InfoMigjorn, revista digital sobre llengua catalana [10.400 membres]
 
Butlletí número 453 (dilluns 07/03/2011) - Continguts triats i enviats per Eugeni S. Reig
 
1) Quim Gibert - Cridem que hi som
 
2) Escola Valenciana fa una crida al consens per l'ensenyament plurilingüe
 
3) L'Acadèmia Valenciana de la Llengua publica el llibre de Josep Daniel Climent dedicat a Valor
 
4) Josep Gifreu - Les batalles de València
 
5) Javier Godó - 'La Vanguardia', una mirada al món en dues llengües
 
6) Quan un projecte tranfronterer català no accepta la llengua catalana
 
7) Llibertat i TV3
 
8) Jornades de l'IIFV CENTENÀRI ENRIC VALOR
 
9) El govern valencià vol un múltiplex per a TV3
 
10) Vicent Sanchis - El sermó de les cadiretes
 
 
1)

Cridem que hi som

Quan l'electricitat encara no havia arribat als masos de Fraga i als monts de la nostra geografia, les closques més grosses dels caragols, una vegada buides, s'aprofitaven per omplir-les d'oli amb una veta d'espardenya cremant d'un extrem. Era la manera de disposar d'un fil de claror cap al tard. «Bona nit, caragols, que la llum s'apaga», a hores d'ara una expressió infantil de comiat nocturn, prové de l'instant en què els de la casa es gitaven. Condicions d'aquesta mena van contribuir a estimular la saviesa ancestral. I és que  l'inconvenient de viure a les fosques va forçar a aquells masovers a raonar amb lucidesa, a aprendre al màxim de la situació, a treure solucions dels racons més insospitats. En definitiva, els va empènyer a ser creatius.

L'antítesi de la creativitat és la indiferència, que tendeix a bloquejar la reflexió. Vet aquí un dels nostres principals esculls: pensar que la feina que puguem fer en bé de la llengua sigui picar pedra. Es renuncia a la creativitat quan només es dóna per bona una resposta. Rere la indiferència s'amaguen excuses de mal pagador que ens desactiven l'energia. Francesc Torralba, filòsof, és del parer que existeix una trama d'excuses per alliberar-se de l'esforç. Per Torralba, l'excusa està en la ment i no en la realitat: «L'obstacle no depèn de tu. L'excusa, sí» (dins el llibre Sosegarse en un mundo sin sosiego).

Per contra, el desig de servir el país ha forjat una part dels nostres intel·lectuals, artistes, creadors, que en l'activitat professional no han dubtat a incloure-hi la vessant reivindicativa. Amb l'ànsia de desemmascarar injustícies,  Lluís Maria Xirinacs, posem per cas, va esdevenir un homenot plenament compromès: «si algunes vegades m'he jugat la vida ha estat per viure-la amb més força. Aquesta vida val tant la pena que de vegades cal saber-se-la jugar per evitar de viure després com si hom fos mort. Quants morts vivents hi ha, que per evitar la mort viuen morts» (dins el llibre Dietari final).

La no oficialitat del català a la Franja és una injustícia pròpia d'etapes colonials. No ens ha de fer por, per tant, escampar als quatre vents el tracte humiliant que rebem com a grup humà diferenciat. Si l'energia eòlica pot desfer blocs de pedra, esventar a arreu la discriminació que patim, contribueix a sacsejar el pensament únic, les mentalitats inflexibles. És el nostre deure, si el que realment som és ciutadans i no vassalls. Alvin Tofflere, escriptor, diu que «els analfabets del segle XXI no seran pas els qui no saben llegir ni escriure, sinó els que no saben aprendre, desaprendre i reaprendre» (Presència, 24-9-10).

«Cridem qui som», diu el poeta. Seguint el suggeriment, l'Institut d'Estudis del Baix Cinca (IEBC) promou el dissabte 12 de març, a partir de les 10 del matí, a Fraga (Palau Montcada, carrer de St. Josep de Calassanç 12), la segona edició de la jornada sobre Llengua i emoció, amb la participació de l'historiador Jordi Bilbeny, la lingüista Rosa Calafat i el filòsof Josep Maria Terricabras.

