InfoMigjorn, revista digital sobre llengua catalana [10.400 membres]
Article de Francesc Viadel publicat al número 53 de la revista Caràcters corresponent a octubre de 2010.
 

Commonwealth catalanovalenciana, entre el desig i la impossibilitat

Poques vegades els llibres pensats des del País Valencià arriben a concitar interès a Catalunya. Els nuclis catalans, barcelonins per antonomàsia, on es cou l'opinió pública que compta o on es deformen, com en una farga, els duríssims contorns del poder són, a part d'hermètics, poc avesats a mirar cap al sud. Les preocupacions en aquest cercles se les reparteixen, gairebé a parts iguals, les coses de Madrid i les de la pròpia capital catalana. El món valencià, la seua problemàtica, sovint resulta tan exòtica com pertorbadora, massa llunyà, complicat. Així, doncs, les coses continuen, si fa no fa, com sempre, com quan els valencianistes –perdó, els catalanistes- eren quatre gats de la capital i anaven a vendre poemes a l'Eixample. Els múltiples connectors que des de sempre han funcionat a banda i banda de l'Ebre, a penes han pogut matisar la situació, encara que per a connectors, l'Euromed. De tant en tant, però, es produeixen excepcions com la del darrer llibre del geògraf,  escriptor, columnista habitual de La Vanguardia, Josep Vicent BoiraLa Commonwealth catalanovalenciana.  L'assaig fou guardonat la tardor de 2009 amb el XIIIé Premi Trias Fargas que atorga la Fundació CatDem amb un jurat en el que figuraven noms com el del periodista Francesc-Marc Àlvaro, Salvador Cardús o Montserrat Guibernau. Tot plegat, la reivindicació d'un eix econòmic, polític, catalanovalencià, més enllà sobretot de les eternes i cansoses disputes identitàries, ha aconseguit desvetllar, després de molt anys d'apatia, un cert interès per les relacions entre tots dos territoris. Un interès que, val a dir, no ha estat exclusiu dels ambients del nacionalisme conservador, a l'òrbita del qual pertany CatDem, sinó també entre alguns notables de l'esquerra catalana. La reflexió de Boira, la seua documentada tesi sobre la necessitat, viabilitat, de la reconstrucció d'unes relacions econòmiques bilaterals les quals compten amb una llarga tradició, resulta atractiva, no cal dir que molt més profitosa que qualsevol discussió aferrissada sobre els límits de la catalanitat dels uns i dels altres. Naturalment no tot és economia i Boira, conscient de l'anticatalanisme ferotge d'una gran part de la societat valenciana –ara i adés atiat pel bloc conservador-, també reclama la concòrdia civil i social com a condició sine qua non. El seu discurs es basteix sobre la solidesa d'una trajectòria intel·lectual important que els darrers anys ha donat desenes d'articles, títols amb una remarcable incidència pública, precisament en aquesta mateixa línia d'indagació socioeconòmica, com Euram. La Via Europea.

 
Val a dir, que el seu optimisme davant les possibilitats d'èxit d'una reconstrucció de l'eix econòmic catalanovalencià, de la creació d'una Commonwealth de dimensió mediterrània, catalanòfila, no té res d'ingenu.  Boira posa en relleu les iniciatives institucionals endegades des del País Valencià, com la que va tenir lloc a València el juliol de 2008 entre els consellers d'Economia Antoni Castells i Gerardo Camps a instància de les Cambres de Comerç de Barcelona i València.  Recorda les ànsies de l'empresariat valencià per comptar amb unes infraestructures que connecten el país amb el nord, però, no se n'oblida ni dels impediments per part de l'Estat jabobí ni de l'anticatalanisme valencià.  És obvi que l'assagista deu tenir perfectament mesurada la força d'aquests dos elements els quals, permanentment activats des de València i des de Madrid, deixen qualsevol gest commonwealtià per part de les institucions valencianes en un exercici de pura tàctica política quan no de retorçut cinisme. Tampoc Catalunya, més enllà de la cortesia obligada, sembla excessivament inclinada a treballar decididament en aquest camí com el mateix Boira constata amb un punt de comprensible desil·lusió. En qualsevol cas les pitjors dificultats sembla que venen de la banda del sud. Fet i fet, la dreta política valenciana que hauria d'abonar i dirigir una hipotètic Commonwealth amb el suport d'una burgesia sensible amb la construcció del país, no existeix. Francisco Camps, Rita Barberà o Carlos Fabra han preferit els vestits i els regals del Bigotes abans que l'herència culta i europeista d'un Ignasi Villalonga o d'un Lluís Lucia, aquella dreta que va somiar un país allà pels anys trenta de la mà d'economistes com Romà Perpinyà. D'altres, com l'expresident de la Cambra de Comerç valenciana, Arturo Virosque, s'han mostrat ferotgement anticatalanistes, botafumeiros professionals de l'agitació reaccionària en la terreta. Ja estaria bé que tots aquests llegiren amb atenció Josep Vicent Boira, ni que fóra per pura higiene.
 
