InfoMigjorn, revista digital sobre llengua catalana [10.500 membres]
 
Butlletí número 762 (dimarts 22/01/2013) - Continguts triats i enviats per Eugeni S. Reig i Xavier Marí
 
 
Si durant l'any 2013 voleu rebre cada divendres el butlletí InfoMigjorn Cap de Setmana heu de manifestar-ho explícitament en un missatge electrònic que heu d'enviar a l'adreça infomigjorn@telefonica.net en el qual heu de fer constar el vostre nom i cognoms i l'adreça electrònica on voleu rebre'l.
 
El preu de la subscripció al butlletí InfoMigjorn Cap de Setmana corresponent a l'any 2013 és de 25 euros.
 
 
SUMARI
 
 
1) 500 raons per parlar català, de David Pagès i Cassú
 
2) Softcatalà tanca el 2012 amb 826.151 descàrregues de programari en català i 24 milions de pàgines vistes
 
3) La Revista de Llengua i Dret en format exclusivament electrònic
 
4) Els activistes de la llengua catalana
 
5) L'AVL inclourà enguany els diaris digitals en valencià dins de les ajudes als mitjans de comunicació
 
6) Nivell superior (nivell D). Domini de la competència comunicativa en llengua catalana
 
7) El Consorci per a la Normalització Lingüística potencia l'ús del català en empreses
 
8) Mª Josep Escrivà: "Sóc més creient que practicant de l'obra d'Estellés"
 
 
 
1)
 
Publicat en el llibre 500 raons per parlar català, de David Pagès i Cassú (CCG edicions, Girona, 2011, pàg. 74).
 
 

235. L'idioma no és de cap manera l'element únic i definidor, per ell sol, d'una cultura; però no hi ha dubte que, per la seva funció de vehicle fonamental d'expressió, esdevé la paret mestra d'aquesta cultura. Si la paret mestra cau, tot l'edifici s'ensorra; però mentre romangui dreta, encara que s'hagi difuminat o fins i tot perdut la consciència de la comunitat cultural a la qual dóna suport, encara que hagi esdevingut una simple inèrcia, aqueixa comunitat cultural és una realitat, si més no una realitat latent, susceptible de convertir-se de bell nou en consciència d'una identitat i, per tant, en consciència nacional. La llengua és l'element bàsic de cohesió, l'eix al voltant del qual s'estructura el fet cultural, i ella donarà, en principi, el criteri fonamental per dibuixar en l'espai el contorn d'un context nacional. En principi, la nació arriba fins allà on, naturalment i sense solució de continuïtat, l'idioma arriba.

 

Josep M. Llompart

Escriptor i animador cultural

 
 
2)
 

Softcatalà tanca el 2012 amb 826.151 descàrregues de programari en català i 24 milions de pàgines vistes

Com hem fet en els darrers anys, un cop acabat el 2012 volem fer el balanç del lloc web de Softcatalà durant l'any passat i compartir-lo amb tota la nostra comunitat d'usuaris. Totes les dades que us comentem a continuació, i moltes més, les trobareu a la pàgina pública d'estadístiques de Softcatalà i s'han obtingut a partir de les dades que ens proporciona el servei d'audiències Google Analytics.

826.151 descàrregues de programari en català

Una de les dades que volem ressaltar, pel seu gran impacte, són les baixades programari en català: al llarg del 2012 s'han baixat 826.151 còpies de programes en català des del nostre lloc web. Convé tenir en compte que cada vegada més programes, com per exemple el Firefox, s'actualitzen automàticament sense necessitat que l'usuari baixi la nova versió des del web. A més, el programari en català no es distribueix únicament des de Softcatalà. Per exemple, organitzacions com Mozilla, empreses com Google i Microsoft, les distribucions Linux o els mateixos usuaris distribueixen per la seva banda un nombre equivalent de còpies de programari en català.

Els 20 programes amb més èxit a Softcatalà han estat els següents (indiquem entre parèntesis el total de descàrregues):

1. LibreOffice (86.299)

2. Catalanitzador per al Windows (84.704)

3. Firefox (78.081)

4. OpenOffice.org (61.502)

5. Traductor Softcatalà (34.641)

6. GIMP (33.225)

7. Corrector ortogràfic de català (general) per a l'OpenOffice.org (32.600)

8. Avast! antivirus Home Edition (30.845)

9. Adobe Reader (22.666)

10. WinRAR (22.119)

11. Paquet català per al Microsoft Office 2007 (22.072)

12. Paquet d'interfície en català per al Windows 7 (19.240)

13. Paquet d'interfície en català per al Windows XP (18.706)

14. VLC media player - (18.353)

15. PDFCreator - (16.995)

16. Paquet català per a l'Internet Explorer en Windows 7 - (13.965)

17. Internet Explorer per al Windows XP - (12.313)

18. Paquet català per al Microsoft Office 2003 - (12.087)

19. Audacity - (11.807)

20. Paquet català per al Microsoft Office 2010 - (11.351)

El LlibreOffice.org, l'eina ofimàtica lliure i gratuïta, continua essent el programari amb més acceptació, demostrant la seva validesa com a eina de treball diària.

