InfoMigjorn, revista digital sobre llengua catalana [10.300 membres]
 
Butlletí número 1077 (dilluns 01/12/2014) - Continguts triats i enviats per Eugeni S. Reig
 
Podeu donar d'alta en InfoMigjorn les adreces que considereu oportunes ací
Podeu donar-vos de baixa en InfoMigjorn ací
 
 
SUMARI
 
 
1) 300 dites que faran història
 
2) Magí Camps - L’aparell fonador del rector
 
 
 
5) Josep Miquel Bausset - Jesús Mestre i Godes
 
6) Rudolf Ortega - Una veritat falsa
 
7) Pau Vidal - Impugnar
 
 
 
 
1)
 
 
Publicat en el blog 300 dites que faran història
 
 
 
 
 
2)
 
Publicat en LA VANGUARDIA dilluns 17 de novembre del 2014
 
L’aparell fonador del rector

Magí Camps
 
 
A principis dels vuitanta, a Filologia Catalana (UB), fèiem algunes classes –poques– al laboratori de Fonètica. N’hi fèiem poques perquè la instal·lació no estava gaire ben assortida d’aparells per fer-hi experiments. La primera vegada que el professor Lluís de Yzaguirre ens hi va dur, però, ens va ensenyar un document audiovisual que Antoni Maria Badia i Margarit havia enregistrat a l’hospital Clínic d’Estrasburg, per mediació del doctor Straka, a finals dels seixanta.
 
De segur que el lector recorda, dels llibres de text amb què estudiàvem l’ensenyament primari i secundari, algun gràfic de l’aparell fonador. Acostumen a ser molt esquemàtics: un nas i una boca de costat feta amb una sola línia negra, que perfila els llavis, les dents, els alvèols i el paladar fins arribar a la glotis, i a la part inferior s’hi distingeix la llengua, les dents inferiors i els llavis. El punt d’articulació apareix assenyalat amb cada lletra i jo –ho haig de confessar– mai no havia estat capaç de desxifrar-los. No vaig entendre aquells gràfics fins que vaig veure el document audiovisual que Badia i Margarit havia dut de nord enllà i on se’ns mostrava en tota la seva nuesa fonadora.
 
Aquell enregistrament contenia unes imatges obtingudes amb raigs X i s’hi veia l’aparell fonador del que va ser rector de la Universitat de Barcelona. Un darrere l’altre, el doctor Badia pronunciava els sons del català alhora que les imatges de radiografia mostraven els seus ossos i els moviments de l’aparell fonador, la mandíbula, l’obertura dels llavis i el punt d’articulació de la llengua. Una meravella. De Yzaguirre sosté la teoria que la característica veu enrogallada de Badia i Margarit era una seqüela d’aquells aparells agressius.
 
L’anècdota de l’enregistrament de l’aparell fonador és una mostra del munt de feina d’altíssima qualitat que el doctor Badia va fer per la llengua catalana durant la seva llarga i prolífica vida, d’amor per les llengües romàniques i de defensa del català en els pitjors moments. Els seus treballs han estat i continuen sent indispensables en els estudis universitaris i en la vida professional de qualsevol lingüista. La seva gramàtica catalana, publicada per primer cop en castellà per Gredos, va ser un dels referents imprescindibles durant molts anys per estudiar el que havia fixat Fabra en un primer moment.
 
Badia i Margarit, com a bon científic i sociolingüista, sabia veure el got mig ple i alhora el got mig buit del català. És cert que, des del franquisme fins a l’actualitat, el català ha fet grans avenços i s’ha consolidat com a llengua de cultura; però, alhora, té moltes esquerdes i mancances que fan que els fonaments encara no estiguin consolidats a prova de terratrèmols.
 
No patiu, doctor: en la mesura que cada parlant pugui, continuarem el vostre mestratge de defensa, difusió i bon ús del català, amb respecte per totes les altres llengües germanes.
 
