InfoMigjorn, revista digital sobre llengua catalana
 
Butlletí número 631 (dimecres 28/03/2012) - Continguts triats i enviats per Eugeni S. Reig
 
 
1) Francesc Mompó - Notícies des de la frontera sud
 
2) Presentació de la novel·la Els Voltors de Miquel Adrover
 
3) V Seminari ECAD - "L'audiodescripció. Què s'ha fet i què hi pot aportar el món del doblatge?"
 
 
 
 
 
8) Manuel Cuyàs - L'heroi de Palma
 
 
10) Vicent Partal - Què li passa a Google?
 
 
 
 
14) 500 raons per parlar català, de David Pagès i Cassú
 
 
 
1)
 
Publicat en el diari Levante-EMV dissabte 17 de març del 2012
 
 
Notícies des de la frontera sud
 
Francesc Mompó
 

 

 

Martí i Casanova, Joan-Carles

Des del rovellet de l'ou d'Elx

Pròlegs de Miquel Adrover i Mascaró i de Jordi Solé i Camardons

Voliana Edicions

Argentona, 2011

ISBN 978-84-615-0929-4

15x21 cm - 214 pàgines

 

Estem davant d'un llibre d'assaig en el ple sentit de la paraula: literatura d'idees. Joan-Carles Martí ens presenta un seguit d'articles on ens posa davant dels ulls la realitat catalana de l'extrem sud perquè qui vulga oir que oja. Com a bon escriptor, poeta i políglota coneix les excel·lències del llenguatge i té una cura especial per donar-nos uns articles on més enllà dels reivindicatius missatges podrem gaudir de l'encís del tall literari. Assaboriu, sinó, aquest tast d'un d'ells parlant de Girona: “Verdor gironina que nafra els ulls del tuareg que sóc, avesat al verd polsegós de les palmeres per tornar a descobrir-les verd lluentes en ser que plou”. Fons i forma es fonen en aquest recull de mirades on no s'està d'incrustar, a la més mínima excusa, tot un refilall de formes lingüístiques elxanes.

Tot el llibre és un clam excel·lentment modulat perquè aquesta zona sudenca i fronterera del nostre cos no siga oblidada. A l'extrem sud la catalanitat de la seva gent és més present del que se'ns vol fer creure.

Són articles ben travats i contundents. Tot un equilibri al servei de l'estima per la terra i per la llengua, una llengua d'innegable bellesa polimòrfica.

Llegir Des del rovellet de l'ou d'Elx és conscienciejar la realitat d'una part important dels PPCC i és alhora assaborir un tall literari que ens fa agradosa la lectura de la literatura d'assaigs; i si ho voleu també, esguitada de dietarisme de viatges.

Llegir Des del rovellet de l'ou d'Elx és fer-se una dosi d'autoestima per a tots aquells que continuem sentint-nos fills de la llengua i la cultura catalana.

 
 
2)
 
Presentació de la novel·la Els Voltors de Miquel Adrover
 
Voliana Edicions es complau a convidar-vos a la
 
Presentació de la novel.la "Els voltors" de Miquel Adrover
 
Lloc: Espai Mallorca. Barcelona.
Dia: 28 de març
Hora: a les 7.30 del vespre.

Parlaran sobre l'obra: Maria Carme Roca, Antoni Lluís Trobat i l'editor de Voliana Edicions.

3)
 
V Seminari ECAD – 19 d'abril de 2012 – amb Anna Matamala Ripoll

“L'audiodescripció. Què s'ha fet i què hi pot aportar el món del doblatge?”

Dia: 19 d'abril
Hora: de 18 a 20 h
Lloc: Centre Cívic Can Castelló. Barcelona.

Acte gratuït
Aforament limitat

ANNA MATAMALA és professora titular a la Universitat Autònoma. S'ha especialitzat en traducció audiovisual i accessibilitat als mitjans; durant 11 anys va treballar com a traductora autònoma homologada per TV3; va rebre el premi APOSTA a joves investigadors de la UAB amb un projecte sobre audiodescripció.
Podeu veure el seu extens currículum a gent.uab.cat/amatamala

INSCRIPCIONS:
Per confirmar la vostra assistència i reservar la plaça envieu un missatge a taller.ecad@gmail.com abans del 12 d'abril. Poseu SEMINARI 5 al cos de l'assumpte i els vostres nom i cognoms al cos del missatge. Rebreu un correu de confirmació de l'acte el dia 16 d'abril.

Font: Escola Catalana de Doblatge, SL / www.ecad.cat

 
 
4)
 
Publicat en la web d'OBRA CULTURAL BALEAR divendres 16 de març del 2012
 
 

L'Obra Cultural Balear considera un fet "molt greu" que el Consell de govern d'avui hagi aprovat el projecte de llei de funció pública sense fer cas ni haver contestat les més de 12.000 al·legacions presentades pels ciutadans, les associacions i nombrosos ajuntaments de les Illes Balears (alguns d'ell del PP). Per a l'entitat, es tracta d'una actuació vergonyosa que demostra l'actitud antidemocràtica del Govern Bauzá, que governa d'esquena a la majoria social i als valors que defineixen la convivència ciutadana, definits a l'Estatut d'Autonomia i a la Llei de Normalització Lingüística, aprovada amb el consens de totes les forces polítiques.

Segons l'Obra Cultural Balear, davant aquest menyspreu cap a la democràcia manifestat de manera reiterada pel Govern Bauzá, -que s'ha negat a atendre els nombrosos sectors socials que li exigien que retiràs la proposta i retornàs al consens en matèria de llengua, molts d'ells provinents del seu propi partit-, considera que ara l'única resposta pot esser una mobilització ciutadana massiva i sense precedents, que demostri a l'actual executiu el clam social a favor de la llengua pròpia i dels drets lingüístics. L'entitat fa una crida al conjunt de la ciutadania -militants i votants del PP inclosos-, i especialment a les més de 12.000 persones, entitats i institucions que han rebut el menyspreu del Govern, a participar als mobilitzacions per la llengua organitzades aquests dies arreu de Mallorca i a assistir a la manifestació "Sí a la nostra llengua", que tendrà lloc el diumenge, 25 de març, a les 18.00 hores, a la plaça d'Espanya de Palma.