He sentit dir a més d'un fragatí que «en direcció a Lleida, quan parlem, ens entenen. Però de Fraga cap a Saragossa, no». I és que Fraga és una frontera lingüística, un horitzó que ens fa reconeixibles. Salvador Cardús, sociòleg, diu que sense fronteres quedaríem perduts en els no-llocs sense cap altre referent que els de l'interès particular: «les fronteres són, fonamentalment, per ser respectades i, alhora, per ser travessades (...) les fronteres no estan pensades per tancar res, sinó per definir, per identificar, per orientar» (Avui, 5-4-02).

El cerç, altrament dit mestral, el més potent del vents, que sovint aireja les angorfes del Baix Cinca, ens crida a dignificar la nostra llengua.

Quim Gibert, psicòleg i coautor de Removent consciències.

 

 
2)
 
Publicat en EL PUNT dissabte 5 de març del 2011

Escola Valenciana fa una crida al consens per l'ensenyament plurilingüe

L'entitat celebra a Alcoi la VIII Nit en un acte d'homenatge a Enric Valor

La federació subratlla que el valencià “no representa cap problema” per al plurilingüisme i presenta el lema de les Trobades: “El valor del valencià”

Més de quatre-centes persones es van aplegar ahir al teatre Calderón d'Alcoi en la Nit 2011 d'Escola Valenciana. L'entitat va lliurar en aquesta ocasió els seus premis al Betlem de Tirisiti –d'Alcoi–, les programacions infantils de TV3 –canal Súper 3– i de RTVV –BabaClub–, Empar Granell i Francesc de Paula Burguera.
 
El moment més reivindicatiu de la intensa jornada va produir-se durant el discurs de Vicent Moreno, que va viure la seua primera Nit d'Escola com a president de l'entitat. Moreno va convidar a tota la societat valenciana a “no amagar la llengua” i a dir ben fort “sí al valencià”.
 
“Enguany, les Trobades han de ser un missatge d'afirmació col·lectiva, un missatge d'oportunitats, un missatge de futur”, va reclamar el president d'Escola.
 
L'entitat va informar que el lema de les Trobades de la pròxima primavera serà El valor del valencià.
 
A més, Moreno va defensar l'ensenyament en valencià com la millor via per assolir el plurilingüisme. “El valencià no és cap problema per a assolir el plurilingüisme, tot el contrari: l'ensenyament en valencià és l'únic que capacita en les dues llengües oficials i facilita l'aprenentatge de dues llengües estrangeres. L'ensenyament en valencià és el que evita excloure cap llengua en la competència final de l'alumnat”, va expressar Moreno.
 
Enric Valor
 
La gal·la, conduïda per la periodista alcoiana Reis Juan, també es va convertir en un homenatge a l'escriptor de Castalla, Enric Valor, en l'any que s'acompleix el centenari del seu naixement. Així, la companyia teatral La Dependent va presentar un espectacle exclusiu amb l'obra i la figura de Valor com a eix conductor.
 
Igualment hi va actuar el grup Arthur Caravan, que va sorprendre els assistents amb una adaptació musical de La Flexió Verbal d'Enric Valor, feta especialment per a l'ocasió. També hi va tocar Vol de núvol, que va versionar les rondalles Keixalets i Les velletes de la penya roja. A més, l'actor, Joan Gadea i la xiqueta Marina Rozalen van interpretar la rondalla “Joan Ratot”.
 
Canal 9 no recull el guardó
 
Els guardons d'Escola Valenciana estan dissenyats per l'escultor valencià Andreu Alfaro i porten el nom d“Intentant la Llibertat”. Enguany el premi a l'Ús Social del Valencià: ha estat per als programes infantils Babaclub (TVV) i per al canal Súper 3, de CCRTV. Del guardó Extraordinari n'han sigut mereixedors el Betlem del Tirisiti i el periodista Francesc de Paula Burguera. I el Guardó a la Trajectòria Individual ha sigut Empar Granell, una de les fundadores de l'entitat.
 
Cap representant de RTVV va acudir a recollir el premi atorgat a Babaclub.
 
3)
 

L'Acadèmia Valenciana de la Llengua  publica el llibre de Josep Daniel Climent dedicat a Valor

El llibre Enric Valor. Estudi i compromís per la llengua, de Josep Daniel Climent i editat per l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, acaba de veure la llum dins de l'extensa programació que la institució normativa dedica des del passat mes de novembre al novel·lista, filòleg i rondaller de Castalla, elegit Escriptor de l'Any 2010.

