InfoMigjorn, revista digital sobre llengua catalana [10.300 membres]
 
Butlletí número 1081 (dilluns 08/12/2014) - Continguts triats i enviats per Eugeni S. Reig
 
Podeu donar d'alta en InfoMigjorn les adreces que considereu oportunes ací
Podeu donar-vos de baixa en InfoMigjorn ací
 
 
SUMARI
 
 
1) 300 dites que faran història
 
 
 
 
5) Gabriel Bibiloni - Llengua, gènere i sexe
 
 
7) Teresa Tort - Carlota
 
 
 
 
1)
 
 
Publicat en el blog 300 dites que faran història
 
 
 
 
2)
 
Publicat en la web de la Generalitat de Catalunya dimecres 26 de novembre del 2014

La Confederació de Comerç de Catalunya i l'Associació en Defensa de l'Etiquetatge en Català col·laboren a favor de l'etiquetatge en català

La Confederació de Comerç de Catalunya (CCC), per mitjà de la marca Botiguers pel País, dóna suport a l'Associació en Defensa de l'Etiquetatge en Català (ADEC) per organitzar la 31 Mostra de Productes Etiquetats en Català, que tindrà lloc des del 28 de novembre fins al 8 de desembre del 2014 a la plaça de Catalunya (cruïlla del Portal de l'Àngel), de Barcelona.

Aquesta fira, que fa més de 25 anys que se celebra, el 2014 té el suport de l'Ajuntament de Barcelona i forma part de les activitats de les festes nadalenques de la ciutat. Es donen a conèixer productes artesanals, principalment alimentaris, com ara torrons, neules, galets, formatges, embotits, etc.

Dins del marc d'aquesta col·laboració, l'11 de novembre va tenir lloc a la CCC una assemblea de dissolució de l'ADEC i de constitució d'una nova Junta en què la CCC participarà donant suport tècnic i administratiu. Com a primera acció d'aquest acord, es va informar de normativa comercial els paradistes que participaran en la Mostra.

L'ADEC, en la seva llarga trajectòria de foment de l'etiquetatge en català, ha tingut el suport de la Direcció General de Política Lingüística i des de l'any 2002 forma part del Cens d'entitats de foment de la llengua catalana.

 
3)
 

Els treballs “Qui sóc?, D'on vinc?”, de Núria Valls, i “La Muna”, de Sònia Rodríguez, han estat reconeguts amb el Premi d'Idees per Promoure l'Ús del Català, que convoquen biennalment la Regidoria d'Ensenyament i Política Lingüística de l'Ajuntament de Reus i el Centre de Normalització Lingüística (CNL) de l'Àrea de Reus Miquel Ventura. El Premi, que es va lliurar ahir dilluns, 17 de novembre, té per objectiu impulsar idees i projectes encaminats a potenciar l'ús de la llengua catalana en qualsevol àmbit.

La regidora d'Ensenyament i de Política Lingüística de Reus i presidenta del CNL, M. Dolors Sardà, va obrir l'acte, que va tenir lloc a la Biblioteca Central Xavier Amorós. La directora general de Política Lingüística i presidenta del Consorci per a la Normalització Lingüística, Ester Franquesa, va recordar el filòleg i lingüista Antoni M. Badia i Margarit, mort el dia anterior. També va presentar l'exposició “Català, llengua d'Europa”, que es podrà veure a la Biblioteca fins al dia 29 de novembre. De l'1 al 12 de desembre l'exposició s'instal•larà a la seu del CNL, al Mas Vilanova.

En el marc del lliurament del premi, va tenir lloc la xerrada “El català, llengua digital”, a càrrec del cap del Servei d'Informació, Difusió i Estudis de la Direcció General de Política Lingüística, Anton Ferret, que va parlar de les relacions entre món digital i llenguatge i de les implicacions socials i lingüístiques de la digitalització.

En aquesta ocasió el jurat va atorgar dos primers premis. Un per al projecte “Qui sóc? D'on vinc?, de Núria Valls Fonayet, de Reus, un treball audiovisual sobre immigració, perquè s'adequa a l'objectiu de les bases de la convocatòria, pot resultar engrescador per als participants i interessant pel fet d'incidir en l'actitud lingüística del públic general. A més, s'escau força amb la celebració del 50è aniversari de la publicació d''Els altres catalans, de Francesc Candel.

L'altra proposta reconeguda amb el primer premi és “La Muna”, de Sònia Rodríguez Reche, de Reus, per un treball consistent a explicar contes al carrer (parcs, barris on hi hagi també immigració...) per transmetre la llengua i la cultura catalanes. S'adequa a l'objectiu de les bases de la convocatòria, suposa una innovació positiva a una activitat que ja es du a terme i pot ser fàcilment realitzable amb la col·laboració de diverses organitzacions.

El jurat també va acordar atorgar una menció honorífica a la proposta “Tombalà”, de Marta Nus Casanova, també de Reus, per un treball consistent a fer ús del català entre comerciants i consumidors mitjançant una campanya de premis i vals de descompte. Se n'ha valorat sobretot el desenvolupament tècnic.

CNL de l'Area de Reus Miquel Ventura
 
 
4)
 
Publicat en la revista digital NÚVOL divendres 28 de novembre del 2014
 
 
5)
 
 
 
Gabriel Bibiloni
 
6)
 
 
 
7)
 
 
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
InfoMigjorn és un butlletí que distribueix missatges informatius relacionats amb la llengua catalana, com ara:
– Retalls de notícies de premsa.
– Articles, publicats o inèdits.
– Informacions sobre seminaris, congressos, cursos, conferències, presentacions de llibres, publicacions de revistes, etc.
– Ressenyes de llibres, publicades o inèdites.
Així com altres missatges informatius relacionats amb sociolingüística, gramàtica històrica, dialectologia, literatura, política lingüística, normativa, etc.
 
 
Enviat pel servei Sala de premsa de DRAC telemàtic http://drac.com
 
PROTECCIÓ DE DADES. En virtut de les lleis vigents en matèria de protecció de dades (LOPD) us informem que us hem enviat aquest correu utilitzant les dades de contacte que ens vàreu facilitar en el seu moment i que vàrem incorporar al nostre arxiu. Teniu dret a sol·licitar l'accés, la modificació o la cancel·lació de les vostres dades, incloent-hi l'adreça de correu electrònic, del nostre arxiu. Podeu contactar amb nosaltres enviant un missatge a l'adreça infomigjorn@telefonica.net Si voleu donar-vos de baixa, cliqueu ací