InfoMigjorn, revista digital sobre llengua catalana [10.300 membres]
 
Butlletí número 1102 (dimarts 13/01/2015) - Continguts triats i enviats per Eugeni S. Reig
 
Podeu donar d'alta en InfoMigjorn les adreces que considereu oportunes ací
Podeu donar-vos de baixa en InfoMigjorn fent clic ací (la baixa és automàtica)
 
Si durant l'any 2015 voleu rebre cada divendres el butlletí InfoMigjorn Cap de Setmana heu de manifestar-ho explícitament en un missatge electrònic que heu d'enviar a l'adreça infomigjorn@telefonica.net en el qual heu de fer constar el vostre nom i cognoms i l'adreça electrònica on voleu rebre'l.
 
El preu de la subscripció al butlletí InfoMigjorn Cap de Setmana corresponent a l'any 2015 és de 25 euros.
 
 
SUMARI
 

1) Pau Vidal - El catanyol es cura. Entre amics.

2) Joan Olivares - Per què celebrem la Nativitat de Jesús el 25 de desembre

3) Jordi Ginebra - La qualitat del català públic, a debat de nou

4) Llei Wert: l'any de l'extensió o de l'agonia

5) 'Razias' lingüísticas en la edición

6) Butlletí d'Acció Cultural del País Valencià

 
 
1)
 
Publicat en el llibre El catanyol es cura. Interferències castellà- català. de Pau Vidal (Editorial Barcanova, Barcelona, 2012)
 
 
El catanyol es cura
 
Pau Vidal

Entre amics

 

Exemple d'Ús: «Què, li gastem una broma o el deixem estar?»

Ús correcte: «Li fem una broma o el deixem estar?»

Explicació: El verb gastar té uns quants usos semifigurats («gastar mal geni», «gastar una cara de tres pams», «gastar el nom»), però no pas el de gastar bromes.

 
 
2)
 
Publicat en el blog Otos4 dimecres 31 de desembre del 2014
 
 
Joan Olivares
 
 
3)
 
Publicat en Revista de Catalunya
 
 
Jordi Ginebra
 
4)
 
Publicat en El Punt Avui dilluns 5 de gener del 2014

Llei Wert: l'any de l'extensió o de l'agonia

La Lomqe arriba el curs vinent a secundària envoltada de crítiques al caràcter “retrògrad” del nou currículum

Els opositors a la norma confien en la seva derogació si a finals d'any hi ha un canvi de govern a l'Estat

La llei Wert va treure el cap els últims dies de l'any passat després que el Consell de Ministres aprovés el dia de Sant Esteve el nou currículum de l'ESO i el batxillerat. Catalunya, Andalusia, les Canàries i Astúries van posar el crit al cel pel caràcter “retrògrad” del reial decret i en van demanar l'ajornament. Les tres autonomies pretenen, d'aquesta manera, frenar l'extensió de la llei orgànica per a la millora de la qualitat educativa (Lomqe) a l'espera que després de les noves eleccions al Congrés dels Diputats al novembre una nova majoria derogui la llei tal com es van comprometre a fer la major part de partits de l'oposició.

Mentrestant, però, la reforma educativa va fent camí. Dels tres cursos senars de primària a què ha començat a aplicar-se la llei aquest curs, el vinent s'ampliarà a segon, quart i sisè; a primer i tercer d'ESO, i primer de batxillerat. L'esperança dels detractors de la llei Wert està posada en l'eventual derogació de la norma, això sí, un cop començat el curs vinent; en la desobediència de facto dels mestres –majoritàriament en contra de la Lomqe–, i en les argúcies normatives que s'empesqui el Departament d'Ensenyament per esquivar alguns aspectes de la reforma tal com ja s'ha fet aquest curs.

L'ús del català a les aules es perfila com una de les grans batalles en el camp de l'educació el 2015. L'any passat, el govern espanyol va aprovar el decret que garanteix als pares que demanin l'ensenyament en castellà l'escolarització en un centre privat a càrrec de la Generalitat si no troben aquesta oferta al seu lloc de residència, però ho va fer un cop ja s'havia iniciat el procés de matrícula i, segons Ensenyament, només s'han rebut tres peticions d'aquest tipus. El dubte és quin impacte tindrà el curs vinent l'esquer dels 6.000 euros per dur el fill a una escola privada.

També en matèria de llengua caldrà estar atents a les resolucions que pugui dictar el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) sobre la imposició en alguns centres educatius d'impartir el 25% de les assignatures no lectives en castellà. De moment, la mesura ha afectat una desena de centres de tot Catalunya.

El conflicte lingüístic i altres aspectes de la llei Wert com ara l'obligatorietat d'oferir l'assignatura de religió i convertir-la en una matèria amb efectes acadèmics, han fet que la comunitat educativa hagi dut a terme mobilitzacions contra la llei Wert en forma de manifestacions i concentracions, i, fins i tot, s'ha creat una Xarxa d'Escoles Insubmises a la Lomqe (XEI) impulsada per la Federació d'Associacions de Mares i Pares de Catalunya (Fapac). Amb l'extensió de la llei Wert a secundària, la revolta podria multiplicar-se.