L'Obra Cultural Balear recorda que l'Avantprojecte de la Llei de Funció Pública, ara ja projecte de llei, buida de contingut la Llei de Normalització Lingüística i la Llei de Règim Jurídic. Per a l'entitat, la proposta del Govern és contrària a l'Estatut d'Autonomia de les Illes Balears, que fixa l'oficialitat de la llengua catalana, únic idioma propi de les Illes Balears, i que obliga les institucions a garantir l'ús normal i oficial del català, a prendre les mesures necessàries per assegurar-ne el coneixement i a crear les condicions que permetin arribar a la igualtat plena de les dues llengües quant als drets dels ciutadans de les Illes Balears. A més, l'Estatut també obliga els poders públics a vetllar per la protecció i la defensa de la identitat pròpia i considera que la normalització de la llengua catalana és un dels objectius dels poders públics. Segons l'OCB, a més, l'avantprojecte és contrari a la Carta Europea de les Llengües Regionals i Minoritàries, que obliga les institucions a garantir els drets lingüístics dels ciutadans.

L'OCB també recorda que abans de les eleccions el president del Govern, José Ramón Bauzá, es va comprometre a no canviar la Llei de Normalització Lingüística. Per a l'entitat, és clar que el projecte del Govern és un atac a la igualtat dels drets lingüístics dels ciutadans, ja que pretén, sense reformar l'Estatut, la instauració d'un nou règim polític en què la llengua pròpia no gaudirà d'una oficialitat en peu d'igualtat amb el castellà. En aquest sentit, per a l'entitat es tracta de la major agressió contra la llengua catalana de tot el període democràtic, i denuncia que la pretensió del Govern és eliminar l'idioma propi de l'administració pública, i reduir el seu ús per part de les institucions a una anècdota folklòrica. Segons l'OCB, la màxima autoritat de les Illes Balears, que té com a una de les seves obligacions la promoció del coneixement i de l'ús de la llengua pròpia, actua com al seu botxí i exterminador, amb la finalitat d'anorrear-la i fer-la desaparèixer.

 

5)
 
Publicat en VilaWeb dilluns 19 de març del 2012

Rosa Calafat: 'L'ofensiva contra el català a les Illes fracassarà'

Parlem amb la lingüista de la UIB de l'atac contra la normalització lingüística del govern Bauzá i la resposta de la societat

 

Des de la vaga de fam de Jaume Bonet fins a la manifestació de diumenge 25 de març a Palma, la societat civil ha intensificat la mobilització en defensa de la llengua a les Illes coincidint amb la modificació per part del govern de la llei de la funció pública per desfer la normalització lingüística del català. Entrevistem la lingüista Rosa Calafat, autora del llibre 'Torcebraç entre dues cultures' (Institut d'Estudis Catalans), que ens explica que el govern de Bauzá 'és un desgovern perquè és governat des de fora'.

–L'ofensiva del govern Bauzá contra la llengua sembla no tenir límits.
–Del govern Bauzá, el que m'ocupa més, perquè no és només qüestió de preocupar-se, és que no és un govern. És un desgovern. En el sentit que respon a unes polítiques sense el criteri del territori, sinó a les directrius de Madrid. Això ocupa, perquè quan les coses són pensades des de fora mai no s'ajusten a les necessitats del territori on s'apliquen i no troben mai els límits. Això ens ha d'ocupar siguem de dretes, d'esquerres, de centre, siguem de la comunitat catalana o tan sols hi visquem. Ens ha d'ocupar a tots perquè ens treu el sentit de la realitat. Des de fora, gent que no coneix Santanyí o Muro no pot respondre a unes polítiques encertades respecte Santanyí o Muro. Per tant, aquest govern no és un govern. És un desgovern perquè és governat. No és ni una delegació, perquè això encara tendria alguna autonomia.

– A dins del PP a les Illes hi ha molta gent que no està d'acord amb aquestes mesures.
–Per ventura, és per aquest mateix enfocament que fèiem ara que aquesta gent diu que això no pot anar per aquí. No s'hi oposen tant perquè estiguin en desacord amb unes polítiques de dretes, d'esquerres o de centre, sinó per aquest allunyament d'unes polítiques que no són pensades des del territori. La gent que té dos dits de front no pot estar d'acord en plantar una palmera enmig Suècia. I això és el que fa el govern Bauzá a instàncies de Madrid.

–La pressió del carrer i dels propis militants del PP descontents, pot fer corregir aquest rumb?
–Tota pressió serà bona i farà evident la manca de sentit d'aquest govern. Però, sobretot, seran les pròpies decisions les que fracassaran perquè no tenen cap possibilitat de reeixir. No tindran el fruit que cerquen els seus creadors. Estan destinades al fracàs i hauran de rectificar o seran desplaçats.

–Quina recepció té aquesta ofensiva en els sectors més afectats?
–Provoca rebuig absolut. És clar. Però, més important que la posició contrària dels treballadors de l'administració, dels mestres i d'altres sectors afectats, és que és molt difícil d'aplicar allò que diuen. S'estan carregant una feinada de construcció amb molt d'esforços de molts anys, i de cop i volta diuen: ‘Això ens ho carregam'. Home, no! Això no és possible i encara menys d'un dia per l'altre.

