InfoMigjorn, revista digital sobre llengua catalana [10.300 membres]
 
Butlletí número 810 (dimarts 16/04/2013) - Continguts triats i enviats per Eugeni S. Reig i Xavier Marí
 
 
SUMARI
 
 
1) 500 raons per parlar català, de David Pagès i Cassú
 
 
 
 
 
6) Josep Miquel Bausset - Pregària a Sant Vicent Ferrer
 
7) Prenint el demble a les paraules en InfoMigjorn Cap de Setmana
 
8) Programa de la Setmana per la Llengua 2013. Any Estellés
 
 
1)
 
Publicat en el llibre 500 raons per parlar català, de David Pagès i Cassú (CCG edicions, Girona, 2011, pàg. 88).
 

283. Entre les llengües en suposat perill, el català és lluny del punt final.

 

Eduardo Mendoza

Escriptor

 
 
2)
 
 
 
 
3)
 
Publicat en VilaWeb dissabte 13 d'abril del 2013

“¡A mi em parles en espanyol!”

Una jove andalusa arrasa a les xarxes socials amb un vídeo contra la catalonofòbia

 
 
4)
 
 
 
5)
 
Publicat en elSingulardigital.cat dijous 4 d'abril del 2013
 
 
"Coromines tenia una capacitat de treball feréstega i salvatge, a la que guiava només un ideal: el redreçament de la pàtria"
 
Quim Torra
 
Els Evangelis en grec, les Confessions, de Sant Agustí, en llatí; les obres completes de Dante, en italià; els Anys d'aprenentatge de Wilhelm Meister, de Goethe, en alemany; les obres completes de Shakespeare, en anglès; un volum de les tragèdies d'Eurípides, en grec; dos volums de la correspondència de Josep Carner i La vida austera, escrita pel seu pare. Aquests eren els llibres que van quedar a sobre de la tauleta de nit de Joan Coromines, el dia de la seva mort.

“En Coromines es conjuminen amb una força impressionant la passió pel país i la llengua, el geni i un intel·lecte brillant d'una dimensió inabastable”. Sergi Sol, que ens ha deixat una magnífica biografia, feta amb nervi i ganes d'emocionar, sintetitzava una opinió unànime: la calaixera amb la que va construir l'ardida piràmide ha estat una de les proves d'amor més belles a Catalunya.

Aquella calaixera! Més d'un milió de fitxes de paraules i noms que cercava per tot el país en les seves excursions - també fa angúnia conèixer-ne el nombre: 1.322, totes elles apuntades en petites llibretes de viatges-. Aquesta és la base de la piràmide, coronada pel Diccionari Etimològic i Complementari i l´Onomasticon. Cap altra cultura té el privilegi de comptar amb dues obres així.

Fa uns anys, en un dinar amb Carles Duarte, un dels seus col·laboradors, un cop va tornar de Chicago i es va establir a Pineda, m'explicava l'impacte vital del fet d'haver treballat uns quants anys amb Coromines. El rigor, la minuciositat, el nervi, l'esforç, la voluntat de reeixir, l'angoixa pel temps que s'escolava. Arribava a Pineda al migdia i sovint tornava a la matinada de l'endemà, sense haver dormit, car Coromines passava la nit en vetlla i calia continuar la feina. El qualificava com generós, però reservat, auster i irascible alhora; el recordava com un vell savi a qui el temps encalçava; i l'admirava per la seva capacitat de treball feréstega i salvatge, a la que guiava només un ideal: el redreçament de la pàtria.

És extraordinari aquest estrany pacte fet no amb el dimoni sinó amb la pàtria, que li concedia salut i anys de vida perquè continués treballant i treballant. Semblava donar-li ales, el seu patriotisme. I volava, volava ben lluny de Pineda, per damunt dels camps i les platges del Maresme, de Salses a Guardamar i de Fraga fins a Maó, volava pel país estimat, aquella terra que li va fer dir “l'única nació meva i la meva única llengua, a les quals presto incondicional obediència i homenatge, són la nació i la llengua catalanes», abans d'acceptar el Premio Nacional de las Letras; aquella mar que el va portar a exclamar, indignat, quan va rebutjar la Gran Cruz de Alfonso X el Sabio, “un premi enviat per un govern que redueix al mínim els drets de la meva pàtria, esquarterada en províncies, nega els recursos necessaris a la Universitat de Barcelona i a totes les nostres, i subvenciona els petits grups que ataquen la unitat del català, llengua única dels tres països que la parlen”.

“Les moltes i grans obres que portau entre mans són sobrehumanes, i per tant, ve un moment que esdevenen inhumanes”, va gosar escriure-li en un carta Francesc de B. Moll, i fins semblen qualificatius massa tebis per jutjar una obra construïda tenaçment al llarg de 60 anys, però viscuda ardidament des de la seva jubilació, quan va dedicar-s'hi en cos i ànima, fins l'últim alè de vida, als 91 anys.

