InfoMigjorn, revista digital sobre llengua catalana [10.400 membres]
 
Butlletí número 400 (dijous 02/12/2010) - Continguts triats i enviats per Eugeni S. Rei
 
1) Vicent Sanchis - Ofenses (1)
 
 
 
5) El web www.castellóenvalencià.cat fa un any
 
6) Flaixos d'actualitat
 
7) Notícies de Valencianisme.com
 
 
 
1)

Ofenses (1)

Vicent Sanchis

 
En només dos dies la campanya electoral ha fet aflorar dues ofenses d'alçada. Com dos campanars. No ofèn qui vol, sinó qui pot, deien abans. Els polítics catalans deuen ser molt importants. La primera canonada ha estat del president Montilla, que s'ha atrevit a dir que “al País Valencià es parla català”. Ha estat el mateix president de la Generalitat Valenciana qui li ha contestat. Segons Francisco Camps, l'afirmació és “inacceptable i intolerable”. Encara més, “un atemptat contra les senyes d'identitat valencianes”. Camps hauria de mirar-se el diccionari de la Reial Acadèmia Espanyola i veure què en diu. La seva definició és també tot un atemptat, perquè confirma les tesis del candidat del PSC. Per què Montilla ofèn i la RAE, no? Misteris. I més encara, per què atempta contra les senyes d'identitat valencianes dir que parlen català i no que parlen castellà o espanyol? Per què el castellà no és també “valencià”? Els moros de Sogorb eren muts? I per què el govern valencià ho fa gairebé tot en la llengua que no l'identifica?
 
 
2)
 
Publicat en VILAWEB dimarts 23 de novembre del 2010

L'iPad ja parla català

La publicació d'una nova versió del seu sistema operatiu fa que el català ja figuri com una de les opcions de llengua

Apple acaba de publicar la versió 4.2 de l'iOS, el sistema operatiu que fa funcionar els iPhone, iPad i iPod Touch. Per als usuaris catalanoparlants, la principal conseqüència d'aquesta publicació és que l'iPad, finalment, pot ser definit per tal que usi el català com a llengua. Perquè passi, cal descarregar des de l'iTunes la versió nova del sistema operatiu, esperar que s'instal·li i aleshores des de les preferències de l'aparell demanar que el català sigui la llengua del sistema. Automàticament, totes les instruccions passen al català, els principals programes són també en català, i la correcció lingüística i el diccionari predictiu.

Algunes altres novetats que cal destacar-ne són la multitasca, la possibilitat de fer carpetes que contenen programes i la impressió directa des de l'iPad o des de l'iPhone a través de la wifi.

 
3)
 
L'ús del català, a debat

I tu, què els parles?

La Plataforma per la Llengua organitza tallers a empreses per conscienciar els empleats que utilitzin el català amb els nouvinguts

A través d'activitats els participants debaten què fan per fomentar la llengua

Molts catalanoparlants tenen el costum de canviar d'idioma quan es dirigeixen a un nouvingut o a un castellanoparlant. Conscienciar els treballadors que estan de cara al públic que deixant de banda el català no col·laboren en la integració dels immigrants és un dels objectius dels tallers lingüístics que du a terme la Plataforma per la Llengua a diverses empreses i entitats.
 
Alan Costa, que col·labora amb la Plataforma per la Llengua com a dinamitzador lingüístic, s'adreça a una quinzena de treballadors de la Creu Roja. Els reparteix, per parelles, unes fitxes que reflecteixen situacions lingüístiques quotidianes. En una, un metge francès que treballa a l'hospital comarcal de l'Alt Penedès explica que no entén per què tots els catalans diuen que s'estimen molt la seva llengua però, en canvi, a ell, com que és estranger, ningú se li adreça en català. Els participants al curs s'han de posar en la pell del protagonista i defensar la seva opinió. Les fitxes, explica Alan Costa, serveixen com a excusa per començar un debat sobre l'ús que fem del català quan ens adrecem a la gent de fora.
 
Responsabilitat compartida
 
Els participants en el taller acostumen a donar “la culpa” als nouvinguts i argumenten que si no els parlen català és perquè ells no l'aprenen. És en aquest punt en què el dinamitzador gira la truita: “Però què fem, nosaltres, per ajudar-los a aprendre el català, si quan ens adrecem als nouvinguts canviem de llengua?”.
 
