InfoMigjorn, revista digital sobre llengua catalana [10.300 membres]
 
Butlletí número 1037 (dilluns 22/09/2014) - Continguts triats i enviats per Eugeni S. Reig
 
Podeu donar d'alta en InfoMigjorn les adreces que considereu oportunes ací
Podeu donar-vos de baixa en InfoMigjorn ací
 
 
SUMARI
 
 
1) 500 raons per parlar català, de David Pagès i Cassú
 
2) 300 dites que faran història
 
3) A darreries d'octubre Edicions Bromera publicarà el llibre d'Eugeni S. Reig El valencià de sempre
 
4) J. Leonardo Giménez - Ofertar o traïcionar
 
5) 10.208 parelles lingüístiques del Voluntariat per la Llengua el 2013
 
 
7) La Direcció General de Política Lingüística posa en línia els 'Greuges contra la llengua catalana 2010-2013'
 
8) Els refranys més usuals de la llengua catalana
 
9) Sumari del número 88 de la revista Llegua Nacional (III trimestre del 2015)
 
 
 
1)
 
Publicat en el llibre 500 raons per parlar català, de David Pagès i Cassú (CCG edicions, Girona, 2011, pàg. 142).
 

490. Una llengua és l'expressió més genuïna d'una comunitat ètnica o històrica, l'instrument per excel·lència de relació i comunicació entre els seus membres, la manifestació indubtable del pensament original d'una societat organitzada.

 

Enric Valor

Escriptor

 
2)
 
 
Publicat en el blog 300 dites que faran història
 
 
 
3)
 
A darreries d'octubre Edicions Bromera publicarà el llibre d'Eugeni S. Reig El valencià de sempre
 
Títol: El valencià de sempre
Autor: Eugeni S. Reig
Col·lecció: «Materials»
Número: 14
Pàgines: 864
Format: 16,5 x 24
Enquadernació: cartoné
Preu sense IVA: 24,04 euros
PVP: 25 euros
ISBN: 978-84-9026-179-8
Data de publicació: 29/10/14
 
L'OBRA
 
Versió actualitzada i ampliada de l'obra clau per al coneixement de la nostra llengua Valencià en perill d'extinció.
 
Es tracta d'una obra en què tots els lectors, aficionats o tècnics, aprendran moltíssimes coses, subtils o essencials; d'una obra en què palpem el que qualsevol professional sap per experiència: que la llengua és un pou sense fons. Aquesta tercera versió de l'obra Valencià en perill d'extinció conté les 1.440 entrades de la segona edició amb addicions (en alguns casos, accepcions noves) i 740 entrades noves. A més, la major part de les entrades, tant antigues com noves, incorporen exemples literaris d'autors valencians.
 
L'AUTOR
 
Eugeni S. Reig (Alcoi, 1942), que és un treballador infatigable a favor de la llengua i la seva unitat, va autopublicar, l'abril de 1999, el llibre Valencià en perill d'extinció, recull de 835 paraules i locucions genuïnament valencianes que l'autor considerava que estaven en perill de perdre's. El 2005 en va publicar una segona edició, revisada i augmentada, que ara amplia i actualitza en aquesta tercera versió.
 
DESTAQUEM
 
• Es tracta d'un material amb gran potencial didàctic que es pot aprofitar directament a les classes i que pot estimular els professors i els alumnes.
 
• Molt recomanable també per als responsables de les decisions normatives.
 
• El llibre llança el missatge urgent d'intentar salvar la nostra llengua de la castellanització progressiva i proposa un model a seguir per recollir el nostre tresor lèxic.
 
 
Gabinet de Comunicació d'Edicions Bromera
 
 
4)
 
Article publicat en el Levante-EMV divendres 25 de juliol del 2014
 
Ofertar o traïcionar
 
J. Leonardo Giménez
 

Distingim “ofertar” de “oferir” perquè el primer verb té un sentit específic dins de l'abast global del segon. “Ofertar” fa referència a ‘oferir, en el comerç, en venda un producte (generalment a bon preu)', mentres que “oferir” té diversos sentits com ‘prestar, donar, brindar, ofrenar, mostrar, presentar, etc.'.

“Ofertar” ha sigut inclòs en el Diccionari normatiu valencià de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua com a novetat, ja que  és la primera vegada que és arreplegat normativament, crec que molt encertadament, perquè té un matís de venda o de tracte concrets més precís que “oferir”.

