InfoMigjorn, revista digital sobre llengua catalana [10.400 membres]
 
Butlletí número 447 (dimecres 23/02/2011) - Continguts triats i enviats per Eugeni S. Reig
 
1) Eugeni S. Reig - Quin, quina, quins, quines
 
 
 
4) Vicent Sanchis - Persecució malaltissa
 
 
 
 
8) Miquel Riera - Això del català i l'Osca
 
9) La radicalització del nacionalisme català: una anàlisi crítica (canvis en l'hora i en el lloc de realització)
 
 
1)
 

Article publicat en EL PUNT dilluns 31 de gener del 2011

http://www.elpunt.cat/noticia/article/5-cultura/19-cultura/363507-quin-quina-quins-quines.html 

Quin, quina, quins, quines 

Eugeni S. Reig

 

L'interrogatiu quin, el seu femení quina i els plurals respectius quins i quines, poden actuar com a adjectius o com a pronoms.

Els exemples següents il·lustren l'ús com a adjectius interrogatius directes:

- ¿Quin llibre vols que et regale el dia del teu sant?

- ¿Quina jaqueta vols que em pose, la blava o la de quadrets?

- ¿Quins pardalets eren aquells que tenia ton pare en una gàbia?

- ¿Quines flors vares dir tu que eren bones per a curar la tos?

Els exemples següents il·lustren l'ús com a adjectius interrogatius indirectes:

- Estic esperant que em digues quin llibre vols que el regale el dia del teu sant.

- No sé quina jaqueta vols que em pose hui, si la blava o la de quadrets.

- No recorde quins pardalets eren aquells que tenia ton pare en una gàbia.

- Vull saber quines flors vares dir tu que eren bones per a curar la tos.

I els següents il·lustren l'ús com a pronom:

- De tots els llibres que hi han ací, veges quin tries i te'l regale.

- Ací tinc la jaqueta blava i la de quadrets, ¿quina vols que em pose?

A banda de la funció interrogativa, els mots quin, quina, quins, quines, s'usen com a adjectius exclamatius per a expressar sorpresa, contrarietat, admiració, estranyesa, enuig, etc. En aquest cas sempre precedixen el nom.

- ¡I quin borinot de marit que t'has triat, filla meua!

- ¡Quina barra que tens, amic meu!

- ¡Quina caloreta que fa hui!

- ¡Quina sorpresa, Maria! Feia un muntó d'anys que no et veia.

- ¡Quins hòmens més sabuts, mare meua!

- ¡Caram, quines xiques més boniques hi han en el teu poble!

Observem que el nostre interrogatiu quin té flexió morfemàtica, és a dir, té una forma diferent per a cada gènere gramatical (masculí i femení) i per a cada número gramatical (singular i plural). En canvi, l'equivalent castellà és invariable. El castellà usa únicament la paraula qué per a tots els casos. La influència perniciosa del castellà sobre la nostra llengua fa que, a vegades –cada volta més, per desgràcia– usem construccions incorrectes. En les Falles de l'any 2005 vaig llegir en un forn ubicat en el carrer de Maria Cristina de València un rètol que deia «les falles, ¡que gran festa!» (exactament així, sense cap accent sobre el mot “que”), una frase escrita, evidentment, amb mentalitat totalment castellana. La frase valenciana que haurien d'haver escrit és: «les falles, ¡quina festa més gran!». Aquesta és la que correspon a la nostra idiosincràsia i a la nostra manera de parlar.

 

 2)

 
Publicat a
 
 
El president d'Acció Cultural del País Valencià reconeix que posar fi a les emissions ha sigut la decisió més dura que mai ha pres
 
Enric Orts
 
 

Dijous passat a la nit el senyal de TV3 es va apagar al País Valencià, després de 25 anys. La decisió la va prendre la propietària dels repetidors, Acció Cultural del País Valencià (ACPV), que presideix Eliseu Climent.

És la determinació més dura que ha hagut de prendre en aquests temps?

Sí. Sempre havíem tingut problemes, també en època socialista. José Barrionuevo, com a ministre de l'Interior, ens va posar una multa de 15 milions de pessetes. Zaplana també va posar-nos dificultats, però ha sigut Camps el que ens ha sotmès a una persecució en tota regla. Fins i tot va modificar una llei en desembre expressament per anar contra ACPV.

