InfoMigjorn, revista virtual sobre llengua catalana [9.000 membres]
 
Butlletí número 100 (dijous 19/03/2009) - Informació triada per Eugeni S. Reig
 
1) Sumari del número 66 de la revista Llengua Nacional
 
2) Nou llibre: "El combat per la premsa. Al Vent i Nosaltres els valencians"
 
3) Isabel-Clara Simó - Sobre llengües
 
4) Joan Ferrer - Ressenya del llibre Rondalles populars valencianes
 
5) Diccionari del català col·loquial. Dubtes davant del micròfon
 
6) La Setmana del Llibre en Català perd visites i vendes
 
7) Ajudes a empreses, comerços i indústries per la promoció social del valencià
 
8) EDETA, diari digital en català de Llíria i del Camp de Túria
 
========================================================================================
Si voleu donar d'alta una adreça electrònica, cliqueu damunt l'enllaç: http://infomigjorn.drac.com/alta
Enviat pel servei Sala de premsa de DRAC telemàtic (http://drac.com)
========================================================================================
 
1)
 
Sumari del número 66 de la revista Llengua Nacional

 

editorial

 

• L'exemple d'Ermengol Passola

 

sociolingüística

• En quin estat es troba la llengua catalana? Joan Martí i Castell

• La degradació del català. Maria del Pla

• Vies a l'ús del català. Bernat Joan

• Ideologia i esport. Andreu Salom i Mir

• Espina no santa. Pere Ortís

• Qüestió de prioritats. Ramon Monton

• La substitució lingüística. David Vila i Ros

 

lèxic

• Els mots que i què. Albert Jané

• Tres mots inacceptables. Pere Ortís

• Tocar ferro. Eugeni Reig

• Segones impressions sobre el DIEC2. Josep Ruaix i Vinyet

• Abús del mot intercanvi. Lluís Marquet

• El jovent i la llengua. Pere Ortís

• Hem perdut els pronoms adverbials. Pere Ortís

• Granes i blaugranes. Jaume Salvanyà

• No el poseu cap per avall. David Casellas

 

sintaxi

• Sobre la locució a mitjan. Josep Ruaix i Carles Riera

 

fonètica

• Vocals en contacte... (I). Montserrat Badia i Cardús

 

de pertot

• Història de l'asturià. Xuan Porta

 

amics i mestres

• Teresa Rovira i Comes. David Pagès i Cassú

• La llengua que sentim (l'obra de J.B. Xuriguera). M. del Roser Trilla i Prujà

 

bibliografia

• Els estrangerismes del català. David Casellas

• Ausiàs March. Marcel Fité

• Preneu-m'ho tot. Josep Ruaix i Vinyet

• Sobre la cursiva. Xavier Rull

• Literatura cristiana antiga. Josep Ruaix i Vinyet

• Tretze Tristos Tràngols. Agnès Toda i Bonet

• Compendi de normes d'estil. Carles Riera

• Diccionari d'expressions. Gabriel Barceló Bover

 
========================================================================================
 
2)

 

Nou llibre:

Titol:  "El combat per la premsa. Al Vent i Nosaltres els valencians"
Autors:  Vicent  Pitarch Almela i Albert Sánchez-Pantoja Domínguez

Edita: Universitat Jaume I

 

http://www.tenda.uji.es/pls/iglu/!GCPPA00.GCPPR0002?id_art=871&lg=CA


 

L'any 1964 va nàixer Al Vent, la revista que fou capaç de resistir a les embranzides de la censura franquista fins al 1969, any en què va ser clausurada. Pocs mesos després apareixeria en antena Nosaltres els valencians, el primer programa de ràdio en català fet des d'una visió crítica de la realitat valenciana, que sobrevisqué durant 11 anys superant tota mena d'obstacles. Protagonistes d'ambdues iniciatives ens ho conten amb detall en aquesta obra, il·lustrada i enquadernada en tapa, que inclou un CD amb emissions de Nosaltres els valencians i el pròleg de Joaquim Maria Puyal.
 