El Catalanitzador, l'aposta de Softcatalà per simplificar la catalanització d'equips amb el Windows, es situa en segon lloc. A través del Catalanitzador, que al seu torn baixa altres paquets d'idioma, s'han realitzat 114.260 baixades des que va ser presentat el març de 2012, cosa que representa el 14% de les baixades totals de Softcatalà.

437.114 visitants únics mensuals

Durant el 2012 Softcatalà ha rebut, de mitjana, 437.114 visitants únics al mes (5.245.375 anuals). Aquests visitants han fet una mitjana de 1.314.810 visites mensuals (15.777.722 anuals) i han visualitzat 2.008.502 pàgines cada mes (24.102.024 anuals).

Les parts del lloc web de Softcatalà que han tingut més èxit han estat les eines lingüístiques, el traductor amb un 51% de visites i el corrector web un 25,4%. La resta de visites al directori de programari en català i pàgines de projectes.

Agraïments

Des de Softcatalà volem agrair la confiança que els centenars de milers d'usuaris dipositen en nosaltres. Així mateix, volem fer arribar el nostre agraïment a les associacions, empreses i institucions públiques que, mitjançant la seva infraestructura, permeten la descàrrega de programari en català al qual enllacem des del nostre web.

Quant a Softcatalà

Softcatalà és una associació sense afany de lucre que treballa per a la difusió de la llengua catalana en el sector informàtic relacionat amb Internet i les noves tecnologies, a partir de la traducció de programari lliure i de distribució gratuïta. Per a més informació, podeu consultar-ne el lloc web a http://www.softcatala.org

 
3)
 
La Revista de Llengua i Dret en format exclusivament electrònic
 
Aquest desembre ha sortit publicat el núm. 58 de la Revista de Llengua i Dret amb el qual estrena nou format electrònic, per mitjà de l'aplicació web Open Journal System (OJS)
 
L'Escola d'Administració Pública de Catalunya inicia així una nova etapa en què aposta pels avantatges que ofereix aquest programari lliure de gestió i publicació de revistes científiques. Aquesta aplicació permet, entre altres avantatges, navegar en tres interfícies (català, castellà i anglès) i incorpora múltiples eines que faciliten la cerca en accés obert. La resta de números publicats d'ençà del 1983, de l'1 al 57, són consultables per mitjà del repositori anterior (http://www10.gencat.net/eapc_rld/numeros_anteriors), però en un futur es podran trobar en aquesta aplicació, també, en format obert.
 
Si voleu rebre periòdicament informació de la Revista us heu de donar d'alta a la llista de distribució (http://www14.gencat.cat/llistesdist/AppJava/front/frontEndAction.do?method=initPage) corresponent de l'Escola d'Administració Pública de Catalunya.
 
Més informació: portal de la Revista de Llengua i Dret (http://www.rld.cat)
 
Font: Escola d'Administració Pública de Catalunya (http://www20.gencat.cat/portal/site/eapc)
 
4)
 
Publicat a
http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/7-vista/7-editorials/610672-els-activistes-de-la-llengua-catalana.html

Els activistes de la llengua catalana

Si l'idioma català ha arribat fins a l'actualitat amb salut, tot i que millorable, és gràcies a la societat civil. També al govern i altres administracions, però el temps que aquestes institucions oficials han pogut exercir la seva acció a favor del català és comparativament curt. El català ha resistit tots els intents d'anorreament gràcies a l'obstinació i la fidelitat dels seus parlants. Però això no vol dir que s'hagi d'abaixar la guàrdia i creure que, com que ha perdurat, té garantida la seva supervivència.

Fet i fet, l'ofensiva contra el català no s'ha aturat mai. Però si abans es feia des de la brutalitat, ara s'empara en formes aparentment democràtiques. I per tant, qui s'hi oposi és titllat d'antidemòcrata. És el súmmum del cinisme. Justament en aquesta època democràtica, al costat dels parlants adquireixen una gran importància totes les iniciatives que provenen de la societat civil. Hi ha institucions històriques, com l'Institut d'Estudis Catalans, que expliquen per què el català continua tenint un gran prestigi com a llengua d'alta cultura. I hi ha iniciatives, com la Plataforma per la Llengua, que busquen dinamitzar l'ús del català sempre des de la dimensió positiva. No assenyalant els que juguen en contra, sinó tots els que juguem a favor.

