InfoMigjorn, revista digital sobre llengua catalana [10.300 membres]
 
Butlletí número 1057 (dilluns 27/10/2014) - Continguts triats i enviats per Eugeni S. Reig
 
Podeu donar d'alta en InfoMigjorn les adreces que considereu oportunes ací
Podeu donar-vos de baixa en InfoMigjorn ací
 
 
SUMARI
 
 
1) 300 dites que faran història
 
2) Escola Valenciana avisa d'un nou TIL a València
 
 
 
5) Presentació de l'estudi “Usos lingüístics als establiments comercials de Barcelona. Ofercat 2005-2012”
 
6) XXVII Curs de sociolingüística de la Nucia. Ensenyament de la literatura. Societat, lectura, escriptura i identitat.
 
 
8) Oferta de cursos de l'Escola de Lletres de Tarragona. Primer mòdul 2014-2015
 
 
1)
 
 
Publicat en el blog 300 dites que faran història
 
 
 
 
 
2)
 
Publicat en EL PUNT AVUI dimarts 14 d'octubre del 2014

Escola Valenciana avisa d'un nou TIL a València

El castellà s'imposa fins i tot en les aules on s'aplica la immersió en català
 
Les alarmes no deixen de sonar al País Valencià pel que fa a l'ús i ensenyament del català. La setmana passada el treball de fi de grau d'una estudiant de física advertia que el percentatge de valencianoparlants serà inferior al 10% en 2050 si no canvia la política lingüística del govern valencià. Sembla, però, que les advertències no serveixen i l'actual executiu, presidit per Alberto Fabra, continua en la seua línia de reduir a la mínima expressió la llengua pròpia, fins i tot allà on gaudeix d'especial protecció, com ara en l'ensenyament.
 
Així, Escola Valenciana ha denunciat que la Generalitat Valenciana va ignorar un informe desfavorable de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) sobre el decret de currículum de primària pel qual s'aplica la Lomqe. Segons l'entitat, aquesta acció “deliberada” podria tindre “conseqüències jurídiques importants” per al govern de Fabra. Cal recordar que Escola va presentar un recurs contra l'esmentat decret, que ara resultarà reforçat amb l'informe desfavorable de l'entitat normativa. En el seu escrit, l'entitat normativa recomanava canvis importants en el decret de currículum de primària, que ha començat a aplicar la Lomqe a segon i cinquè.
 
En opinió del president d'Escola Valenciana,Vicent Moreno, el contenciós podria ser “semblant al de les TIL de les Illes Balears”, paralitzat per la justícia per no haver tingut presents les recomanacions de l'entitat consultiva balear, en aquest cas la universitat. En aquest sentit, Moreno assegura que el decret de primària “és il·legal, perquè ataca postulats de l'Estatut i afecta la llei d'ús i ensenyament del valencià”. Escola insisteix que farà tots els possibles en matèria jurídica perquè es retire el decret d'aplicació de la llei Wert al País Valencià.
 
D'altra banda, l'entitat cívica ha elaborat un informe on es detallen els percentatges de sessions lectives setmanals –d'un total de trenta– que es poden impartir en valencià, castellà i anglès tant en les línies en valencià com en les línies en castellà.
 
En les seues conclusions, indica que inclús en la línia d'immersió les classes que es fan en castellà poden superar les que s'imparteixen en llengua pròpia. D'altra banda, en la línia en castellà la proporció de matèries impartides en valencià no pot superar mai el 23,4%.
 
3)
 
Publicat en el diari Levante-EMV dimarts 14 d'octubre del 2014
 
 
Josep Miquel Bausset
 
 
4)
 
Publicat en el diari EL PAÍS dilluns 13 d'octubre del 2014
 
5)
 
Presentació de l'estudi “Usos lingüístics als establiments comercials de Barcelona. Ofercat 2005-2012”

Divendres, dia 31 d'octubre, tindrà lloc la presentació de l'Ofercat 2005-2012, estudi sociolingüístic que té per objectiu conèixer l'oferta lingüística de la llengua catalana als establiments comercials de Barcelona.

Títol: "Usos lingüístics als establiments comercials de Barcelona. Ofercat 2005-2012"

Destinataris: Responsables de serveis lingüístics, professionals del comerç i tècnics de dinamització.
 
