InfoMigjorn, revista digital sobre llengua catalana [10.400 membres]

Butlletí número 693 (dilluns 24/09/2012) - Continguts triats i enviats per Eugeni S. Reig i Xavier Marí 

 

Sumari

 

1)  500 raons per parlar català, de David Pagès i Cassú

 

2)  Només dotze famílies de 50.000 han demanat escolarització en castellà

 

3)  El projecte 'Cada dia un mot' arriba al mot 3.000

 

4)  Presentació del llibre Un país que fa camí, de David Pagès i Cassú  

 

5)  Catalunya i Tolosa cooperaran per fomentar la llengua i la cultura occitanes

 

6)  Butlletí d'Acció Cultural del País Valencià (21 de setembre)

 

.                                                                                                                                                                                     .

 

1)

 

Publicat en el llibre 500 raons per parlar català, de David Pagès i Cassú (CCG edicions, Girona, 2011).

 

165. La llengua, més enllà del seu valor instrumental, és la clau que les comunitats de parlants fan servir per sintonitzar amb els entorns que habiten, la manera com construeixen la seva relació amb l'espai i el temps (...), la seva manera de concebre les relacions interpersonals i el mateix concepte de persona. Tot un capital de coneixement i de versions de la relacionalitat humana que desapareix cada cop que desapareix una llengua.

 

Alícia Fuentes-Calle

Federació Catalana d'Associacions i Clubs UNESCO

 

2)

Només dotze famílies de 50.000 han demanat escolarització en castellà

 

Publicat a Nació digital, divendres 21 de setembre del 2012

www.naciodigital.cat/noticia/46967/nom/dotze/families/50000/demanat/escolaritzacio/castella

 

Del total de 50.000 famílies catalanes que aquest setembre han vist com els seus fills començaven l'escolarització infantil, el curs de P-3, només dotze van demanar de poder-ho fer en castellà. Tot i les demandes de Ciutadans i el PP, i de les repetides sentències de la justícia espanyola perquè la Generalitat de Catalunya posi fi a l'actual sistema d'immersió lingüística, el portaveu del Govern, Francesc Homs, ha revelat avui que la demanda d'una escola en castellà afecta només al 0,024% de les famílies que aquest any han començat l'escolarització.

"Aquest és el volum del conflicte que hi ha a Catalunya", ha afirmat Homs a Rac1, explicant a continuació que, tal com estableix la llei, el Govern donarà resposta a cadascun d'aquests dotze casos.

 

3)

El projecte 'Cada dia un mot' arriba al mot 3.000

 

El butlletí diari ja té 24.000 suscriptors

 

Publicat a Vilaweb, dissabte 22 de setembre del 2012

www.vilaweb.cat/noticia/4041848/20120922/projecte-cada-mot-arriba-mot-3000.html

 

Ahir divendres el projecte 'Cada dia un mot' de Rodamots va arribar als 3.000 mots. La paraula triada per coronar la xifra ha estat 'fita', que en la segona acceptació del Diccionari de la Llengua Catalana vol dir 'fet assenyalat'.

 

'Cada dia un mot', que elabora el traductor Jordi Palou, és un butlletí que envia un breu missatge electrònic diari a totes les persones que s'hi volen subscriure i que ara ja arriben a 24.000. Aquest missatge conté una paraula o expressió de la nostra llengua, amb el seu significat i un exemple d'ús.

 

'Cada dia un mot' es va iniciar el 2 de març del 1999. Els primers mots normalment no contenien citacions, sinó només la definició i un o més exemples d'ús. La proposta s'inspira en un dels butlletins més populars d'internet arreu del món, A Word A Day, que reben diàriament més d'un milió de persones.

