InfoMigjorn, revista digital sobre llengua catalana [10.300 membres]
 
Butlletí número 865 (dilluns 23/09/2013) - Continguts triats i enviats per Eugeni S. Reig i Xavier Marí
 
 
SUMARI
 
 
1) 500 raons per parlar català, de David Pagès i Cassú
 
2) II JORNADA SOBRE ELS PARLARS VALENCIANS DE BASE CASTELLANO-ARAGONESA ÉNGUERA (La Canal de Navarrés)
 
 
 
 
 
 
8) Taller intensiu sobre dites i refranys catalans a Barcelona el 5-6 d'octubre de 2013
 
9) El Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) ha iniciat el període de matriculació per als cursos que ofereix a través de la seva xarxa territorial
 
 
 
 
1)
 
Publicat en el llibre 500 raons per parlar català, de David Pagès i Cassú (CCG edicions, Girona, 2011, pàg. 99).
 

326. Per ser català s'ha de pagar un petit, petitíssim, peatge: parlar la nostra llengua. Mai no hem preguntat a ningú de qui és fill ni on va néixer, sempre hem cregut que qui parla català és català, i s'ha acabat el bròquil. Ara hi ha savis que fan grans dissertacions sobre l'independentisme català que s'expressa en castellà, àrab o romanès. Romanços. Si no tenim llengua, no tenim res, i és que l'única cosa que tenim és la llengua. Qui vegi en aquesta afirmació alguna mena d'imposició autoritària, racista o xenòfoba, que s'ho faci mirar. I que digui si en tot el món hi ha algun altre país tan obert que reconeix com a natural del país qualsevol vingut de fora només que parli la llengua de la terra.

 

Joan Oliver

Economista i periodista

 
2)
 
 
II JORNADA SOBRE ELS PARLARS VALENCIANS DE BASE CASTELLANO-ARAGONESA ÉNGUERA (La Canal de Navarrés)
 
13 A 16 DE NOVEMBRE DE 2013
 
Dimecres: 13 de novembre de 2013 a les 19'30 h.
Inauguració: Club de Debats de la Universitat de València
El interés lingüístico de las hablas valencianas
Dr. José Enrique Gargallo, Universitat de Barcelona
 
Divendres: 15 de noviembre, 18'00
CASA DE LA CULTURA d'Énguera.
 
18'00:
Inauguració de la Jornada per part del sr. Alcalde d'Énguera, Santiago Arévalo; senyor president de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, Ramón Ferrer; la Vicerectora d'Estudis i Política Lingüística de la UVEG, Isabel Vázquez Navarro i Pep Aparicio Guadas, Institut d'Estudis Territorials, el Caroig
 
18'15-18'45:
Los apellidos del siglo XVI.
Vicent Manuel Sanz, Cronista d'Énguera,
 
18'45-19'15:
Vocabulari de les peces de música popular.
Antoni Guzman, filòleg i cantaor
 
19'30:
Aportaciones lexicográficas del vocabulario de la Canal de Navarrés
Dr. Joseph Gulsoy, Universitat de Toronto, Canadá
 
Dissabte 16 de noviembre:
9'00:
Recollida de materials i inscripcions
 
9'30-10'00:
El castellano oral de Requena
Dr. Antoni Briz, Universitat de València
 
10'00-10'30:
Valor lingüístico de los sainetes
Dr. Mariola Aparicio, Universitat de València
 
10'30-11'30:
Presentació de comunicacions lliures (5)
 
Descans
 
12'00-12'30:
Pervivencia de los particularismos del habla de Enguera a través de los vocabularios de la zona.
Dr. Vicent Garcia Perales, CEU-CH
 
12'30-13:
El procés de castellanització de la zona d'Oriola.
Dr. Antoni Mas, Universitat d'Alacant
 
 
13'00-13'45:
El léxico de la zona a través de l'ALCV.
Dr. Jordi Colomina, Universitat d'Alacant i Acadèmia Valenciana de la Llengua
 
Dinar
 
16'00-17'15:
taula redona:
La parla de la comarca per coneixedors de la comarca
 
Emili Martí, El léxico de Anna; Matías Aparicio Simón, Palabras enguerinas; José Luis Ponce Palop, Filología chellina; José Antonio García López, Léxico de Quesa.
 
