InfoMigjorn, revista digital sobre llengua catalana [10.300 membres]
 
Butlletí número 814 (dimarts 23/04/2013) - Continguts triats i enviats per Eugeni S. Reig i Xavier Marí
 
 
SUMARI
 
 
1) 500 raons per parlar català, de David Pagès i Cassú
 
 
 
 
 
 
 
 
 
10) Aprén llengües al teu ritme!
 
 
 
1)
 
Publicat en el llibre 500 raons per parlar català, de David Pagès i Cassú (CCG edicions, Girona, 2011, pàg. 89).
 

287. Abans de venir a Catalunya em plantejava, a Alemanya, quin idioma seria millor d'estudiar, si el català o be el castellà. Considerava que el castellà era una llengua més utilitzada arreu del món i potser més valuosa per estudiar, però quan vaig arribar vaig sentir que la llengua natural per comunicar-me era el català i vaig comprendre com la gent d'aquí estimeu la vostra llengua i  la vostra cultura. Per a mi, parlar la llengua del país on vius és la cosa més natural del món.

 

Michael

(Campanya “Si us plau, parla'm en català!”)

 
2)
 
Publicat en Nació Digital.cat divendres 12 d'abril del 2013

Viquipèdia en català supera els 400.000 articles

La Fundació Joan Miró allotja una viquimarató per ampliar i redactar nous continguts

La Viquipèdia en català ha superat aquest divendres els 400.000 articles. Iniciada el 16 de març del 2001, la catalana va ser la primera versió en tenir articles després de l'anglesa, gràcies a la col·laboració desinteresada de centenars de voluntaris, que van assumir el repte de fer, de manera altruista, un projecte on tothom tingués accés a tot el coneixement de la humanitat en català.

Dotze anys després, la Viquipèdia en català té bona salut i aguanta la comparació amb les llengües properes amb molts més parlants, com el castellà (amb més de 975.000 articles) i el francès (1.350.000). A més, ha engrandit els horitzonts amb els projectes germans que la complementen ( Viccionari , Viquitexts , Viquillibres , Viquinotícies i Viquidites ). Actualment, la Viquipèdia en català és la quinzena versió idiomàtica en nombre d'articles, una proporció altíssima en comparació del nombre de parlants, i es manté en el primer lloc d'un índex que mesura la qualitat dels 1000 articles més importants, d'un total de 275 llengües.

Pel que fa als editors, la seva versió en català ha marcat aquest mes de gener el seu rècord d'usuaris actius, amb 1.892 persones redactant articles, de les quals 675 van fer més de 5 edicions i 82, més de 100. L'anterior rècord es troba al desembre de 2010.


La fita se celebra en el marc de la viquimarató més llarga del món (35 hores) que se celebra a la Fundació Joan Miró, on un equip de voluntaris amplia i crea articles nous. La iniciativa s'ha iniciat aquest divendres al migdia i es clourà dissabte al vespre. La previsió és d'editar 300 noves entrades relacionades amb el 35è aniversari de la creació de l'Espai 10 a la fundació Joan Miró, nascut el 1978 i convertit posteriorment en l'actual Espai13.
 
 
3)
 
Publicat en NÚVOL dimecres 3 d'abril del 2013
 
 
 
4)
 
Publicat en el blog de Francesc Viadel dijous 11 d'abril del 2013
 
 
Francesc Viadel
 
5)
 
 
 
6)
 

Els considera una excepció justificada per garantir el cinema en català

El govern va aprovar ahir la convocatòria de subvencions per doblar o subtitular estrenes comercials de cinema en llengua catalana. El conseller de Presidència, Francesc Homs, va explicar que l'aprovació d'aquestes subvencions per a iniciatives destinades a augmentar les estrenes comercials en català és una “excepció justificada” en plena crisi. Homs no va concretar els diners destinats a la línia de subvencions perquè, com que el pressupost no està aprovat, no es poden donar xifres. Però va argumentar que és “imprescindible” aquest suport per garantir la presència del català en aquest àmbit. L'any passat es va subvencionar el doblatge de 31 pel·lícules, totes les que ho van sol·licitar.

Les subvencions cobreixen les despeses de doblatge o subtitulació al català de llargmetratges i del material promocional de les versions en català. A les empreses beneficiàries se'ls demanarà les gestions oportunes perquè la versió catalana s'inclogui a l'edició en DVD, Blu-ray i altres formats digitals.

Béns d'interès nacional

D'altra banda, el govern ha declarat tres nous béns culturals d'interès nacional: el pont Nou de Manresa i el palau abacial de Sant Joan de les Abadesses, com a monuments històrics, i la casa Àngel Guimerà del Vendrell, com a lloc històric.

