InfoMigjorn, revista digital sobre llengua catalana [10.300 membres]
 
Butlletí número 1065 (dilluns 10/11/2014) - Continguts triats i enviats per Eugeni S. Reig
 
Podeu donar d'alta en InfoMigjorn les adreces que considereu oportunes ací
Podeu donar-vos de baixa en InfoMigjorn ací
 
 
SUMARI
 
 
1) 300 dites que faran història
 
2) Inauguració de l'exposició Obrint portes: la llengua catalana a la Universitat de Barcelona
 
3) Joan Ramon Resina: el català i el nou estat
 
4) Pere Mayans: 'Si el nou estat no privilegia el català amb una certa exclusivitat, en sortirà perjudicat'
 
5) Joan Abril Español - Un diccionari pervers
 
6) X Jornada Joan Fuster: Prosa i creació literària en Joan Fuster
 
7) Nou distribuidor d'Edicions del Bullent a les Illes Balears
 
8) Publicats al DOGC prop de 400 nous termes normalitzats en català
 
 
1)
 
http://300.dites.cat/
 
Publicat en el blog 300 dites que faran història
 
226 - El meu got és petit, però bec en el meu got
 
227 - S'atrapa abans un mentider que un coix
 
228 - Ull per ull, dent per dent
 
 
2)
 
Inauguració de l'exposició Obrint portes: la llengua catalana a la Universitat de Barcelona
 
L'exposició explica, en termes generals, les principals accions que ha dut a terme la UB en matèria de política lingüística per contribuir a la normalització del català en l'àmbit universitari.

L'acte tindrà lloc el dimecres 19 de novembre al vestíbul principal de l'Edifici Històric de la Universitat de Barcelona (Gran Via de les Corts Catalanes, 585), a les 18.00 hores. L'acte d'inauguració serà presidit pel rector de la Universitat, Dídac Ramírez i Sarrió.

Hi ha la possibilitat de fer, entre el 25 de novembre i el 16 de desembre, visites guiades. Per a més informació, cal contactar amb el comissari de l'exposició, Abel Carretero (abelcarretero@gmail.com o 629 91 50 96). El dia de la inauguració hi haurà més detalls sobre aquesta qüestió.
 
3)
 
 
 
4)
 

Pere Mayans: 'Si el nou estat no privilegia el català amb una certa exclusivitat, en sortirà perjudicat'

Entrevista a l'autor del bloc 'El pols de la llengua als Països Catalans'

 
5)
 
Publicat en EL PUNT AVUI dijous 30 d'octubre del 2014
 
Un diccionari pervers
 
Joan Abril Español
 
Aquest mes d'octubre han arribat a les llibreries i a la xarxa les esplendoroses novetats del Diccionario de la Real Academia Española (RAE), una acadèmia que paguem tots els contribuents de l'Estat espanyol, una acadèmia que segur que té com a punt de referència totes les sensibilitats d'un estat que vol ser democràtic.
 
Majoria silenciosa, consulta popular, autogovern o plebiscit són algunes de les novetats que apareixen a la 23a edició del diccionari. Al terme consulta s'hi afegeix ara consulta popular, i es defineix com a “referèndum” o “procés pel qual les lleis se sotmeten al vot popular”. A més, amplia el concepte de referèndum i obre la porta a ser consultiu, ja que es defineix com a “procés pel qual se sotmeten al vot popular lleis o decisions polítiques amb caràcter decisori o consultiu”. Casualment, doncs, la RAE barreja conceptes –una consulta popular resulta que també és un referèndum–, a deu dies del nou
9-N. Aquesta ampliació del concepte de referèndum pretén que s'associï amb una consulta popular, per tal d'argumentar una hipotètica impugnació.
 