Climent estudia detalladament en el seu llibre el conjunt d'activitats lingüístiques i culturals dutes a terme per Enric Valor, i reunix i inventaria els estudis i les investigacions que s'han publicat sobre la seua vida i obra. El treball, inclòs dins de la col·lecció “Recerca”, també destaca la decidida actitud cívica de Valor en defensa de l'ús social del valencià.

Enric Valor. Estudi i compromís per la llengua serà presentat al públic coincidint amb la pròxima Fira del Llibre de València. Josep Daniel Climent, autor de l'obra, ha publicat nombrosos articles sobre història social de la llengua i llibres com ara L'interés per la llengua dels valencians (segles XV-XIX), L'obra lingüística de Lluís Fullana i Mira o Les Normes de Castelló.

 

4)
 
Publicat a
http://www.elpunt.cat/noticia/article/7-vista/8-articles/374616-les-batalles-de-valencia.html
 
Les batalles de València
 
Josep Gifreu
 

L'aberrant persecució de TV3 al País Valencià és la darrera espurna d'una guerra que el PP, i molt especialment el govern valencià de Camps, manté contra la normalització de la llengua i de les relacions culturals entre els països de parla catalana. Aquest final curt de la història de TV3 al País Valencià fa patent el fracàs compartit de les polítiques dels governs i partits implicats de València, Barcelona i Madrid. Causa certa fatiga recordar les reivindicacions per fer de TV3 un canal nacional i llistar tots els pals polítics, jurídics, administratius o econòmics per impedir de tenir un espai comunicatiu sense fronteres també en televisió.

Després de 30 anys de la “batalla de València”, la realitat complexa del País Valencià d'avui no es pot reduir a quatre tòpics derivats de les fugides berlusconianes de Camps i dels seus amics. Cert que Camps ha dut al paroxisme les arbitrarietats i els deliris de grandesa, amb l'ús més barroer de l'anticatalanisme per desviar l'atenció de les acusacions de corrupció (cas Gürtel) i d'altres fracassos estrepitosos en la gestió. No és estrany que la majoria dels valencians no confiïn en Camps (el CIS del 2010 situava la desconfiança en més d'un 62 per cent).

La indignació davant fets com ara la desaparició de TV3 no pot fer perdre de vista allò que ha estat una constant en les actuacions dels governs de València i Madrid: la negativa a establir cap mena de base de negociació en matèria de llengua, cultura i comunicació entre Catalunya i País Valencià, fos quin fos el color polític de cada govern autonòmic. La disputa entorn de TV3 és una metàfora d'aquesta trista història del conflicte i de les polítiques nefastes d'uns i altres per fer impossible l'inevitable. I l'inevitable és que un dia o altre tots els habitants dels territoris del català puguin acordar amb sobirania individual i col·lectiva l'ús i el destí de la seva llengua i cultura. I per poder fer-ho, perquè ciutadans i ciutadanes d'aquests territoris puguin exercir aquest dret irrenunciable amb llibertat i coneixement de causa, cal disposar d'un espai de comunicació propi, amb tots els mitjans homologats a disposició. Internet està servint: per què la ràdio i la televisió no?

Des del punt de vista de la identitat cultural valenciana, els fronts més importants on es disputen batalles crucials són dos: el de la llengua i el de la televisió. Des de la derrota de la “batalla de València”, la denominació de la llengua no ha parat de ser conflictiva i d'utilitzar-se per atiar la ideologia de la secessió (el 2004, segons el CIS, només una tercera part dels valencians consideraven català i valencià la mateixa llengua!). Després, la creació el 1998 de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), sense cap referència explícita a l'equivalència entre valencià i català, ni a la unitat de la llengua, ni al paper normatiu de l'IEC, situava el procés de recuperació i normalització del català en un nou front de guerrilles i disputes. I en televisió, no insistiré en la persecució de TV3 i d'Acció Cultural dels País Valencià (ACPV), sinó en la vergonyosa instrumentació de Canal 9 al servei dels interessos polítics, lingüístics i informatius del govern Camps. Canal 9 és un fracàs econòmic. Però és sobretot un fracàs com a canal valencià, alternatiu a l'oceà de canals espanyols: i és que ni els valencians se'l creuen (ha anat perdent quota fins al 8 per cent del 2010!).

