InfoMigjorn, revista digital sobre llengua catalana [10.300 membres]
 
Butlletí número 802 (dimarts 02/04/2013) - Continguts triats i enviats per Eugeni S. Reig i Xavier Marí
 
 
SUMARI
 
 
1) 500 raons per parlar català, de David Pagès i Cassú
 
 
 
 
 
 
7) Exposició «Sent i respira valencià»
 
 
 
 
 
1)
 
Publicat en el llibre 500 raons per parlar català, de David Pagès i Cassú (CCG edicions, Girona, 2011, pàg. 86).
 
 

275. Una llengua amb futur necessita la presència forta a la universitat.

 

Andreu Mas-Colell

Economista. Conseller d'Universitats de Catalunya (1999-2003)

 
 
2)
 
 
 
 
3)
 
 
 
4)

 

Publicat en El Punt Avui, editorial de dilluns 25 de març del 2013

http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/7-vista/7-editorials/630724-estat-contra-la-seva-llengua.html

 

 
L'últim informe presentat per la Plataforma per la Llengua posa en evidència un element més de l'absurditat que representa per als catalans pertànyer a un estat que es dedica a lluitar contra els que considera els propis ciutadans però que, en la pràctica, tracta com a ciutadans en propietat i de segona categoria. El català és una llengua que socialment avança, encara que d'una manera tímida, esforçada i amb el handicap de la seva dimensió reduïda en un món globalitzat en què la quantitat dels parlants té també un valor de mercat. És simptomàtic que l'idioma propi de Catalunya sigui la setena llengua més apresa de la Unió Europea per aquells que no la tenen com a llengua materna. Resulta encoratjador que en els espais de més llibertat d'elecció com és internet, o en els indicadors de qualitat cultural com són les estadístiques de traduccions literàries, el català tingui una salut de ferro. Tot això és doblement meritori perquè està passant amb la força de tot un estat en contra. Curiosament aquest estat és aquell que ara per ara no només és el propi sinó que es resisteix a deixar de ser-ho. Les accions d'Espanya contra el català són objectivament i estadísticament computables.
 

Resulta aparentment inexplicable que una administració maltracti els seus propis administrats, però això passa a l'Estat espanyol, que ataca sense pietat el català des de fa segles, amb democràcia o sense, amb el clar objectiu de convertir en residual un patrimoni que vol com a propietat però que, com demostra en la pràctica, no reconeix com a propi. Els catalanoparlants no poden sentir-se altra cosa que estrangers en aquell estat que no només no els deixa decidir si volen marxar sinó que els castiga per no marxar.

 

 

5)

 

Publicat eb El Punt Avui dilluns 25 de març del 2013

http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/5-cultura/19-cultura/631107-mes-cinema-en-catala.html

 

Més cinema en català

 

El nombre d'espectadors de films en versió original o doblats al català puja al 4,39% el 2012, un percentatge més alt que mai, però allunyat encara de les previsions de Cultura

 
6)

 

Publicat eb El Punt Avui dimecres 27 de març del 2013

Educació incompleix les sentències del TSJ respecte del valencià a les escoles

Els centres de Picassent i Xirivella són ara mateix dos dels més perjudicats per aquesta actitud negativa de l'administració educativa valenciana

Escola Valenciana presenta demandes d'execució

El Tribunal Superior de Justícia valencià va dictar sentència l'onze de desembre de 2012 respecte a la demanda de famílies del col·legi Sant Cristòfol Màrtir de Picassent que sol·licitaven que el centre ofertara ensenyament en valencià per als seus fills.

El Tribunal Superior de Justícia (TSJ) els va donar la raó i va obligar la Conselleria d'Educació a aprovar l'aplicació del programa d'ensenyament en valencià que s'havia sol·licitat el 31 de març de 2009 i que havia estat denegada.

La Conselleria tenia el termini d'un mes per executar aquesta aplicació des del moment que es comunicara a les parts. Han passat mes de dos mesos i la conselleria d'Educació no ha dictat cap resolució administrativa per dur-ho a terme. A més, ni els recurrents ni la direcció del centre han rebut cap emplaçament, notificació ni cap comunicació per part de la Conselleria.