En aquest context enrarit políticament, la RAE dóna veu al terme encunyat pel PP de majoria silenciosa com a “majoria que suposadament forma part de la generalitat dels ciutadans que no expressen públicament la seva opinió”. Però hem de pensar que aquesta nova entrada és fruit de la casualitat i que no té res a veure amb el procés sobiranista que viu el nostre país, una majoria real que es concentra per a una via catalana o per a la V, per exemple. Però no vull malpensar d'una Real Academia tan curosa i tan respectuosa amb totes les opinions i pensaments que circulen arreu de l'Estat espanyol.
 
La segona accepció de ‘plebiscit' abans es definia com a “consulta que els poders públics sotmeten el vot popular directe perquè s'aprovi o es refaci una determinada proposta sobre sobirania, ciutadania i poders excepcionals”, i ara només parla d'una “determinada proposta sobre una qüestió política o legal”. Segons la RAE, doncs, un plebiscit no té res a veure amb una proposta sobre sobirania, per exemple. És a dir, quan el president de la Generalitat convoqui noves eleccions i pacti el punt comú favorable a la independència de Catalunya, ¿això ja no tindrà res a veure amb unes eleccions plebiscitàries?
 
I ¿què és una nacionalitat? Doncs en un dels significats era un “estat propi de la persona nascuda o naturalitzada en una nació”. Però ara resulta que és un “vincle jurídic d'una persona amb un Estat que li atribueix la condició de ciutadà d'aquest Estat”. Quan convé, doncs, Espanya és una nació i quan no és simplement un Estat, i segur que no té res a veure tampoc amb el procés sobiranista que viu el meu país. Res a veure.
 
Després d'analitzar totes aquestes esmenes, i me'n deixo moltes més per raons d'espai, també la RAE haurà de revisar el concepte de casualitat i reflexionar si les noves accepcions són un reflex dels temps i de la voluntat dels poders de configurar una realitat a la seva mida. Les filòlogues Sílvia Senz i Montse Alberte ja ho han denunciat, a través de l'estudi Lexicografia unitarista espanyola: les esmenes de cara al DRAE 2014 contra el procés català. Una denúncia que convé que arribi a l'opinió pública per tal d'“impugnar” –¿davant el Tribunal Constitucional?– aquestes noves definicions elaborades amb criteris perversament polítics. Conclusió: la RAE ja no és una acadèmia.
 
6)
 
X Jornada Joan Fuster: Prosa i creació literària en Joan Fuster
 
 
 
Dia: 13 de novembre de 2014, de 9.30 a 19 h
Lloc: Casa de la Cultura de Sueca (carrer de la Mare de Déu, 2)
Organitza: Càtedra Joan Fuster de la Universitat de València i Ajuntament de Sueca
 
 
Joan Fuster (Sueca 1922-1992) fou, sens dubte, un cas modèlic d'escriptor vocacional, que va saber convertir en professió una profunda pulsió personal a comunicar-se per mitjà de l'escriptura. El resultat de la seua intensa dedicació foren desenes de llibres, centenars d'articles apareguts en diversos periòdics al llarg d'una trentena d'anys, un seguit d'anotacions diàries —només en part conservades—, milers de cartes i de fitxes de treball…
La Càtedra Joan Fuster de la Universitat de València, en el marc de la seua col·laboració amb l'Ajuntament de Sueca, ha volgut dedicar a l'anàlisi de la prosa i la creació literària una de les jornades que periòdicament dedica a l'estudi, la revisió i el debat entorn d'aspectes específics de l'obra fusteriana, de la seua personalitat i de les matèries que ocuparen en un moment o altre un àmbit i una funció centrals en les seues reflexions.
Amb aquest propòsit, diversos especialistes s'encarregaran de presentar visions detallades sobre parcel·les ben significatives de l'escriptura fusteriana.
D'una banda, la seua tasca com a traductor, en particular de textos narratius (amb Albert Camus, en primer terme). D'una altra, l'assagisme literari del nostre autor, ben delimitat al costat dels seus estudis sobre història cultural i de les seues propostes civils. Igualment es tractarà sobre l'obra dietarística, mantinguda regularment durant anys i en bona part publicada, bé com a diaris, bé en reelaboracions i ampliacions com a assaigs particulars. Es parlarà també sobre la tasca de Fuster com a crític literari, una de les seues primeres aportacions, i més en concret en l'observatori que mantingué al setmanari barceloní Destino. Per a abordar l'escriptura periodística s'ha triat el període situat entorn de la mort de Franco (1975) i que s'anomena la Transició política, l'única etapa en què Fuster pogué expressar-se en la premsa amb una certa llibertat i amb el desig d'intervenir en els canvis sociopolítics i culturals en marxa.
Es tracta d'un conjunt de qüestions de la més alta importància perquè els assistents puguen conèixer millor el pensament del gran autor valencià.