Llavors, Camps és l'únic culpable?

Hem focalitzat les nostres crítiques en Camps perquè és el president i el que dóna les ordres. Una decisió tan important com tancar una televisió òbviament la pren el president.

Les multes que encara té pendents ACPV per les emissions de TV3 posen en perill la seua existència?

Ja vam pagar una sanció de 128.000 euros i ara hem de pagar-ne unes altres dues per valor de 600.000 euros, més interessos, abans del 20 de març. Això desestabilitza totalment la casa. Parlem que ens poden embargar l'edifici de l'Octubre, per exemple. Estem davant una situació complicada, per això hem tancat les emissions.

Quin sentiment domina a hores d'ara a ACPV?

Hi ha indignació, ràbia i una certa impotència. Pensem que perquè TV3 es veiera al País Valencià hi ha col·laborat molta gent. És molt dolorós i desolador. Sabem que no tenen raó, que han anat contra la normativa europea. En tot cas, nosaltres no ens rendim. Ara caldrà esperar el que diga el Tribunal Suprem, que podria anular tota l'actuació de la Generalitat.

Almenys estarà satisfet de les múltiples adhesions rebudes?

Jo mai no havia vist una adhesió tan massiva, especialment a través del món d'internet. El tema de què més s'ha parlat a les xarxes socials a tot l'Estat i bona part d'Europa aquests dies ha sigut el tancament de TV3.

El govern valencià va dir que darrere el tancament de TV3 no hi ha hagut cap “persecució política”. Què en pensa?

Ah no? Doncs que m'ho expliquen. Hi ha hagut una persecució per la via econòmica amb un caràcter claríssimament polític.

Quines possibilitats hi ha que prospere la ILP Televisió Sense Fronteres?

L'assumpte està als llimbs. Fernández de la Vega ho va vetar. És un tema importantíssim que resoldria moltes coses.

3)
 
Publicat a

ERC portarà al Parlament europeu la prohibició de TV3 al País Valencià

El president Artur Mas va demanar ahir una entrevista urgent amb el president Francisco Camps, per intentar rectificar el seu boicot a la recepció de TV3 al País Valencià. La prohibició de la televisió catalana va ocupar part de la reunió de l'executiva de CiU, que es va reunir al matí a la seu d'Unió. Fonts de la coalició insisteixen que cal actuar, però admeten que la solució és complicada a causa de l'actitud de Camps i del fet que hi ha multes i sancions pendents contra l'entitat que mantenia els repetidors.

Josep Antoni Duran va declarar després en una roda de premsa que és “inadmissible” la prohibició de TV3 en un món sense fronteres.

La presidenta del PP de Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, es va mostrar més dialogant que el PP valencià. Va defensar que TV3 pugui emetre al País Valencià, però “legalment”. I aposta per habilitar més freqüències en aquest sentit.

Finalment, l'eurodiputat d'ERC Oriol Junqueras pensa portar la prohibició a la comissió de peticions del Parlament Europeu, perquè vulnera els tractats de la UE sobre la televisió sense fronteres.

El secretari general d'ERC, Joan Ridao, va vincular la decisió de Camps amb un intent d'esquivar el cas Gürtel, i va anunciar que pensa preguntar per l'afer al Congrés dels Diputats.

 

4)
 
 
Vicent Sanchis
 
L'obsessió de Francisco Camps contra Acció Cultural del País Valencià mereix un congrés d'especialistes en manies persecutòries. Eduardo Zaplana va prendre's la destrucció de l'entitat com un afer d'estat. A l'expresident no li agradaven gens les manifestacions que munta cada 25 d'abril el valencianisme conseqüent. Vençuda i desarmada l'oposició socialista, només li plantava cara el “catalanisme” que no entenia. Camps va entrar a la Generalitat suau com el cotó, però ha acabat més furiós que el general Aranda. Hi ha eleccions dites autonòmiques d'ací a quatre dies i la pell de panca es paga cara, però tanta força destructora va més enllà. La Generalitat pot arrasar Acció Cultural per no tancar els repetidors que permeten que TV3 arribi al País Valencià. Contra el sentit comú i la mateixa legislació transfronterera de la UE. En la història recent d'Europa hi ha constància d'un cas tan bèstia? Brussel·les hauria de cridar també Camps per declarar o per portar-lo a algun patòleg de prestigi. A Europa n'hi ha que fan goig.
 