–Què en penseu de la vaga de fam d'en Jaume Bonet?
–És una mostra clara de la indefensió que sent el nostre poble. No hi ha lleis que ens protegeixin al cent per cent; ens ataquen dins del nostre territori; ho estan fent des d'una legalitat vigent... Quins mecanismes de resposta tinc més que la protesta? Una resposta individual que respon a un esperit col·lectiu. És la fortalesa del caràcter d'un poble que ha resistit contra la feblesa de les seves lleis. Aquella feblesa construïda al principi de la democràcia i que no ha respost a una consolidació de comunitat lingüística plena que ens calia per poder sortir de quaranta anys de dictadura.

–Creieu que la Llei de Normalització no era un bon fonament?
Tot es va fer a mitges en això que anomenen transició. Com deia en Ramon Barnils, dues llengües no en fan una. I dues lleis no en fan una de bona. Una llei espanyola i una de catalana, no en fan una de diferent i de bona. Fan que sempre guanyi la mateixa: l'espanyola.

–Com veieu la reacció dels polítics?
–Per respondre, torno a les paraules de Ramon Barnils. En el pròleg del llibre ‘Sabotatge a la llengua', deia que no és el poble qui ha fallat en la història catalana. Són els nostres polítics que tenen unes respostes molt febles, molt. I davant d'una resposta feble, l'estat fa una contra-resposta contundent. I la cosa queda com queda. No tenim respostes fermes per part dels nostres polítics. No n'hem tengut de fa molts i molts anys.

– Els atacs a la llengua es multipliquen a tota la nació, no és un fet diferencial del govern Bauzá.
–És evident que els autors intel·lectuals, per dir-ho com es fa ara, no són en Bauzá, en Camps o en Fabra, ni na Sánchez Camacho. Això al segle XVIII ja passava. N'hi havia dos o tres que pensaven en el ‘consejo' i hi havia unes aplicacions més o menys reeixides als diversos territoris sota el domini del ‘consejo de Castilla'. Això que ens passa ara no és nou. Fa tres-cents anys que estam així. I ho hem d'interpretar, per entendre-ho bé, en un context que comença al 1715 i que l'han anat modernitzant, però mai no ha canviat. A voltes li canviam el vestit, de tant en tant fem bugada, però l'esquelet continua sent sempre el mateix.

–Aquest és un torcebraç històric que d'alguna manera s'haurà de decantar...
–Si no ens trobem en una confluència d'elements polítics, econòmics, socials i culturals que impliquin tot Europa, és difícil que ens en sortim. És molt difícil. Cal aquesta confluència i cal que tinguin un àmbit també europeu. De moment, l'actitud de la gent és de molta fermesa en la defensa de la normalitat pels catalans. Fa quatre dies es va omplir el Palau Sant Jordi, fa unes setmanes es va sentir la veu dels xiquets de les escoles a València, els pobles de Mallorca diuen prou... I aquest diumenge hi haurà una gran manifestació a Palma per la llengua que s'omplirà també de votants del PP, que també hi han de ser.

–Si el poble ja respon, què ens manca?
–El poble, siguin vint-i-cinc o cent cinquanta mil, sempre ha respost i ha alçat la veu quan ha calgut. El problema no és el poble. És com els polítics reinterpreten allò que el poble demana i vol. Aquest és el problema, que necessitam polítiques que siguin ecològiques per l'estat català pensades des de dalt i no sempre des de baix. Els de més amunt han de deixar de ser dirigits des de fora. Necessitam urgentment això. I mentrestant, el poble ja aniram manifestant-nos, comprometent-nos fent diccionaris terminològics, les classes, programes de televisió, xerrades, discursos... I vagues de fam, si convé. Ja anirem resistint, però necessitam polítiques fermes per fer possible la normalitat catalana.

 
6)
 
Publicat en VilaWeb dilluns 19 de març del 2012

Cristòfol Soler: 'El govern balear menysté la llengua i desfà la normalització'

L'ex-president popular de les Illes ataca la política lingüística i cultural del govern de Bauzá

L'ofensiva del govern balear presidit per José Ramón Bauzá contra la llengua i la cultura catalanes ha marcat els primers mesos de la legislatura. L'últim capítol d'aquesta ofensiva és la proposta de modificar la llei de la funció pública per suprimir el requisit que els candidats a funcionaris sàpiguen el català. Un moviment ciutadà ha presentat centenars d'al·legacions a l'avantprojecte de llei. Algunes d'aquestes al·legacions, les ha presentades Cristòfol Soler, l'ex-president popular, que encara milita al PP i que ataca en aquesta entrevista la política lingüística i cultural del govern Bauzá.

—Per què heu presentat al·legacions a l'avantprojecte de la llei de funció pública impulsat pel vostre partit?
—El programa del Partit Popular a les eleccions deia que es farien actuacions per fer viable la lliure elecció de la llengua vehicular a les escoles. Això suposava retocar la normativa escolar, però quedava ben clar que no es tocava la llei de normalització lingüística, aprovada per consens de tots els partits el 1986 amb un govern de la coalició popular, amb Aliança Popular, el Partit Demòcrata Popular i Unió Liberal
Aquesta llei ha permès a tots els governs posteriors de fer-ne la seva interpretació i aplicació particular.És com una espècie de constitució de la llengua en el nostre territori, amb respecte per a les modalitats lingüístiques, però reconeixent totes les implicacions de l'estatut, on es diu que el català és la llengua pròpia de les Illes Balears.

—Si ja no hi ha consens, Bauzá pot impulsar una reforma...
—El consens, que ha operat des del 1986, ha permès governar els distints governs de dreta i esquerra que s'han anat succeint sense que ningú no hagi hagut de plantejar cap modificació a la llei de normalització lingüística. Ha estat possible en el sentit que cada consell ha anat fent una modulació de com aplicava la llei segons la seva orientació. Permetia governar a dreta i esquerra, a catalanistes i anticatalanistes (en una denominació que no m'acaba d'agradar), sense haver de tocar-la perquè permet marcar el ritme i el tempo en el procés de normalització lingüística.

