InfoMigjorn, revista digital sobre llengua catalana [10.400 membres]
 
Butlletí número 326 (dimarts 01/06/2010) - Continguts triats i enviats per Eugeni S. Reig
 
1) Eugeni S. Reig - a mitja nit mosques
 
 
 
 
 
 
7) Dues presentacions del llibre Llengua i comunicació al Maresme
 
8) Presentació dels llibres de poesia de Manel Alonso i Català
 
9) Joan Tudela: El prestigi del català és just i necessari.
 
 
1)

 

Entrada de Lèxic valencià d'ahir i de hui d'Eugeni S. Reig

(Llibre inèdit)

 

a mitja nit mosques

Molt tard per la nit.

A mi, això que fan els jóvens de hui en dia, que se'n van de roll i tornen a mitja nit mosques, no ho entenc gens, la veritat. Jo sempre he pensat que la nit és per a dormir i el dia per a viure.

 

Va sopar en casa i, en acabant, es va posar a xarrrar i xarrar i no acabava mai. Se'n va anar tardíssim i, damunt, se'n va anar a sa casa a peu i ja saps a on viu. ¡Arribaria a mitja nit mosques!

Aquesta expressió és d'ús habitual a Alcoi.

 

 

En valencià també es diu: a altes hores de la matinada (o a la quina, o a les hores xicotetes, o a les xicotetes, o a quina hora, o a tal i quina hora)

 

La llengua estàndard sol emprar: a alta hora (o a altes hores) de la matinada (o de la nit), a hores petites (o a les petites, o a tres quarts de quinze, o a la mala hora)

 

En castellà es diu: a altas horas de la madrugada (o a las quinientas, o a las tantas)

 

2)

 

Publicat en EL PUNT dimecres 26 de maig del 2010

http://www.elpunt.cat/noticia/article/2-societat/16-educacio/174249-escola-valenciana-titla-dlapartheidr-la-pretensio-deducacio-de-reduir-lensenyament-en-valencia.html

 

Escola Valenciana titla d'«apartheid» la pretensió d'Educació de reduir l'ensenyament en valencià


L'entitat denuncia que el 80% de l'alumnat no té assegurada ni tant sols una assignatura, a part de la de llengua, en valencià

El president d'Escola Valenciana, Diego Gómez, ha manifestat hui, en un comunicat, que la pretensió d'Educació de reduir l'ensenyament en valencià en els programes d'incorporació progressiva, «suposa aplicar una política directa d'apartheid al valencià en l'educació» i ha afirmat que «això defineix Alejandro Font de Mora com el conseller d'Educació valencià més nefast de la nostra història democràtica, impulsor de la nova política lingüística d'extermini de la llengua pròpia».

Escola Valenciana interpreta que el conseller Font de Mora «pretén prohibir estudiar en valencià al 80% de l'alumnat», segons es desprén de l'esborrany del decret presentat ahir per la Conselleria d'Educació als sindicats en mesa tècnica, que inclou la modificació de l'article 10 de la Llei d'Ús i Ensenyament del Valencià .

Aquest esborrany proposa només l'assignatura de valencià en els programes d'incorporació progressiva (PIP) i es prohibeix que s'impartisquen en valencià més de dues àrees de coneixement, o siga llengua i una altra com a màxim, que és Coneixement del medi, a partir de 3r de primària. I ni tan sols aquesta queda garantida perquè no s'estableix cap obligació d'impartir una altra àrea temàtica en valencià, a part de l'assignatura de llengua.

«Per tant, 554.896 alumnes valencians estan condemnats al monolingüisme ja que tenen només assegurada l'assignatura de valencià», ha denunciat l'entitat, que calcula que almenys 1.357 centres educatius dels 2.427 existents, és a dir el 56%, impartiran només i exclusivament ensenyament en castellà.

L'entitat ha anunciat la mobilització de la comunitat educativa «si no es retira immediatament l'esborrany».