 
5)
 
Publicat a
  • Avui 20-02-2011 Pàgina 2
 
 
Vicent Sanchis
 

Francisco Camps ha decretat que les emissions de TV3 no es puguin veure al País Valencià. Acció Cultural ha pres la dolorosa decisió de tancar els repetidors. No hi ha una altra opció. L'alternativa encara és pitjor: permetre que Camps esclafi l'entitat a còpia de sancions. Arribats en aquest punt descarnat hi ha quatre remeis contra el silenci obligat. El primer: estendre i multiplicar la protesta perquè la realitat desbordi els miserables que afirmen que “els renegats catalanistes valencians són quatre gats”. El segon: portar el litigi a Europa, perquè, tot i que es tracti d'un assumpte “intern”, no és raonable que una administració legisli en contra de les directrius comunitàries. Tard o d'hora, el govern valencià quedarà en evidència i serà deslegitimat. El tercer: dedicar tots els esforços perquè TV3 es pugui veure amb una definició apropiada a les pantalles domèstiques a través de la xarxa. I quarta: enviar Camps a pastar fang, perquè també un govern democràtic pot prendre decisions i aprovar lleis antidemocrà-tiques.

 
6)
 
 
Malgrat la gran mobilització social dels valencians per una televisió en català, la persecució de TV3 ha estat una constant en els últims 25 anys
 
Enric Orts

    Acció Cultural del País Valencià (ACPV), propietària dels repetidors de TV3 que dijous a la nit van deixar d'emetre el senyal a causa de la pressió del govern de Francisco Camps, celebra en 2011 els 40 anys, un aniversari que ha quedat entelat a causa de l'apagada de les emissions, l'estendard de l'entitat presidida per Eliseu Climent durant l'últim quart de segle.

    La presència de TV3 al País Valencià no es va maquinar sobre la moqueta dels despatxos oficials, sinó a còpia de tenacitat i de voluntarisme, com el que va exhibir del grup de radioaficionats de Sueca que en 1985 va instal·lar, per primera vegada, un repetidor que captava el senyal procedent del Mont Caro.

    TV3 ja funcionava des de feia dos anys a Catalunya i, al País Valencià, hi havia fam de televisió en català; s'acabava d'aprovar la llei d'ús i ensenyament del valencià (1983), que obria la porta gran a la llengua en l'escola, una fita històrica.

    En començar les emissions, de seguida van venir els problemes. La delegació del govern al País Valencià va fer tancar aquella instal·lació de Sueca però no va aconseguir sinó estendre l'avidesa per captar la televisió catalana pertot arreu.

    A aquesta missió difusora, s'hi va aplicar ACPV que, primer, va posar els seus serveis jurídics a disposició dels radioaficionats de Sueca i, després, va començar una campanya de recaptació de fons entre els seus socis per crear una xarxa de repetidors a tot el País Valencià amb abonaments de 1.000 pessetes. L'èxit va ser aclaparador. L'entitat va recaptar 150 milions de pessetes (1986), que van permetre sufragar la compra de terrenys, torres i equipaments.

    El primer conflicte de consideració va tenir lloc en 1989, amb l'aparició del Canal 9. La televisió valenciana va ocupar les mateixes freqüències que ACPV havia assignat a TV3, tot aprofitant que les antenes del 95% de les llars estaven encarades cap a aquesta franja per poder veure la cadena catalana.

    El ministeri de l'Interior, amb José Barrionuevo al capdavant, va fer precintar els equips, però ACPV es va rebel·lar amb un argúcia tècnica i va canviar les freqüències a una posició diferent de la que fins ara ocupava el Canal 9. Aquella jugada li va costar una multa de 20 milions de pessetes, rebutjada finalment per un jutjat.