—Com s'ha trencat el consens?
—En un determinat moment de la campanya pre-electoral del PP va sortir aquesta qüestió sobre la llei de normalització en unes paraules del president Bauzá a Eivissa. Va dir que modificaria la llei perquè els pares puguin triar la llengua vehicular a l'ensenyament. Però el mateix dia va corregir dient que només caldria modificar la llei d'ensenyament sense tocar la de normalització lingüística. La llei actual de normalització ja permet escollir la llengua vehicular a l'escola.
Per una altra banda, la llei de funció pública no diu que el català tingui primacia, sinó que estableix que es determinaran els requisits del nivell de català que cal tenir en el catàleg de llocs de feina. Hi ha requisits molt diferents per a cada categoria laboral: des d'un nivell de domini de la llengua parlada, fins a un domini tècnic administratiu o jurídic en català. Si cal fer algunes exempcions, es poden fer en aquesta concreció del catàleg i no cal modificar cap llei.

—Per què es vol reformar la llei de normalització?
—En el programa electoral des PP, enlloc no es diu que es modificarà la llei de normalització ni tampoc la del funcionariat. No hi havia cap previsió en aquest sentit i s'ha començat per aquí amb una llei de funció pública que deixa el català per terra. Passa de ser un requisit, que pot ser objecte d'exempció per a determinats llocs de feina, a simplement un mèrit. Però és que s'imposa un sector del partit que no és majoritari.

—Parleu-nos dels sectors del vostre partit...
—Dins el partit hi ha hagut sempre dos sectors definits d'una manera clara i contundent. Hi ha una sensibilitat regionalista amb una concepció de partit més acostat al territori i al país. Aquest Partit Popular té les coses clares. Per una altra banda, ens trobam als congressos que, sobretot a Mallorca, a la zona de Palma, de Calvià, de Llucmajor, zones amb més percentatge de forasters, hi ha hagut sempre uns nuclis minoritaris espanyolistes. En temps d'en Cañellas representaven tan sols entre un 7% i un 10%.

—I ara han crescut?
—A les eleccions internes passades es van proposar dues alternatives: la de Carlos Delgado i la d'en Bauzá. El president Bauzá va rebre tot el suport, poble per poble, del Partit Popular que havia aplegat Cañellas, amb sentiment de país. En canvi, el senyor Delgado va fer una campanya amb un perfil espanyolista descarat. En el congrés, en Bauzá va aconseguir un 70% dels vots i, en lloc de tirar endavant el seu projecte, va voler fer una integració de la candidatura d'en Delgado. Però la cosa que sorprèn a molts que vam donar suport a Bauzá és que sembla que el congrés l'hagi guanyat en Delgado, perquè es fan les polítiques d'aquest sector espanyolista.

—La militància va fer confiança a Bauzá…
—Va ser un congrés sense debat programàtic. Per tant, per trobar un projecte d'idees avalat per la militància hem d'anar al congrés del 2008, quan es fa presidenta na Rosa Estaràs, que defensa una posició lingüística i de país clara i neta. Les polítiques lingüístiques i culturals del govern actual no consten als documents ideològics i programàtics del Partit Popular.

—S'ha fet un cop d'estat ideològic?
—Sí. Encara que ells diguin que no hi ha cap atac a la llengua i justifiquen les decisions amb raons jurídiques i amb els canvis demogràfics i culturals que hi ha hagut a les Illes. Per jo, la cosa més curiosa i greu d'aquesta qüestió és que s'acusi d'indisciplina els qui presentem al·legacions a l'avantprojecte de llei en un procés que s'ha obert per voluntat del govern, que encara no l'ha aprovat ni l'ha tramès al parlament. Tampoc no s'ha debatut dins el partit. Si el consell ha volgut obrir un procés públic de consulta per a la modificació de la llei, no es pot demanar que en quedem exclosos els militants del partit ni les institucions governades pels nostres batlles.

—Heu rebut pressions o advertències?
—Ha començat una cacera, si se'm permet exagerar els termes, contra els membres del partit que hem demostrat la nostra disconformitat. No s'ha pres cap mesura concreta contra ningú ni crec que es faci. Però no té sentit que es demani l'opinió a tothom excepte als qui estan afiliats o presideixen institucions dirigides pel Partit Popular. Si es demana opinió a la societat balear, la societat som tots. No s'entén que hi hagi aquesta mena de persecució als qui considerem que es menysté la llengua catalana i que es desfà allò que s'havia aconseguit fins ara en la normalització del català.

—També posen en dubte la unitat de la llengua.
—La ideologia lingüística i de país de Bauzá és espanyolista, com la d'en Delgado. Ja ho vaig dir abans de les eleccions i ho vaig escriure en uns articles de premsa. Però la unitat de la llengua, ningú no la pot discutir. Entre més coses perquè, si ningú té confusions mentals, l'estatut d'autonomia consagra aquesta qüestió. En tot cas, hi ha qui posa molt d'esforç a donar més visibilitat a la qüestió de les modalitats. Si algú em diu que prefereix dir que parla mallorquí i no català, m'estim més que parli mallorquí que no pas que no ho faci. I si a Formentera, que són cinc mil, volen parlar formenterer, que parlin formenterer.

—Però creix l'anticatalanisme al PP?
—És cert que hi ha un sector, especialment a Mallorca, que històricament ha begut de l'anticatalanisme. Però la unitat de la llengua, ningú no la pot discutir perquè no som nosaltres, sinó els científics, qui podem parlar d'aquesta qüestió. És la Universitat de les Illes qui ha de definir aquestes qüestions, així com la normativa. Per mi, la cosa més preocupant és que s'intenta rompre un consens que va ser molt laboriós i que es va construir en el parlament el 1986 sobre un projecte de llei del govern popular.

