InfoMigjorn, revista digital sobre llengua catalana [10.400 membres]
 
Butlletí número 445 (dilluns 21/02/2011) - Continguts triats i enviats per Eugeni S. Reig
 
 
2) Ferran Espada - Deixarem morir TV3?
 
 
 
 
 
 
 
 
 
11) Presentació del llibre Diccionari de noms de persona històrics i tradicionals a Mallorca d'Antoni Llull Martí
 
 
 
1)
 
Publicat a
http://www.elpunt.cat/noticia/article/13-comunicacio/20-comunicacio/372126-tv3-mor-al-pais-valencia.html

TV3 mor al País Valencià

Vint-i-cinc anys després de iniciar-les, ACPV es veu obligada a tallar les emissions dels canals catalans, amenaçada amb multes exorbitants pel govern de Camps

Enric Orts
 

Els canals públics catalans (TV3, 3/24, Super3-3XL i el 33) van deixar ahir d'emetre al País Valencià a les 21.45 h, després que Acció Cultural del País Valencià (ACPV), propietària dels repetidors que transmeten el senyal, decidira interrompre la programació per l'amenaça de multes importants del govern de Francisco Camps.

Una sensació d'abatiment es va estendre ahir entre els membres de TV3, en comprovar que la Generalitat Valenciana, amb les seues exorbitants sancions, havia tancat totes les vies perquè continuen les emissions de les cadenes catalanes.

L'entitat presidida per Eliseu Climent no va voler reaccionar oficialment ahir, tot i que la seva junta va celebrar a la nit una reunió per analitzar la situació. Avui al matí ACPV ha convocat una roda de premsa a la qual assistiran representants de tots els partits de l'oposició al PP i diverses associacions per donar solemnitat a la declaració.

Les emissions semblaven blindades després de 25 anys en marxa, un període ple de dificultats a què ACPV sempre havia fet front amb alguna solució enginyosa. Però ara, l'última reacció del govern de Camps, en forma de noves multes, va esgotar les esperances. Un doble requeriment de tancament de la direcció general de Promoció Institucional amenaçava l'entitat amb una sanció de 60.000 euros per cada més que mantingués obertes les emissions, a partir d'avui.

Paradoxalment ha estat la introducció de la TDT en els últims anys, i la consegüent ampliació de l'espectre televisiu, el que ha impossibilitat la consolidació d'un espai per a TV3 al País Valencià, en el punt de mira de Camps des que aquesta abandonara l'analògic.

El primer senyal de TV3 al País Valencià va arribar el 1985, gràcies a la instal·lació d'un repetidor casolà duta a terme per un grup de radioaficionats de Sueca. Des dels temps del PSPV-PSOE al govern de la Generalitat, les emissions sempre han resultat incòmodes per a les autoritats valencianes, que han tractat d'una manera o d'una altra de clausurar-les o, almenys, d'entorpir-les.

El primer president, el socialista Joan Lerma, va veure en TV3 un perillós competidor del llavors incipient Canal 9. Eduardo Zaplana, del PP, va focalitzar en la persecució dels canals públics catalans la seua gairebé malaltissa obsessió per Eliseu Climent. I Francisco Camps, que sempre ha trobat en l'anticatalanisme un aliat per desviar l'atenció dels seus problemes polítics, ha ofegat ACPV amb multes i ordres administratives de tancament, que en molts casos no han tingut l'aval dels jutjats.

Ahir, el senyal de TV3 va deixar pas a un fons negre, just després del Telenotícies, sense temps ni per a l'especial de Polònia.

2)
 
 
 
Ferran Espada
 
Sé de més d'un principatí amb complex de “primo de Zumosol” respecte al País Valencià. M'irriten profundament els que en traspassar la Sènia es dediquen a la queixa permanent i a donar lliçons de catalanitat que, d'altra banda, molts cops no els he vist aplicar tan arrauxadament al Principat. Sé que exercir la catalanitat al sud de la nació, exercir de valencià, és difícil enmig d'una societat que pateix els efectes d'una espanyolització i feixistització desbordant. Sé que resistir-se molts cops suposa condemnar-se al gueto. I que cal anar amb compte també amb els estereotips que forgem des del nord –cal llegir Nosaltres, exvalencians (L'Esfera dels Llibres)–. Però no em puc estar de dir que el que està passant amb TV3 al País Valencià és d'una covardia política inexplicable. Que el catalanisme polític en bloc, amb l'actual Generalitat al capdavant, no planti cara al govern de Camps i l'estratègia del PP per utilitzar el tancament de TV3 com a arma electoral provoca vergonya com a català. Discrepo en algunes coses amb Acció Cultural del País Valencià, com discrepo amb moltes altres entitats del meu país. Però deixar sols els que l'únic que van fer és una iniciativa popular amb la instal·lació de repetidors que permetessin veure TV3 als valencians i les valencianes que ho volguessin és una ignomínia. ACPV no podrà aguantar la brutal ofensiva mitjançant multes que ha engegat Camps. El País Valencià és terra de frontera. S'ha de respectar la seva realitat. Però abandonar els que s'han convertit en una minoria a casa seva serà un error històric. Una renúncia i una traïció de país encoixit i acomplexat. Amb l'apagada de TV3, el País Valencià perd alguna cosa més que una televisió. I els catalans perdem la dignitat com a poble. Sé que són paraules gruixudes. Perdonin, però algú ho havia de dir!
 