============================================================================================================
 
 
3)
 

Article publicat en el diari AVUI dimarts 10 de març del 2009

http://paper.avui.cat/article/dialeg/157275/sobre/llengues.html

 

DE FIL DE VINT
 
Isabel-Clara Simó

La hipocresia sobre les llengües de l'Estat altres que el castellà és tan enorme que sovint es posa en evidència. Per exemple, en guanyar Feijóo les eleccions gallegues, va dir per televisió: "Ara s'han acabat les galescuelas i les imposicions lingüístiques". I es va quedar tan satisfet: la imposició del castellà i que les famílies que volen gallec a l'escola es quedin a l'escapça no el va fer vacil·lar. O, també, els partits espanyolistes, que han bramat fins a esgargamellar-se dues idees capitals: que els pares tenen dret a triar si els fills aprenen català o no (però no diuen res sobre l'obligatorietat de la matemàtica, de la geografia o del castellà), i que en un país bilingüe (la paraula bilingüe no els cau de la boca) les dues llengües han d'estar en condicions d'igualtat (marededéusenyor!); doncs en Tresserras es despenja i diu que en la nova llei del cinema un 50% de pel·lícules serà en català i un 50% en castellà, i es posen a protestar amb un furor en clara contradicció amb el que havien predicat. No es tractava que els ciutadans triessin? No deien que tot hauria de ser en les dues llengües?

Els mestretites diuen, com si tinguessin experiments a mà, que això va en contra de les lleis del mercat (també ho deien abans d'inaugurar-se TV3, i ara s'ho callen) i que el doblatge és una ignomínia, que fa malbé el cinema, però mai no han dit ni un mot sobre el doblatge al castellà.

Espanya està ben decidida a esdevenir un regne amb dos partits polítics en alternança en el poder, i a fer callar, amb la complicitat dels àrbitres (és a dir, els tribunals de justícia) tots els altres: una raresa folklòrica i prou. I encara hi ha il·lusos que creuen en el progrés de l'Estatut i en la virtut dels pactes!

============================================================================================================

 
4)
 
Joan Ferrer - Ressenya del llibre Rondalles populars valencianes
Publicada en el núm. 65 de la revista Llengua Nacional
 
Rafael Beltran (ed.),
Rondalles populars valencianes. Antologia, catàleg i estudi dins la tradició del folklore universal
Publicacions Universitat de València
València 2008
 
 

Les rondalles són narracions breus, populars, de transmissió oral, que formen part del patrimoni lingüístic i folklòric de totes les llengües i cultures del món. Les rondalles pertanyien al món de la tradició: per passar les vetlles quan a fora era fosc i no hi havia televisió –que atueix la llengua i la intel·ligència–, la gent explicava rondalles, que contenien un món riquíssim de llengua i d'imaginació. Malauradament, sembla que la rondalla tradicional té mala peça al teler, pel fet que ––a partir de mitjan segle xx, en què la televisió va començar a envair la llar de les famílies– les rondalles van quedar arraconades al món dels records dels qui ja som grans. Les generacions futures ho tenen malament per a poder esdevenir hereus d'aquest ric tresor de cultura popular.

Per sort, encara hi ha persones com ara el professor Rafael Beltran, que acaba de publicar un llibre deliciós: una antologia de 246 versions de rondalles valencianes, que constitueixen un repertori magnífic del gènere rondallístic segons la tradició popular oral de les comarques valencianes.

El recull de Beltran conté contes d'animals (1-39), rondalles meravelloses (40-86), narracions religioses (87-102), contes d'enginy (103-124), rondalles del gegant beneit (125-132), contarelles (133-228), contes formulístics (229-243) i tres rondalles sense catalogar. Els materials provenen de reculls previs que ofereixen totes les garanties de ser relats de la tradició folklòrica genuïna i no pas recreacions d'escriptors individuals.

L'editor recorda que la tradició de recollir i publicar rondalles populars al Principat té una tradició llarga, que va de Manuel Milà i Fontanals (1853) fins a Joan Amades (1950), per fer esment sols dels grans folkloristes clàssics. Entre els autors del Principat que han recollit i editat rondalles hi ha personatges tan significatius com Jacint Verdaguer. Al País Valencià, en canvi, la tradició comença amb la figura de Francesc Martínez (Coses de la meua terra  [la Marina],  1912-1947) i arriba a un punt culminant amb les Rondalles valencianes d'Enric Valor (1950-1958).

