InfoMigjorn, revista digital sobre llengua catalana [10.300 membres]
 
Butlletí número 1073 (dilluns 24/11/2014) - Continguts triats i enviats per Eugeni S. Reig
 
Podeu donar d'alta en InfoMigjorn les adreces que considereu oportunes ací
Podeu donar-vos de baixa en InfoMigjorn ací
 
 
SUMARI
 
 
1) 300 dites que faran història
 
2) Convocatòria de selecció de professorat de català a l’exterior 2015
 
 
 
 
 
7) Editarem el llibret del premi Helena Jubany 2014
 
8) VI Jornades de divulgació de la Societat Valenciana de Psicologia
 

 

 
1)
 
 
Publicat en el blog 300 dites que faran història
 
 
 
 
2)
 
Convocatòria de selecció de professorat de català a l’exterior 2015

Selecció Oberta la convocatòria de selecció de professorat d’estudis catalans a universitats de fora del domini lingüístic per al curs acadèmic 2015 organitzada per l’Institut Ramon Llull. Amb aquesta convocatòria s’inicia el procés de selecció dels futurs docents d’estudis catalans a universitats d’Alemanya, Japó, Mèxic i Xile.

El termini de presentació de sol·licituds és del 20 de novembre al 4 de desembre del 2014, tots dos inclosos.

Caldrà que les persones aspirants emplenin el formulari en línia disponible al web de l’Institut Ramon Llull (http://www.llull.cat/catala/aprendre_catala/seleccio_professors_formularis.cfm), on hi ha també les bases de la convocatòria, i adjuntin la documentació requerida.

Àrea de Llengua i Universitats

Institut Ramon Llull

3)
 