—Com veieu els moviments de creació de la Lliga Regionalista, per Jaume Font, i la conversió d'Unió Mallorquina en Convergència, per Josep Melià?
—Amb en Jaume Font som amics i respect la seva decisió, però jo he estat president del govern, conseller i president del parlament amb el Partit Popular i no faré un pas com aquest. Sé que dins el Partit Popular hi ha molta gent que pensa en temes de país exactament com jo, sobretot a la part forana. I aquests projectes polítics són possibilitats, propostes alternatives, però ja es va veure en les eleccions que no acabaven de calar en la població. La gent del Partit Popular dels pobles no va veure la Lliga com una alternativa. Ara, en la mesura que el PP es radicalitzi en aquest espanyolisme hi pot haver perill. No és igual viure a Palma que a la part forana, on la llengua és molt estimada i els atacs fan patir la gent.

—De quin perill parleu?
—Es pot desencadenar de moltes maneres: l'organització d'un sector contrari a aquesta política dins el partit o una sortida de molts militants que se'n vagin a casa per manca de motivació. Les interpretacions poden ser moltes. En aquest món tot és possible.

—Tornareu a la primera línia política?
—No. Sempre he dit que, si has tingut unes responsabilitats de poder institucional quan et trobaves bé dins el partit, el dia que no comparteixes les decisions que es prenen has d'anar-te'n a casa. Ho tenc molt clar. Ara gairebé m'he retirat de la política. Col·labor un poc en la política municipal del meu poble, Inca. Res pus.

 
7)
 
Publicat a VilaWeb dimarts 20 de març del 2012

Antoni Pastor: 'El conflicte de la llengua dividirà el PP a les Illes'

Pel batlle de Manacor i vice-president del PP a les Ille, l'ofensiva de Bauzá contra el català és un error greu · Espera de tot cor que Jaume Bonet no arribi a una situació irreversible

El govern de les Illes, presidit per José Ramón Bauzá, ha executat l'ofensiva anunciada contra el català en la funció pública i en la toponímia. Des de bon principi el cap del Partit Popular ha tingut veus dissidents dins mateix del partit . Una de les més contundents ha estat la d'Antoni Pastor, batlle de Manacor i vice-president del partit, el qual s'ha avingut a respondre les nostres preguntes sobre aquesta ofensiva, la reacció ciutadana, la vaga de fam i la divisió del partit.

–Vàreu discrepar de la modificació de la llei de funció pública i de normalització lingüística. Què penseu fer ara?
–Crec que és una tramitació més de la voluntat del govern. Ja em vaig manifestar oportunament com a batle de Manacor, vam presentar les nostres al·legacions i ho vam fer quan tocava, quan ens van donar l'oportunitat d'expressar la nostra disconformitat. En aquest moment ja no tenc res pus a dir.

–Però es van presentar milers d'al·legacions que no han fet canviar gens ni mica les intencions del govern.
–No. La veritat és que se'n varen presentar unes tretze mil, i diuen que alguna coseta s'ha modificat, però la línia principal no ha sofert canvis. Jo encara no he pogut llegir el text del projecte de llei, però em sembla que aquestes veus no s'han escoltat.

–Quin objectiu s'amaga darrere aquesta modificació de lleis?
–Això ho hauria de demanar al govern. Allò que jo puc dir són les conseqüències que em pens que tendrà aquest tomb en la línia històrica del partit. Però, les intencions de fons, no les sé. Sí que puc afirmar que es romp el consens que hi havia en qüestions lingüístiques des de l'any 1986, i crec que és un error greu.

–Quines conseqüències té l'ofensiva del govern contra el català?
–El fet que el català fos un requisit per a la funció pública satisfeia tots els drets dels ciutadans de poder ser atesos en la seva llengua. I donava una prioritat a la protecció de la llengua pròpia de les Illes, que és la catalana. Aquest era un aspecte ben resolt, quan el 2005 es va decidir que tots els estudiants sortissin amb un certificat de català al final de l'ensenyament obligatori i superior. Aquest aspecte, fins ara, no era cap problema. La llengua ha de ser un afer de consens, perquè no es pot canviar cada quatre anys el model lingüístic d'una comunitat. Allò que jo més qüestion és que no s'hagi respectat el consens a l'hora de fer aquesta modificació.

–Un cop trencat el consens sobre la llengua, es pot tornar a obrir el conflicte lingüístic?
–Em pens que sí. Els temes lingüístics divideixen. De fet, aquí sempre hi ha hagut posicions gestionades de manera molt diferent. Però la majoria de gent vol conviure en pau amb totes dues llengües. El fet de viure en una comunitat amb dues llengües oficials s'hauria d'entendre com una sort i no com un problema. I el govern ha convertit en problema un fet que hauria d'esser motiu de satisfacció i d'orgull.

–Bauzá no va explicar que faria aquests canvis durant la campanya. Us sentiu enganyat després d'haver-li donat suport?
–Ell va dir que un dels canvis que volia fer era llevar el requisit per convertir el coneixement del català en mèrit. Això, ho va dir. Però no va dir mai, i no ho poden negar, que modificaria la llei de normalització lingüística. Aquest era un canvi no previst. I no es tracta de sentir-se enganyat o no. Jo crec que la llengua està per damunt les persones i els sentiments. És un tema que fereix molta gent, que fereix sensibilitats, i que, si s'hagués fet d'una altra manera, potser s'hauria pogut trobar aquest equilibri que sempre havíem tengut. Jo crec que això no havia d'haver passat mai. I ara és un fet.