El mateix ha passat amb la sentència dictada el denou de desembre de 2012 pel TSJ valencià respecte a les famílies de l'escola Rei en Jaume de Xirivella, que també van aconseguir als tribunals que la conselleria d'Educació aplicara un programa d'ensenyament en valencià al seu centre. Per tant, ha finalitzat sobradament el termini per tal que l'Administració educativa valenciana aplicara el que el TSJ havia fallat i la resposta ha estat el silenci.

Acte de desobediència

En aquest context, hui, els serveis jurídics de l'Oficina de Drets Lingüístics d'Escola Valenciana, que han estat els que van defendre les famílies davant del TSJ, han presentat sengles demandes d'execució de sentència al Tribunal Superior de Justícia valencià per tal que aquesta màxima instància requeresca a la conselleria d'Educació que acomplisca immediatament cada sentència de referència en tots els seus termes, amb els legals apercebiments, dictant tots els actes administratius i iniciant els procediments legals per tal que s'aplique el Programa d'Ensenyament en Valencià (PEV) en ambdós casos.

Des d'Escola Valenciana es considera que aquest acte de desobediència a la més alta autoritat judicial valenciana per part de la Conselleria d'Educació és una irresponsabilitat política absoluta i contradiu l'objectiu últim d'una administració pública que hauria d'estar al servei de la societat.

Escola Valenciana denuncia

El president d'escola Valenciana, Vicent Moreno, manifesta vol deixar patent “la nostra fermesa per recordar que el valencià és de llei i que les administracions valencianes han de vetllar per protegir la nostra llengua. L'educació al nostre País necessita d'un especial suport institucional que faça de la nostra llengua una eina imprescindible per a aprofundir en la competència del nostre alumnat en una societat plurilingüe i cal que això ho acate la nostra Administració educativa. Farem tots els requeriments que calguen i esperem que no s'haja d'arribar a l'àmbit penal, perquè açò és un dret fonamental, el de tindre garantit poder estudiar en la modalitat educativa òptima, l'ensenyament en valencià”.

Molts fronts oberts per a la consellera

La consellera d'Educació de la Generalitat Valenciana, dóna mostres d'inexperiència i d'una actitud fèrria amb grups, institucions i entitats, amb qui hauria d'actuar amb guant de vellut. Ha deixat el govern d'aquest sector de l'administració en mans d'assessors, amics i saludats, que no tenen molt a veure amb el fet educatiu i això suposa l'aplicació estricta de normes que res tenen a veure amb les actituds pedagògiques que haurien de dominar en aquesta conselleria.

Té molts fronts oberts: els interins que ocupen el carrer, les universitats, que no disposen de suficient finançament per desenvolupar la tasca formadora, l'espasa de Dàmocles del seu referent a Madrid, el ministre Wert, que suposarà un terratrèmol educatiu, l'aplicació del decret de plurilingüisme, —errada de base— el districte únic, el decret d'amissió d'alumnat, les taxes i tarifes universitàries, el professorat que ensinistra en nacionalisme espanyol i en ideologia cristiana i finalment, el valencià que no sap, no vol i no pot treure-se'l de damunt.

Se li enganxa la pasta entre les mans, a aquesta fornera de Torrent, que ha mostrat ben poca destresa en el comandament d'una de les conselleries més importants de l'administració valenciana. Però tot no acaba ací i encara veurem més desficacis dins d'un sector tan sensible i que té tanta incidència en l'esdevenidor del nostre poble.

7)
 
Exposició «Sent i respira valencià»
 

Del 3 al 15 d'abril es pot visitar al Centre Cívic Antic Sanatori del Port de Sagunt l'exposició «Sent i respira valencià», una mostra de dissenys de campanyes de promoció i sensibilització social del valencià, fruit de la col·laboració entre l'Escola d'Art i Superior de Disseny de València i la Unitat de Normalització Lingüística de la Diputació de València. Serà inaugurada el dijous 4 d'abril a les 19.00 h.


Esta exposició mostra el treball dels alumnes de Disseny Gràfic de l'Escola d'Art i Superior de Disseny de València des del 2005 fins a l'actualitat. Al llarg de set anys, el treball conjunt de l'Escola i la Unitat de Normalització Lingüística de la Diputació de València ha generat una selecció de materials de campanyes de promoció del valencià, que han sigut distribuïts entre els ajuntaments valencians, amb la participació de les oficines municipals de promoció del valencià, actualment constituïdes en AVIVA.