En l'obra que presentem, té un gran valor l'«Estudi preliminar» (pp. 35-80) i el «Catàleg» (pp. 541-764), que és l'estudi científic que R. Beltran fa sobre les rondalles que recull en aquest volum, que ha estat editat amb una pulcritud i bellesa de disseny extraordinàries per les prestigioses publicacions de la Universitat de València. L'editor classifica cada rondalla segons el mètode científic adoptat internacionalment i conegut com a ATU (sigles d'Aarne-Thompson-Uther, The Types of International Folktales, 2004), en què cada rondalla rep un número segons un catàleg de motius folklòrics universals, i alhora dóna informació sobre les versions orals i literàries que se'n coneixen, al mateix temps que hi fa altres comentaris pertinents de gran interès.

Apropar-se a aquestes rondalles valencianes és un exercici impagable de recerca del temps perdut, per dir-ho a la manera de Proust: «Puix senyors, en aquells temps antics, quan Elx era una ciutat que encara conservava totes les muralles que formaven la vila murada, diuen que en un dels pobles de la contornada vivia una jove molt bonica i graciosa a qui tot el món deia afectuosament Granereta de pastera...» (rondalla 67 del recull). Entre el començament d'una rondalla i la fi –«Conte contat, conte arrematat!, / per la ximenera se n'ha anat, / cauen ametles i torrat, / i qui no s'alce, s'ha cagat!» (rondalla 171)– s'hi escola tot un món d'imaginació, de bellesa i de llengua, que cal aprofitar.

Vull felicitar el professor Rafael Beltran i els seus editors per aquesta obra tan bella i de tant d'interès folklòric i lingüístic: és un veritable luxe per a tots els qui estimem el patrimoni d'aquests països de parla catalana.

 

Joan Ferrer

Universitat de Girona

 
============================================================================================================
 
5)
 
Diccionari del català col·loquial. Dubtes davant del micròfon

Autor: Grup Flaix
Editor: Enciclopèdia Catalana
Col.lecció: Diccionaris El Calidoscopi

Pàgines: 400
Preu: 16 euros
Any de publicació: 2009

Les solucions als dubtes o als errors lingüístics més freqüents del català que es parla avui.
Un diccionari que recull més de 2.400 paraules i expressions del català que es parla avui i que ens poden generar dubtes sobre la seva correcció o adequació en un context col·loquial, o que directament són calcs del castellà i no en coneixem l'equivalent correcte.
Un treball fet pel Departament d'Assessorament Lingüístic de les emissores del Grup Flaix que dóna solucions i alternatives a les expressions incorrectes, o confirma com a correctes, en un determinat context, mots o expressions no acceptats per la normativa.
Una eina útil tant per als professionals de la comunicació com per a qualsevol persona que vulgui utilitzar el registre col·loquial de manera correcta.

-  agafar el tranquillo, agobiar, aixecar ampolles, algun que altre, apetxugar, baixon, buc insígnia, callar la boca, carpa, desenfadat, guru, hortera, Nadals, no poder amb l'ànima, no tenir desperdici, patejar-se, posar de volta i mitja, rapapolvo, solventar, tancar files, a toro passat, ens veiem!

 
=============================================================================================================
 
6)
 
Publicat en el diaru digital VILAWEB dilluns 16 de març del 2009
http://www.vilaweb.cat/www/noticia?p_idcmp=3556529

La Setmana del Llibre en Català perd visites i vendes

La comissió organitzadora té intenció de tornar a Barcelona l'any vinent · La Setmana de Palma ha augmentat el nombre de visitants i de vendes respecte a les edicions anteriors

Els organitzadors de la 27a Setmana del Llibre en Català, que s'ha fet a Sant Cugat del Vallès, i no pas a Barcelona, com era habitual, en fan un balanç 'molt positiu', malgrat haver disminuït les xifres de vendes i de visitants respecte dels anys anteriors. Segons l'organització, enguany han tingut cinquanta mil visitants, però fa dos anys van tenir-ne dos-cents mil, i s'han venut el 70% dels llibres que es van vendre l'any passat.