3)
 

Apagada de TV3

L'entitat va apagar els repetidors per evitar una multa inassumible

ACPV treballa perquè TV3 es pugui tornar a veure al País Valencià d'aquí a pocs mesos

El president de l'organització, Eliseu Climent, creu que no hi ha res perdut, i creu que "se'n sortiran"
El president d'Acció Cultural del País Valencià (ACPV), Eliseu Climent, està convençut que les emissions de TV3 al País Valencià es reprendran en qüestió de mesos. En declaracions a El matí de Catalunya Ràdio, el responsable de l'entitat propietària dels repetidors tancats ha afirmat que "perdre una batalla no és perdre una guerra" i ha afegit: "Tot i que serà llarg, ens en sortirem". En aquest sentit, Climent considera que "no hi ha res perdut, i veu "motius per a l'esperança", encara que la multa que hauria d'afrontar l'entitat en cas que tornés a posar en marxa els repetidors és ara mateix inassumible.
 
Eliseu Climent ha recordat que ACPV hauria de pagar una multa de 120.000 euros mensuals si reprengués l'emissió de TV3, a banda dels 700.000 euros que ja deu l'entitat pels incompliments legals que acumula fins ara. Per aquest motiu, ha reconegut Climent, ACPV va optar ahir per tallar les emissions de la televisió pública catalana, amb l'objectiu d'evitar unes sancions que haurien posat en greu perill la supervivència de l'organització.
 
Amb tot, Climent assegura que ja s'està treballant en un "pla B" per recuperar la normalitat de les emissions de TV3 al més aviat possible.
 
El president d'ACPV també ha passat per TV3, on ha mantingut un to més pessimista. Entrevistat a Els Matins, Eliseu Climent ha reconegut que les sancions imposades per l'executiu de Francisco Camps no només l'han obligat “a claudicar” i tancar els repetidors de TV3, sinó que “posen en perill real” la continuïtat de tota l'entitat. L'ACPV ha de fer front al pagament de 680.000 euros per al proper 20 de març, amb el perill d'iniciar un procés d'embargament si no paga aquesta quantitat. “He pensat en abaixar la persiana, però sempre acaba sortint alguna cosa o altra”.
 
Climent ha explicat que tenen totes les sancions impugnades als tribunals i que, en alguns casos, s'està ja en un punt avançat. “Si guanyem, hauríem de recuperar les multes, però això és el de menys: el que importa és que quedaria desautoritzada la Generalitat i per tant podríem plantejar de reobrir”, ha explicat. “Si perdem al Suprem, anirem als tribunals internacionals”.
 
El president d'ACPV ha qualificat de “trampa” el pacte de reciprocitat que semblava acceptar la Generalitat valenciana i que va comportar que Canal 9 es veiés al Principat durant més d'un any. Climent ha considerat que tot plegat era una estratagema per obtenir un múltiplex addicional des del qual portar “televisions de Múrcia i d'Albacete”.
 
4)
 
5)
 
 
 
6)
 
Publicat a

La xarxa s'encén

La protesta per la desconnexió de TV3 inunda internet: esdevé el tema més popular a Twitter a l'Estat, i més de 300 webs s'‘apaguen' 24 hores

L'apagada de TV3 al País Valencià va encendre internet, un mitjà on la ciutadania té via lliure per protestar i muntar campanyes ciutadanes. Des del moment de l'apagada, dijous a la nit, els hastags #sensesenyal i #volemtv3 es van convertir en dos dels termes més usats a l'Estat espanyol, i durant tot el dia d'ahir van liderar el rànquing. El mapa dels Països Catalans, vist des de l'eina Trendsmap, mostrava ahir clarament com l'etiqueta #sensesenyal estava present arreu del territori. La protesta va agafar també abast mundial gràcies a un tweet en anglès de Clara Solà Niubó que va ser considerat “Top Tweet” (va ser dels més reemesos a la xarxa).

En l'altra gran xarxa social, Facebook, un grup de protesta reunia més de 2.200 persones 24 hores després de l'apagada, i s'hi convocaven mobilitzacions, com la que va reunir ahir 300 persones davant del govern valencià.

Apagades simbòliques

L'altre gran font de protesta, més enllà de les xarxes socials, va ser l'apagada simbòlica que webs i blocs de la societat civil van fer durant 24 hores. Una iniciativa que van començar els dijous a la nit la mateixa ACPV i el diari digital Vilaweb, i a la qual es van sumar després uns 320 webs i blocs més, entre les quals hi havia entitats tan destacades com ara Òmnium Cultural, l'Obra Cultural Balear i la Plataforma per la Llengua.

Atacs informàtics

Més bel·ligerant va ser el grup de ciberactivistes Anonymous, que va fer un atac informàtic contra el web oficial de la Generalitat valenciana, que durant tot el dia va patir interrupcions. El grup va fer una crida per atacar també els webs del PP i RTVV.

