reig
 
Podeu donar d'alta en InfoMigjorn les adreces que considereu oportunes ací
Podeu donar-vos de baixa en InfoMigjorn fent clic ací (la baixa és automàtica)
 
Si durant l'any 2015 voleu rebre cada divendres el butlletí InfoMigjorn Cap de Setmana heu de manifestar-ho explícitament en un missatge electrònic que heu d'enviar a l'adreça infomigjorn@telefonica.net en el qual heu de fer constar el vostre nom i cognoms i l'adreça electrònica on voleu rebre'l.
 
El preu de la subscripció al butlletí InfoMigjorn Cap de Setmana corresponent a l'any 2015 és de 25 euros.
 
 
SUMARI
 
 
1) Pau Vidal - El catanyol es cura. A la secció d'esports.
 
2) Eugeni S. Reig - Els Reis d'Orient
 
 
 
 
 
 
1)
 
 
Publicat en el llibre El catanyol es cura. Interferències castellà- català. de Pau Vidal (Editorial Barcanova, Barcelona, 2012)
 
 
El catanyol es cura
 
Pau Vidal
 

A la secció d'esports

 

Exemple d'Ús: «L'entrenador no és amic de bromejar, i menys quan perd.»

Ús correcte: «L'entrenador no és amic de fer broma…»

Explicació: Tot i ser normatiu, la llengua viva no fa servir bromejar com a sinònim de fer broma/conya o anar de verbes. Si ha penetrat en el periodisme escrit podria ser per efecte d'una cerca

automàtica o també per calc de bromear. Passa el mateix amb fantasiejar (en comptes de lliurar-se/abandonar-se a la fantasia).

 
2)
 
Publicat en la revista digital NÚVOL dimarts 6 de gener del 2015

Els Reis d'Orient

Eugeni S. Reig
 
3)
 
Publicat en el diari EL PAÍS dilluns 17 de novembre del 2014
 
 
 
4)
 
Publicat en el diari EL PAÍS diumenge 4 de gener del 2015
 
 
 
5)
 
Publicat en el diari EL PAÍS dilluns 12 de gener del 2015

L'acadèmia tria el mot ‘estelada' com “el neologisme del 2014”

Un jurat de l'IEC i la UPF escull la bandera independentista, que només apareix al diccionari com a conjunt d'estels

Jordi Pueyo Busquets
 
Un jurat format per membres de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) i de l'Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) ha escollit la paraula estelada com el neologisme del 2014. Arran d'aquesta decisió, en els pròxims plens de la Secció Filològica de l'IEC es debatrà si aquest mot s'ha d'incloure al diccionari com a substantiu que defineix la bandera independentista, segons ha detallat la mateixa institució. Actualment, es recull només com a "conjunt dels estels del firmament" i també apareix com a adjectiu amb el significat de "ple d'estels" o "ornat amb un estel o més d'un", d'on prové la bandera estelada. De fet, l'adjectiu estelada ja s'utilitza habitualment com a substantiu.

El mes passat l'Observatori de Neologia de la UPF i l'IEC van fer una crida oberta a participar en l'elecció de la paraula nova en català de l'any 2014. En total, a través de les seves pàgines web i de les xarxes socials, van rebre més de 200 propostes de ciutadans procedents de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, el Rosselló, l'Alguer i Andorra. La resolució del jurat, de 36 membres, ha estat nomenar estelada com a neologisme de l'any. Segons l'IEC, aquest projecte s'ha engegat en línia amb les iniciatives de Fundéu (Fundación del Español Urgente) per al castellà, i d'editorials com Chambers, Oxford o Merriam-Webster's per a l'anglès.

“No ha calgut debatre res, estelada era molt bona candidata perquè reunia totes les condicions: és una paraula nova, no està al diccionari amb aquest significat i és representativa del 2014”, explica la coordinadora de l'Observatori de Neologia de la UPF, Judit Freixa. La responsable de la iniciativa ha explicat que el mot per definir la bandera independentista ha estat el més proposat pels ciutadans, amb la qual cosa no hi ha hagut disparitat d'opinions entre el jurat. La segona paraula més popular, sobiranisme, ha acumulat només la meitat dels suports, empatada amb selfie.

El passat 22 de desembre, Rudolf Ortega es va fer ressò d'aquesta iniciativa en un article del Brou de llengua. Al text va ironitzar sobre el fet que estelada no aparegui encara al diccionari. "Que les instàncies normatives són lentes és una cosa que ja sabíem", va afirmar posant de relleu que la bandera fa més d'un segle que es va inventar. De fet, la paraula estelada ja fa anys que s'utilitza habitualment i sense marca tipogràfica als mitjans de comunicació emparada per l'ús. El Termcat, però, no l'incorpora perquè es tracta d'un terme d'ús general i no especialitzat, segons comenta Freixa.

“Al diccionari no hi ha totes les paraules que necessitem, es va actualitzant a mesura que es van trobant a faltar”, respon Freixa a la pregunta de per què s'ha considerat neologisme la paraula estelada. En aquest punt ha insistit que tant el DIEC com el Diccionari de l'Enciclopèdia Catalana ja inclouen l'adjectiu que permet parlar de la bandera estelada. La coordinadora de l'Observatori de Neologia ha explicat que hi ha molts mots d'ús comú amb significats que no són al diccionari, com podrien ser cúpula per parlar dels dirigents d'un partit polític o corrupte utilitzat com a substantiu.

Freixa confia que la Secció Filològica de l'IEC votarà a favor de la introducció d'estelada al diccionari. Segons ella, no és urgent que “la incorporin la setmana que ve”, però insisteix sobre la importància de concursos com el que ha impulsat el seu observatori per fer la ciutadania partícip de “l'establiment del lèxic”.

Al concurs pioner a Catalunya de la UPF i l'IEC –que està previst que es torni a celebrar l'any que ve– s'han proposat altres neologismes que criden l'atenció, com extracomunitari, feinaaddicte, cardaamic, taulèfon o lumbersexual.

Nota d'InfoMigjorn

La paraula estelada (i la variant formal estrelada) la trobem en el Diccionari normatiu valencià amb la definició "senyera guarnida amb una estrela" que es pot consultar en línia des de darreires de l'any 2013 en l'enllaç http://www.avl.gva.es/dnv

 

6)
 
Publicat en LA VEU DEL PAÍS VALENCIÀ diumenge 4 de gener del 2015
 
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
InfoMigjorn és un butlletí que distribueix missatges informatius relacionats amb la llengua catalana, com ara:
– Retalls de notícies de premsa.
– Articles, publicats o inèdits.
– Informacions sobre seminaris, congressos, cursos, conferències, presentacions de llibres, publicacions de revistes, etc.
– Ressenyes de llibres, publicades o inèdites.
Així com altres missatges informatius relacionats amb sociolingüística, gramàtica històrica, dialectologia, literatura, política lingüística, normativa, etc.
 
 
Enviat pel servei Sala de premsa de DRAC telemàtic http://drac.com
 
PROTECCIÓ DE DADES. En virtut de les lleis vigents en matèria de protecció de dades (LOPD) us informem que us hem enviat aquest correu utilitzant les dades de contacte que ens vàreu facilitar en el seu moment i que vàrem incorporar al nostre arxiu. Teniu dret a sol·licitar l'accés, la modificació o la cancel·lació de les vostres dades, incloent-hi l'adreça de correu electrònic, del nostre arxiu. Podeu contactar amb nosaltres enviant un missatge a l'adreça infomigjorn@telefonica.net Si voleu donar-vos de baixa, cliqueu ací