De fet, un dels aspectes més controvertits de la Lomqe és la instauració de dos itineraris a quart d'ESO: un d'acadèmic per als alumnes que vulguin cursar el batxillerat i el d'ensenyaments aplicats, per als qui opten per la formació professional. El títol de graduat en ESO serà diferent.

Com que el curs vinent la Lomqe encara no estarà en vigor a quart d'ESO, els nous itineraris no s'estrenaran fins al curs següent, ja el 2016/17, quan es faran les primeres revàlides de l'ESO, sense efectes acadèmics fins al curs 2017/18.

A primària, tot i que no hi ha revàlides, els alumnes sí que s'hauran de sotmetre a una avaluació, a càrrec del Ministeri d'Educació. La prova, amb finalitats diagnòstiques, està adreçada als alumnes de tercer, que la faran aquest mateix curs.

Tal com ha passat els últims anys, les beques menjador tornaran a ser objecte de polèmica el 2015. El govern ha canviat aquest curs el sistema de concessió dels ajuts i les famílies ja saben al setembre si en són beneficiàries. Malgrat tot, molts denuncien que el nombre de beques és encara insuficient.

Pel que fa a l'educació superior, les universitats catalanes estan immerses en un debat sobre com afrontar la transició cap a un model de graus de tres cursos i màsters de dos en lloc del model actual de carreres de quatre anys i màsters d'un. També tenen sobre la taula la reforma del mapa de titulacions i el greu problema de l'infrafinançament agreujat amb les retallades dels últims anys.

 

3
cursos de secundària aplicaran el curs vinent la Lomqe: primer i tercer d'ESO i primer de batxillerat.
 
6.000
euros ha de pagar la Generalitat per cada alumne que s'escolaritzi en castellà en un centre privat.
 
3
comunitats autònomes han demanat que s'ajorni el nou currículum de secundària.
 
2
itineraris hi haurà a quart d'ESO: l'un per als qui vulguin fer FP i l'altre per als qui optin pel batxillerat.
 

Els canvis que la Lomqe genera a l'ESO i el batxillerat

El Consell de Ministres va aprovar el 26 de desembre el reial decret que fixa el currículum de l'ESO i del batxillerat sota la Lomqe. Entre els aspectes més destacats hi ha les revàlides a final de cada etapa, que començaran el curs 2016/17, però no caldrà superar-les per obtenir el títol d'ESO i de batxillerat fins al curs següent.

El govern espanyol fixa, per primer cop, de manera exclusiva els continguts de les assignatures troncals (fins ara les comunitats autònomes dissenyaven una part del currículum) i, a parer del Departament d'Ensenyament, es tracta d'uns continguts extremadament exhaustius, que no deixen marge a la flexibilitat i que envaeixen les competències de l'Estatut.

Pel que fa a les assignatures en el disseny de les quals intervenen les comunitats autònomes, els responsables de Catalunya, Andalusia, les Canàries, Astúries i el País Basc es queixen del poc temps de què disposen per fer les adaptacions curriculars. De fet, alguns territoris encara no han aprovat els decrets dels currículums de primària, en què la Lomqe ja ha entrat en vigor a primer, tercer i cinquè.

El nou currículum, que ha eliminat l'assignatura d'educació per a la ciutadania, incorpora novetats, com ara l'estudi de la violència terrorista, en què es posarà un èmfasi especial en el coneixement del que ha estat l'organització ETA. També es tractaran altres fenòmens violents d'actualitat, com ara els grups gihadistes.

 
5)
 
Publicat en el diari EL PAÍS dimarts 6 de gener del 2015
 
 
 
6)
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
InfoMigjorn és un butlletí que distribueix missatges informatius relacionats amb la llengua catalana, com ara:
– Retalls de notícies de premsa.
– Articles, publicats o inèdits.
– Informacions sobre seminaris, congressos, cursos, conferències, presentacions de llibres, publicacions de revistes, etc.
– Ressenyes de llibres, publicades o inèdites.
Així com altres missatges informatius relacionats amb sociolingüística, gramàtica històrica, dialectologia, literatura, política lingüística, normativa, etc.
 
 
Enviat pel servei Sala de premsa de DRAC telemàtic http://drac.com
 
PROTECCIÓ DE DADES. En virtut de les lleis vigents en matèria de protecció de dades (LOPD) us informem que us hem enviat aquest correu utilitzant les dades de contacte que ens vàreu facilitar en el seu moment i que vàrem incorporar al nostre arxiu. Teniu dret a sol·licitar l'accés, la modificació o la cancel·lació de les vostres dades, incloent-hi l'adreça de correu electrònic, del nostre arxiu. Podeu contactar amb nosaltres enviant un missatge a l'adreça infomigjorn@telefonica.net Si voleu donar-vos de baixa, cliqueu ací