Publicat en La Veu del País Valencià el 12-11-2014
 
 
Francesc Esteve
Per si encara no ho sabíeu, el gran problema de Canal 9 des de la seua inauguració amb Amadeu Fabregat com a màxim responsable va ser que usava un valencià massa “culte”. El fracàs de Canal 9 no ha tingut res a veure amb la falta de qualitat d’una part dels seus continguts ni amb la imposada concepció de televisió de barraqueta i teleporqueria ni amb la depredació i la colonització per interessos polítics i partidistes.
No té tampoc gens d'importància que, encara que la principal funció de RTVV, segons la mateixa llei de creació de l'ens, era impulsar la normalitat social del valencià, el valencià fos expulsat de seguida de les pel·lícules i dels programes de debat i tertúlia i reduït a la marginalitat. Caldrà que ho tinguem ben en compte, ara que les Corts han admès a tràmit la iniciativa legislativa popular per una ràdio i televisió públiques valencianes que reclama "la creació i implantació a tot el territori valencià d’un servei de radiodifusió i televisió [...] de titularitat pública i realitzat íntegrament en valencià".
Un il·luminat personatge, J. Leonardo Giménez, que exerceix de lingüista i analista tot terreny, ens ha obert els ulls al món real i ha diagnosticat al mil·límetre el problema de Canal 9: el valencià que usava era massa “culte”. Així ho explica en l'article "La realista Llista Fabregat" que ha difós fa poc InfoMigjorn. No era que fos massa poc ni a vegades massa pobre o castellanitzat. No. Segons ell, una de les accions més vergonyoses per la qual es recorda Canal 9 ─la censura unilateral i desgavellada en un mitjà públic de més de 500 expressions imposada pel director de l’ens, Fabregat─, va ser literalment una lloable mesura de “bon cultiu idiomàtic i d’audiència”.
És irrellevant que, amb la censura, Fabregat es passava per l’entrecuix el llibre d’estil aprovat i els criteris elaborats i acordats pels tècnics lingüístics i que imposava una llista desgavellada. No té importància el fet que el gran públic havia rebut amb absoluta normalitat el model de llengua utilitzat, fins i tot el més formal dels informatius. Desmentint totes aquestes minúcies, les conclusions de Leonardo Giménez, ben dignes ser transcrites literalment, afirmen: “I és que els cossos, siguen carnals, idiomàtics o d’audiència, necessiten bons cultius i complets. I això intentava la Llista Fabregat, que els valencians tinguérem gust per un valencià més saborós i més conegut”.
I encara va més lluny: la clau del fracàs de Canal 9 és que la censura es va quedar curta i per això, en una futura televisió valenciana, proposa multiplicar-la, com a mínim, per sis: “El seu defecte principal és que sols n’eren 543, les paraules recuperades. En calien més de 3.000. I ara que torne RTVV, amb Llista Fabregat inclosa, però corregida i augmentada”. Així conclou la seua clarivident anàlisi.
Perquè el lector en tinga un tast "saborós" ─com diria el Sr. Leonardo─, direm que la llista de Fabregat prohibia expressions vives i normals com 'debades', 'vegada', 'ampolla', 'sols', 'solament', 'semblar', 'recolzar-se' o 'per altra banda'. Prohibia 'pregar' i s’imposava només 'demanar' (fent-los equivalents), eliminava 'xarxa' i 'xàrcia' i s’imposava 'ret'; vetava el vivíssim 'mitjan' (“a mitjan matí”, p. ex.) i prescrivia 'mitant' (ni tan sols la pronúncia real: 'mitan'). En comptes d''Alemanya', 'assemblea' i 'orquestra', imposava 'Alemània', 'assamblea' i 'orquesta'. Suprimia 'aleshores' i 'agafar'. S'havia dir sempre 'sello' i mai 'segell'. 'Enfermera' havia de substituir 'infermera' i 'malaltia' podia tolerar-se, però alternant-la amb 'enfermetat'.
Tot això ocorria ─cosa que Leonardo no menciona─ al mateix temps que Fabregat expulsava el valencià de les pel·lícules i d'una bona part de la graella televisiva. I alhora que, contra les recomanacions dels lingüistes, batejava unilateralment programes amb noms tan "genuïnament valencians" com 'Tria tres' i no 'Tria'n tres' ─la forma correcta que diria qualsevol parlant normal no castellanitzat─ per a un programa en què els participants havien de triar entre tres opcions.
Però la ironia es gira contra el Sr. Leonardo i la justícia poètica esclafa els seus propis arguments. Ell, tan defensor del valencià "saborós" i "genuí", ell, que troba tan "realista" la llista de Fabregat i encara li sembla curta, no hauria pogut completar pràcticament cap de les frases del seu article "La realista llista de Fabregat". La "realista llista" li hauria prohibit almenys 'acudit', 'blasmar', 'assabentar-se', 'aleshores', 'servei', 'mitjans de comunicació', 'a banda' i segurament també 'estigma', 'relegar' i 'llibresc'. Però n'hi ha més: qualsevol persona competent en llengua ─i sobretot si es declara, com ell, partidari fervent del valencià "genuí"─ no hauria fet la falta de calcar del castellà l'expressió "muntar en còlera" en comptes de les correctes, genuïnes i més col·loquials 'encendre's de còlera' o 'encendre's la sang' ni hauria patinat amb 'blasmar' confonent-lo amb 'bramar' ("blasmar contra aquella prohibició"). 'Blasmar' vol dir 'desaprovar', 'censurar' i porta complement directe ("blasmar aquella prohibició" i no "'contra' aquella prohibició", que seria com dir 'desaprovar contra aquella prohibició'). Ni hauria dit 'saber malament' en comptes de 'saber greu' (o, almenys, 'saber mal', com diu el 'Diccionari normatiu valencià' que ell tant magnifica).
Mestre Leonardo ens relata que, en aquell temps, "Una estudiant en pràctiques em preguntà [...] què sabia de les paraules prohibides en Canal 9". I ell, prenent la paraula, respongué: "demagògies i fonamentalismes a banda, en realitat, era una llista que la direcció de Radiotelevisió Valenciana va entregar, per l'any 1990, als seus correctors per prioritzar 543 vocables o expressions molt usuals". Aquells anys, de fet, un bon grapat d'assessors lingüístics de Canal 9, entre els quals jo mateix, vam ser despatxats de Canal 9 per voler exercir amb dignitat i professionalitat la nostra tasca, per aplicar el llibre d'estil d'un ens públic i no sotmetre'ns als desficacis i capritxos despòtics d'una divinitat que exercia de director com qui governa l'Olimp: el mateix director diví que reduïa el valencià a la marginalitat i que feia de programes de l'estil del de Monleón la insígnia i el model lingüístic de Canal 9. Però segons mestre Leonardo, els qui lluitàrem i lluitem contra tot això estem instal·lats en la "demagògia i el fonamentalisme" i ell, en la realitat i en la genuïnitat valenciana més pures.
 
4)
 
Publicat en RACÓ CATALÀ divendres 7 de novembre del 2014
 
 
7)
 

Ho hem aconseguit:
editarem el llibret del premi Helena Jubany 2014

 

Gràcies a les aportacions de 170 mecenes a Verkami, hem aconseguit el finançament per editar 20.0000 exemplars del llibret per distribuir gratuïtament el mes de desembre amb el diari Ara

Gràcies a 170 mecenes hem aconseguit l'objectiu de 4.950 euros per finançar l'edició de 20.000 exemplars del llibret del Premi Helena Jubany 2014 que distribuïrem gratuïtament amb el diari Ara el mes de desembre. Dimecres 12 de novembre, quan encara quedaven sis dies per finalitzar la campanya de micromecenatge de Verkami, ha quedat garantit que podrem editar el llibret del Premi Helena Jubany d'enguany.