Amb criteri semblant i amb pareguda lògica lingüística, l'AVL en el DNV ha donat carta de naturalesa normativa (o ha ratificat eixa condició, que ja mig tenien) a formes verbals com   “col·lisionar”, “decepcionar”, “disseccionar”, “publicitar”, “revaloritzar” i altres, respectant les formes verbals sinònimes a estes, que tradicionalment ja figuraven en els diccionaris com són “col·lidir”, “decebre”, “dissecar”, “publicar” i “revalorar”, repectivament. A banda, com se sap, d'haver admés centenars de paraules i expressions proscrites normativament fins fa poc, cosa que només pot fer un gran bé a esta llengua, per la identificació dels parlants amb el corpus lingüístic.

Però hi ha algun cas (encara que no molts) que, en l'elaboració del DNV, els acadèmics valencians no han continuat la línea d'aperturisme que ha caracteritzat la confecció d'altres publicacions de la mateixa AVL, com ara el Diccionari ortogràfic i de pronúncia valencià. Ja he comentat en esta columneta l'absència en el DNV de paraules com “tapó”, “traïcionar”, “tuberia”, “despreciar”, “toldo”, “taburet” i altres, presents en el DOPV. Amb el mateix  criteri derivatiu que els verbs citats anteriorment tenim l'esmentat “traïcionar”, que, com hi podem vore, no ha sigut arreplegat en el nou diccionari. Si tenim “col·lidir-col·lisió-col·lisionar”, “decebre-decepció-decepcionar”, “dissecar-dissecció-disseccionar” i “publicar-públic-publicitar”, no arribe a comprendre  per què no “trair-traïció-traïcionar”. I més encara, tenim altres casos semblants, acceptats per tots els diccionaris de referència, com les sèries “exercir-exercici-exercitar”, “expandir-expansió-expansionar”, “explicar-explicació-explicitar”, “extorquir-extorsió-extorsionar”; “promoure-promoció-promocionar”. “Trair”, ara i ací, no cobrix les necessitats comunicatives de la immensa majoria de valencianoparlants. Pot estar bé per a la poesia i per a la literatura per a iniciats, però no m'imagine un xic no empatxat de normativa essencialista (com la immensa majoria de jóvens) enviant un whatsapp a un amic dient “Estic fet pols, la meua nòvia m'ha traït”. Esperem que els acadèmics rectifiquen i que puguem dir i escriure normativament que no traïcionarem la parella, els principis ni ningú.

5)
 

10.208 parelles lingüístiques del Voluntariat per la Llengua el 2013

 

Publicació d'un nou quadern de la col·lecció Parlem tu i jo

 

El programa Voluntariat per la Llengua (VxL), impulsat per la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura i gestionat territorialment pel Consorci per a la Normalització Lingüística, ha unit 10.208 parelles lingüístiques al llarg del 2013. Des de la seva implantació l'any 2003, el programa ha impulsat 81.695 parelles lingüístiques. En els últims cinc anys la participació ha consolidat la xifra de 10.000 parelles a l'any. L'any 2013 hi han participat 11.836 persones, de les quals 5.102 ho han fet com a voluntàries i 6.734 com a aprenentes. Del total de participació, 6.873 persones s'hi han inscrit per primera vegada.

 

A banda de les parelles lingüístiques que s'ha format a través del Consorci per a la Normalització Lingüística, cal destacar les 935 parelles que s'han impulsat a través d'entitats, empreses, justícia, centres esportius, centres hospitalaris, CEIP i IES, i la col·laboració de 798 entitats i 3.275 establiments comercials.

 

Des de la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura s'ha editat nou material per tal de reforçar l'aprenentatge i l'ús de la llengua: Parlem tu i jo. Anem a casa?, quart quadern de la col·lecció Parlem tu i jo, i que té per objectiu facilitar el diàleg i la conversa entre les persones aprenentes i les voluntàries que formen part del Vxl; també s'han editat nous materials de la col·lecció Llegir per parlar, llegir per aprendre, amb la finalitat de reforçar l'aprenentatge i l'ús de la llengua a través de la lectura.

 

Nota de premsa

 

Portal Voluntariat per la llengua

 

6)
 
 
 
 
7)
 
La Direcció General de Política Lingüística posa en línia els 'Greuges contra la llengua catalana 2010-2013'


La Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de cultura ha elaborat el recull Greuges contra la llengua catalana 2010 – 2013. La publicació, extreta de l'informe previ sobre la llengua catalana aportat per la DGPL a l'Oficina de Llengües del Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques de l'Estat per a l'elaboració del IV Informe espanyol de seguiment de l'aplicació de la Carta europea de les llengües regionals o minoritàries (CELRoM).

