InfoMigjorn, revista digital sobre llengua catalana [10.300 membres]
 
Butlletí número 1098 (dimarts 06/01/2015) - Continguts triats i enviats per Eugeni S. Reig
 
Podeu donar d'alta en InfoMigjorn les adreces que considereu oportunes ací
Podeu donar-vos de baixa en InfoMigjorn ací
 
 
Si durant l'any 2015 voleu rebre cada divendres el butlletí InfoMigjorn Cap de Setmana heu de manifestar-ho explícitament en un missatge electrònic que heu d'enviar a l'adreça infomigjorn@telefonica.net en el qual heu de fer constar el vostre nom i cognoms i l'adreça electrònica on voleu rebre'l.
 
El preu de la subscripció al butlletí InfoMigjorn Cap de Setmana corresponent a l'any 2015 és de 25 euros.
 
 
SUMARI
 
 
1) Pau Vidal - El catanyol es cura. I acabem a la xarcuteria.
 
 
 
4) Manuel Cuyàs - Cançons de Nadal
 
5) Laura Basagaña - Els jocs de la llengua
 
6) Joan Castellano - Bon Nadal i bona llengua
 
 
 
 
 
1)
 
Publicat en el llibre El catanyol es cura. Interferències castellà- català. de Pau Vidal (Editorial Barcanova, Barcelona, 2012)
 
 
El catanyol es cura
 
Pau Vidal
 

I acabem a la xarcuteria

 

Exemple d'Ús: «I mitja lliura de pernil en dolç.»

Ús correcte: «I mitja lliura de pernil dolç.»

Explicació: Que potser dieu pernil en salat?

 
 
2)
 
 
 
3)
 
Publicat en ycom dimarts 23 de desembre del 2014
 
 
Arnau Sanz Ardanuy

La revista Ciència va ser la primera revista de divulgació científica escrita en català. Nascuda el 1926 i durant la dictadura de Primo de Rivera, va esdevenir un símbol de la resistència cultural i una publicació emblemàtica d'un projecte de catalanisme que buscava, d'una banda, comunicar la ciència i la tecnologia a un públic cada cop més interessat en aquests temes i, de l'altra, fixar un lèxic científic i tècnic en llengua catalana.

La revista es va deixar de publicar el febrer del 1933, després que l'editor de la revista, el químic Ramon Peypoch, la deixés per fer-se càrrec del diari La Publicitat.

Quaranta-set anys més tard, un equip encapçalat per Joan Senent-Josa va emprendre la publicació de la segona època de la revista. Prenia el nom de la predecessora, (Ciència). Revista Catalana de Ciència i Tecnologia, però amb un canvi: la paraula ciència passava a escriure's entre parèntesis, (Ciència). La revista va ser una plataforma que permetia als científics catalans difondre la recerca que feien en la pròpia llengua i una eina molt poderosa per a la normalització cultural i lingüística. (Ciència) es va publicar entre els anys 1980 i 1991.

L'Institut d'Estudis Catalans ha digitalitzat la revista Ciència. Revista Catalana de Ciència i Tecnologia, que ara ja es pot consultar en accés obert en aquest enllaç. Sens dubte, una bona notícia.

 
4)
 
Publicat en EL PUNT AVUI dimecres 24 de desembre del 2014
 
Cançons de Nadal
 
Manuel Cuyàs

La revista Enderrock ha confeccionat un número especial molt ben fet i documentat amb les cent cançons catalanes que ens fan quedar bé, des del Cant de la Sibil·la, del segle XIII, fins als Catarres. Es va poder adquirir el cap de setmana amb aquest diari. Miro si hi ha l'Homenatge a Teresa, d'Ovidi Montllor, i Noia de Porcellana, de Pau Riba, i quedo satisfet. Hi busco Com un puny, de Raimon, i la trobo a faltar. Però bé, Raimon hi és amb Al vent i Jo vinc d'un silenci. Hi ha sis cançons de Nadal: a més a més del Cant de la Sibil·la, El cant dels ocells, Fum, fum, fum, La Mare de Déu, El desembre congelat i El Noi de la Mare. Sis de cent, una bona representació. I això que no hi figuren Les dotze van tocant ni El dimoni escuat. Al final de la revista hi ha un rànquing amb les deu cançons que, entre les cent, els seus lectors han votat amb més profusió. La primera és El cant dels ocells. Una cançó de Nadal al capdamunt de la classificació. Segurament gràcies a Pau Casals, que la va propulsar. Ara: la gent sap que El cant dels ocells és una cançó de Nadal, o, com que la toquen a tots els funerals i als minuts de silenci, la considera una oració fúnebre? El comentarista d'Enderrock anota: “És un fet paradoxal que una cançó de Nadal, és a dir temàticament associada al naixement de Jesús, estigui dedicada a la pèrdua.” Ell mateix hi troba l'explicació: “Està escrita en to menor, cosa que afavoreix que evoqui sentiments de tristesa i melangia.” Les interpretacions de les cançons de Nadal catalanes tenen un problema de “to”. O són cantades per corals infantils, i llavors semblen de gresca i barrila, o ho són per corals d'adults, i és quan surt el to deprimit. Quan veus sortir a l'escenari una coral no catalana penses: “Avui ens ho passarem bé.” Si en surt una del país sovint penses: “Aquesta nit patirem.” Els vestits negres ja no anuncien amenitats d'entrada. La majoria d'“arranjaments” de les cançons nadalenques corresponen al noucentisme, i s'hi nota la disciplina germànica de l'època. Les corals canten les cançons com si fossin lieder alemanys en comptes de cançons il·luminades pel sol meridional. Fum, fum, fum sembla una cançó de fer por. La Marina Rossell ha volgut situar les cançons de Nadal al marge dels nens que bramen i els grans que ensopeixen, però no ha tingut la força divulgativa que es mereixia. Em sembla que les cançons de Nadal catalanes, per interpretar-se en públic, o tenen uns nous “arranjadors” o troben el Serrat que va ressuscitar la Cançó del lladre o l'espinguet èpic amb què la Dharma va enriquir La presó del rei de França.
 
 
5)
 
Publicat en la revista digital NÚVOL dimecres 24 de desembre del 2014

Els jocs de la llengua

Laura Basagaña
 
 
6)
 
Publicat en la revista digital NÚVOL dimecres 24 de desembre del 2014

Bon Nadal i bona llengua

Joan Castellano
 
 
7)
 
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
InfoMigjorn és un butlletí que distribueix missatges informatius relacionats amb la llengua catalana, com ara:
– Retalls de notícies de premsa.
– Articles, publicats o inèdits.
– Informacions sobre seminaris, congressos, cursos, conferències, presentacions de llibres, publicacions de revistes, etc.
– Ressenyes de llibres, publicades o inèdites.
Així com altres missatges informatius relacionats amb sociolingüística, gramàtica històrica, dialectologia, literatura, política lingüística, normativa, etc.
 
 
Enviat pel servei Sala de premsa de DRAC telemàtic http://drac.com
 
PROTECCIÓ DE DADES. En virtut de les lleis vigents en matèria de protecció de dades (LOPD) us informem que us hem enviat aquest correu utilitzant les dades de contacte que ens vàreu facilitar en el seu moment i que vàrem incorporar al nostre arxiu. Teniu dret a sol·licitar l'accés, la modificació o la cancel·lació de les vostres dades, incloent-hi l'adreça de correu electrònic, del nostre arxiu. Podeu contactar amb nosaltres enviant un missatge a l'adreça infomigjorn@telefonica.net Si voleu donar-vos de baixa, cliqueu ací