Data: Divendres, 31 d'octubre
 
Lloc i hora: Palau Marc. Departament de Cultura, 12-14 h
 
Organització: Direcció General de Política Lingüística
 
Contingut:
 
- Benvinguda i presentació de l'acte a càrrec d'Ester Franquesa, directora general de Política Lingüística
 
- Paraules de Josep Maria Recasens, director general de Comerç
 
- Principals resultats de l'estudi Ofercat Barcelona, a càrrec de Joan Solé i Albert Fabà, tècnics de la DGPL i del CPNL
 
- Principals actuacions previstes pel CNL Barcelona en el sector comercial a càrrec de Jordi Manent, director del CNL Barcelona
 
- Torn obert de paraules
 
Inscripció: Per assistir-hi, heu d'enviar un missatge a l'adreça dgpl.cultura@gencat.cat amb els vostres nom i cognoms, adreça electrònica, telèfon i nom de l'organització a la qual esteu adscrits.
 
Ofercat 2005 - 2012 és un estudi realitzat per la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura i l'Ajuntament de Barcelona, a través del Centre de Normalització Lingüística de Barcelona. L'estudi ha dut a terme l'anàlisi de l'oferta lingüística de més de 4.405 establiments barcelonins distribuïts pels districtes de la ciutat.
6)
 
XXVII Curs de sociolingüística de la Nucia. Ensenyament de la literatura. Societat, lectura, escriptura i identitat.

INFORMACIÓ GENERAL

http://web.ua.es/va/seus/lanucia/cursos-i-jornades/2014-2015/xxvii-curs-de-sociolinguistica-de-la-nucia-ensenyament-de-la-literatura-societat-lectura-escriptura-i-identitat/xxvii-curs-de-sociolinguistica-de-la-nucia-ensenyament-de-la-literatura-societat-lectura-escriptura-i-identitat.html


El XXVIIè Curs de Sociolingüística de la Nucia d'enguany (14 i 15, 28 i 29 de novembre, 2014) posarà atenció sobre la literatura i, específicament, sobre l'ensenyament de la literatura i el paper de la literatura en la formació de les persones i en la construcció i la identitat dels individus i de les societats.

Aquest curs provarà de respondre interrogants importants com ara: com s'ha d'ensenyar la literatura en el món contemporani? Quina relació hi ha entre ensenyament de la literatura, ensenyament de la llengua, de la cultura, de la història...? Què cal ensenyar i què cal aprendre quan parlem de literatura? Quina literatura, és a dir, quins textos, quins escriptors, quines èpoques, quins gèneres? Quins recursos didàctics i quines fonts de motivació per a l'aprenent s'hi poden fer servir?... O, fins i tot, per què i per a què cal ensenyar la literatura? Per què sembla que hi ha una connexió tan directa entre llengua, identitat col•lectiva i literatura?

Per trobar una resposta a qüestions com aquestes, s'aplegaran en aquest curs professionals que tenen un contacte directe, en nivells diversos del sistema educatiu, amb la docència de la literatura, de la llengua, de les TIC i amb la creació i amb la recerca literària.

Data: 14, 15, 28 i 29 de novembre de 2014
Lloc: Seu Universitària de la Nucia
Coordinació:
Josep Martines Peres / Vicent Martines Peres
Crèdits: 2 (tant per a graus com per a titulacions a extingir)
Hores ICE: 30 hores (20 hores lectives i 10 treball/memòria)
Llengua vehicular: valencià
Import:

  • General: 60 euros
  • Membres i col.laboradors de l'ISIC-IVITRA: 30 euros
Aquest curs és gratuït per als professors d'educació primària o secundària en actiu en el moment de matricular-se, prèvia acreditació de la seua condició. Perquè la matrícula siga vàlida s'ha d'acreditar la condició de professor enviant justificant al correu electrònics.seus@ua.es o enviant-lo en el moment d'omplir el formulari web.

http://web.ua.es/va/seus/lanucia/cursos-i-jornades/2014-2015/xxvii-curs-de-sociolinguistica-de-la-nucia-ensenyament-de-la-literatura-societat-lectura-escriptura-i-identitat/xxvii-curs-de-sociolinguistica-de-la-nucia-ensenyament-de-la-literatura-societat-lectura-escriptura-i-identitat.html