Assessors destituïts

Escola Valenciana també ha lamentat l'anunci de la destitució per al curs que ve de 19 dels 34 assessors de valencià que de forma voluntària informaven els pares i els equips directius sobre els avantatges de l'ensenyament en valencià. «Ara el perfil dominant dels assessors de valencià és el d'aquells que han sigut nomenats a dit d'una forma sectària per desinformar sobre els programes d'ensenyament en valencià i arraconar-los com més millor», ha denunciat el president de l'entitat, Diego Gómez.

--------------------------------

Publicat en el diari Levante-EMV dijous 27 de maig del 2010

http://www.levante-emv.com/comunitat-valenciana/2010/05/27/limitacion-valenciano-asignaturas-primaria-afectara-554896-estudiantes/709055.html

Podeu traduir el text amb www.internostrum.com

Escola Valenciana lamenta los planes de la Conselleria de Educación y asegura que «abocan a los alumnos al monolingüismo»

Las asignaturas «Coneixement del Medi» y «Llengua i Literatura» serán las dos únicas que se podrán impartir en valenciano a los alumnos de Primaria que no estén matriculados en la línea de aprendizaje en esta lengua, una vez se apruebe el proyecto de decreto que la Conselleria de Educación ha presentado a los sindicatos docentes en la mesa técnica. La medida afectaría a un 80 por ciento de los estudiantes quienes «estarían abocados al monolingüismo» en castellano, lamentaron ayer desde la Federació Escola Valenciana.
El texto dejaría sin validez la extensión progresiva del valenciano como lengua de enseñanza a partir del tercer curso de Primaria. Como recuerda el Sindicat de Treballadors de l´Ensenyament (STE-PV), «actualmente, los Programes d´Incorporació Progressiva (PIP) establecen que la materia de Valencià y, como mínimo, Coneixement del Medi se impartirán en valenciano», con lo cual paulatinamente se iban incorporando más materias para dar en la lengua autóctona hasta conseguir el bilingüismo escolar.
La nueva propuesta de la conselleria, sin embargo, «pretende sustituir este mínimo de asignaturas (dos) en valenciano al máximo posible de asignaturas que se impartían en esta lengua (dos)», con lo cual desaparece la posibilidad de, progresivamente, ir aumentando la docencia en el idioma propio de la Comunitat.
En concreto, el artículo, que modifica otro del decreto que desarrolla la aplicación de la Llei d´Ús i Ensenyament del Valencià, está incluido en el borrador de la nueva norma para nombrar y cesar a los directores de colegios e institutos públicos de Educación. Textualmente, indica: «En los centros situados en los territorios de predominio lingüístico valenciano, a tenor del título quinto de la Ley 4/1983, y al objeto de favorecer una enseñanza adecuada al medio sociocultural se impartirá como máximo, además del área valenciano: Lengua y Literatura, un área no lingüística en valenciano a partir del tercer curso de la educación primaria».
La aplicación de esta norma afectaría a 554.896 alumnos, lo que supone el 80% del total de estudiantes. En cuanto al número de centros educativos, al menos unos 1.357 de los 2.427 existentes impartirán sólo y exclusivamente en castellano, según datos facilitados por Escola, que consideran que «el valenciano tiene peor trato que una lengua extranjera».
El presidente de esta entidad cívica, Diego Gómez, señaló que «otra cuestión es lo que están haciendo actualmente muchos centros privados y concertados, que tienen el PIP y que cometen una irregularidad permanente a la cual el conseller de Educación, Alejandro Font de Mora, hace la vista gorda: no dan en valenciano ni Coneixement del Medi, mientras que otros con el colegio católico concertado Sant Cristòfor de Picassent está sufriendo una persecución de la Administración educativa sólo porque quiere ofertar enseñanza en valenciano entre sus programas». Asimismo, informan que en Educación han anunciado la destitución para el curso próximo de 19 de los 34 asesores de valenciano, encargados de informar a los centros escolares.