És aleshores, en aquelles nits a Pineda, a la caseta del carrer Colom, potser amb Max Cahner i Joseph Gulsoy, o amb Àngel Satué, Joan Ferrer o Carles Duarte, que el filòleg es muda de geni i l'home esdevé mite. I un diccionari etimològic es converteix, com dirà Joan Sales, en el poema de la llengua.

Que ara s'hagi anunciat per part de la Fundació Pere Coromines i Ara Llibres la reedició del seu Diccionari –editat per Josep Ferrer- és, probablement, una de les notícies més importants de l'any.
 
6)
 
Publicat en el diari Levante-EMV diumenge 7 d'abril del 2013
 
 
Josep Miquel Bausset
 
Pare Sant Vicent: Malgrat l´alegria del temps pasqual (on la llosa del sepulcre no ha pogut empresonar Jesús) l´Església valenciana continua arraconant la nostra llengua de la litúrgia i del Seminari, de la Facultat de Teologia i dels llibres de baptisme.

Malgrat que el nou bisbe de Roma, Francesc, ha obert una nova primavera en l´Església, la jerarquia valenciana, pare Sant Vicent, continua hivernant la nostra, i la teua llengua, excloent-la dels temples i de la formació dels seminaristes.

De fet, l´Església i l´Exèrcit, són les dues úniques institucions, pare Sant Vicent, que continuen marginant la llengua dels valencians! Malgrat la bona llavor que van sembrar els benemèrits mossens Vicent Sorribes i Antoni Sanchis i el P. Vicent Faus, el G. Francesc de B. Banyuls, Sanchis Guarner o Ferrer Pastor, l´Església Valenciana, pare Sant Vicent, encara continua excloent el valencià de la vida de les comunitats cristianes. Amb notables excepcions, com els mossens Alexandre Alapont, Vicent Sarrió, Josep Antoni Comes, Emili Marín, Vicent Cardona, Llorenç Gimeno, August Monzon, Jesús Corbí, els germans Ruix o Vicent Micó, els escolapis Francesc Mulet i Enric Ferrer, el p. Pere Riutort o els amics de les revistes Saó i Cresol i l´Associació Bisbe Climent de Castelló.

En ple segle XXI, quan la nostra llengua ha entrat (tímidament) a l´escola i a l´administració, als mitjans de comunicació i a la Universitat, l´Església Valenciana, pare Sant Vicent, continua postergant la llengua amb la qual vas predicar a Catí, Xixona, Llíria i Agullent i a gran part d´Europa Occidental.

La teua predicació va atraure multituds i la teua saviesa i la teua fama de taumaturg, va fer que te foren reconeguts «873 miracles com a autèntics per la Cúria romana», com ens recordava el professor Joan Francesc Mira.

Demà, dia que els valencians celebrem la teua festa, demane la teua intercessió sobre el nostre país i la nostra església. I també gose demanar-te un últim miracle. Segurament el més gran de tots els que has fet! Si vas curar tants malalts, jo te demane que cures la nostra església de la seua animadversió per la nostra llengua.

Et demane la teua intercessió, perquè l´Església Valenciana siga sensible a la nostra llengua i a la nostra cultura. Que els bisbes i els capellans del nostre país, pare Sant Vicent, normalitzen el valencià a la litúrgia i a la catequesi, als seminaristes i als llibres eclesiàstics. Et demane, pare Sant Vicent, que la traducció dels llibres litúrgics que ha fet l´AVL, siguen, finalment, reconeguts i aprovats, per tal de fer possible una litúrgia fidel a les nostres arrels i a la nostra cultura.

Cada dilluns de la segona setmana de Pasqua, en la teua festa, són molts els miracles que es representen als altars dels nostres pobles. Jo et demane, pare Sant Vicent, el miracle de la llengua a l´Església. Perquè certament serà un miracle! Però no per al dia de la teua festa només, sinó per a tot l´any litúrgic. Amén.
 
7)
 
Prenint el demble a les paraules en InfoMigjorn Cap de Setmana
 
En el primer número del butlletí InfoMigjorn Cap de Setmana publicat divendres 17 de setembre del 2010 es va publicar l'entrada Llenya, llenyam, fusta del llibre Prenint el demble a les paraules d'Antoni Llull Martí, llibre publicat per l'editorial Documenta Balear. D'aleshores ençà s'ha publicat una entrada del llibre citat cada divendres fins arribar a la darrera titulada Comiat/despedida publicada en el darrer butlletí de divendres 12 d'abril d'enguany.
 