L'informe final que l'Estat ha tramès al Consell d'Europa omet íntegrament les informacions sobre polítiques lingüístiques de l'Estat que són adverses a la llengua catalana, tant a Catalunya, com en els altres territoris de parla catalana. També exclou sistemàticament les crítiques a aquestes polítiques. Els informes anteriors de l'Estat també eliminaven les informacions negatives i, per aquest motiu, per a l'informe 2013, la Generalitat ha enviat el contingut íntegre de l'informe previ al Comitè d'Experts del Consell d'Europa.

Greuges contra la llengua catalana 2010 - 2013

 

 
8)
Els refranys més usuals de la llengua catalana
 
Ja hi heu participat? Quatre estudiosos dels refranys volen determinar els refranys més usuals de la llengua catalana i necessiten que els ajudeu emplenant una enquesta que han preparat per a l'ocasió. Volen arribar al miler d'enquestes de tot el domini lingüístic i de moment només en tenen vora 750.

Us podeu descarregar ací l'enquesta (en format Excel). I trobareu ací les instruccions per emplenar-la.
 
Més informació en el blog del projecte: http://www.refranysmesusuals.cat.

Teniu de temps fins al 29 de setembre i per l'esforç i les molèsties de participar en aquest estudi, ofereixen a tots els participants dues compensacions digitals, que rebreu en l'adreça electrònica des de la qual hàgiu participat:

1) El resultat de la valoració dels refranys més usuals abans que l'estudi surti publicat
2) El refranyer temàtic que ha servit per elaborar l'enquesta (500 refranys classificats en 15 temes).
 
 
9)
 
Sumari del número 88 de la revista Llegua Nacional (III trimestre del 2015)
 

editorial

• Tasca i esperança

sociolingüística

• A les portes d'un gran canvi? Bernat Joan i Marí

• Espanya contra Catalunya. Josep Espunyes

• Factors quantitatius i qualitatius. Josepa Huguet i Biosca

• El poder de les paraules. Marcel Fité

• El castellà... Andreu Salom i Mir

assertivitat

• El poder del llenguatge positiu. Anna Iglésias Castelló

lèxic

• «Nominar», significat i règims. Jaume Salvanyà

• Dubtes de lèxic. Josep Ruaix i Vinyet

• Els dies de la setmana. Albert Jané

• Els pèlags de terra ferma: els pèlecs. Carles Domingo

sintaxi

• Entorn d'unes expansions gramaticals. Carles Riera

• L'alternança per / per a davant d'infinitiu (I). Jaume Casassas i Castellà

bibliografia

• Visibilitzar o marcar. Núria León Mercader

• Petit atles lingüístic del domini català. Abel Carretero Ernesto

• Manual de traducció. Albert Jané

• La Unió Europea. Gabriel Bibiloni

• Vida de mestre Ramon. R. Puig Coromines

 
10)
 
http://www.bullent.net/xpaiweb/modulos/boletines_1.1/boletines_vista_previa.asp?bo_id=197&web=1
 
 
 
 
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
InfoMigjorn és un butlletí que distribueix missatges informatius relacionats amb la llengua catalana, com ara:
– Retalls de notícies de premsa.
– Articles, publicats o inèdits.
– Informacions sobre seminaris, congressos, cursos, conferències, presentacions de llibres, publicacions de revistes, etc.
– Ressenyes de llibres, publicades o inèdites.
Així com altres missatges informatius relacionats amb sociolingüística, gramàtica històrica, dialectologia, literatura, política lingüística, normativa, etc.
 
 
Enviat pel servei Sala de premsa de DRAC telemàtic http://drac.com
 
PROTECCIÓ DE DADES. En virtut de les lleis vigents en matèria de protecció de dades (LOPD) us informem que us hem enviat aquest correu utilitzant les dades de contacte que ens vàreu facilitar en el seu moment i que vàrem incorporar al nostre arxiu. Teniu dret a sol·licitar l'accés, la modificació o la cancel·lació de les vostres dades, incloent-hi l'adreça de correu electrònic, del nostre arxiu. Podeu contactar amb nosaltres enviant un missatge a l'adreça infomigjorn@telefonica.net Si voleu donar-vos de baixa, cliqueu ací