–Diuen que Bauzá no governa amb els criteris i les necessitats del territori i que ara ha construït una cortina de fum perquè no es parli de la crisi. Ho veieu així?
–No pens que sigui una cortina de fum. Crec que és un afer molt important. Una qüestió d'identitat, de sentiment, d'educació, de cultura… Això que passa és molt important. No es pot considerar una cortina de fum. Aquesta decisió del govern causarà divisió especialment en un moment de dificultat, que és quan s'ha de fer el màxim esforç per a cercar el consens. No és moment de dividir la societat.

–Heu visitat Jaume Bonet, en vaga de fam per la llengua? Què en penseu de la seva acció?
–No l'he visitat. Però em preocupa que es pugui arribar a aquestes situacions. Respect la decisió de totes les persones que es vulguin manifestar de la manera que vulguin. Crec que és una decisió personal, que jo no compartesc. No crec que s'hagi d'arribar a aquests extrems, perquè l'home es priva de la salut i posa en perill la seva vida. Aquí, no hi hauríem d'arribar mai. A mi, em dol i em sap greu perquè ja fa molts de dies que manté la vaga de fam i esper de tot cor que no arribi a una situació irreversible.

–Fa unes quantes setmanes vàreu donar suport al manifest del Moviment per la llengua. Anireu a la manifestació de diumenge a Palma?
–No ho tenc decidit. La veritat és que com a parlamentari i batle tenc moltes oportunitats d'expressar la meva opinió i la meva discrepància. Tenc l'oportunitat de manifestar-me cada dia. Com ara que em demana la meva opinió. Tenc moltes més opcions de manifestar el meu parer que no la majoria de la gent. Les manifestacions es fan per donar l'oportunitat d'expressar-se a molta gent que no té les meves possibilitats. És bo que la gent surti al carrer i manifesti el rebuig i la diferència d'opinió amb aquesta decisió, sempre des del respecte.

–El conflicte de la llengua provocarà una divisió en el PP?
–Jo entenc que sí, que provocarà divisió, perquè crec que la majoria de gent del partit pensa com jo li he expressat. Això no és gens oportú en aquest moment. Però tampoc no sé fins a quin punt la gent dins el partit manifestarà la seva opinió públicament com he fet jo. Això, ja ho veurem amb el temps. Aquestes divisions són molt dolentes. Veig que el govern va convençut en la seva línia; ara, al capdavall, és qui té la potestat de fer-ho.

–L'ex-president Cristòfol Soler va dir a VilaWeb que Bauzá havia accedit al poder en un congrés sense debat programàtic i que ha fet un cop d'estat ideològic. Com ho veieu?
–És ver que va ser un congrés de persones, no ideològic. Va ser un congrés obert sense ponències polítiques, ni de programa, ni econòmiques… Es van triar les persones i hi havia dues línies. Llavors ja es presentava una batalla en aquests temes de la llengua i la identitat. En Bauzá va optar per la línia històrica de consens i per això molta gent li vam donar suport. Però després ha passat el que ha passat.

–S'ha fet córrer que voleu fer el pas a la Lliga Regionalista de Jaume Font i que per això dissentiu públicament. Deixareu el PP, si no canvien les coses?
–Només diu aquestes coses la gent que no em coneix. Jo no m'he mogut mai del mateix lloc. Ja fa molts d'anys que defens aquestes qüestions dins el meu partit. I sempre he dit que estava orgullós de poder defensar aquestes coses amb total llibertat. Jo defens aquesta qüestió perquè hi crec. Perquè estic convençut que la majoria de gent pensa que la llengua és un valor que no podem perdre de cap manera. Jo no faig cap moviment pensant en tàctiques amagades. Em dol que es pugui pensar que és una estratègia. No, home, no! Forma part del meu convenciment i crec que faig allò que és correcte.

 

8)
 
Publicat a
 
 
Manuel Cuyàs
 
El senyor Jaume Bonet de Palma és el nostre heroi: fa vint dies que manté una vaga de fam contra l'agressió del govern balear a la llengua catalana. Als herois se'ls ha de conèixer per reverenciar-los i donar-los suport, i amb aquesta intenció li truco a Can Alcover, la seu de l'Obra Cultural Balear on Jaume Bonet s'està. M'agafa el telèfon Jaume Vicens, membre com ell de Jubilats per Mallorca, i em diu que no s'hi pot posar perquè està “molt i molt debilitat”.

Jaume Bonet, de 64 anys, és un mestre de català retirat. Ell i altres en aquesta mateixa condició han creat Jubilats per Mallorca. Organitzen excursions, es troben i quan cal, i cal sempre, es mobilitzen en defensa de la llengua. La vaga de fam ha estat la decisió radical i suprema: “Volem denunciar que el govern ha trencat el consens lingüístic vigent des de la transició i que l'Estatut contempla i garanteix.” És una protesta contra el PP? “No, és contra el govern presidit per Bauzà.” El PP de Mallorca s'ha de conèixer: molts dels seus militants, simpatitzants i votants no són lingüísticament o culturalment anticatalans, sinó al contrari. Una informant em diu: “A falta d'un altre partit majoritari, molts han votat el PP perquè els tregui de la crisi, no perquè ataqui la llengua que parlen.” Jaume Vicens, el company de Jaume Bonet, ho corrobora: “La vaga de fam ha fet aflorar les contradiccions del PP; ens consta, perquè ens ho han fet arribar, que molts no estan d'acord amb un govern que vol fer residual la llengua a l'ensenyament i que ara no la considera imprescindible per accedir a la funció pública.” M'afegeix que avui (ahir, dilluns) entraran al Parlament uns cartes personalitzades, dirigides a tots els diputats, perquè considerin el suport que han de donar a un govern que menysprea el tret cultural bàsic de les illes.