 
7)
 
Publicat a

La discriminació del Suprem al català arriba a Estrasburg

Denuncien al Tribunal Europeu dels Drets Humans la negativa de l'òrgan espanyol a tramitar un recurs perquè era en català

Marc Belzunces ja va ser el primer objector electoral independentista

El març del 2008, el geòleg Marc Belzunces va ser el primer objector electoral independentista, quan es va negar a anar a una mesa de les eleccions estatals. Va ser jutjat i condemnat per l'Audiència de Barcelona el 2010, però en presentar recurs de cassació a la sala penal del Tribunal Suprem se li va exigir que el traduís al castellà, tot i que altres sales del mateix òrgan ja havien acceptat i traduït originals en català. Belzunces no ho va fer; el recurs va ser declarat “desert”; és a dir, inexistent, i se'l va privar així del dret a una segona instància jurídica. Fins i tot va presentar recurs d'empara al Tribunal Constitucional, però l'octubre passat va decidir no admetre'l a tràmit.

Ara, amb l'ajut del seu equip de juristes i del grup de suport que té –i confia que amb les aportacions privades que es poden fer des d'ahir al web www.totsuma.cat–, Belzunces ha dut el cas al Tribunal Europeu dels Drets Humans d'Estrasburg, que no és el primer cop que rep queixes sobre l'Estat espanyol, si bé sí que ho és en un plet d'arrel lingüística. A partir de la negativa a un segon grau de jurisdicció, la defensa denuncia la violació del conveni europeu dels drets humans des de vessants diversos, com ara el dret a un procés equitatiu, a la vida privada o la discriminació per raons de llengua.

L'advocada Marta Clapés, que recorda que el dret a presentar recurs en català ja està reconegut a l'Estatut, confia que una sentència favorable seria definitiva perquè el poder judicial estatal –Tribunal Suprem, Constitucional i Audiencia Nacional– haguessin d'acceptar recursos en català sense més debat. L'expert jurista August Gil Matamala encara hi veu una altra raó: “La internacionalització del procés català és imprescindible, i dur a les instàncies internacionals els problemes per la situació de desconsideració i menysteniment de la llengua és interessant i necessari.” Això sí, si s'accepta a tràmit, fet que se sabrà d'aquí a pocs mesos, la resolució pot trigar anys.

LA FRASE

No he pogut tornar a ser jutjat, i això no és una injustícia retòrica: utilitzant el català tenim menys drets
Marc Belzunces
Geòleg, primer objector electoral per motius polítics
 
8)
 
Publicat a VilaWeb divendres 12 d'abril del 2013
 

Vicent Climent va ordenar ahir de fer un seguiment acadèmic de les classes de Francisco Javier González Darder

El rector de la Universitat Jaume I de Castelló, Vicent Climent, va decidir ahir d'adreçar una advertència al professor Francisco Javier González Darder, del departament d'Educació, pel seu comportament de menyspreu envers el català en les seues classes, després de la queixa formulada per un del seus ex-alumnes i del ressò que se'n va fer VilaWeb. D'ençà que se saberen els fets, el rector s'ha reunit amb el professor, a més de la degana de la Facultat de Ciències Humanes i Socials i membres del departament d'Educació i de l'Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana, per a saber-ne totes les versions.

Finalment, el rector va decidir d'advertir al professor que no admetria comportaments docents que poguessen menysprear 'els principis i els valors de la Universitat'. Repetí que era un ferm defensor de la llibertat de càtedra, però sempre que es respectassen 'els valors i principis de la institució i les drets de l'estudiantat'.

Així mateix, va recordar que tenia el mandat dels estatuts de la Universitat Jaume I de promoure i defensar la llengua i la cultura pròpies i que, per això, no podia admetre'n el menyspreu acadèmic. En aquest sentit, el rectorat va encomanar al departament d'Educació i a la Facultat de Ciències Humanes i Socials de fer un seguiment acadèmic de les classes d'aquest professor per a garantir que fets com aquests no es repetesquen.

Mobilització contra el professor

Les polèmiques classes vivament espanyolistes del professor de magisteri van suscitar a final de març tot un seguit de reaccions en cadena. De primer, la delegació de Castelló de l'Institut d'Estudis Catalans va emetre un comunicat en què deplorava l'actitud del professor, demanava a la universitat que actuàs i se solidaritzava amb els estudiants.

'Costa d'entendre que, en lloc d'educar en els valors de la comunicació i la convivència, tot fomentant el respecte i l'admiració per les llengües del món sense distinció, encara hi haja algun professor que actue en classe d'esquena als postulats bàsics de la pedagogia, que s'hi deixe dur pels vells tics de l'autoodi, que hi promoga actituds d'aversió contra la llengua pròpia i oficial del país i, naturalment, de la UJI, i que, en definitiva, el tal professor aprofite la seua situació de privilegi per a provocar i escarnir precisament els alumnes que mantenen insubornables la seua condició, personal i col·lectiva, de valencians', deia el comunicat.

I afegia: '[Confiem que] seran reconduïdes, amb la màxima urgència i decisió, les activitats irregulars del professor en qüestió.' Finalment, se solidaritzava amb els estudiants: '[La Universitat] sempre comptarà amb el suport de la societat castellonenca en l'objectiu de constituir-se en punt referència en l'alta investigació científica i en la modernització de la metodologia educativa, com també en la defensa i la promoció de la cultura i de la identitat del poble valencià.'