La conselleria cree que algunos centros abusaban de la norma

Responsables de la Conselleria de Educación consideran que algunos colegios públicos «abusaban» del Programa d´Incorporació Progressiva (PIP) al aplicarlo, ya que impartían más de las dos asignaturas en valenciano. La Administración piensa que existen otros programas, como el de Ensenyament en Valencià (PEV) o el de Immersió Lingüística (PIL) para el cometido.
Fuentes oficiales de la conselleria añadieron que «no se está en contra de la enseñanza en valenciano pero queremos una oferta equilibrada de valenciano y castellano. Nos hemos dado cuenta de que, al final, los PIP se convierten en PEV. Por eso, se ha querido evitar que un programa en castellano, que han pedido las familias, acabe siendo en valenciano».
Por su parte, en la Federación de Asociaciones de Padres de Alumnos (FAPA) de Valencia, su presidenta María José Navarro indicó a Levante-EMV que «es increíble cómo la conselleria ha colado y ha camuflado en un decreto de directores, que nada tiene que ver, la eliminación del PIP. No tiene desperdicio».
En su opinión, esta medida «perjudica el uso del valenciano en los colegios» a la vez que supone una «nueva ingerencia de la conselleria en la autonomía de los centros porque cada uno debe aplicarlo como mejor considera».

La fachada de la librería de la Universitat sufre otra agresión
­
La librería que la Universitat de València tiene a espaldas del campus de Blasco Ibañez sufrió ayer otro ataque de los violentos —en esta ocasión la pintada es de un grupo desconocido—, que lanzaron varias piedras contra dos cristales de su fachada, rotos por el impacto.
La preocupación en la institución era ayer mayor ya que en las otras cuatro ocasiones las agresiones fueron en forma de pintadas, y una de ellas era una diana con la amenaza de «Último aviso».
El rector de la Universitat, Esteban Morcillo, quien ordenó que se interponga una denuncia en comisaria, señaló tras visitar las instalaciones que «es un ataque contra la inteligencia, simbolizada por una librería universitaria. Ejemplo de creación y difusión científica y cultural. Estos crímenes no pueden quedar impunes», afirmó.
Además del apoyo del Servei de Publicacions de la Universitat, los trabajadores de la librería han contado con el respaldo de la Associació d´Editors del País Valencià y del Fòrum Valencià del Llibre.

------------------------

Publicat en LA COSTERA DIGITAL dijous 27 de maig del 2010

http://www.lacosteradigital.com/diari/2010/05/27/el-conseller-font-de-mora-preten-prohibir-estudiar-en-valencia-el-80-de-l%E2%80%99alumnat/

EL CONSELLER FONT DE MORA PRETÉN PROHIBIR ESTUDIAR EN VALENCIÀ EL 80% DE L'ALUMNAT

554.896 alumnes de les escoles i els instituts només tindran assegurada l'assignaturà de valencià si el decret que ha presentat la Conselleria d'Educació es duu a terme. Fins ara també tenien l'oportunitat d'incorporar progressivament  en la nostra llengua el Coneixement del Medi i altres assignatures per assegurar el bilingüisme de l'alumnat. A més la Conselleria acaba d'anunciar que 19 dels 34 assessors de valencià deixaran de ser-ho el curs que ve.