LES REACCIONS POLÍTIQUES CATALANES

A Camps per tapar els casos de corrupció que l'afecten li pot anar bé atiar la catalanofòbia
Anna Simó
PORTAVEU D'ERC AL PARLAMENT
 
És una mostra més d'assetjament que el govern de Camps ve fent contra TV3 i la llengua catalana
Dolors Camats
PORTAVEU D'ICV AL PARLAMENT
 
Farem tot el possible per lluitar contra una injustícia que pretén dividir els Països Catalans
Joan Laporta
DIPUTAT DE SI
 
S'ha de negociar perquè les cadenes autonòmiques tinguin llicència per emetre a les 17 comunitats
Albert Rivera
PRESIDENT DE C'S
 
Entenem que si algú emet il·legalment sigui considerada una emissora pirata i ha de tancar-se
Enric Millo
PORTAVEU DEL PP AL PARLAMENT
 
7)
 
 

 
8)
 
Publicat en EL PUNT divendres 18 de febrer del 2011

Eliseu Climent: “Perilla ACPV”

El president d'Acció Cultural del País Valencià afirma que hi ha “un perill real” que l'entitat desaparegui

Climent creu el govern valencià va fer “trampa” en el pacte de reciprocitat amb el català

El president d'Acció Cultural del País Valencià (ACPV), Eliseu Climent, ha afirmat aquest matí durant una entrevista a TV3 que hi ha un “perill real” de què aquesta entitat desaparegui per la situació econòmica. “Seria tràgic i molt greu” ha afirmat Climent, qui a més, que també ha insistit que el pacte de reciprocitat entre el govern català i el valencià havia estat sempre una “trampa” per part d'aquesta darrera administració. Climent ha insistit que la situació està ara en mans judicials i ha destacat la campanya que s'ha engegat de suport a l'emissió.



9)

 
 
 
Taula redona La radicalització del nacionalisme català: una anàlisi crítica. A propòsit de la presentació del llibre “La temptació independentista”, de Jordi Manent i Àlvar Thomàs.
 
Hi intervindran Josep-Vicent Boira, Universitat de València. Artur Vélez, Economista. Jordi Manent, Autor del llibre. Àlvar Thomàs, Autor del llibre. Presenta Abelard Saragossà, Universitat de València.
 
Data: 23 de Febrer del 2011 de 19:30 a 21:00.

Lloc de realització: Aula Magna, La Nau.(Carrer de la Universitat, 2 - València).
 
Entrada gratuïta, aforament limitat.
 
Organitza: Fòrum de Debats. Vicerectorat d'Arts, Cultura i Patrimoni.
Contacta: cultura@uv.es
 
Més informació: http://www.uv.es/cultura
 
10)
 
 

Taula redona Pensar el País Valencià en temps de globalització. Amb motiu de la presentació del llibre col.lectiu “Vida amunt i nacions amunt” (PUV). Amb la intervenció de Ferran Archilés, Universitat de València. Àngel Calpe, Acadèmia Valenciana de la Llengua. Agustí Colomer, Unió Democràtica del Poble Valencià. Francesc Pérez Moragon, Universitat de València. Modera Abelard Saragossà, Universitat de València.
 
Data: 24 de Febrer de 2011 del 19:30 a 21:00.

Lloc de realització: Aula Magna, La Nau (Carrer de la Universitat, 2 - València).
 
Entrada gratuïta, aforament limitat
Organitza: Fòrum de Debats. Vicerectorat d'Arts, Cultura i Patrimoni
 
Contacta: cultura@uv.es
 
Més informació: http://www.uv.es/cultura
 
11)
 
Presentació del llibre Diccionari de noms de persona històrics i tradicionals a Mallorca
 
23 de febrer, a les 20 h

Presentació del llibre Diccionari de noms de persona històrics i tradicionals a Mallorca, d'Antoni Llull Martí, a càrrec de Magdalena Gelabert i Miró, directora de la Institució Pública Antoni M. Alcover

Després de la presentació, l'autor del llibre farà la conferència: "Els noms de persona a Mallorca: set segles de tradició onomàstica"

Lloc: Institució Pública Antoni M. Alcover - C/ Pare Andreu Fernàndez, 12 - MANACOR
 
 
=================================================================================================

 
InfoMigjorn és un butlletí que distribueix missatges informatius relacionats amb la llengua catalana, com ara:
– Retalls de notícies de premsa.
– Articles, publicats o inèdits.
– Informacions sobre seminaris, congressos, cursos, conferències, presentacions de llibres, publicacions de revistes, etc.
– Ressenyes de llibres, publicades o inèdites.
Així com altres missatges informatius relacionats amb sociolingüística, gramàtica històrica, dialectologia, literatura, política lingüística, normativa, etc.
 
Us pregue encaridament que feu arribar aquest missatge als vostres coneguts a fi que l'existència del butlletí InfoMigjorn siga coneguda per la quantitat més gran possible de persones interessades en la llengua catalana.
 
Si voleu donar-vos de baixa, cliqueu ací
Enviat pel servei Sala de premsa de DRAC telemàtic http://drac.com