Pregunto: senyor Vicens, i com acabarà la vaga de Jaume Bonet? “Comprendrà que els seus companys no permetrem que li passi res de fatal; el metge Carles Armengol, que és homeòpata, el vigila de prop.” I abans de penjar em dóna una notícia: “Diumenge que ve, un altre membre de Jubilats per Mallorca s'afegirà a la vaga.” O en prendrà el relleu, penso i desitjo. Un altre heroi.

 
9)
 
Publicat en VilaWeb dilluns 19 de març del 2012

Com desactivar el domini .es o .fr del bloc de Blogger

Google ha començat a redreçar els dominis blogspot.com a dominis estatals per controlar-ne el contingut

Molts usuaris de Blogger s'han indignat per veure de sobte que com els seus blocs es redreçaven al domini .es o .fr. Alguns, com el blocaire Xavi Caballé, han explicat maneres de desactivar aquesta redirecció i mantenir el domini .com; uns altres han proposat maneres de migrar el bloc de Blogger a uns altres servidors de blocs, com Wordpress. Google, propietari de Blogger, ja fa temps que va començar a aplicar el redreçament de dominis per poder facilitar el control dels continguts dels blocs.

Això va generar crítiques per l'aplicació de la censura als blocs.amb aquest readreçament, Google fa que un contingut tingui un impacte circumscrit al país o a l'estat del domini en qüestió --i fa possible que les autoritats locals actuïn, d'acord amb la legislació del país corresponent, contra el contingut del bloc readreçat. Així ho explicava Google en aquesta pàgina.

Com desactivar la redirecció

Ara, Google declara que aquesta mesura no s'aplicarà als blocs amb domini propi. I també proposa una manera d'evitar el readreçament: afegint, al final de la URL del bloc, /ncr. És a dir: '…blogspot.com/ncr'. Però l'incovenient d'aquesta solució és que s'ha d'anar aplicant a cada bloc que es visita, un per un.

El blocaire Xavi Caballé explica en el seu bloc una altra manera de desactivar la redirecció, que consisteix en anar a l'edició de la plantilla del bloc, escollir l'opció 'modifica l'HTML' i enganxar immediatament sota de la marca <HEAD> aquest codi.

Migració del bloc

Un dels primers blocaires que va reaccionar al redreçament al domini blogspot.es fou Marc Belzunces, que en el seu bloc de +VilaWeb, De l'Holocè estant, s'exclamava per aquest fet. En un dels comentaris que ha rebut el seu apunt, un altre usuari ha explicat la manera de migrar el bloc de Blogger a Wordpress:

1. Obrim un compte nou a WordPress, i un bloc.
2. Anem a DashBoard.
3. Anem a Eines.
4. Triem Importa.
5. Triem Blogger (entrades, comentaris i usuaris)
6. Donem autorització per accedir als nostres blocs de Blogger.
7. Fem clic al botó que diu Importa, i el procés es fa automàtic.

 
 
10)
 
Publicat en VilaWeb dilluns 19 de març del 2012
 
 
Vicent Partal
 
Google tenia una imatge perfecta pels catalanoparlants. De fet era una empresa modèlica pel que fa a les qüestions lingüístiques. De sobte, però, se'ns han acumulat les males notícies. Primer va ser aquell episodi encara no resolt dels topònims i aquest cap de setmana la sobtada redirecció de dominis de Blogger. I la sorpresa ha donat peu a tota mena d'especulacions sobre si estem al davant d'un canvi d'orientació en el gegant de la xarxa.

El cas del Blogger em tem que és senzill d'explicar. Com que no ens ha passat només a nosaltres hauríem de pensar que és una decisió global pensada i aplicada sense tenir en compte la nostra especificitat. Fa temps que Google intenta potenciar els seus portals locals per a poder tenir un major índex de penetració publicitària en molts països. I tenen un arma molt poderosa: redireccionar tràfic global cap als diversos tràfics locals. També pot ser que intente controlar millor des d'on s'escriu cada bloc per a aplicar-hi les lleis locals. I el cas és que siga una cosa o l'altra en la immensa majoria de casos això no provocarà cap problema. Però en el nostre ja s'ha vist que sí.

Fins a un cert punt, doncs, podríem descartar que en la maniobra hi hagués cap intencionalitat si més no intencionalitat política. Però la veritat és que si ha passat és perquè Google no ha resolt adequadament les seues relacions amb la comunitat .cat i això no és nou d'ara. El portal google.cat és gairebé invisible i la major part dels catalanoparlants van a parar al multilingüe google.es, a no ser que estiguen en Andorra. Cal entendre que el domini .cat és una excepció, fins i tot per a Google, i que això potser dificulta les coses. És possible que quan fan llistes compten en base als dominis d'estat i no se'n recorden de la nostra excepció. Però també perquè és una excepció potser hauria de tenir un tracte especial, que no té.

Aquest episodi de Blogger, en qualsevol cas, seria menys important si no haguera vingut precedit pel caos dels topònims catalans a Google Maps i a Google Earth. Un caos que, malgrat les promeses fetes, no s'ha arreglat encara. Al Principat han arreglat moltes coses però encara són visibles molts errors. A la resta del país els errors són la majoria i això sí que és greu i està afectant la credibilitat de la companyia californiana.

En aquest cas, especialment, perquè no s'entèn la lògica de l'explicació que ens donen i hom podria fins i tot pensar que la filial espanyola de Google no ha actuat de la manera que caldria. No hi ha proves que ho demostren però els seus comportament són estranys. Molt més i tot que aquest sobtat canvi de Blogger que, segons com vagen les coses, quedarà en una anècdota que es podria haver evitat o serà el senyal de que anem per mal camí.
 

PS. Fa molts anys, als inicis d'internet, des de Netscape es van adonar que a 'Espanya' tenien una quota d'ús molt superior a la de cap país d'Europa. Es van posar a investigar i van trobar que en realitat la quota corresponia al Netscape en català. I d'aquella constatació va néixer el respecte que hi ha a Silicon Valley per la nostra llengua. Vull dir amb això que potser està arribant l'hora que a Google copsen el malestar que creix cap a ells...
 