Però no totes les batalles estan perdudes. Aquests dies se celebren els primers 25 anys d'Escola Valenciana-Federació d'Associacions per la Llengua, el moviment cívic valencianista més important del país. Les festes anuals del moviment mobilitzen més de 200.000 persones per la llengua. Ara, la mateixa AVL acaba d'aprovar una dura declaració a favor de la normalització de la llengua a tot el sistema educatiu. En suma i a pesar del PP, el País Valencià sembla avançar, en la (re)construcció cultural del país. Aquesta és la batalla que cal guanyar ara.

 

5)
 
Publicat en el diari LA VANGUARDIA diumenge 27 de febrer del 2011
http://www.lavanguardia.es/opinion/articulos/20110227/54121246926/la-vanguardia-una-mirada-al-mon-en-dues-llengues.html
 
'La Vanguardia', una mirada al món en dues llengües
 
 
Javier Godó
 
La Vanguardia, des del seu llunyà naixement el 1881, ha avançat del braç de la societat a la qual serveix i interpreta de manera fidel, constant i rigorosa, ni més a poc a poc ni més de pressa del que espera la immensa majoria que es veu reflectida pluralment a les seves pàgines. Al compàs dels grans canvis locals i mundials, el nostre diari ha anat forjant un estil propi que, avui dia, és altament valorat per la seva moderació, obertura, diversitat, proximitat i cosmopolitisme.

Amb aquest acreditat estil oferim una mirada universal sobre tot allò que succeeix al nostre voltant, buscant sempre la màxima complicitat i connexió amb els lectors, la primera i última raó de ser de la nostra tasca professional. Ara, després de més de tres dècades de recuperació de la democràcia a Espanya i de l'autonomia de Catalunya, desitgem oferir la possibilitat que ‘La Vanguardia' també pugui ser llegida en català, la llengua materna de molts dels nostres lectors, subscriptors i anunciants, i l'idioma propi i oficial d'aquest país junt amb la llengua castellana, que és el nostre ric i principal pont cap a l'exterior.

La progressiva normalització social del català, la seva puixança en totes les expressions culturals contemporànies i la seva presència en la formació de les noves generacions de ciutadans han eixamplat de manera significativa el mercat d'un idioma que forma part del paisatge europeu des de l'època medieval. A més, als carrers, botigues, oficines, fàbriques i llars de Catalunya es fan servir, de forma corrent, dues llengües germanes que constitueixen un patrimoni comú de Catalunya i d'Espanya en conjunt. És una realitat viva que ‘La Vanguardia' vol, a partir d'ara, recollir amb la vocació de servir millor als qui dipositen la confiança en nosaltres cada dia per accedir a les claus de l'actualitat complexa i bategant. El nostre compromís ferm i atent amb el públic, amb la llibertat d'expressió i de mercat, i amb el sentir de la societat en la qual estem arrelats ens condueix de manera natural a duplicar la nostra oferta. A partir del proper mes de maig, ‘La Vanguardia' serà també un gran diari europeu en català, sense deixar de ser-ho també en castellà. Cada lector podrà escollir la versió de ‘La Vanguardia' en l'idioma que desitgi, tant en paper com en l'edició digital.

‘La Vanguardia' reflecteix, amb la nova oferta, la plural i tranquil·la normalitat lingüística de Catalunya, fet que ens recorda que el nostre centenari rotatiu va néixer precisament quan la Renaixença cultural, econòmica i política catalana començava a donar els primers fruits. D'altra banda, som plenament conscients que l'aposta eixampla de manera important la presència de la llengua catalana als quioscos i a la xarxa, extrem que serveix per incentivar, encara més, la voluntat d'elaborar un producte excel·lent en tots els sentits, sempre amb l'ambició de centralitat que ens defineix i que ens vincula a les preocupacions i interessos més importants de la ciutadania. Dues llengües i un mateix estil assentat en criteris de responsabilitat i fiabilitat. Perquè els fets de la realitat arribin relatats sense distorsions ni adulteracions, com espera el nostre públic. Dues llengües i una única mirada.
 
El nostre compromís és continuar fent el que sabem fer, ara en dos idiomes, per ser més a prop dels que ens compren, ens llegeixen i ens comenten, d'acord amb els eixos d'un món on el que ens és proper i el que és global constitueixen les dues cares d'una mateixa moneda. És una nova responsabilitat i un repte que ‘a Vanguardia assumeix amb satisfacció i normalitat, com correspon a una empresa que ocupa –per tradició, audiència, lideratge i trajectòria– el centre del sistema informatiu i cultural de la societat catalana, influint alhora a tot Espanya i projectant al món els noms de Catalunya i Barcelona.
 