Modera: Pere Garzón, Bicorp
 
17'15-17'45:
La lengua de la toponimia de la comarca
Maite Mollà, Acadèmia Valenciana de la Llengua
 
17'45-18'30:
Elogio del arcaísmo dialectal: el caso del churro.
Xaverio Ballester, Universitat de València
 
18'30-19,15:
Origen del habla de Énguera y de la Canal de Navarrés.
Dr. Emili Casanova-Vicent Terol, Universitat de València i Acadèmia Valenciana de la Llengua
 
19'15-20:
La importància de les parles locals i la consciència lingüística dels parlants de la Canal de Navarrés.
Dr. Rafael Castelló Cogollos, Universitat de València
 
Nota 1: Qualasevol estudiós del tema podrà presentar comunicacions lliures prèvia petició al Comité organitzador (Emili.Casanova@uv.es). Deuran enviar una proposta de comunicació de 2 folis com a màxim abans del 15 d'octubre de 2013, qui després de l'anàlisi de la proposta comunicarà a l'interessat la seua acceptació per a la lectura o per a la seua publicació en les Actes de les Jornades. Posteriorment, abans del 10 de gener s'haurà d'enviar l'article sencer, unes 15 pàgines, al mateix Comité qui decidirà si per fi es publica o no.
 
Nota 2: L'Ajuntament iniciarà el procés per a realitzar l'anomenament del Dr. Joseph Gulsoy com a fill adoptiu d'Énguera, tal i com duem preparant aquesta qüestió i d'altres, des de l'any 2008; aquesta iniciativa en marxa requereix d'un document acreditatiu que supervisarem, de documentacions relatives al professor que ja hem demanaat (curriculum vitae, fotografia amb bona resolució…), etc.
 
 
3)
 
Publicat en EL PUNT AVUI dimecres 26 de juny del 2013
http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/2-societat/5-societat/657735-no-son-analfabesties-son-lladres.html
 
No són "analfabèsties", són lladres
 
Ferran Suay
 

La recent astracanada del valencià iber, ens l'hem agafada amb molt d'humor, tal com vam fer amb la del LAPAO. Està bé el sentit de l'humor. Ens fa riure, que quasi sempre és millor que plorar, i fins i tot ens pot donar forces, si no ens conformem amb la rialla. No hauríem d'oblidar, tanmateix, que ells van per feina. El PP ha tingut, des dels principi de la seua acció de govern al País Valencià, l'objectiu clar d'acabar amb l'ús social de la llengua dels valencians, i continua perseguint-lo de manera incansable.

Han implementat tots els mitjans al seu abast, des dels més subtils fins als més gruixuts, per tal de deslegitimar l'ús normal i espontani del valencià en tots els àmbits en què els ha estat possible. Com que l'escola era un dels que més se'ls resistia, la LOMCE impulsada pel ministre del somriure psicòtic els ha caigut com aigua de maig. No han oblidat en cap moment el seu objectiu: exterminar el valencià.

Ara es troben en una situació ben incòmoda. Assetjats en diversos fronts per algunes (massa poques) conseqüències de les múltiples activitats delictives en què s'ha basat el seu estil d'exercir el poder (potser ‘executar' seria un terme més adient), ja treballen en l'escenari de perdre'l en les properes eleccions. No cantem victòria, però. Sens dubte intentaran canviar les regles del joc -a mitja partida- per tal de reduir l'impacte de la derrota.

D'altra banda, l'avanç del procés de independència de Catalunya els fa pensar, probablement, que nous actes de submissió incondicional ofrenats als seus amos madrilenys, els podran proporcionar beneficis en el futur. No sembla que siga una opció molt viable ni molt intel·ligent. Però fins ara, no han necessitat la intel·ligència. N'han tingut prou amb la subordinació.

Ja sabem que el fet de no tenir ni ètica ni escrúpols ha estat fins ara un avantatge per a ells. Mai no els ha tremolat la mà a l'hora d'atiar qualsevol foc capaç de sembrar la divisió entre els valencians, si pensaven que això podia beneficiar els seus interessos electorals i econòmics (que al capdavall, són els mateixos, perquè el poder polític el volen per a enriquir-se). És per això que no els fa por el ridícul. No hi tenen res a perdre. No tenen cap prestigi a conservar. Poden dir les burrades més analfabèsties i posar-les per escrit. No els importa si afirmar que el valencià és una llengua ibera destrueix –d'entrada– el caràcter de llengua romànica.