    Amb el PP a dins de la Generalitat des del 1995 i en l'etapa de la presidència d'Eduardo Zaplana, el conflicte es va centrar en la retransmissió del partit de la lliga dels dissabtes. Durant una temporada els tècnics del Canal 9 van interferir l'emissió de TV3 durant els partits, que també oferia la televisió valenciana.

    Aquella situació es va resoldre amb un pacte tàcit pel qual ACPV va acceptar canviar el programa de TV3 pel del Canal 33 mentre es jugaven els partits. En perspectiva, les desavinences entre Zaplana i ACPV semblen un joc si s'observa el que ha passat després.

    En 2006, amb l'aparició de La Sexta, el ministeri d'Indústria de José Montilla va adjudicar a la cadena de Jaume Roures les mateixes freqüències analògiques per les quals emetia TV3 al País Valencià. Per aquest fet, ACPV no s'hi va oposar i va optar per traslladar-se a l'espectre digital, el principi de la fi.

    A la primeria del 2007, quan faltaven pocs mesos per les eleccions a les Corts Valencianes, i amb Camps com a president, el PP valencià es va obstinar en la desaparició absoluta de les emissions. Per a aconseguir-ne el propòsit, va utilitzar artilleria jurídica i administrativa de gran abast. Al cap de quatre anys de l'inici d'aquella ofensiva, amb victòries i derrotes parcials per tots dos bàndols, TV3 ja és història, almenys ara com ara. Ni les ofertes de reciprocitat de senyals de la Generalitat de Catalunya ni la ILP Televisió Sense Fronteres no han estat garantia de res; ACPV s'encomana a la justícia.

 

7)
 
Publicat en elSingulardigital.cat dimarts 15 de febrer del 2011
 
 
 
"Va ser un acte de dignitat contra el racisme, contra la xenofòbia i contra la ignorància"
 
La situació viscuda dies enrere per l'entrenador del Girona, Raül Agné, per respondre en català en la roda de premsa del partit disputat amb l'Osca, és molt semblant a les viscudes per Tommy Robredo a Pequín o per Gerard Piqué a Salamanca. Recordem que Robredo no va poder respondre en català perquè Rafa Nadal, tennista de professió i espanyolista per vocació, va retreure a un periodista que li fes preguntes en aquesta llengua en lloc de fer-ho en espanyol. I Piqué va ser interromput per Sergio Ramos, futbolista de professió i talòs per configuració, quan un reporter de TV3 s'hi va adreçar en català. Es tracta de comportaments catalanofòbics, genuïnament espanyols, que es manifesten en tota mena de situacions i que provoquen, com en el cas de Nadal, exhibicions d'autoodi català. I és que quan una societat es reafirma per mitjà de l'odi a un altre poble, fins al punt que aquest odi esdevé l'element vital de la seva cohesió nacional, és evident que pateix una aversió obsessiva de caràcter patològic contra la qual no hi ha millor antídot que la distància. Sobretot si el fòbic, com és el cas d'Espanya, no preveu cap altre desenllaç que la desaparició de l'objecte de la seva aversió, que és Catalunya.

La llista de casos protagonitzats per catalanoparlants que, ja sigui a Catalunya, al País Valencià, a les Illes o a Fraga, han estat discriminats, insultats o humiliats per parlar la seva llengua al seu país és infinita i gairebé sempre –remarquem-ho: gairebé sempre– acaben amb la impunitat absoluta de l'agressor. Un agressor de perfil transversal, pel que fa a classe social i a àmbit professional, que reacciona amb rebuig immediat en la mateixa mesura que ho fa tothom quan té a prop una bèstia que li repèl. Hom dirà que no tots els espanyols són catalanofòbics, i és cert. Naturalment que sí. Però el silenci dels que no ho són legitima les agressions dels que sí que ho són. I això és possible perquè la conducta anòmala de què parlem és majoritària. Si no ho fos, si fos minoritària, el racista quedaria de seguida en evidència i el càstig que rebria seria exemplar. Però no hi ha ni un sol polític espanyol, cap ni un, que defensi la llengua catalana des de Madrid. No n'hi ha cap, perquè la catalanofòbia és un tret no confessat de la identitat espanyola que té segles d'història i que es manifesta en totes les èpoques i en tots els règims polítics. Espanya, per tant, diguem-ho clar, és un país catalanofòbic on les agressions a la llengua catalana queden impunes perquè els qui l'haurien de protegir, és a dir, l'Estat i el govern, també la discriminen des de les institucions.