 
6)
 
Quan un projecte tranfronterer català no accepta la llengua catalana
 
http://plataforma.catnord.cat/index.php?option=com_content&view=article&id=79:quan-tranfrontaler-no-accepta-la-llengua-catalana&catid=2:herve-pi&Itemid=14
 
 
7)
 
Llibertat i TV3
 
http://llibertat-i-tv3.blogspot.com/
 
8)
 
Jornades de l'IIFV
 
CENTENÀRI ENRIC VALOR
 
Diés 7 i 8 de març del 2011
 
http://www.iifv.ua.es/docs/EnricValor.pdf
 
 
9)
 
Publicat a
 

El vicepresident de la Generalitat Valenciana, Vicente Rambla, va sorprendre ahir amb unes declaracions en què va defensar la recepció de TV3, tot i haver instigat amb multes severes la portadora del senyal, Acció Cultural del País Valencià (ACPV). “Volem que es veja TV3 però necessitem un espai”, va manifestar el número 2 de Camps.

Rambla es referia al tercer múltiplex digital que insistentment reclama la Generalitat Valenciana al govern espanyol. “Ha de ser el govern de Zapatero el que ens deixe un espai per a què puga emetre's TV3 i unes altres cadenes en la Comunitat Valenciana”, va subratllar el vicepresident.

Rambla, igualment, va justificar les sancions a ACPV, a qui va acusar d'actuar “il·legalment”. “Estem davant de la normalització d'una situació manifestament il·legal”, va assegurar.

Per una altra banda, i en la mateixa línia que es va manifestar la portaveu del Consell, Paula Sánchez de León, Rambla va advertir que Camps i Mas no parlaran de TV3 en la trobada que mantindran a l'abril.

10)
 
Publicat a
  • Avui 01-03-2011 Pàgina 2
 
 
Vicent Sanchis

Cada vegada que la protesta desborda el nivell suportable, el vicepresident de la Generalitat Valenciana, Vicente Rambla, apareix a la trona per fer el mateix sermó. El sermó de les cadiretes. I repeteix Rambla que TV3 es podrà veure entre valencians quan el govern d'Espanya concedeixi al seu govern el tercer múltiplex que fa temps que li reclama. Perquè, d'aquesta manera, El Mundo, Intereconomía i El Tambor del Carlistot tinguin un espai més per on propagar la vera fe. I si aquesta és la intenció declarada, per què mentrestant la Generalitat no es limita a precintar els repetidors de TV3 i cus Acció Cultural a multes? Perquè tot això s'ha d'interpretar, homes de poca fe, “com una qüestió d'estricta legalitat”. Tot i que aquesta legalitat tan estricta només sigui aplicable al catalanisme persistent i no als que la conculquen i se'n burlen des d'altres opcions que facin feliç el govern que la proclama. I remata el vicepresident: “La desobediensia es grande, y grande será el castigo, porque el pecado es muy grave”. Amén.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
 
InfoMigjorn és un butlletí que distribueix missatges informatius relacionats amb la llengua catalana, com ara:
– Retalls de notícies de premsa.
– Articles, publicats o inèdits.
– Informacions sobre seminaris, congressos, cursos, conferències, presentacions de llibres, publicacions de revistes, etc.
– Ressenyes de llibres, publicades o inèdites.
Així com altres missatges informatius relacionats amb sociolingüística, gramàtica històrica, dialectologia, literatura, política lingüística, normativa, etc.
 
Us preguem encaridament que feu arribar aquest missatge als vostres coneguts a fi que l'existència del butlletí InfoMigjorn siga coneguda per la quantitat més gran possible de persones interessades en la llengua catalana.
 
Enviat pel servei Sala de premsa de DRAC telemàtic http://drac.com
 
PROTECCIÓ DE DADES. En virtut de les lleis vigents en matèria de protecció de dades (LOPD) us informem que us hem enviat aquest correu utilitzant les dades de contacte que ens vàreu facilitar en el seu moment i que vàrem incorporar al nostre arxiu. Teniu dret a sol·licitar l'accés, la modificació o la cancel·lació de les vostres dades, incloent-hi l'adreça de correu electrònic, del nostre arxiu. Podeu contactar amb nosaltres enviant un missatge a l'adreça infomigjorn@telefonica.net  Si voleu donar-vos de baixa, cliqueu ací