 
Programa
matí
 
9.30 h        Obertura a càrrec del rector de la Universitat de València, de l'alcalde de Sueca i del coordinador de la Càtedra Joan Fuster
9.45 h        “La traducció literària de Joan Fuster”
                  Francesco Ardolino (Universitat de Barcelona)
11.00 h      “L'assaig literari de Joan Fuster: Diccionari per a ociosos
                  Enric Balaguer (Universitat d'Alacant)
12.15 h      Descans
12.45 h      “El dietarisme de Joan Fuster”
                  Anna Esteve (Universitat d'Alacant)
14.00 h      Descans i dinar
 
Vesprada
 
15.30 h      Visita guiada a la Casa Fuster
16.15 h      “La crítica literària fusteriana en Destino
                  Josep Vicent Garcia Raffi (Universitat de València)
17.30 h      “L'expressió periodística de Joan Fuster durant la Transició”
                  Nel·lo Pellicer (Universitat de València)
18.45 h      Acte de cloenda i lliurament de certificats
 
 
Inscripció
Envieu un correu electrònic amb aquestes dades a iu.filologia.valenciana@uv.es
Nom:
Cognoms:
Adreça:
Codi postal:
Població:
Telèfon:
E-mail:
Certificat d'assistència:
 
7)
 
Nou distribuidor d'Edicions del Bullent a les Illes Balears
 
Tenim nou distribuïdor a les illes Balears. A partir d'ara, Serrano llibres servirà els nostres llibres a les llibreries de Mallorca, Eivissa i Menorca.

En aquesta pàgina http://www.bullent.net/distribucio/ es poden consultar distribuïdors per altres zones i algunes de les llibreries que tenen una atenció continuada als llibres d'Edicions del Bullent.

Durant molts anys ha estat l'editorial Moll la que ens feia aquesta tasca. Tristament, ha tancat l'editorial Moll. Amb ella tanca tota una institució de les nostres lletres i això produeix una gran tristor. Així que volem aprofitar aquest apunt per fer un sentit homenatge als Moll que han lluitat per durant 80 anys per la nostra llengua i cultura. Tant de bo, aquest no siga el punt i final d'aquesta història.
 
8)
 
Publicat en la pàgina web del TERMCAT dimarts 28 d'octubre del 2014
http://www.termcat.cat/ca/Actualitat/Noticies/640/
 
Publicats al DOGC prop de 400 nous termes normalitzats en català
 

Prop de 400 nous termes s'han incorporat recentment al català fruit de la tasca de fixació terminològica del Consell Supervisor del TERMCAT. Aquests termes van ser normalitzats entre el darrer quadrimestre de 2013 i el primer quadrimestre de 2014 i s'han publicat recentment al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (núm. 6735, del 24 d'octubre de 2014).