Els organitzadors han fet saber que aspiraven a recuperar un espai públic al centre de Barcelona. I sobre el perfil dels visitants d'enguany, diuen que la meitat dels visitants de la Setmana era la primera vegada que hi anaven, i més del 60% dels del cap de setmana eren de fora de Sant Cugat. La resposta del públic, explica el president de la Setmana, Albert Pèlach, 'ha estat extraordinària i molts ens sentim en deute amb Sant Cugat'.

En una entrevista a l'
ACN, Pèlach deia que ja està 'superada' la polèmica amb el Gremi de Llibreters de Barcelona i Catalunya, que en aquesta edició va abandonar l'organització de la fira per desavinences amb el model proposat. En canvi, la presidenta del Gremi, Imma Bellafont en declaracions a VilaWeb ha assegurat que no havien mantingut cap reunió amb l'actual organització de la Setmana i que, per tant, la crisi encara no s'havia superat. 'Volem un plantejament diferent que no enfoqui la Setmana com una còpia d'una llibreria sinó que es potenciï els llibres de fons', ha dit Bellafont. En declaracions a VilaWeb, Pèlach ha matisat les declaracions fetes a l'ACN i ha dit: 'en aquests moments veig possible refer la col·laboració amb el Gremi'. De fet, Albert Pèlach ha explicat que tant ells com el Gremi coincideixen en les reunions de la Cambra del Llibre i que segur que en aquest les marc les dues parts parlaran pròximament sobre la polèmica.

A Palma augmenten les xifres

La vintena Setmana del Llibre en Català a
Palma va tancar ahir amb unes xifres que augmenten respecte a la passada edició. Durant aquesta setmana s'han venut més de sis mil llibres, segons l'organització . Així ho va explicar en la clausura el president del gremi de llibreters de Mallorca, Francesc Moll, que va precisar que la quantitat de visitants 'ha rondat aproximadament les quinze mil persones'. El nivell de vendes s'ha situat al cinc per cent mes que en l'edició passada. Segons el gremi de llibreters de Mallorca, 'aquestes xifres avalen que el model de la fira dóna més presència a les activitats participatives i manté l'espai d'exposició i la venda de publicacions en llengua catalana'. Segons Moll, aquesta edició permet 'donar aquesta fe de vida que hi ha una gran varietat de títols en llengua catalana, que permeten trobar alguna cosa que interessa en qualsevol camp d'estudi i fer veure aquesta realitat al major nombre de persones'.

============================================================================================================
 
7)

ORDE de 25 de febrer de 2009, de la Conselleria d'Educació, per la qual es convoquen ajudes econòmiques per a les empreses, comerços i indústries, radicades a la Comunitat Valenciana, per a la realització d'activitats de promoció de l'ús del valencià en 2009.

DOGV 13-3-2009. Fins al 23 d'abril de 2009 (30 dies hàbils)


http://www.docv.gva.es/portal/portal/2009/03/13/pdf/2009_2835.pdf

============================================================================================================
 
8)
 
 
Diari digital en català de Llíria i del Camp de Túria
 
============================================================================================================
 
 
InfoMigjorn és un butlletí que distribueix missatges informatius relacionats amb la llengua catalana, com ara:
– Retalls de notícies de premsa.
– Articles, publicats o inèdits.
– Informacions sobre seminaris, congressos, cursos, conferències, presentacions de llibres, publicacions de revistes, etc.
– Ressenyes de llibres, publicades o inèdites.
Així com altres missatges informatius relacionats amb sociolingüística, gramàtica històrica, dialectologia, literatura, política lingüística, normativa, etc.
 
Us pregue encaridament que feu arribar aquest missatge als vostres coneguts a fi que l'existència del nou butlletí InfoMigjorn siga coneguda per la quantitat més gran possible de persones interessades en la llengua catalana.
 
Si voleu donar-vos de baixa, cliqueu ací
Si voleu donar d'alta una adreça electrònica, cliqueu damunt l'enllaç: http://infomigjorn.drac.com/alta
Si voleu posar-vos en contacte amb l'administrador d'InfoMigjorn, escriviu a l'adreça InfoMigjorn@telefonica.net
 
Enviat pel servei Sala de premsa de DRAC telemàtic (http://drac.com)
 
============================================================================================================