Actualment existeixen tres programes educatius en el sistema valencià, el Programa d'Ensenyament en Valencià (PEV), per a l'alumnat majoritàriament valencianoparlant, que assegura l'aprenentatge de les dues llengües oficials i una tercera llengua com l'anglés; el Programa d'Immersió Lingüística (PIL), dissenyat per a l'alumnat castellanoparlant que té assegura el mateix que l'anterior; i el Programa d'Incorporació Progresiva (PIP) que, en teoria ,va incorporant progressivament el valencià en diferents àrees de coneixement i que, fins ara, assegura l'assignatura de valencià i una altra àrea temàtica impartida en la nostra llengua a partir a partir de 3er de primària, Coneixement del Medi.
Fins a aquest curs, molts centres amb PIP als quals se'ls denegava poder ofertar PEV o PIL, o siga  ensenyament plurilingüe, el que feien era fer un disseny particular de centre que incorporara realment més àrees de coneixement impartides en la nostra llengua per a fer un bon equilibri entre valencià i castellà. És a dir, que podien impartir en valencià progressivament més assignatures que no només Coneixement del Medi. Ara les coses poden canviar molt. El nou decret proposa només l'assignatura de valencià en el PIP i es prohibeix que s'impartesquen en valencià més de dues àrees de coneixement, o siga llengua i una altra com a màxim. No hi ha cap obligació que s'impartesca una altra àrea temàtica en valencià a part de la llengua, per tant 554.896 alumnes valencians només tenen assegurada l'assignatura de valencià i cap àrea temàtica més en la nostra llengua.
Diego Gómez, president d'Escola Valenciana ha explicat amb molta preocupació que “l'esborrany del decret que inclou la modificació de l'article 10 de la Llei d'Ús i Ensenyament del valencià suposa aplicar una política directa d'apartheid al valencià en l'educació i això defineix Alejandro Font de Mora com al conseller d'Educació valencià més nefast de la nostra història democràtica, impulsor de la nova Política Lingüística d'Extermini de la llengua pròpia”.
El president d'Escola Valenciana lamenta també que “la campanya de promoció del valencià d'enguany  de la Conselleria haja estat l'anunci de la destitució per al curs que ve de 19 dels 34 assessors de valencià, per tant es demostra que la Conselleria ha fet una neteja contundent i s'ha llevat de damunt definitivament als 19 professionals que encara feien de forma voluntària una tasca digna d'informar els pares i assessorar els equips directius sobre els avantatges de l'ensenyament en valencià. Ara el perfil  dominant dels assessors de valencià és el d'aquells que han estat nomenats a dit d'una forma sectària per a desinformar sobre els programes d'ensenyament en valencià i arraconar-los el màxim possible”.
Els resultats de l'aplicació del decret serien els següents: definitivament 554.896 alumnes estan abocats al monolingüisme, això suposa el 80% del total de l'alumnat valencià. Pel que fa als centres educatius, almenys 1357 dels 2427 existents impartiran només i exclusivament ensenyament en castellà, ja que el valencià té pitjor tracte que una llengua estrangera, això suposa el 56% dels centres educatius.
Segons el president d'Escola Valenciana, “una altra qüestió és el que s'està fent actualment a molts centres privats i concertats valencians, que tenen PIP i que cometen una irregularitat permanent a la qual Alejandro Font de Mora fa la vista grossa: no fer en valencià ni Coneixement del Medi, mentre que centres com el cetre catòlic concertat Sant Cristòfor de Picassent està sofrint una persecució per part de l'administració educativa només perquè vol ofertar ensenyament en valencià també entre els seus programes”.
A tot açò, Àngel Martí, gerent d'Escola Valenciana ha afegit: “pedagògicament parlant és molt recomanable que Alejandro Font de Mora dimitesca no només per açò, sinó per la seua presumpta implicació directa en el cas Gürtel, on el sumari recull que presumptament ha afavorit les empreses de la trama amb contractes”
Escola Valenciana anuncia que la indiscriminada actuació del Conseller Font de Mora va a generar la mobilització de la comunitat educativa si no retira l'esborrany immediatament.
 

3)

Publicat en EL PUNT dimecres 26 de maig del 2010

Jaraba evita rebre el sector del doblatge en valencià, «greument» afectat per la retallada pressupostària aplicada per RTVV

La partida dedicada al doblatge en valencià baixa de 5 milions d'euros a 1,5 milions fet que ha provocat la crisi d'un sector fonamental en la normalització i difusió de la llengua

 
El Col·lectiu de Professionals del Doblatge (CPD-UPTA) ha denunciat la impossibilitat de reunir-se amb el director general de RTVV, José López Jaraba, per plantejar-li la seua oposició a la retallada del pressupost que Televisió Valenciana ha aplicat en la partida dedicada al doblatge en valencià, que ha baixat de 5 milions d'euros a 1,5 milions, fet que ha provocat una «greu situació de crisi en el sector», segons el col·lectiu. Aquest ha sol·licitat en tres ocasions una entrevista amb Jaraba però ningú en l'ens públic s'ha posat en contacte amb el CPD per concertar l'entrevista.