Destaca especialment un apartat amb 214 termes que recull els noms comuns de les diferents espècies de papallones diürnes presents als territoris catalans. Cada nom va acompanyat del nom científic corresponent i dels equivalents en castellà, francès i anglès. Aquests noms van ser discutits i consensuats prèviament per una comissió d'experts del Museu de Ciències Naturals de Granollers i de la Societat Catalana de Lepidopterologia i van ser revisats i ratificats posteriorment pel Consell Supervisor. Formes com ara angelet comú (per a Leptidea sinapis), arlequí (per a Zerynthia rumina), aurora de guaret (per a Zegris eupheme), blanca de l'arç (per a Aporia crataegi), blanqueta de la col (per a Pieris rapae), pòntia dels cims (per a Pontia callidice) o morada del freixe (per a Laeosopis roboris) són alguns dels noms establerts.

També s'inclouen en aquesta resolució un bon nombre de termes de l'àmbit del màrqueting digital, un sector amb una forta influència de l'anglès en què també ha calgut fer un intens treball de consens amb els especialistes. Pertanyen a aquest grup de termes denominacions com ara màrqueting mòbil, cura de continguts i curador de continguts (en anglès content curation i content curator, respectivament), mitjà social (per a social media), gestió de comunitats (per a community management), narrativa transmèdia, comunitat de marca, compromís (forma fixada com a alternativa a l'anglès engagement), audiència digital, etc.

Altres grans sectors en què també s'han incorporat nous termes són, entre d'altres, els següents: les eleccions, amb denominacions com ara balotatge (adaptació del francès ballottage), llindar legal, llindar efectiu, quota electoral, sistema majoritari, sistema proporcional, llista tancada bloquejada, llista tancada desbloquejada, llista oberta o vot transferible; el còmic, amb una vintena de termes de l'àmbit del manga, majoritàriament d'origen japonès (anime, hentai, mangaka, otaku, seinen, shojo, yuri, etc.); la informàtica, amb formes com ara fer un toc, arrossegar el dit, pinçar o despinçar, sobre gestos tàctils en aparells mòbils; els esports (ciclisme de sala, en comptes de Spinning, que és una marca comercial; bicicleta de sala; ciclisme artístic, ciclobol, etc.); la biologia cel·lular i la genètica (butllofa i embutllofament, per a l'anglès bleb i blebbing, respectivament; reposició rotatòria, per a treadmilling; epigenètica; silenciament gènic, etc.); la bioquímica (concentració efectiva 50, concentració letal 50, dosi efectiva 50, etc.); la física (cristall líquid colestèric, cristall líquid columnar, cristall líquid discòtic, cristall líquid esmèctic, rugosificació, etc.), i el treball (presentisme laboral, per oposició a absentisme laboral).

Les fitxes completes de tots aquests nous termes són consultables al web del TERMCAT, a través de la Neoloteca i el Cercaterm.

El Consell Supervisor és l'òrgan que s'encarrega oficialment de la normalització de la terminologia en llengua catalana i està format per lingüistes i especialistes vinculats al TERMCAT i a l'Institut d'Estudis Catalans.

 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
InfoMigjorn és un butlletí que distribueix missatges informatius relacionats amb la llengua catalana, com ara:
– Retalls de notícies de premsa.
– Articles, publicats o inèdits.
– Informacions sobre seminaris, congressos, cursos, conferències, presentacions de llibres, publicacions de revistes, etc.
– Ressenyes de llibres, publicades o inèdites.
Així com altres missatges informatius relacionats amb sociolingüística, gramàtica històrica, dialectologia, literatura, política lingüística, normativa, etc.
 
 
Enviat pel servei Sala de premsa de DRAC telemàtic http://drac.com
 
PROTECCIÓ DE DADES. En virtut de les lleis vigents en matèria de protecció de dades (LOPD) us informem que us hem enviat aquest correu utilitzant les dades de contacte que ens vàreu facilitar en el seu moment i que vàrem incorporar al nostre arxiu. Teniu dret a sol·licitar l'accés, la modificació o la cancel·lació de les vostres dades, incloent-hi l'adreça de correu electrònic, del nostre arxiu. Podeu contactar amb nosaltres enviant un missatge a l'adreça infomigjorn@telefonica.net Si voleu donar-vos de baixa, cliqueu ací