11)
 
Publicat en la web de SOLIDARITAT divendres 13 de març del 2012
 
 
La moció de Solidaritat aprova que el Parlament compri productes en català i obliga a complir la Llei del Codi de Consum

El Parlament de Catalunya ha aprovat avui una moció per a què el govern compleixi la llei i les empreses que no etiquetin en llengua catalana siguin investigades i multades d'acord amb la llei del codi de consum que es va aprovar a l'anterior legislatura, una llei, que fins ara no es complia.

La moció presentada per Solidaritat ha estat transaccionada i aprovada amb els vots de CiU, ICV-EUiA i ERC insta el Govern a fer complir la legalitat i “especialment els articles que asseguren els drets dels consumidors a l'etiquetatge en català” i, mitjançant l'Agència Catalana de Consum obrir “els expedients que corresponguin i atenent amb diligència les denúncies dels ciutadans”.

La moció de Solidaritat també insta el Govern a presentar un informe anual sectorial sobre l'etiquetatge en català i que impulsi una campanya per explicar a empreses i consumidors l'obligació d'etiquetar, com a mínim, en la llengua pròpia de Catalunya. Les empreses que no compleixin la llei, seran inspeccionades i multades.

Uriel Bertran ha destacat la importància d'aquesta moció que “ratifica el dret que tenim els catalans a viure i consumir en la nostra llengua” i ha indicat que el “Parlament haurà de donar exemple ja que també haurà de comprar productes etiquetats en català”. Solidaritat estarà amatent pel compliment de la moció aprovada avui.

 
12)
 
Publicat en VilaWeb dilluns 26 de març del 2012
 
 
El filòleg i historiador Josep Massot i Muntaner (Palma, 1941) ha estat guardonat amb el quaranta-quatrè Premi d'Honor de les Lletres Catalanes, que atorga anualment Òmnium Cultural Massot és monjo de Montserrat des de 1962 i director i puntal de la revista Serra d'Or, a més d'un erudit sobre la història i la llengua. Justament per aquests dos vessants, el jurat li ha concedit el premi, i n'ha destacat la tasca d'historiador de la nostra cultura i també la d'editor i responsable de Publicacions de l'Abadia de Montserrat.

Com a investigador, Massot ha publicat nombrosos estudis sobre l'estat de la llengua i la cultura catalana especialment a les Illes, i també ha dut a terme recerca sobre l'església a Catalunya i Mallorca i la seva aportació a la cultura catalana, la República, la guerra de 1936-1939 i la postguerra, especialment a l'illa de Mallorca.

A més de dirigir actualment 'Serra d'Or' i Randa, Massot ha estat director durant molts anys de la revista internacional Studia monastica. Forma part del consell de redacció de Llengua & Literatura (que va fundar el 1986), i d'Estudis Romànics i del consell editor de 'Els Nostres Clàssics'.

Ha estat president i vice-president de la Societat Catalana de Llengua i Literatura, filial de l'Institut d'Estudis Catalans, i també és vice-president de la Secció Històrico-Arqueològica del mateix IEC. Alhora, és secretari de la Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona, pertany a la Societat Verdaguer i a la Societat d'Onomàstica, és membre corresponent de la Societat Arqueològica Lul·liana i membre honorari de l'Institut Menorquí d'Estudis.

 

13)
 
 
 
14)
 
Publicat en el llibre 500 raons per parlar català, de David Pagès i Cassú (CCG edicions, Girona, 2011, pàg. 41).
 
 

103. No va ser fins a la tornada a Catalunya, per anar a estudiar a la universitat, que em vaig trobar de nou amb la paradoxa de tornar a ser emigrant en una terra estrangera amb una llengua pròpia que jo no coneixia. Perquè el català l'havia oblidat del tot. Quan vaig fer la matrícula del primer curs de farmàcia em vaig matricular als grups de castellà, però no em sentia còmode veient que tots els altres estudiants no parlaven només en castellà. Si volia estar en condicions d'igualtat havia de fer-hi alguna cosa. Vaig pensar que havia d'integrar-me i aprendre de nou el català per poder comunicar-me amb els altres companys.

 

Mohamed Chaib

Primer diputat al Parlament de Catalunya d'origen àrab i musulmà

 
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
InfoMigjorn és un butlletí que distribueix missatges informatius relacionats amb la llengua catalana, com ara:
– Retalls de notícies de premsa.
– Articles, publicats o inèdits.
– Informacions sobre seminaris, congressos, cursos, conferències, presentacions de llibres, publicacions de revistes, etc.
– Ressenyes de llibres, publicades o inèdites.
Així com altres missatges informatius relacionats amb sociolingüística, gramàtica històrica, dialectologia, literatura, política lingüística, normativa, etc.
 
Us preguem encaridament que feu arribar aquest missatge als vostres coneguts a fi que l'existència del butlletí InfoMigjorn siga coneguda per la quantitat més gran possible de persones interessades en la llengua catalana.
 
Enviat pel servei Sala de premsa de DRAC telemàtic http://drac.com
 
PROTECCIÓ DE DADES. En virtut de les lleis vigents en matèria de protecció de dades (LOPD) us informem que us hem enviat aquest correu utilitzant les dades de contacte que ens vàreu facilitar en el seu moment i que vàrem incorporar al nostre arxiu. Teniu dret a sol·licitar l'accés, la modificació o la cancel·lació de les vostres dades, incloent-hi l'adreça de correu electrònic, del nostre arxiu. Podeu contactar amb nosaltres enviant un missatge a l'adreça infomigjorn@telefonica.net Si voleu donar-vos de baixa, cliqueu ací