Els participants al taller divergeixen: hi ha qui diu que si canvia d'idioma és precisament per educació, per no posar-los les coses més difícils; d'altres defensen que són bilingües i que no entenen per què han de forçar-se a parlar català si ells fan servir el castellà de manera habitual. Uns diuen que és culpa dels catalans, que sense adonar-nos-en fem del català una llengua “de segona”, però altres consideren que molts immigrants veuen el català com “una llengua de prestigi”, perquè els ajudarà a trobar feina, ja que el català els obre més portes.
 
El que es pretén amb els tallers lingüístics, explica Costa, és aconseguir que els participants reflexionin sobre quin és el paper que fan com a referent lingüístic i que quan s'adrecin a un nouvingut es qüestionin com l'ajudaran més a integrar-se, parlant-li en català o en castellà.
 
 
4)
 
Publicat a tribuna.cat dimarts 23 de novembre del 2010
 
 
Després de 27 anys de l'aprovació de la Llei d'Ús i Ensenyament del Valencià, no és necessari conèixer la llengua pròpia per incorporar-se a qualsevol càrrec de l'Administració pública de la Generalitat velanciana. El panorama al País Valencià és, amb tot, encara més desolador: tisorades quilomètriques a les subvencions pel foment de la llengua valenciana (un 33% aquest 2010), supressió de les assignatures cursades en valencià a l'educació primària (només se'n conserven dues), mutil·lació a les subvencions dels mitjans de comunicació en valencià (la devalada de suport de l'administració va deixar la subvenció en 120.000 euros i va provocar una manifestació massiva pel centre de València el proppassat 10 de juny), i un llarg etcètera.

A partir d'aquesta realitat,
Escola Valenciana ha iniciat avui una nova iniciativa en la qual es pretén assolir la cració d'una nova plataforma de consens en favor de la llengua pròpia. Tal com subratlla Vicent Moreno, president d'Escola Valenciana, al lloc web propi, la poca eficàcia de la proposta "Compromís pel Valencià", un projecte de gran acord establert l'any 2003 on es plantejaven 50 mesures en favor de l'ús de la llengua, ha fet plantejar noves vies a l'Escola Valenciana.

Moreno ha lamentat la desaparició dels consensos en matèria lingüística al País Valencià i ha sentenciat que, avui dia, la societat valenciana té una manca alarmant  de "coordinació i sentit de País". Tot i que la nova plataforma de consens ha estat la resposta a la política d'extermini de la llengua pròpia del govern Camps, Escola Valenciana ha volgut fer un excercici d'autocrítica i ha iniciat els moviments cap a un nou marc d'acció que culmini en la plataforma de consens.

"Cal generar un nou consens pel valencià, un compromís que recupere allò que va funcionar adés i rectifique aquelles coses que no ho van fer. Però, hem d'apostar per un pacte real, amb acords que comporten accions visibles i concretes on hi hem d'estar tothom, però sobretot, els agents disposats a anar més enllà de les signatures, les persones i institucions amb voluntat de passar del món de les paraules al dels fets. Per tant proposem fer el primer pas: un acord per despolititzar la llengua, per a que durant el debat electoral quede fora del conflicte polític" ha indicat l'entitat.
 
5)
 


 

Ali Brancal (BLOC): 'Durant aquests 12 mesos, ens hem fet ressò de més de 30 queixes lingüístiques directament vinculades amb la tasca de l'equip de govern municipal'.

 
La Secretària Local del BLOC a Castelló, Ali Brancal, ha anunciat avui que “el web de www.castellóenvalencià.cat fa ara un any, dotze mesos defensant el dret de la ciutadania a viure plenament en valencià”.
Brancal ha explicat que “el col·lectiu del BLOC de Castelló va posar en marxa, fa ara un any, un web on els administrats pogueren dirigir-se per exposar les seues queixes sobre el tractament que el govern municipal atorga a la nostra llengua. A més a més, en el web també es donen a conèixer les accions que el Grup Municipal del BLOC a l'Ajuntament ha mamprès per defensar el valencià a Ca la Vila, i es facilita informació d'interès per als visitants. Així, hi podem trobar la principal normativa amb referències lingüístiques, aplicable a les relacions municipals, i un formulari per fer arribar les queixes i ser assessorat sobre el tema. També hi ha un apartat referit a les pràctiques del govern municipal”.
 
