InfoMigjorn, revista digital sobre llengua catalana [10.300 membres]
 
Butlletí número 1094 (dimarts 30/12/2014) - Continguts triats i enviats per Eugeni S. Reig
 
Podeu donar d'alta en InfoMigjorn les adreces que considereu oportunes ací
Podeu donar-vos de baixa en InfoMigjorn ací
 
 
Si durant l'any 2015 voleu rebre cada divendres el butlletí InfoMigjorn Cap de Setmana heu de manifestar-ho explícitament en un missatge electrònic que heu d'enviar a l'adreça infomigjorn@telefonica.net en el qual heu de fer constar el vostre nom i cognoms i l'adreça electrònica on voleu rebre'l.
 
El preu de la subscripció al butlletí InfoMigjorn Cap de Setmana corresponent a l'any 2015 és de 25 euros.
 
 
SUMARI
 
 
1) Pau Vidal - El catanyol es cura. El problema de la prostitució a la carretera.
 
 
 
 
 
 
7) Entrades recents de la Xarxa CRUSCAT
 
8) Griselda Oliver - Per què Carme Junyent?
 
 
 
1)
 
Publicat en el llibre El catanyol es cura. Interferències castellà- català. de Pau Vidal (Editorial Barcanova, Barcelona, 2012)
 
 
El catanyol es cura
Pau Vidal

Xocolateria de renom, aparador

 
 
Exemple d'Ús: «Xocolata a la tassa. Chocolate a la taza. Hot chocolate.»
 
Ús correcte: «Xocolata desfeta.»
 
Explicació: La xocolata es pot menjar desfeta (o, si sou valencians, desfet o, també fet, perquè aleshores el xocolate és masculí), normalment sucant-hi xurros o melindros. La versió a la tassa és un calc del castellà inadmissible (i segurament comercial).
 
 
2)
 
 
 
La revista que necessites per a aprofundir el coneixement de la llengua catalana
 
 
 
 
3)
 
Publicat en la revista digital NÚVOL dissabte 20 de desembre del 2014
 
 
Joan-Carles Martí i Casanova
 
 
4)
 
Publicat en la web de la Generalitat de Catalunya divendres 12 de desembre del 2014

188.514 persones del Camp de Tarragona que no tenien el català com a llengua inicial el saben parlar actualment

Un total de 188.514 persones que no tenien el català com a llengua inicial al Camp de Tarragona el saben parlar actualment. La xifra resulta de la diferència entre les persones que el saben parlar (345.911) i les que tenen el català, sol o compartit amb el castellà, com a llengua primera (157.397).

Aquesta és una de les dades més rellevants de l'Enquesta d'usos lingüístics de la població 2013 en l'àmbit del Camp de Tarragona, que s'ha presentat avui, 12 de desembre, a la seu de l'Ajuntament de Reus.

El coneixement de la llengua catalana ha augmentat de 2008 a 2013, després del descens registrat en el període 2003-2008, motivat per l'allau immigratòria iniciada el 2001. Així, el 2013 augmenten les habilitat d'entendre'l, amb un 94,5%, i de parlar-lo, amb un 81,6%, que són força semblants a les registrades el 2003. Pel que fa a l'habilitat de llegir, el percentatge del 81,5% és bastant semblant a la xifra de 2008 i queda 6 punts per sota de les dades de 2003. En canvi, l'habilitat d'escriure, amb un percentatge del 62%, és 4 punts superior a la de 2003 i bastant similar a la de 2008.

En els darrers cinc anys el català ha augmentat 4 punts com a llengua inicial i 3,3 com a llengua habitual. Aquests percentatges indiquen una recuperació respecte a la davallada del període 2003-2008. Pel que fa al castellà, en el conjunt de la dècada ha disminuït com a llengua inicial i ha crescut més de 4 punts com a llengua habitual.

El percentatge d'ús del català com a llengua habitual al Camp de Tarragona se situa en el 38,6%. El castellà, amb un 47,9%, és la llengua habitual de la majoria de la població i es registra un 5,9% de persones que tenen terceres llengües com a llengua habitual. Comparativament amb el conjunt de Catalunya, per sota dels percentatges de català com a llengua habitual del Camp de Tarragona hi trobem l'àmbit Penedès, amb el 35,5%, i el Metropolità de Barcelona, amb el 27,8%. Pel que fa als altres cinc àmbits territorials, l'ús del català com a llengua habitual supera el del castellà: a les Terres de l'Ebre, amb un 73,8%; a les Comarques Centrals, amb un 63%; a l'àmbit de Ponent, amb un 61,9%; a l'Alt Pirineu i Aran, amb un 61,3% i a les comarques gironines, amb un percentatge del 51,5%.