Com que la primera entrada publicada en InfoMigjorn Cap de Setmana és la primera del capítol 13è, s'han publicat només les entrades del capítols del 13è al 26è. Ens falten publicar, doncs, les entrades corresponets als 12 primers capitols, tasca que mamprenem a partir de divendres 17 d'abril del 2013. Així, els lectors d'InfoMigjorn Cap de Setmana podreu llegir complet el llibre Prenint el demble a les paraules d'Antoni Llull Martí.
 
8)
 
 
Programa de la Setmana per la Llengua 2013. Any Estellés

 

Del 22 al 26 d'abril del 2013

 

 

Dilluns 22 d'abril

 

19 h

Monòlegs per la llengua, amb Eugeni Alemany

(presentador del programa Trau la llengua)

Paranimf

Entrada lliure. Capacitat limitada

CAMPUS DE VERA

 

 

Dimarts 23 d'abril. Dia del Llibre

 

14 h

Dinar Estellés, amb l'actuació de Dr. Dropo i Àlvar Doménech i lectura de poemes de Vicent Andrés Estellés

Amb plats típics: arròs al forn, esgarrat, ensalada, carabassa al forn...

Preu: 3 euros per als assistents. Recollida de tiquets: del 9 al 15 d'abril a l'Àrea de Promoció i Normalització Lingüística, i del 16 al 19 d'abril (de 12 a 16 h), a Com A Casa (C/ Ramon Llull, 31)

*Crida: els participants podran llegir un poema o una estrofa durant el dinar. Comuniqueu-nos ho a través de l'adreça dinamitzacio.apnl@upv.es.

Àgora

CAMPUS DE VERA

Col·labora: Àrea d'Esports

 

10 h

Lectura pública de poemes d'Estellés

Pati dels Tarongers

CAMPUS DE GANDIA

Organitza: Biblioteca del Campus de Gandia

 

12 h

Inauguració de l'exposició “Vicent Andrés Estellés, poeta de meravelles” (oberta fins al 26 d'abril)

Planta baixa de la Biblioteca

CAMPUS DE VERA

Organitza: Biblioteca Central

 

Mobilització espontània (Flashmob)

Edifici de la Biblioteca

CAMPUS DE VERA

Organitza: Biblioteca Central

 

 19.30 h

El cor tot ple de grills (per La Rabera Eclèctica)

Espectacle de poesia, música, dansa i teatre basat en l'obra de Vicent Andrés Estellés

Aula Magna

CAMPUS DE GANDIA

 

 

Dimecres 24 d'abril

 

19 h

Teatre: Bankabaret (per La Dependent)

“Han vingut vostès al Bankabaret, l'espai de la felicitat, on tot es pot comprar, i ja veurem si també pagar”

Auditori Alfons Roig (Facultat de Belles Arts)

Entrada lliure. Capacitat limitada

CAMPUS DE VERA

 

 

Dijous 25 d'abril

 

12 h

Projecció del curtmetratge El cos mortal, sobre Estellés

Col·loqui posterior a càrrec del professor Josep À. Mas

Sala de conferències 1

CAMPUS DE GANDIA

 

19 h

Pau Alabajos, Pau Miquel Soler i Naia

‘Concert per Estellés'

Preestrena de noves cançons

Auditori Alfons Roig (Facultat de Belles Arts)

Entrada lliure. Capacitat limitada

CAMPUS DE VERA

 

 

Consulteu les activitats del Campus d'Alcoi al mes de maig.

 

+ info: www.upv.es/bondia

 

 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
InfoMigjorn és un butlletí que distribueix missatges informatius relacionats amb la llengua catalana, com ara:
– Retalls de notícies de premsa.
– Articles, publicats o inèdits.
– Informacions sobre seminaris, congressos, cursos, conferències, presentacions de llibres, publicacions de revistes, etc.
– Ressenyes de llibres, publicades o inèdites.
Així com altres missatges informatius relacionats amb sociolingüística, gramàtica històrica, dialectologia, literatura, política lingüística, normativa, etc.
 
 
Enviat pel servei Sala de premsa de DRAC telemàtic http://drac.com
 
PROTECCIÓ DE DADES. En virtut de les lleis vigents en matèria de protecció de dades (LOPD) us informem que us hem enviat aquest correu utilitzant les dades de contacte que ens vàreu facilitar en el seu moment i que vàrem incorporar al nostre arxiu. Teniu dret a sol·licitar l'accés, la modificació o la cancel·lació de les vostres dades, incloent-hi l'adreça de correu electrònic, del nostre arxiu. Podeu contactar amb nosaltres enviant un missatge a l'adreça infomigjorn@telefonica.net Si voleu donar-vos de baixa, cliqueu ací