Martí Gasull, fundador i ànima d'aquesta Plataforma, va morir prematurament fa tres mesos i mig a l'Himàlaia. Ahir va rebre un homenatge de la mateixa societat civil per la qual ell i la seva Plataforma van treballar i treballen durament. Tot un exemple que fa confiar que la gran ofensiva del Partit Popular contra la llengua pròpia dels Països Catalans acabarà fracassant. Com sempre ha passat.

 

5)

L'AVL inclourà enguany els diaris digitals en valencià dins de les ajudes als mitjans de comunicació

L'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) ampliarà enguany la convocatòria d'ajudes al foment del valencià en els mitjans de comunicació escrits d'àmbit local i comarcal i les emissores de ràdio, als diaris digitals de la Comunitat Valenciana.

Esta és una de les principals novetats de la convocatòria del 2013, que obri la possibilitat de sol·licitar estes ajudes als editors i titulars de les publicacions digitals de notícies a través d'Internet, que fins ara no estaven incloses en el concurs públic.

El pressupost de les ajudes per al 2013 serà d'un 15 per cent menys que l'anterior, no obstant això l'AVL destinarà 50.000 euros per a atendre esta convocatòria, que l'any passat va beneficiar 45 publicacions escrites i 10 emissores de ràdio.

 
6)
 
La Universitat Politècnica de Catalunya organitza per segon any consecutiu un curs de llengua catalana de nivell superior, l'antic nivell D. El curs és presencial, té una durada de 60 hores i està obert a tots els públics. En acabar-lo, els assistents es poden presentar a l'examen oficial de la Comissió Interuniversitària de Formació en Llengua Catalana (CIFOLC) per obtenir el certificat oficial d'aquest nivell, homologat per la Generalitat de Catalunya i vàlid, per tant, en el conjunt de l'Administració pública. S'ofereixen preus especials per a persones vinculades a la UPC i es reconeixen crèdits ECTS i de lliure elecció. Del 25 de febrer al 3 de juny de 2013.
 
http://www.upc.edu/slt/apren-catala/oferta-cursos/fitxes-cursos/superior
 
 
7)
 
Publicat en VilaWeb dijous 17 de gener del 2013
http://m.vilaweb.cat/ep/societat/pg/3/4072742/20130110/consorci-normalitzacio-linguistica-potencia-lus-catala-empreses.html
 
El Consorci per a la Normalització Lingüística potencia l'ús del català en empreses
 
El Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) impartirà cursos en línia i semipresencials per potenciar l'ús del català a l'entorn laboral, entenent aquesta llengua com una eina de competitivitat per a empreses i treballadors.

Segons ha informat aquest dijous el CPNL en un comunicat, els cursos combinaran l'aprenentatge en línia amb sessions presencials en les que es treballarà de manera específica la competència oral.

El CPNL ha col·laborat durant 2012 amb més de mig miler d'empreses de diferents sectors en el seu assessorament lingüístic.
 
 
8)
 
Publicat en EL PUT AVUI divendres 18 de gener del 2013
http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/5-cultura/19-cultura/611477-soc-mes-creient-que-practicant-de-lobra-destelles.html
 
 
 Mª Josep Escrivà - Poetessa

“Sóc més creient que practicant de l'obra d'Estellés”

 
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
InfoMigjorn és un butlletí que distribueix missatges informatius relacionats amb la llengua catalana, com ara:
– Retalls de notícies de premsa.
– Articles, publicats o inèdits.
– Informacions sobre seminaris, congressos, cursos, conferències, presentacions de llibres, publicacions de revistes, etc.
– Ressenyes de llibres, publicades o inèdites.
Així com altres missatges informatius relacionats amb sociolingüística, gramàtica històrica, dialectologia, literatura, política lingüística, normativa, etc.
 
 
Enviat pel servei Sala de premsa de DRAC telemàtic http://drac.com
 
PROTECCIÓ DE DADES. En virtut de les lleis vigents en matèria de protecció de dades (LOPD) us informem que us hem enviat aquest correu utilitzant les dades de contacte que ens vàreu facilitar en el seu moment i que vàrem incorporar al nostre arxiu. Teniu dret a sol·licitar l'accés, la modificació o la cancel·lació de les vostres dades, incloent-hi l'adreça de correu electrònic, del nostre arxiu. Podeu contactar amb nosaltres enviant un missatge a l'adreça infomigjorn@telefonica.net Si voleu donar-vos de baixa, cliqueu ací