No és pas per culpa de Brussel•les que el català no és llengua de ple dret a la Unió Europea, sinó per culpa del Partit Socialista espanyol, que li nega rang oficial a Espanya amb la intenció que, d'acord amb la normativa, no pugui gaudir del mateix estatus que la resta de llengües dels països membres. I és pel rebuig a la llengua catalana d'aquest mateix partit i del Partit Popular que el seu ús està prohibit al Congrés espanyol i que és esquarterada en les traduccions al Senat en forma de català i valencià.

Davant d'aquest estat de coses, adquireixen un valor extraordinari les actituds individuals de persones com el mequinensà Raül Agné, l'esmentat entrenador del Girona. En veure agredida la seva llengua, Agné va suspendre la roda de premsa, es va aixecar i va marxar. Va ser un acte de dignitat contra el racisme, contra la xenofòbia i contra la ignorància. Una lliçó d'humanitat.
 
 

 8)

 
 
 
Miquel Riera
 
Sempre que hi ha algun problema d'intolerància lingüística similar al que va patir dissabte l'entrenador del Girona FC a Osca, Raül Agné, ens ve al cap Suïssa. Com s'ho deuen fer allà quan s'enfronten un equip francòfon i un de germànic? I a Bèlgica, entre valons i flamencs? I en la Champions, sense anar més lluny? Amb traducció simultània, naturalment, i amb tolerància per part d'un i per part d'altres. La mateixa tolerància que, irònicament, van demostrar només un parell d'hores de l'incident amb Agné, els periodistes espanyols que van seguir la roda de premsa de Guardiola a Gijón. Com és habitual, l'entrenador del Barça va respondre en català les preguntes formulades en català, en castellà les fetes en aquesta llengua o en anglès o italià si n'hi hagués hagut, en un exercici del que haurien de prendre nota els periodistes d'Osca. Ara, que si ens hem d'esperar que el club aragonès pugi a primera...
 
 
9)
 
La radicalització del nacionalisme català: una anàlisi crítica
 
(canvis en l'hora i en el lloc de realització)
 
 
Taula redona La radicalització del nacionalisme català: una anàlisi crítica. A propòsit de la presentació del llibre “La temptació independentista”, de Jordi Manent i Àlvar Thomàs.
 
Hi intervindran Josep-Vicent Boira, Universitat de València. Artur Vélez, Economista. Jordi Manent, Autor del llibre. Àlvar Thomàs, Autor del llibre. Presenta Abelard Saragossà, Universitat de València.
 
Data: 23 de Febrer del 2011 a les 19:45

Lloc de realització: OCTUBRE Centre de Cultura Contemporània (carrer de sant Ferran, 12 - València)
 
(No es pot fer la taula redona en l'Aula Magna de la Universitat de València, tal com es va anunciar dilluns passat en el butlletí d'InfoMigjorn)
 
Entrada gratuïta, aforament limitat.
 
Organitza: Fòrum de Debats. Vicerectorat d'Arts, Cultura i Patrimoni.
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
 
InfoMigjorn és un butlletí que distribueix missatges informatius relacionats amb la llengua catalana, com ara:
– Retalls de notícies de premsa.
– Articles, publicats o inèdits.
– Informacions sobre seminaris, congressos, cursos, conferències, presentacions de llibres, publicacions de revistes, etc.
– Ressenyes de llibres, publicades o inèdites.
Així com altres missatges informatius relacionats amb sociolingüística, gramàtica històrica, dialectologia, literatura, política lingüística, normativa, etc.
 
Us pregue encaridament que feu arribar aquest missatge als vostres coneguts a fi que l'existència del butlletí InfoMigjorn siga coneguda per la quantitat més gran possible de persones interessades en la llengua catalana.
 
Si voleu donar-vos de baixa, cliqueu ací
Enviat pel servei Sala de premsa de DRAC telemàtic http://drac.com