3)
 
Publicat en el diari ARA dimecres 19 de novembre del 2014
http://www.ara.cat/premium/novembre-Gracies-immigracio-persones-catala_0_1251474842.html
 
Gràcies a la immigració hi ha moltes més persones que parlen català
 
Vicenç Villatoro
 
Ho va dir la demògrafa Anna Cabré al programa 300 sobre la llengua i això explica un cert miracle català del s. XX. Hi va haver un catalanisme que va creure que la immigració acabaria amb la identitat catalana, que té en la llengua i en la voluntat de ser els trets més significatius. Doncs resulta que la Catalunya del s. XX va rebre una immigració enorme i els trets distintius no s’han afeblit, sinó que han crescut. Gràcies precisament a la immigració. Ella ho explica molt bé. Andreu Domingo també, en el seu llibre Catalunya al mirall de la immigració. Demografia i identitat nacional. Miro d’explicar-ho a la meva manera, ràpida. El reforçament de la identitat catalana en temps d’immigració ha estat possible per 3 coses: perquè molta gent que ha vingut de fora s’hi ha volgut apuntar, perquè la comunitat catalana permetia apuntar-se fàcilment a una identitat permeable basada en la llengua i la cultura, i perquè apuntar-s’hi estava associat a un major benestar personal, familiar i general. Pot haver-hi un catalanisme orgullós d’aquesta màquina fantàstica de cohesió social. Sense oblidar una cosa: perquè la màquina funcioni fa falta l’horitzó de benestar. L’ascensor social.
 
 
4)
 
Publicat en el diari EL PAÍS dimecres 19 de novembre del 2014
 
El Suprem ratifica el català com a llengua d’ús normal als col·legis
 

El Tribunal Suprem ha avalat que el català sigui llengua vehicular en l'educació, l'Administració i les comunicacions dels centres educatius de Catalunya. Els magistrats ratifiquen d'aquesta manera una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que rebutjava la demanda d'Impulso Ciudadano, una plataforma que al·legava que la norma implicava exclusió de l'ús del castellà.

El decret en qüestió és del 2010 i regula la direcció dels centres educatius públics que depenen del Departament d'Ensenyament. En concret, entre les funcions i les atribucions dels directors hi havia la de “garantir” que la llengua pròpia de Catalunya sigui “utilitzada normalment” en les activitats de les escoles i els instituts.

Impulso Ciutadano, una associació que advoca per augmentar la presència del castellà a l'escola a Catalunya, va presentar un recurs contenciós administratiu contra una part del decret de la Generalitat en considerar que deixava el castellà en desavantatge en no explicitar-ne l'ús en l'àmbit escolar. L'octubre del 2012, el TSJC va desestimar la petició de la plataforma, que va decidir presentar un recurs de cassació.

El Suprem també considera que l'article en qüestió és constitucional. “La norma no assenyala, en definitiva, cap exclusió del castellà en l'àmbit educatiu al territori de Catalunya ni regula un règim de privilegi”, diu la sentència. L'alt tribunal també creu que l'estatus del castellà ja el recullen la Constitució i les normes estatals, motiu pel qual descarta la pretensió d'Impulso Ciudadano que s'inclogués un esment idèntic cap al castellà en el decret recorregut.

5)
 
Publicat en LA VEU DEL PAÍS VALENCIÀ diumenge 23 de novembre del 2014
http://opinions.laveupv.com/josep-miquel-bausset/blog/4586/jesus-mestre-i-godes
 
Jesús Mestre i Godes
 
Josep Miquel Bausset
 
 
6)
 
Publicat en el diari EL PAÍS dilluns 24 de novembre del 2014
http://cat.elpais.com/cat/2014/11/23/cultura/1416780864_152901.html

Una veritat falsa

Rudolf Ortega

Ja no importa tant el moll del nostre missatge, sinó els complements que hi posem

El llenguatge et permet agafar-te a alguna cosa. Sabem que, des de Ferdinand de Saussure, les paraules es componen de dues parts bàsiques, constituents, com són el significat i el significant, i que, per tant, una determinada forma lingüística voldrà dir una determinada cosa. O això era fins no fa gaire (tampoc sabria dir des de quan les coses no són tan senzilles), en què les necessitats per referir una realitat canviant han fet que les paraules hagin perdut bona part de la seva precisió. Ara el que importen no són tant els mots nuclears del que diem, el moll del nostre missatge, sinó els elements que hi posem al voltant, allò que serveix per tunejar-los. Ara es porten els complements, com a les millors temporades de moda.
 
Aquesta tendència ha menat a l’abundància de dues figures retòriques (de tant aparèixer, però, deixaran de ser-ho) cada vegada més freqüents. Són l’oxímoron i la redundància. Ara els mots ja no circulen com un funàmbul per la línia del significat que hagin agafat al llarg de la història, sinó que ho fan bastament per un ample carril limitat, justament, per aquestes dues figures retòriques, en una traçada cada cop més de batzegades.
 