Aquesta és la realitat, també, a més a més, és clar, de les trobades amables, les solemnes declaracions d'intencions, els incontestables fluxos econòmics –que no és poca cosa- o els desigs. La Commonwealth de moment, i per desgràcia, la continuen fent –i encara no- els escriptors, els professors d'universitat i d'instituts i uns centenars de ciutadans amb sentit de país, tossuts i voluntariosos.
 
Francesc Viadel
 
La Consellería de Educación de la Generalitat Valenciana ha anunciado que extenderá a Formación Profesional (FP) y Bachillerato el programa implantado en Secundaria Obligatoria desde el curso escolar 2009-2010 para impartir "Introducción a la Lengua y Cultura China".

El objetivo de la iniciativa, según ha detallado la Consellería, es incrementar la oferta formativa al alumnado de estas enseñanzas, además de promover el aprendizaje de lenguas extranjeras.

Podrán participar en esta actividad formativa los centros públicos y sostenidos con fondos públicos, que soliciten hasta el próximo 21 de diciembre la organización de dicho programa.

Las clases de "Introducción a la Lengua y Cultura China" consisten en unas jornadas de animación sociocultural para profundizar en el conocimiento de aspectos culturales del país asiático para, según la Consellería, fortalecer el entendimiento mutuo y la amistad entre los dos pueblos.

La actividad, tendrá carácter experimental, y se podrá impartir en los centros autorizados, fuera del horario lectivo, desde diciembre hasta junio del curso 2010-2011.

Según la Consellería, la actividad es posible gracias al acuerdo suscrito en julio de 2009 con la entidad china Hanban para integrar en centros educativos de la Comunitat Valenciana a profesorado voluntario de chino.
 
3)
 
Publicat en la web media.cat dimarts 30 de novembre del 2010
 
 
La setmana passada Ràdio Arrels feia pública la seva complicada situació econòmica. La que és l'única emissora nord-catalana que emet exclusivament en català podria no complir el seu trentè aniversari previst per al maig de l'any vinent. La raó és el retard en les subvencions que rep de la Generalitat, no sols la de 2010, sinó també una art de la de 2009, que a més no li garanteix cap ajut públic per al 2011.
 
El total del deute puja als 52.200 euros, una quarta part del seu pressupost anual -Ràdio Arrels també té subvencions del Ministeri de Cultura francès i de la Regió del Llenguadoc-Rosselló- i impossibilita mantenir l'emissora oberta. Com tenen una llicència d'emissió com a ràdio associativa té prohibida l'emissió de publicitat. La direcció ha anunciat l'acomiadament d'un dels sis redactors, una mesura que ha qualificada com a “dura” i “difícil”, a més de ser la primera retallada des de la seva fundació, però que ha estat inevitable en la situació actual.
Com a solució possible, i davant la pluja de comunicats d'ànims i mostres de simpatia rebudes, Ràdio Arrels ha iniciat una campanya de recollida de fons arreu dels Països Catalans. Per això han obert dos comptes corrents que es poden veure en aquest enllaç.
 
Ràdio Arrels va ser fundada el 28 de maig de 1981, poc després de l'arribada al poder del primer govern de François Mitterrand, qui va fer una nova llei per democratitzar la comunicació. Des de llavors ha anat ampliant-se fins arribar al 75% del territori nord-català i properament tenia previst obrir una delegació a Ceret.
 
--------------------
 
Publicat en VILAWEB divendres 3 de desembre del 2010

Ràdio Arrels comença una campanya, per dificultats econòmiques

Ha deixat de cobrar la subvenció de la Generalitat i ha obert un compte perquè qui vulgui, ajudi

Ràdio Arrels, única emissora en català de Catalunya Nord, passa greus dificultats econòmiques. Ha deixat de rebre una part de la subvenció que la Generalitat de Catalunya tenia previst d'atorgar-li l'any passat i tota la d'aquest 2010. Per això ha començat una campanya de recollida de diners. El president de l'entitat cultural, Pere Manzanares, diu a VilaWeb que ara els cal 'retrobar un equilibri pressupostari' i que per això han hagut de reduir la plantilla de sis periodistes a cinc. 'És el primer pic que ens trobem en una situació semblant a Ràdio Arrels, que fa una feina molt important per al país. I justament arriba just quan som a punt de celebrar el trentè aniversari.'