La representant nacionalista ha comentat que “en els darrers 12 mesos de vida, la web ha servit per fer públiques més de 30 irregularitats lingüístiques, que el BLOC ha replegat i ha fet arribar a les instàncies pertinents. A més a més, importants propostes en positiu sobre l'ús de la llengua a Castelló, com ara la presència de música en valencià en la programació municipal, la declaració de BIC de les Normes de Castelló, l'ús del valencià com a llengua vehicular en les escoletes de 0 a 3 anys o la dotació pressupostària d'una Oficina de Normalització Lingüística”.
 
Finalment, Brancal ha animat els castellonencs a “fer servir aquesta eina i denunciar totes les vulneracions als drets lingüístics i els menyspreus de l'actual equip de govern cap a la llengua pròpia”.
 
 
6)
 
Flaixos d'actualitat
 

Butlletí de la Secretaria de Política Lingüística

Número 62, 18 de novembre del 2010

 

Butlletí de la Secretaria de Política Lingüística

Número 63, 30 de novembre del 2010

http://www6.gencat.cat/llengcat/Flaixos_63/www20.gencat.cat/portal/site/Llengcat/menuitem.08f45c9e3857090e3285bdb1b0c0e1a0/index88fa.html

 
7)
 

RECULL DE NOTÍCIES DE VALENCIANISME.COM

 

SETMANA DEL 22 AL 28 DE NOVEMBRE

 
 
 

 

 

L'AVL presenta una exposició sobre Enric Valor a València ciutat

 

Llegiu la notícia:

http://www.valencianisme.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2679&Itemid=1

 

 

El BLOC planteja que les Normes de Castelló siguen declarades Bé d'Interés Cultural   

 

Llegiu la notícia:

http://www.valencianisme.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2681&Itemid=1

 

 

La Societat Coral El Micalet enceta la seua Setmana Cultural     

 

Llegiu la notícia:

http://www.valencianisme.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2683&Itemid=1

 

 

Ca Revolta acomplix 10 anys d'existència amb una festa d'aniversari

 

Llegiu la notícia:

http://www.valencianisme.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2684&Itemid=1

 

 

De Torrevella a Orpesa i més enllà, sí al valencià

 

Llegiu la notícia:

http://www.valencianisme.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2689&Itemid=1

 

 

Llengua valenciana: Som 10 milions. De Guardamar a Salses, passant per Vinaròs

 

Llegiu la notícia:

http://www.valencianisme.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2685&Itemid=1

 

 

Escola Valenciana proposa un pacte per despolititzar el valencià. BLOC i UV, disposats

 

Llegiu la notícia:

http://www.valencianisme.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2691&Itemid=1

 

 

Un nou estudi històric sobre el valencianisme de Postguerra

 

Llegiu la notícia:

http://www.valencianisme.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2697&Itemid=1

 

 

Albert Pla Nualart: L'estàndard únic sense unitat política o el carro davant dels bous

 

Llegiu la notícia:

http://www.valencianisme.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2698&Itemid=1

 

 

Les Corts reconeixen el conseller Bosch i Morata

 

Llegiu la notícia:

http://www.valencianisme.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2702&Itemid=1

 

 

El Ministeri de Foment fa marxa arrere i retola en castellà un nou tram de l'autovia central

 

Llegiu la notícia:

http://www.valencianisme.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2703&Itemid=1

 

 

 
-----------------------------
 
InfoMigjorn és un butlletí que distribueix missatges informatius relacionats amb la llengua catalana, com ara:
– Retalls de notícies de premsa.
– Articles, publicats o inèdits.
– Informacions sobre seminaris, congressos, cursos, conferències, presentacions de llibres, publicacions de revistes, etc.
– Ressenyes de llibres, publicades o inèdites.
Així com altres missatges informatius relacionats amb sociolingüística, gramàtica històrica, dialectologia, literatura, política lingüística, normativa, etc.
 
Us pregue encaridament que feu arribar aquest missatge als vostres coneguts a fi que l'existència del nou butlletí InfoMigjorn siga coneguda per la quantitat més gran possible de persones interessades en la llengua catalana.
 
Si voleu donar-vos de baixa, cliqueu ací
Enviat pel servei Sala de premsa de DRAC telemàtic http://drac.com