 

4)

Presentació del llibre Un país que fa camí, de David Pagès i Cassú  

 

Plataforma per la Llengua Canet de Mar i Curbet Edicions es complauen a convidar-vos a la presentació del llibre de David Pagès i Cassú:

 

Un país que fa camí

(pròleg de Jordi Pujol)

 

L'acte tindrà lloc el proper divendres 28 de setembre, a un quart de 8 del vespre, a la biblioteca P. Gual i Pujadas (Riera Sant Domènec, 1A) de Canet de Mar.

 

Hi intervindran:

Toni Bellatriu i Font, portaveu local de la Plataforma per la Llengua de Canet de Mar

Jordi Manent i Tomàs, filòleg i historiador

David Pagès i Cassú, autor del llibre

 

5)

Catalunya i Tolosa cooperaran per fomentar la llengua i la cultura occitanes

 

Els dies  18, 19 i 20, Tolosa de Llenguadoc acull la cinquena edició de la Mòstra de Cinèma Occitan, promoguda per la Generalitat de Catalunya

 

Departament de Cultura, Generalitat de Catalunya. Dilluns, 17 de setembre del 2012.

 

http://premsa.gencat.cat/pres_fsvp/AppJava/notapremsavw/detall.do?id=161649&idioma=0

 

El Departament de Cultura, l'Ajuntament de Tolosa i la federació d'entitats culturals Convergència Occitana signaran properament un conveni per al foment de la llengua i la cultura occitana.

 

El Departament de Cultura porta a Tolosa de Llenguadoc la cinquena edició de la Mòstra de Cinèma Occitan els dies 18, 19 i 20 de setembre. En el marc d'aquesta col·laboració, el Departament de Cultura, l'Ajuntament de Tolosa i la federació d'entitats culturals Convergència Occitana mantindran una reunió per estudiar les possibles línies d'actuació per al foment de la llengua i la cultura occitanes, que es formalitzarà en un futur conveni marc de col·laboració permanent.

 

La federació Convergència Occitana està gestionada pel centre cultural Ostal d'Occitània i agrupa 80 entitats culturals.

 

La cinquena Mòstra de Cinèma Occitan, a Tolosa

 

Dimarts 18 de setembre, la directora general de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, Yvonne Griley, el tinent d'alcalde de la ciutat de Tolosa, Jean-Charles Valadier, i el president de Convergència Occitana, Jean-François Laffonta inauguraran la cinquena edició de la Mòstra a Tolosa. Les projeccions continuaran les nits del 19 i del 20 de setembre.

 

La Mòstra de Cinèma Occitan va néixer a la ciutat de Lleida el 2008, i ofereix una visió panoràmica de la llengua i la cultura occitanes, a través de creacions audiovisuals. La programació 2012 està formada per 13 produccions de procedència, gèneres, estils i tècniques expressives diversos. Pel que fa a la llengua, la Mòstra reflecteix diferents varietats de l'occità com el gascó, el vivaro-alpí, el llenguadocià o el llemosí.

 

Enguany, la Mòstra ha estat present ja en diferents ciutats catalanes i occitanes (a França i a Itàlia). Per a la l'edició de l'any vinent es preveu que augmenti el nombre de localitats d'exhibició.

 

6)

Butlletí d'Acció Cultural del País Valencià (21 de setembre del 2012)

 

Podeu llegir-lo en aquesta adreça:

 

http://acpv.cat:80/butlleti-e/2012-09-20.html

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Enviat pel servei Sala de premsa de DRAC telemàtic www.drac.com

PROTECCIÓ DE DADES. En virtut de les lleis vigents en matèria de protecció de dades (LOPD) us informem que us hem enviat aquest correu utilitzant les dades de contacte que ens vàreu facilitar en el seu moment i que vàrem incorporar al nostre arxiu. Teniu dret a sol·licitar l'accés, la modificació o la cancel·lació de les vostres dades, incloent-hi l'adreça de correu electrònic, del nostre arxiu. Podeu contactar amb nosaltres enviant un missatge a l'adreça infomigjorn@telefonica.net Si voleu donar-vos de baixa, cliqueu ací