Transport: per als matriculats hi haurà un servei gratuït d'autobusos des de la Universitat d'Alacant (parada de l'Aulari I, al costat de l'eixida de l'autovia) fins a la Nucia. Aquest servei no estarà disponible quan el nombre d'alumnes que ho sol·liciten siga menor de 20.
Per reservar plaça en l'autobús, cal enviar un correu electrònic a l'adreça seulanucia@lanucia.es o telefonar al 966897733.
L'eixida serà una hora abans de l'inici de la primera sessió de cada dia; la tornada, en acabar l'última activitat de cada dia (arribada a la Universitat d'Alacant).
Requisits per a l'obtenció del diploma o certificat: assistència a un mínim del 80% de les sessions. L'alumne haurà de preparar i enviar a Josep Martines Peres una memòria de cadascuna de les ponències i una valoració personal.
Comitè Organitzador: Profs. Drs. Maria Antònia Cano, Vicent Martines, Sandra Montserrat, Elena Sánchez; Eng. Ramón Ruiz; Srs. Jordi M. Antolí, Jaume Conca, Josep Garcia i Caterina Martínez.
Comitè Científic Internacional: Prof. Dr. Antonio Cortijo (UCSB, EUA), Prof. Dr. Dominic Keown (University of Cambridge, Regne Unit), Prof. Dr. Ricardo Silveira Da Costa (UFES, Brasil), Nancy De Benedetto (Università di Bari, Itàlia) Prof. Dr. Enric Mallorquí Ruscalleda (California State University at Fullerton, EUA), Giuseppe Grilli (Università di Roma Tre, Itàlia), Dominique de Courcelles (École Nationale des Chartres, França)
Organitza: Seu Universitària de la Nucia
Col·labora: ISIC-IVITRA [ISIC-2012-022]; MINECO FFI 2012-37103; & PROMETEO-2014/018


Matrícula: oberta fins al 10 de novembre
  • A través del formulari web

  • Telefònica: -De 9 a 14 hores: 965 90 93 23 - Secretariat de Seus Universitàries

    - De 9 a 14 hores: 966 89 77 33 - Seu Universitària de la Nucia
  • Presencial: - De 9 a 14 hores: Seu Universitària de la Nucia. Antic col·legi San Rafael. Avda. Porvilla, 8. La Nucia (Alacant)

- De 9 a 14 hores: En el Secretariat de Seus Universitàries, Edifici Germà Bernàcer, planta baixa. (Campus de Sant Vicent del Raspeig)

* Si el nombre d'alumnes matriculats en el curs no supera el mínim establit, el Secretariat de Seus Universitàries pot resoldre la no celebració del mateix.

PROGRAMA

Divendres 14 de novembre

16.00-17.00 h Enric Balaguer (Universitat d'Alacant): «Literatura, per a què?»
17.00-18.00 h Vicent Martines (Universitat d'Alacant): «Editar bé els clàssics per fer-los entenedors als diversos nivells educatius»
18.30-19.30 h Glòria Gómez (Professora de Secundària): «L'experiència de l'ensenyament de la literatura a secundària (I)»
19:30-21:00 h Marisa Tomàs (Professora de Secundària): «L'experiència de l'ensenyament de la literatura a secundària (II)»

Dissabte 15 de novembre

09.00-10.00 h Joan Borja (Universitat d'Alacant): «L'etnopoètica i l'ensenyament de la literatura»
10.00-11.00 h Vicent Vidal (Universitat d'Alacant): «Les llegendes urbanes en l'ensenyament»
11.30-12.30 h Francesc Gisbert (Professor de Secundària i escriptor): «Escriure per a infants i joves: literatura i animació a la lectura»
12.30-13.30 h Maria Àngels Francès (Universitat d'Alacant): «Literatura autobiogràfica i ensenyament: lectura, escriptura i identitat»
13.30-15.00 h Vicent Pasqual (Institut d'Estudis Catalans): «La literatura escrita per a joves: una experiència personal»

Divendres 28 de novembre

16.00-17.00 h Josep Lluís Martos (Universitat d'Alacant): «L'ensenyament del clàssics literaris ara»
17.00-18.00 h Rosabel Roig-Vila (Universitat d'Alacant): «Ensenyament de la literatura i les TIC»
18.30-19.30 h Anna Esteve (Universitat d'Alacant): «Literatura autobiogràfica i ensenyament: lectura, escriptura i identitat»
19.30-21.00 h Eduard Baile (Universitat d'Alacant): «El còmic com a recurs didàctic per l'aprenentatge lingüístic: una eina carregada de futur?»