Manzanares recorda que Ràdio Arrels és una ràdio associativa i que, per tant, no té recursos publicitaris. En canvi, pot demanar subvencions, i actualment en rep quatre: de l'estat francès, del consell regional de Llenguadoc-Rosselló, del consell municipal de Perpinyà i de la Generalitat de Catalunya. Tot i amb això, diu que tenen un pressupost baix, d'un 200.000 euros l'any. 'Sempre hem tingut una gran dependència de les subvencions, i no teníem més que sis assalariats.' Aquests últims anys han rebut de la Generalitat de Catalunya una subvenció de 43.500 euros cada any, però a causa de la crisi, la Generalitat va deixar de pagar el 20% de la subvenció del 2009 i no ha pagat la del 2010: 'Això ens és un greu problema de tresoreria, que s'afegeix al dèficit crònic.'

En aquest estat de coses, han obert dos comptes i recorren a la gent perquè els ajudi en la mesura que vulgui i pugui. Tot i la delicada situació, Manzanares es declara optimista: 'És que tenim l'obligació de ser-ho. Perquè vam sortir del no-res i ens va costar molt de guanyar-nos un espai i una confiança. Això sí, no ens podem estar aturats esperant que ens caiguin les coses del cel. Ara toca ser imaginatius.'

----------------------

Publicat a la web de Ràdio Arrels

http://arrels.net/dificultats.html


AJUDEM RÀDIO ARRELS: 29 anys al servei del país

Després de fer públic les dificultats financeres a Ràdio Arrels i del ressò als mitjans de comunicació, hem rebut nombroses mostres de simpatia i propostes d'ajut d'arreu dels Països Catalans.
Regraciem ben sincerament tots aquells que ens han trucat, escrit i contestat. Ens acollim a llurs suggeriments i donem a conèixer els comptes corrents on es poden ingressar els ajuts:

- A Catalunya Nord i des de l'estat francès:
RIB: 17106 00024 02898942000 09
BIC: AGRIFRPP871
IBAN: FR76 1710 6000 2402 8989 4200 009

- A Catalunya i des de la resta dels Països Catalans:
CCC: 2100 0191 11 0700033715
BIC: CAIXESBBXXX
IBAN: ES89 2100 0191 1107 0003 3715


- També es poden fer arribar ajuts mitjançant un xec, en nom d'Arrels, a la nostra seu:
Ràdio Arrels
46 carrer dels Agustins
66000 Perpinyà


Us tindrem informats de l'evolució de la nostra situació.
Tot altre suggeriment per ajudar Ràdio Arrels serà el benvingut.
 

4)
 
 
 
A peu de foto és un blog de col·laboració entre Xavier Serra (textos) i Francesc Vera (fotografies). Les entrades, de periodicitat setmanal, es publicaran cada dimarts a primera hora.
 
 
 
6)
 
Publicat en VILAWEB dilluns 6 de desembre del 2010
 
 
 
7)
 

RECULL DE NOTÍCIES DE VALENCIANISME.COM

 

SETMANA DEL 29 DE NOVEMBRE AL 5 DE DESEMBRE

 
 
 

 

Lliurats els Premis del Festival Inquiet 2010    

 

Llegiu la notícia:

http://www.valencianisme.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2706&Itemid=1

 

 

La SC El Micalet entrega els Premis Miquelet com a cloenda de la seua Setmana Cultural    

 

Llegiu la notícia:

http://www.valencianisme.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2707&Itemid=1

 

 

En ajuntaments, hospitals, conselleries, filmoteques, patronats... Sí al valencià    

 

Llegiu la notícia:

http://www.valencianisme.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2712&Itemid=1

 

 

Abelard Saragossà, professor de Filologia Catalana, fa una conferència en Lo Rat Penat

 

Llegiu la notícia:

http://www.valencianisme.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2715&Itemid=1

 

 

ACPV fa un "balanç positiu" dels seus 40 anys i anuncia mobilitzacions pel valencià

 

Llegiu la notícia:

http://www.valencianisme.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2718&Itemid=1

 

 

L'OVAL denuncia: senyalització monolingüe en castellà a l'autovia del Comtat

 

Llegiu la notícia:

http://www.valencianisme.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2716&Itemid=1

 

 

Per a ser tècnic superior de la UV és necessari l'anglés i el francés, però no el valencià

 

Llegiu la notícia:

http://www.valencianisme.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2720&Itemid=1

 

 
-----------------------------
 
InfoMigjorn és un butlletí que distribueix missatges informatius relacionats amb la llengua catalana, com ara:
– Retalls de notícies de premsa.
– Articles, publicats o inèdits.
– Informacions sobre seminaris, congressos, cursos, conferències, presentacions de llibres, publicacions de revistes, etc.
– Ressenyes de llibres, publicades o inèdites.
Així com altres missatges informatius relacionats amb sociolingüística, gramàtica històrica, dialectologia, literatura, política lingüística, normativa, etc.
 
Us pregue encaridament que feu arribar aquest missatge als vostres coneguts a fi que l'existència del nou butlletí InfoMigjorn siga coneguda per la quantitat més gran possible de persones interessades en la llengua catalana.
 
Si voleu donar-vos de baixa, cliqueu ací
Enviat pel servei Sala de premsa de DRAC telemàtic http://drac.com