L’oxímoron és una figura retòrica bellíssima, ocurrent, brillant, que barreja en la contradicció sentits que deriven en espurnes de significats innovadors. Com si et prens una menja agredolça. Es tracta de combinar dos termes, normalment un substantiu i un adjectiu, pertanyents a camps semàntics contraris, i són ben habituals en poesia. És un oxímoron l’instant etern en què sembla que tot s’aturi, com també el clamorós silenci d’una multitud callada, o una dolça derrota en l’esport; i n’hi ha que ja són tòpics, com ara la calma tensa i les conclusions a priori. També n’hi ha de sorneguers, com la intel·ligència militar; i d’absurds, com la catàstrofe humanitària; i uns quants d’eufemístics, com quan amb l’inici de la crisi no s’atrevien a dir-nos que les empreses hi perdien, sinó que tenien creixement negatiu, o quan ja no es parla de persones, sinó de recursos humans i capital humà. I fa poc, arran del 9-N, n’hi havia que ja parlaven d’un ultimàtum flexible a l’Estat.
 
També ha passat que algunes realitats noves s’han servit de l’oxímoron per trobar una manera d’expressar-se, com ara la tolerància zero, o la realitat virtual, una contradicció en si mateixa que, no obstant això, ha acabat plenament assumida pel parlant. Aquesta tendència ha tingut però un efecte secundari: l’eclosió, en paral·lel a l’oxímoron, de multitud de redundàncies, en una estratègia que busca, seguint el símil del carril que dèiem, establir una segona línia per la qual el missatge circuli confortablement. Vet aquí, doncs, que la realitat virtual ha comportat parlar de la realitat física i de la realitat tangible, quan abans la realitat era realitat a seques. I de dades objectives, i de presència física, i de visites presencials. Abunda doncs la reiteració, la necessitat de tunejar de forma supèrflua termes que, no fa tant, ja anaven plens de sentit. És semblant al cas dels telèfons: ara és inevitable que del telèfon en diguem telèfon fix, en una adjectivació només explicable per la irrupció del telèfon mòbil.
 
Hi ha un terme que abans no admetia cap mena de matís, ni de vacil·lació, i que ara es veu sempre acompanyat per alguna cosa, tot demostrant que ja compten més els complements que ens posem que no pas com ens vestim. És el terme veritat. Tants anys d'història de la filosofia fent-hi voltes i ara qualsevol pot parlar de veritats relatives o veritats subjectives, quan el que caldria dir és que són opinions o parers, i en contrapartida han emergit les redundàncies equivalents, veritat absoluta i veritat objectiva, no caldria sinó. Qui ho havia de dir, s'ha estès tant la moda que fins i tot els gihadistes de l'Estat Islàmic s'han apuntat a la figura retòrica, tot posant Francesc en el punt de mira per propagar, diuen, una veritat falsa.
 
7)
 
Publicat en la revista digital NÚVOL dimecres 5 de novembre del 2014
 
 
8)
 
Publicat a Racó Català dissante 22 de desembre del 2014
http://www.racocatala.cat/noticia/35110/llengua-bcn?id_butlleti_enviar=160&utm_source=butlleti_article&utm_medium=butlleti&utm_campaign=llengua-bcn
 
L'ús del català a Barcelona no arriba al 50%
 
 
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
InfoMigjorn és un butlletí que distribueix missatges informatius relacionats amb la llengua catalana, com ara:
– Retalls de notícies de premsa.
– Articles, publicats o inèdits.
– Informacions sobre seminaris, congressos, cursos, conferències, presentacions de llibres, publicacions de revistes, etc.
– Ressenyes de llibres, publicades o inèdites.
Així com altres missatges informatius relacionats amb sociolingüística, gramàtica històrica, dialectologia, literatura, política lingüística, normativa, etc.
 
 
Enviat pel servei Sala de premsa de DRAC telemàtic http://drac.com
 
PROTECCIÓ DE DADES. En virtut de les lleis vigents en matèria de protecció de dades (LOPD) us informem que us hem enviat aquest correu utilitzant les dades de contacte que ens vàreu facilitar en el seu moment i que vàrem incorporar al nostre arxiu. Teniu dret a sol·licitar l'accés, la modificació o la cancel·lació de les vostres dades, incloent-hi l'adreça de correu electrònic, del nostre arxiu. Podeu contactar amb nosaltres enviant un missatge a l'adreça infomigjorn@telefonica.net Si voleu donar-vos de baixa, cliqueu ací