Des de l'Associació Helena Jubany agraïm molt sincerament aquestes aportacions, que ens confirmen que moltes persones tenim present l'Helena i ens l'estimen. Moltes gràcies a tothom.

Si voleu estar al dia de les novetats de l'Associació Helena Jubany, us podeu subscriure al nostre butlletí electrònic aquí.

 
8)

                    

 Societat Valenciana de Psicologia

 

VI Jornades de divulgació de la Societat Valenciana de Psicologia 

 

 

 

Sessió amb autors de l'ANUARI DE PSICOLOGIA,

 

 

-data: 25 de novembre, dimarts.

 

-lloc: Sala de Graus de la Facultat de Psicologia. Universitat de Valência  (planta baixa).

 

-horari: d’11.00 h. a 13.30 h.

 

-destinataris: socis de la SVP, subscriptors i lectors de l’ANUARI, professorat i alumnat de la Facultat  Psicologia i públic interessat.

 

-programa:

 

11.00h.: presentació de l’acte, a càrrec del president de la SVP, prof. Oto Luque, acompanyat del vicepresident i acadèmic de l’AVL, Josep Lluís Doménech i del director de l’ANUARI, Marc Antoni Adell.

 

11.30 a 13 h.: Taula redona amb els autors invitats què exposaran el què, el per què i el com del seu treball, que apareix en l’actual número de la revista, moderats pel editor de l’ANUARI, prof. Manel Martí. Taula integrada per:

 

 

-Eva Lira Rodríguez, Dra. En Psicologia, experta en TICs i investigadora d’IDOCAL, i Pilar Ripoll Botella, Prof. Titular del Dep. de Psicologia Social i investigadora de l’IDOCAL, coautores de La rellevància de la potencia de grup en l’efectivitat dels equips virtuals.

-Roger Navarro Dominichelli: Prof. Associat del Dep. de Psicologia Social i investigador del món laboral. Autor d’ Àmbits d'aplicació de la Psicologia Social en Cooperació Internacional al Desenvolupament.

-Laura Galinana i Llinares: doctoranda en Psicologia i investigadora del Dep. de Metodologia de Ciències del Comportament, coautora d’El rol mediador del envelliment actiu sobre la satisfacció i la salut percebudes: un model estructural en majors angolesos.

-Roger Muñoz Navarro: Dr. en Psicologia per la UVEG i professor de la Burgundy School of Business, 29 rue Sambin de França. Coautor de La situació de la salut mental i la Psicologia en Europa, Espanya i el País Valencià. Una actualització des de l’any 2000 fins el 2013.

-Amanda Melià de Alba, prof. a la Facultat de Psicologia –Dep. de Ps. Educativa i del Desenvolupament- i Mª José Manzana Sorribes, psicòloga i logopeda, especialista en trastorns del desenvolupament infantil, tesi doctoral en decurs, coautores de El sobrediagnòstic del TDAH.

 

 

13.15h.: cloenda i distribució d’exemplars de la revista.

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
InfoMigjorn és un butlletí que distribueix missatges informatius relacionats amb la llengua catalana, com ara:
– Retalls de notícies de premsa.
– Articles, publicats o inèdits.
– Informacions sobre seminaris, congressos, cursos, conferències, presentacions de llibres, publicacions de revistes, etc.
– Ressenyes de llibres, publicades o inèdites.
Així com altres missatges informatius relacionats amb sociolingüística, gramàtica històrica, dialectologia, literatura, política lingüística, normativa, etc.
 
 
Enviat pel servei Sala de premsa de DRAC telemàtic http://drac.com
 
PROTECCIÓ DE DADES. En virtut de les lleis vigents en matèria de protecció de dades (LOPD) us informem que us hem enviat aquest correu utilitzant les dades de contacte que ens vàreu facilitar en el seu moment i que vàrem incorporar al nostre arxiu. Teniu dret a sol·licitar l'accés, la modificació o la cancel·lació de les vostres dades, incloent-hi l'adreça de correu electrònic, del nostre arxiu. Podeu contactar amb nosaltres enviant un missatge a l'adreça infomigjorn@telefonica.net Si voleu donar-vos de baixa, cliqueu ací