Ara bé, la incertesa en què estan vivint, així com les batalles internes i la manca de lideratge ferm, els poden fer cometre errors. I caldrà que els aprofitem. Podem riure i fer tota la conya que convinga sobre els jeroglífics ibers i la curtedat mental dels capataços del PP valencià. També convindrà, però, que anem fent passes decidides per a neutralitzar els intents de dividir-nos de nou amb nominalismes i altres foteses, per tal de seguir omplint-se les butxaques amb els nostres diners.

Caldrà utilitzar la via de la justícia, sí. Després de més de 40 sentències del Tribunal Suprem espanyol, que avalen que ‘català' i ‘valencià' són denominacions equivalents, no sembla molt legal un pronunciament com el dels diputats del PP a les corts.

I si pot ser, la de les institucions europees, com ara el Tribunal Europeu dels Drets Humans. Caldrà també que les universitats s'hi pronuncien. Els departaments i les càtedres, no sols de Filologia, sinó d'Història, hauran de posar de manifest que darrere d'una afirmació com aquesta no hi ha simplement ignorància (ningú amb una intel·ligència superior a la del mandril pot creure's una bajanada d'aquesta magnitud) sinó pura i simple mala fe.

I caldrà, sobretot, que no ens deixem desviar l'atenció per maniobres de distracció, i que ens centrem en assolir l'objectiu primer del qual depenen tots els altres: fer fora aquesta púrria de lladres, de les institucions valencianes.

4)
 
Publicat en VilaWeb dijous 29 d'agost del 2013
http://www.vilaweb.cat/noticia/4140954/20130829/alina-moser-filmara-documental-pais-valencia-intentant-viure-nomes-catala.html
 
Alina Moser filmarà ara un documental al País Valencià intentant viure-hi només en català
 
És la segona part d'una trilogia que pretén fer el mateix a tots els territoris de parla catalana
 

L'alemanya Alina Moser ha encetat un projecte a la pàgina de micromecenatge Verkami amb l'objectiu de filmar un documental al País Valencià en què intentarà viure i comunicar-se exclusivament en català en aquest territori. El projecte és la segona part d'una trilogia en la qual aquesta alemanya que parla català però no castellà intenta esbrinar si les societats dels territoris de parla catalana són efectivament bilíngües, si en aquests àmbits es compleixen les lleis a favor del català, si hi ha conflictes lingüístics o si s'hi pot viure exclusivament en la llengua autòctona. La primera part de la trilogia es deia 'Són bojos, aquests catalans!?'. La segona es dirà 'Què ens passa, valencians!?'.

El projecte s'ha posat en marxa aquest 29 d'agost i es tancarà per la diada del 9 d'octubre. L'objectiu de la campanya de micromecenatge és aconseguir 13.500 euros. El lingüista barceloní David Valls torna a encapçalar una producció que conduirà l'Alina Moser i realitzarà Zeba Produccions.

Tallers per la Llengua apadrina una iniciativa que rep l'assessorament del Servei de Política Lingüística de la Universitat de València, del Grup d'Estudi de Llengües Amenaçades (GELA) i del Centre Universitari de Sociolingüística i Comunicació (CUSC), tots dos de la Universitat de Barcelona. També compta amb el suport d'Acció Cultural del País Valencià, El Tempir, Escola Valenciana i el Micalet.

La metodolgia que utilitzarà Moser en aquesta mena d'experiment de camp és la mateixa que va fer servir per a la primera part de la trilogia: anirà a fer un tomb per el País Valencià per esbrinar si la societat valenciana és bilingüe, si es compleixen les lleis a favor del valencià, si hi ha conflicte lingüístic o si es pot viure únicament en valencià. Al primer capítol, l'experiment es va dur a terme a Catalunya, Andorra, la Franja de Ponent i a la Catalunya del Nord.