Amb qui sí que es reuniran hui és amb el socialista José Ignacio Pastor i el membre d'Esquerra Unida, Amadeu Sanchis, vicepresident i vocal del Consell d'Administració de RTVV, respectivament, per explicar-los la «deteriorada situació que pateix el sector i exposar-los algunes propostes de futur per evitar que el sector, peça fonamental en la normalització i difusió de la llengua, acabe desapareixent», segons ha manifestat el col·lectiu en un comunicat. En la reunió també estaran presents representants dels estudis de doblatge, tècnics de so i traductors, igualment afectats per la «desproporcionada» retallada pressupostaria de TVV.

Tots junts denuncien que la retallada «deixa en l'aire al voltant de 500 llocs de treball». De fet, un estudi de doblatge ja ha tancat i un altre ha anunciat que ho farà abans de l'estiu «a causa, fonamentalment, del gran retard en els pagaments de RTVV, que superen àmpliament els 300 dies».

 

 
4)

Publicat en EL PUNT dimecres 26 de maig del 2010

http://www.elpunt.cat/noticia/article/3-politica/17-politica/174183-unio-valenciana-demana-a-larquebisbe-que-no-accepte-els-textos-liturgics-traduits-per-lavl.html

Unió Valenciana demana a l'arquebisbe que no accepte els textos litúrgics traduïts per l'AVL

Adverteix de la «catalanització» de la llengua i la seua imposició a les escoles

L'arquebisbe de València, Carlos Osoro, va rebre ahir en audiència el president d'Unió Valenciana, José Manuel Miralles i altres membres de la formació. Durant la trobada, Miralles va traslladar a l'arquebisbe, «la preocupació de molts valencians, en veure la catalanització de la nostra llengua i la seua imposició en les escoles a través de la normativa de l'AVL». El líder d'Unió Valenciana també va criticar el treball de l'ens normatiu quant als textos litúrgics, ja que «ens neguem que siguen traduïts d'acord amb les normes de la citada acadèmia».

Segons Miralles, van trobar en Osoro la «comprensió i la imparcialitat que han de regir els seus actes» i va agrair «el gran respecte que mostra per la cultura i el nostre poble».

 

5) 

 

Publicat en VILAWEB dimecres 26 de maig del 2010

http://www.vilaweb.cat/noticia/3733991/parlament-aprova-unanimitat-llei-llengua-signes-catalana.html

El Parlament aprova per unanimitat la Llei de la llengua de signes catalana

Estableix que la Generalitat l'haurà de difondre i reconeix l'Institut d'Estudis Catalans com la institució acadèmica

El parlament català ha aprovat avui per unanimitat la llei de la llengua de signes catalana, que la reconeix com a sistema lingüístic de les persones sordes i sord-cegues, a més de regular-ne l'ensenyament i garantir-ne la protecció. La llei garanteix l'ús de la llengua de signes catalana a les administracions públiques, estableix que la Generalitat l'haurà de difondre i reconeix l'Institut d'Estudis Catalans com la institució acadèmica que n'ha de determinar les normes i impulsar-ne la recerca.

El vice-president del govern, Josep-Lluís Carod-Rovira, ha dit que la llei situava 'la llengua catalana de signes en el lloc que li correspon'. Ha volgut deixar clar que aquesta llei no era 'ni una imposició per a les persones sordes ni una obligació per a qui opti per comunicar-se oralment', i sí, en canvi, un dret i un instrument útil per a qui vulgui fer-la servir.

La ponent de la llei, Maria Mercè Roca (ERC), ha dit que els diputats se sentien orgullosos perquè aquesta llei demostrava que Catalunya 'creu en la diversitat cultural i respecta les minories lingüístiques'. Per la seva banda, el diputat de CiU Carles Puigdemont ha constatat que l'aprovació era un 'acte de defensa del patrimoni lingüística de Catalunya' i que el d'avui era 'un acte de justícia i un acte de reparació contra la intolerància i les prohibicions de què ha estat víctima la llengua de signes'.