Tirant lo Blanc encoratja els estudiants a queixar-se formalment

L'Associació Cívica Valenciana Tirant lo Blanc va fer una declaració per escrit en què instava el rector i la junta de govern a aclarir la situació i a actuar amb mesures disciplinàries si calia. També demanava que el consell de govern fes una declaració pública de refús i condemna de les afirmacions del professor i encoratjava els estudiants a presentar queixes a través de les vies incloses en la normativa universitària.

El consell de l'estudiantat presenta una queixa formal al registre

Cal recordar que la universitat havia dit en un primer moment que no pensava actuar contra González Darder perquè no li constava al registre cap queixa oficial que ho sol·licitàs. Arran d'aquesta resposta, el consell de l'estudiantat de la UJI va presentar una queixa oficial, en nom del portaveu i del vice-portaveu, perquè la universitat actuàs. El consell hi explicava que havia rebut 'queixes tant d'antics alumnes com d'actuals de les més que dubtoses pràctiques educatives del professor Francisco Javier González Darder'. I afegia: 'No deuria ser permès que un professor menyspree i ataque a una llengua i una cultura en una universitat pública, però encara menys que qualifique als seus alumnes de "perroflautas", "pancatalanistas", "mentirosos", etc; afirmant que "hablar valenciano en una institución pública es como ir disfrazado de payaso a un entierro", tot fent apologia de les metodologies educatives del franquisme.'

Finalment, sol·licitava això: 'L'expulsió immediata del professor Francisco Javier González Darder pels atacs reiterats al català i a part dels seus alumnes a més de l'apologia constant de la dictadura franquista. La declaració per part de la universitat de "persona non grata" a Francisco Javier González Darder, com ja va fer l'IES Lluís Revest. La realització i difusió d'un comunicat per part de l'equip rectoral, recordant a professors i alumnes l'aposta pel valencià de la universitat.'

 
9)
 
Publicat en VilaWeb diumenge 7 d'abril del 2013
 
 
El RCD Mallorca ha canviat l'opció de navegar en la web oficial del club en català per fer-ho en mallorquí. Fins aquest divendres, la portada de la web permetia d'entrar als continguts de la web en quatre idiomes: català, castellà, anglès i alemany. Ara, en canvi, el català ha estat substituït per mallorquí i la bandera catalana que il·lustrava l'opció de l'idioma ha estat substituïda per les quatre barres i el quarter morat amb el castell blanc de la bandera autonòmica.

El canvi es pot comprovar veient la web actual del Mallorca i anant una mica enrere en la mateixa web, fins al 2 de març passat, fent servir la 'Wayback Machine' d'archive.org.

Segons el diari El Mundo, el club ha pres aquesta decisió després de les declaracions de l'ex-degà del Col·legi d'Advocats de Balears, José Zaforteza, molt vinculat al club de futbol als anys noranta, i el fundador del Grup Barceló, Gabriel Barceló, que havien atacat públicament el català i havien demanat a les institucions que el deixessin de fer servir.

El Mallorca el ha fet cas. El club, el presideix en funcions des de començament d'any Llorenç Serra Ferrer, que n'és també l'accionista principal, el vice-president esportiu i director esportiu.

La decisió ha causat moltes crítiques, entre les quals les del secretari general del PSM i portaveu de Més per Mallorca, Biel Barceló.

 

10)

Aprén llengües al teu ritme!

Centre d'autoaprenentatge de llengües

Anglés i català/valencià al CAL (Centre d'Autoaprenentatge de Llengües). Com vulgueu i quan vulgueu.

- Anglés: nivells elemental i mitjà

- Català/valencià: nivells elemental, mitjà i superior

Horari: de dilluns a divendres de 9:30 a 13:30 h.

Seu Camp de Morvedre Universitat Jaume I

Casal Jove (C/ Vent de Marinada, Port de Sagunt).

Tel. 96 267 1930

http://www.campusobert.uji.es

http://www.uji.es/serveis/slt/adf/ser/cal.html

 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
InfoMigjorn és un butlletí que distribueix missatges informatius relacionats amb la llengua catalana, com ara:
– Retalls de notícies de premsa.
– Articles, publicats o inèdits.
– Informacions sobre seminaris, congressos, cursos, conferències, presentacions de llibres, publicacions de revistes, etc.
– Ressenyes de llibres, publicades o inèdites.
Així com altres missatges informatius relacionats amb sociolingüística, gramàtica històrica, dialectologia, literatura, política lingüística, normativa, etc.
 
 
Enviat pel servei Sala de premsa de DRAC telemàtic http://drac.com
 
PROTECCIÓ DE DADES. En virtut de les lleis vigents en matèria de protecció de dades (LOPD) us informem que us hem enviat aquest correu utilitzant les dades de contacte que ens vàreu facilitar en el seu moment i que vàrem incorporar al nostre arxiu. Teniu dret a sol·licitar l'accés, la modificació o la cancel·lació de les vostres dades, incloent-hi l'adreça de correu electrònic, del nostre arxiu. Podeu contactar amb nosaltres enviant un missatge a l'adreça infomigjorn@telefonica.net Si voleu donar-vos de baixa, cliqueu ací