La cooperació entre les dues entitats ha sigut doblement satisfactòria: per a l'Escola ha significat la possibilitat de fer pràctiques reals ja que els alumnes no només han treballat per a un client autèntic sinó que, a més, han vist les seues obres exposades en comerços, establiments i col·legis i han pogut aprofitar l'experiència per a encàrrecs posteriors; per a la Unitat de Normalització Lingüística, la diversitat de mirades sobre una llengua com la nostra, encara massa condicionada pels vells tòpics, ha sigut una injecció de frescor.

El Departament de Gràfic de l'EASD de València pretén que els projectes de tercer curs siguen projectes reals, on hi haja un client que planteja un problema de comunicació. Pedagògicament creuen convenient que l'alumne estiga present en totes les fases d'un projecte gràfic concret, des de l'entrevista amb el client i la ideació, fins a la producció en impremta i la distribució al carrer.

Els treballs que mostrem són els seleccionats de cada concurs d'idees, els que millor han representat els valors amb què la Diputació de València vol identificar el valencià: una llengua útil, que mira al futur, una llengua viva per al segle xxi.


Una mirada original

Molt lluny dels estereotips, els alumnes de l'EASD usen un llenguatge gràfic modern, elaboradament senzill, on les paraules són les protagonistes. Associats a la imatge, els termes en valencià no necessiten cap altre suport. Tots els materials que trobareu a l'exposició són monolingües, llevat del Diccionari ciclista i el Diccionari meteorològic, que són multilingües (en valencià, castellà i anglés).

Els estudiants —joves valencians i d'altres parts d'Espanya i d'Europa— ens han oferit una mirada original sense prejudicis lingüístics. Les solucions gràfiques aportades han satisfet amb naturalitat les necessitats que els plantejàvem.


Qualitat en el disseny per a una llengua de prestigi

La qualitat ha estat un valor que no s'ha perdut mai al llarg del procés. Començant per la selecció de la terminologia, avalada pels especialistes (Facultat de Medicina de la Universitat de València, Federació de Vela Esportiva, Associació de Vela Llatina, la Unió Gremial, professionals i altres experts), passant pel procés de selecció dels dissenys guanyadors amb l'avaluació dels professors i dels tècnics de la Diputació fins a la producció dels materials amb la millor resolució possible. Un disseny de qualitat per a una llengua amb futur.

Molts dels dissenyadors que apareixen en la mostra treballen ja en estudis de prestigi, avalats per treballs com els que ara exposem.

Cristina Jaramago, autora de la campanya Sent i respira valencià, ha guanyat el premi València Crea al millor disseny gràfic, en l'edició de 2011.

La prestigiosa publicació anual Select, que selecciona i difon el disseny gràfic espanyol ha premiat en dues ocasions el treball de Cristina Jaramago: en l'edició nacional i en la internacional, l'any 2011. També va seleccionar, l'any 2008, el treball de Manuel Martín, Els instruments de banda i Els instruments tradicionals per a l'edició nacional.

Per acabar, en les obres d'un alumne es veu sovint la mà del mestre, i el fruit d'esta col·laboració no hauria vist la llum sense l'afany, la implicació i l'entusiasme del professorat del Departament de Disseny Gràfic i en especial de Paco Salabert, autèntica ànima d'esta història.

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
InfoMigjorn és un butlletí que distribueix missatges informatius relacionats amb la llengua catalana, com ara:
– Retalls de notícies de premsa.
– Articles, publicats o inèdits.
– Informacions sobre seminaris, congressos, cursos, conferències, presentacions de llibres, publicacions de revistes, etc.
– Ressenyes de llibres, publicades o inèdites.
Així com altres missatges informatius relacionats amb sociolingüística, gramàtica històrica, dialectologia, literatura, política lingüística, normativa, etc.
 
 
Enviat pel servei Sala de premsa de DRAC telemàtic http://drac.com
 
PROTECCIÓ DE DADES. En virtut de les lleis vigents en matèria de protecció de dades (LOPD) us informem que us hem enviat aquest correu utilitzant les dades de contacte que ens vàreu facilitar en el seu moment i que vàrem incorporar al nostre arxiu. Teniu dret a sol·licitar l'accés, la modificació o la cancel·lació de les vostres dades, incloent-hi l'adreça de correu electrònic, del nostre arxiu. Podeu contactar amb nosaltres enviant un missatge a l'adreça infomigjorn@telefonica.net Si voleu donar-vos de baixa, cliqueu ací