Dissabte 29 de novembre

09.00-10.00 h Josep Vicent Escartí (Universitat de València): «La recuperació de la literatura catalana antiga al segle XIX a través dels manuals»
10.00-11.00 h Rafael Roca (Universitat de València): «El procés de retrobament d'un clàssic: Roís de Corella»
11.30-12.30 h Jordi Antolí (Universitat d'Alacant): «La construcció del model lingüístic de referència: el paper de la narrativa juvenil valenciana»
12.30-13.30 h Josep Martines (Universitat d'Alacant. Institut d'Estudis Catalans) «La literatura i la creació de les llengües»
13:30-14.30 h Cristina Carrió i Joan Nave (Professora de secundària; i filòleg i actor) «Ensenyament integrat de la llengua i la literatura: un experiència amb el teatre»
14.30-15.00 h Josep Martines (Universitat d'Alacant) & Vicent Martines (Universitat d'Alacant): “L'ensenyament de la literatura i el futur”


http://web.ua.es/va/seus/lanucia/cursos-i-jornades/2014-2015/xxvii-curs-de-sociolinguistica-de-la-nucia-ensenyament-de-la-literatura-societat-lectura-escriptura-i-identitat/xxvii-curs-de-sociolinguistica-de-la-nucia-ensenyament-de-la-literatura-societat-lectura-escriptura-i-identitat.html

 

7)
 
 

Programa del Cicle de Conferències i menú dels Premis Literaris Ciutat d'Alzira 2014

 

8)
 
Oferta de cursos de l'Escola de Lletres de Tarragona
 
Primer mòdul 2014-2015
 

Donem el tret de sortida al curs 2014-15 amb una programació de tallers renovada. L'Escola de Lletres amplia l'oferta docent i inclou nous tallers d'escriptura de diferents temàtiques.

Per a aquest primer mòdul, hem programat un total de set tallers d'escriptura creativa amb un ampli ventall d'horaris. A banda, continuem amb el cicle de monogràfics gratuïts i mantenim les tutories literàries individualitzades.

El període de matrícula ja està obert i podeu realitzar el tràmit on-line al nostre web, o bé presencialment a l'oficina de l'Escola de Lletres (Antic Ajuntament. C/ Major, 39), en horari de dimarts a divendres de 18 a 20 h (fins al 31 d'octubre).

Trobareu més informació i la programació completa al tríptic adjunt i al web:
www.escoladelletres.cat/cursos/curs-2014-15-1r-modul

A continuació us detallem l'oferta de tallers d'escriptura creativa:

Tallers estables

L'art de l'escriptura, a càrrec d'Adrià Targa. Dimarts, de 19 a 21 h

Taller d'escriptura itinerant, a càrrec de Lurdes Malgrat. Dimarts, de 21 a 23 h

Tècniques narratives, a càrrec de Jordi Vinyals. Dimecres, de 19 a 21 h

"Arquitextures" narratives, a càrrec d'Òscar Palazón. Divendres, de 19 a 21 h

Taller d'escriptura jove, a càrrec d'Ingrid Ventura i Jordi Vinyals. Divendres, de 19 a 21 h


Tallers especialitzats

Taller de periodisme i literatura, a càrrec d'Ana M. Caballero. Dissabtes 8 de novembre, 13 de desembre, 10 de gener i 7 de febrer, de 18 a 20 h

Taller d'escriptura de conte infantil, a càrrec de Núria Naval. Dimecres, del 5 de novembre al 28 de gener, de 18 a 20 h


Així mateix, us recordem que al web trobareu informació sobre els tallers monogràfics i les tutories literàries.
__

Antic Ajuntament. C/ Major, 39. 43003 – Tarragona
Tel.: 977 253 602. A/e: info@escoladelletres.cat

www.escoladelletres.cat
 
 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
InfoMigjorn és un butlletí que distribueix missatges informatius relacionats amb la llengua catalana, com ara:
– Retalls de notícies de premsa.
– Articles, publicats o inèdits.
– Informacions sobre seminaris, congressos, cursos, conferències, presentacions de llibres, publicacions de revistes, etc.
– Ressenyes de llibres, publicades o inèdites.
Així com altres missatges informatius relacionats amb sociolingüística, gramàtica històrica, dialectologia, literatura, política lingüística, normativa, etc.
 
 
Enviat pel servei Sala de premsa de DRAC telemàtic http://drac.com
 
PROTECCIÓ DE DADES. En virtut de les lleis vigents en matèria de protecció de dades (LOPD) us informem que us hem enviat aquest correu utilitzant les dades de contacte que ens vàreu facilitar en el seu moment i que vàrem incorporar al nostre arxiu. Teniu dret a sol·licitar l'accés, la modificació o la cancel·lació de les vostres dades, incloent-hi l'adreça de correu electrònic, del nostre arxiu. Podeu contactar amb nosaltres enviant un missatge a l'adreça infomigjorn@telefonica.net Si voleu donar-vos de baixa, cliqueu ací