InfoMigjorn, revista digital sobre llengua catalana [10.300 membres]
 
Butlletí número 902 (dimarts 26/11/2013) - Continguts triats i enviats per Eugeni S. Reig i Xavier Marí
 
 
SUMARI
 
 
1) 500 raons per parlar català, de David Pagès i Cassú
 
2) Ona mediterrània
 
3) Ona Mediterrània inicia les emissions regulars aquest desembre
 
4) El català avança malgrat l’entorn sociopolític advers
 
5) Albert Cuesta - El català a la xarxa: som els que som
 
6) Escola Valenciana aconsegueix reunir els diners que els permetrà continuar la seva tasca de difusió de la llengua
 
7) Carme Calduch i Marc Comadran - Treure la llengua
 
8) Butlletí 51 de la Xarxa CRUSCAT: VI Informe sobre la llengua / II Jornades “La recerca sociolingüística en l’àmbit de la llengua catalana”
 
9) Màrius Serra - Què vol dir ‘palendenga’?
 
10) Jordi Llavina - L’homenot Albert Jané
 
 
 
 
1)
 
Publicat en el llibre 500 raons per parlar català, de David Pagès i Cassú (CCG edicions, Girona, 2011, pàg. 110).
 
 

363. De les més de 6000 llengües que hi ha al món, el català se situa en el 88è lloc en nombre de parlants, una dada que combat la insidiosa cantarella de llengua minoritària que se’ns atribueix.

 

Miquel Àngel Pradilla

Doctor en Filologia Catalana

 
 
2)
 
http://onamediterrania.cat/
 
Ona mediterrània
 
Una ràdio mallorquina, plural i de qualitat
 
És a punt de néixer un nou mitjà de comunicació en català: Ona Mediterrània. Una ràdio generalista, compromesa amb la nostra llengua, cultura i drets col·lectius. Ona Mediterrània serà la veu de tota la gent que estima la nostra terra, la que ha protagonitzat les grans mobilitzacions populars d’aquests darrers anys i que farà que el futur de Mallorca i de les Illes Balears sigui de plena llibertat. Ona Mediterrània començarà les emissions per FM, internet i dispositius mòbils a partir de desembre, però per garantir-ne la continuïtat necessitam el teu suport, ja que no tenim ni tendrem cap suport institucional. Trobaràs més informació a http://onamediterrania.cat/ Et proposam que t’hi associïs mitjançant el formulari que trobaràs a http://onamediterrania.cat/
 
3)
 
4)
 
Publicat en directe.cat dimecres 13 de novembre del 2013
 
 
5)
 
Publicat en el diari ARA divendres 15 de novembre del 2013
http://www.ara.cat/premium/media/catala-xarxa-que_0_1030097043.html
 
El català a la xarxa: som els que som
 
Albert Cuesta
 
Fins ahir, 133.699 tuitaires havien configurat en català el seu perfil de Twitter, segons una estimació de la web Twitterencatala.org. Considerant que fa un any, quatre mesos i set dies que podem triar el nostre idioma en aquesta xarxa social, no exagero si dic que els resultats de la campanya per aconseguir-ho han estat, en el millor dels casos, molt modestos. A Catalunya hi deu haver, pel cap baix, 1,2 milions d'usuaris de Twitter; l'empresa no ho diu, però ho he calculat sabent que a l'Estat piulem uns sis milions d'internautes, segons comScore; que els catalans som el 16% dels ciutadans espanyols, i que l'ús habitual de xarxes socials supera aquí en sis punts la mitjana estatal. Per tant, poc més d'un 10% dels piuladors catalans hem indicat explícitament a Twitter que la nostra llengua és el català. La proporció seria encara més baixa si consideréssim els deu milions de catalanoparlants que anunciava Òmnium Cultural dimecres passat.

En part, això es pot explicar recordant que tres de cada quatre usuaris accedeixen a Twitter amb el mòbil, i que les aplis mòbils pròpies del servei no estan traduïdes. Així, l'univers potencial de catalanització explícita quedaria reduït als 300.000 usuaris via web. Menys de la meitat hem fet el pas. La resta ja es deuen trobar còmodes vivint digitalment en espanyol igual que ho fan en altres àmbits de la vida. Potser són els mateixos que no es molesten a triar la versió catalana de les webs que visiten ni donen prioritat a les emissores de ràdio o els canals de TV en el nostre idioma. La diferència amb altres mitjans de comunicació és que a internet, com ens han recordat Snowden i Greenwald, el nostre comportament és observat de prop. Si Twitter no ens ofereix el català als mòbils és perquè no ha vist prou interès en la web. No n'hi ha prou amb l'esforç de comunitats com la Viquipèdia, Softcatalà, la Plataforma per la Llengua o la Fundació puntCat. El català només serà visible a la xarxa si donem preferència a les possibilitats que tenim a l'abast en el nostre idioma.

 
6)
 
Publicat en el diari ARA divendres 15 de novembre del 2013
http://www.ara.cat/paisvalencia/Escola_Valenciana-micromecenatge-objectiu-pervivencia_0_1030097134.html
 
Escola Valenciana aconsegueix reunir els diners que els permetrà continuar la seva tasca de difusió de la llengua
 
7)
 
Publicat en la revista digital NÚVOL dimecres 13 de novembre del 2013
http://www.nuvol.com/noticies/treure-la-llengua/

Treure la llengua

Carme Calduch i Marc Comadran
 
 
8)
 
 
Butlletí 51 de la Xarxa CRUSCAT: VI Informe sobre la llengua / II Jornades “La recerca sociolingüística en l’àmbit de la llengua catalana”
 
http://blogs.iec.cat/cruscat/2013/11/18/butlleti-51-de-la-xarxa-cruscat-vi-informe-sobre-la-llengua-ii-jornades-la-recerca-sociolinguistica-en-lambit-de-la-llengua-catalana/
 
 
9)
 
 
Publicat en NÚVOL diumenge 3 de novembre del 2013
 
 
Màrius Serra
 
 
 
10)
 
Publicat en la revista digital NÚVOL divendres 15 de novembre del 2013
http://www.nuvol.com/opinio/lhomenot-albert-jane/

L’homenot Albert Jané

Jordi Llavina
 
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
InfoMigjorn és un butlletí que distribueix missatges informatius relacionats amb la llengua catalana, com ara:
– Retalls de notícies de premsa.
– Articles, publicats o inèdits.
– Informacions sobre seminaris, congressos, cursos, conferències, presentacions de llibres, publicacions de revistes, etc.
– Ressenyes de llibres, publicades o inèdites.
Així com altres missatges informatius relacionats amb sociolingüística, gramàtica històrica, dialectologia, literatura, política lingüística, normativa, etc.
 
 
Enviat pel servei Sala de premsa de DRAC telemàtic http://drac.com
 
PROTECCIÓ DE DADES. En virtut de les lleis vigents en matèria de protecció de dades (LOPD) us informem que us hem enviat aquest correu utilitzant les dades de contacte que ens vàreu facilitar en el seu moment i que vàrem incorporar al nostre arxiu. Teniu dret a sol·licitar l'accés, la modificació o la cancel·lació de les vostres dades, incloent-hi l'adreça de correu electrònic, del nostre arxiu. Podeu contactar amb nosaltres enviant un missatge a l'adreça infomigjorn@telefonica.net Si voleu donar-vos de baixa, cliqueu ací