Sí que ha apuntat, però, que les demandes d'una part dels sords, els oralistes, no quedarien satisfetes amb aquesta llei perquè encara no s'ha aprovat la resolució per satisfer les demandes d'aquest col·lectiu, que no fa servir la llengua de signes sinó la comunicació oral. En aquest sentit, la diputada socialista Carme Figueras ha lamentat que no s'hagi pogut aprovar encara aquesta resolució, perquè les persones oralistes, tot i que menys visibles, són moltes; tot i això, ha dit que la disposició addicional primera de la llei preveia la creació d'una normativa parlamentària en aquest sentit.

6) 

 

Publicat en el diari AVUI, pàgina 5, dimecres 26 de maig del 2010

http://paper.avui.cat/article/politica/191869/camacho/no/vol/catala/senat/pel/dispendi.html

Camacho no vol el català al Senat pel "dispendi"

La senadora i líder del PP català, Alícia Sánchez-Camacho, es va oposar ahir a l'extensió a totes les sessions del Senat de l'ús de les llengües cooficials com el català, perquè seria "elevar el cost dels plens amb un dispendi en temps de greu crisi econòmica".

Camacho sí que va defensar que el president José Montilla i ella mateixa s'adrecessin en català el dia abans a la comissió general de comunitats autònomes, l'únic fòrum en què l'actual reglament ho permet. La líder del PP català rebatia així la número dos del PP, María Dolores de Cospedal, que va jutjar "esperpèntic" i una "barbaritat" utilitzar la traducció simultània.

 

7)

 

Dues presentacions del llibre Llengua i comunicació al Maresme

 

A Canet de Mar

dia: 5 de juny, dissabte

hora: les 12 del migdia

lloc: Biblioteca P. Gual i Pujadas

adreça: Riera de Sant Domènec, 1

organitza: Plataforma per la Llengua de Canet de Mar

hi intervindran: l'autor, Joan Tudela, i Toni Bellatriu

 

A Arenys de Mar

dia: 11 de juny, divendres

hora: les 7 del vespre

lloc: Centre Cultural Calisay

adreça: Riera Pare Fita, 31

organitza: Plataforma per la Llengua d'Arenys de Mar

hi intervindran: l'autor, Joan Tudela, i Toni Bellatriu

 

8) 
 
 
 
El Col·lectiu L'Andana. Amics del Patrimoni i la Cultura Popular t'invita a la presentació dels llibres de poesia de Manel Alonso i Català:
 
Correspondència de guerra. Premi de Poesia Paco Mollà de Petrer (Editorial Aguaclara. Alacant, 2009)
i
Si em parles del desig. Premi de Poesia Antoni Matutano d'Almassora (Onada edicions, Benicarló, 2010),
 
que anirà a càrrec de Juan Antonio Millón (poeta, crític i president del Centre d'Estudis del Camp de Morvedre) i d'Enric Esteve (cantant i actor).
Durant l'acte es passaran diversos vídeos que Ximo Gimeno ha realitzat sobre poemes de Manel Alonso així com fotografies de Vicent Salvador.
Clourà la presentació un recital poètic que anirà a càrrec d'un grapat d'amics, coneguts i saludats del poeta.
 
La presentació tindrà lloc el dia 3 de juny de 2010 a les 19,30 hores a la Casa de Cultura de Puçol (carrer santa Teresa)
 
9) 
 
El prestigi del català és just i necessari.

Joan Tudela

Del llibre Llengua i comunicació, cent raons per viure en català
 
 
-----------------------------
 
InfoMigjorn és un butlletí que distribueix missatges informatius relacionats amb la llengua catalana, com ara:
– Retalls de notícies de premsa.
– Articles, publicats o inèdits.
– Informacions sobre seminaris, congressos, cursos, conferències, presentacions de llibres, publicacions de revistes, etc.
– Ressenyes de llibres, publicades o inèdites.
Així com altres missatges informatius relacionats amb sociolingüística, gramàtica històrica, dialectologia, literatura, política lingüística, normativa, etc.
 
Us pregue encaridament que feu arribar aquest missatge als vostres coneguts a fi que l'existència del nou butlletí InfoMigjorn siga coneguda per la quantitat més gran possible de persones interessades en la llengua catalana.
 
Si voleu donar-vos de baixa, cliqueu ací
Enviat pel servei Sala de premsa de DRAC telemàtic http://drac.com