En relació amb l'ús del català en els 7 àmbits de consum i serveis, tot sembla indicar que l'ús del català és major en aquells àmbits on la regulació dels drets lingüístics està més garantida. Així, l'ús del català supera més del 40% en els àmbits de l'Administració local, Administració de la Generalitat, bancs i personal mèdic. En els àmbits del petit comerç, l'Administració de l'estat i el gran comerç no arriben a aquesta xifra.

La mostra efectiva al Camp de Tarragona ha estat de 622 enquestes.

Principals resultats

Presentació dels resultats

 
5)
 
Publicat en la web de la Generalitat de Catalunya dilluns 15 de desembre del 2014

Nou servei de préstec de films, sèries i documentals, doblats o subtitulats en català

El Centre de Documentació de la Direcció General de Política Lingüística ofereix un nou servei de préstec de DVD de pel·lícules cinematogràfiques, sèries i documentals doblats i/o subtitulats en català. El fons té 538 audiovisuals distribuïts en cinc categories: pel·lícules, documentals, infantil, sèries i interactius.

Es poden demanar en préstec al Centre mitjançant correu electrònic (cddgpl@gencat.cat) o bé presencialment. També es poden visionar a la seu del Centre de Documentació. Les condicions de préstec són les mateixes que les d'altres materials del Centre.

Fons audiovisual

 
 
6)
 
17/12/2014

L'IEC presenta quina és la situació del català al País Valencià i a les Illes Balears

El VII Informe sobre la situació de la llengua catalana (2013), elaborat per la Xarxa CRUSCAT de l'IEC, va ser presentat a València i a Palma els dies 11 i 17 de desembre, respectivament. L'encarregat d'explicar quina és la situació del català en aquests territoris va ser Miquel Àngel Pradilla, director de la Xarxa CRUSCAT i coordinador de l'Informe. L'acte de València es va organitzar amb la col·laboració d'Acció Cultural del País Valencià i el de Palma, conjuntament amb el Grup de Recerca Sociolingüístic

Tal com recull l'Informe, el conjunt de la comunitat lingüística catalana acull un ventall molt divers de situacions sociolingüístiques. Així, hi ha regions on les expectatives de normalitat lingüística són plenament justificades (Catalunya i Andorra), i unes altres on els indicadors sociolingüístics són bastant deficitaris (la Catalunya del Nord i l'Alguer). A les Illes Balears, el País Valencià i la Franja, la llengua pateix de manera especial les escomeses d'una administració autonòmica que, no solament no ha apostat decididament per la rehabilitació de la llengua històrica, sinó que està potenciant mesures que, a mitjà termini, poden alterar greument la funcionalitat comunicativa del català en els territoris històrics.

Pel que fa als usos de la llengua, a les Illes Balears s'ha passat d'un període (1986-2001) en què els percentatges de creixement de parlants eren inferiors als de l'increment de la població, a un altre (2001-2011) en què, malgrat haver-se duplicat la taxa de creixement poblacional, l'importantíssim increment de parlants ha permès mantenir les estimacions percentuals: el 2011, un 63,4 % de persones declaraven que sabien parlar la llengua. Al País Valencià, en canvi, la disminució dels indicadors d'ús, que ja es visualitza a partir del 1995, ha continuat durant el període 2005-2010, en què el decrement general de l'ús és d'uns tres punts percentuals. Una altra dada destacada de l'Informe és que el consum de mitjans de comunicació en llengua catalana continua a la baixa al País Valencià i a les Illes Balears.

 
7)
 

Entrades recents de la Xarxa CRUSCAT


L'IEC presenta quina és la situació del català al País Valencià i a les Illes Balears

 
8)
 
Publicat en la revista digital NÚVOL dimecres 24 de desembre del 2014

Per què Carme Junyent?

Griselda Oliver
 
 
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
InfoMigjorn és un butlletí que distribueix missatges informatius relacionats amb la llengua catalana, com ara:
– Retalls de notícies de premsa.
– Articles, publicats o inèdits.
– Informacions sobre seminaris, congressos, cursos, conferències, presentacions de llibres, publicacions de revistes, etc.
– Ressenyes de llibres, publicades o inèdites.
Així com altres missatges informatius relacionats amb sociolingüística, gramàtica històrica, dialectologia, literatura, política lingüística, normativa, etc.
 
 
Enviat pel servei Sala de premsa de DRAC telemàtic http://drac.com
 
PROTECCIÓ DE DADES. En virtut de les lleis vigents en matèria de protecció de dades (LOPD) us informem que us hem enviat aquest correu utilitzant les dades de contacte que ens vàreu facilitar en el seu moment i que vàrem incorporar al nostre arxiu. Teniu dret a sol·licitar l'accés, la modificació o la cancel·lació de les vostres dades, incloent-hi l'adreça de correu electrònic, del nostre arxiu. Podeu contactar amb nosaltres enviant un missatge a l'adreça infomigjorn@telefonica.net Si voleu donar-vos de baixa, cliqueu ací