5)
 
Publicat en NÚVOL dijous 29 d'agost del 2013
http://www.nuvol.com/entrevistes/eliseu-climent-el-mon-economic-ha-descobert-que-lanticatalanisme-li-ha-sortit-car/
 
Eliseu Climent: "El món econòmic ha descobert que l'anticatalanisme li ha sortit car"
 
6)
 
Publicat en NÚVOL dissabte 31 d'agost del 2013
http://www.nuvol.com/noticies/llegir-en-catala-agafa-embranzda/
 
Llegir en català agafa embranzida
 
 
7)
 
http://www.uib.es/depart/dfc/gresib/curs/2013/corbera12.pdf
 
LA LLENGUA DELS MITJANS: CLARA, CORRECTA I NACIONAL . Sobre el model lingüístic del diari Ara
 
 
Jaume Corbera Pou

 
 
8)
Taller intensiu sobre dites i refranys catalans
 
Barcelona el 5-6 d'octubre de 2013

Víctor Pàmies i Riudor, lingüista especialitzat en paremiologia (http://www.dites.cat), organitza uns tallers teòrics i pràctics sobre refranys catalans a Barcelona, el primer cap de setmana doctubre.

És un curs inicial, adreçat a un públic no necessàriament expert que pretén oferir eines on trobar informació relativa a fraseologia catalana, tant en paper com en línia.

Les dades del curs són:

Codi del curs: T2013003
Dates: 5-6 d'octubre de 2013
Horari: 9.30 h a 14.00 h
Lloc: Arquitectura del Éxito (C. del Carme, 38, 3r 2a —entrada per l'Hotel Aneto— 08001 Barcelona)
Places: Entre 12 i 20 persones
Preu: 50 euros
És imprescindible emplenar el formulari d'inscripció.

Més informació a
http://tallers.dites.cat
Si teniu cap dubte, us podeu posar en contacte amb mi al correu electrònic vpamies@gmail.com

9)
 
El Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) ha iniciat el període de matriculació per als cursos que ofereix a través de la seva xarxa territorial
 
L'oferta de cursos i les condicions de matriculació es poden consultar al web, on hi ha un nou cercador que permet buscar el curs de català que millor s'adeqüi a les necessitats de cadascú.
 
El Consorci ofereix cursos a tot el territori de Catalunya amb diferents nivells d'aprenenatge: des dels nivells incials fins al nivell superior (nivell D), a banda dels cursos complementaris i específics. Les modalitats bàsiques en què es presenten són presencial, a distància i, amb la plataforma Parla.cat, semipresencial i en línia.
 
Parla.cat és un espai virtual d'aprenentatge que posa a l'abast recursos, eines i materials didàctics relacionats amb l'ensenyament i l'aprenentatge de la llengua catalana, amb una proposta formativa que s'organitza en quatre nivells: bàsic, elemental, intermedi i suficiència. Amb la modalitat lliure, l'aprenentatge pot ser totalment autònom ja que els materials són de lliure accés, mentre que amb la modalitat amb tutoria hi ha el suport personalitzat.
 
Més informació:
http://www.cpnl.cat
http://www20.gencat.cat/portal/site/Llengcat/menuitem.df5fba67cac781e7a129d410b0c0e1a0/?vgnextoid=fe8c949b22741110VgnVCM1000000b0c1e0aRCRD&vgnextchannel=fe8c949b22741110VgnVCM1000000b0c1e0aRCRD&vgnextfmt=detall&contentid=7ab87b33568e0410VgnVCM2000009b0c1e0aRCRD
 
 
10)
 
http://www.verkami.com/locale/ca/projects/5991-que-ens-passa-valencians
 
Què ens passa, valencians!?
 
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
InfoMigjorn és un butlletí que distribueix missatges informatius relacionats amb la llengua catalana, com ara:
– Retalls de notícies de premsa.
– Articles, publicats o inèdits.
– Informacions sobre seminaris, congressos, cursos, conferències, presentacions de llibres, publicacions de revistes, etc.
– Ressenyes de llibres, publicades o inèdites.
Així com altres missatges informatius relacionats amb sociolingüística, gramàtica històrica, dialectologia, literatura, política lingüística, normativa, etc.
 
 
Enviat pel servei Sala de premsa de DRAC telemàtic http://drac.com
 
PROTECCIÓ DE DADES. En virtut de les lleis vigents en matèria de protecció de dades (LOPD) us informem que us hem enviat aquest correu utilitzant les dades de contacte que ens vàreu facilitar en el seu moment i que vàrem incorporar al nostre arxiu. Teniu dret a sol·licitar l'accés, la modificació o la cancel·lació de les vostres dades, incloent-hi l'adreça de correu electrònic, del nostre arxiu. Podeu contactar amb nosaltres enviant un missatge a l'adreça infomigjorn@telefonica.net Si voleu donar-vos de baixa, cliqueu ací