InfoMigjorn, revista virtual sobre llengua catalana
_________________________________________
.........................[8.000 membres].........................
 
 
Resum número 26 (dimarts 21/10/2008)
 
Si voleu donar-vos de baixa, cliqueu ací
Si voleu donar d'alta una adreça electrònica, cliqueu damunt l'enllaç: http://infomigjorn.drac.com/alta
Si voleu posar-vos en contacte amb l'administrador d'InfoMigjorn, escriviu a l'adreça InfoMigjorn@telefonica.net
 
Enviat pel servei Sala de premsa de DRAC telemàtic (http://drac.com)
 
 
1) Joan Tudela - La veu del Cercle 21
 
2) Eugeni S. Reig - La tx a començament de paraula
 
3) Butlletí de la fundació puntCAT
 
4) El bloQG, premi Lletra 2008
 
5) Un estudi revela que els immigrants no consumeixen mitjans audiovisuals en català
 
6) Els immigrants aprenen valencià com una manera de regularitzar la seua situació
 
7) ACPV qualifica de 'batalla guanyada' la resolució contra el tancament de repetidors de TV3
 
8) Premi Enric Valor de narrativa juvenil
 
 
===============================================================================
 
 
1)
 
 
Joan Tudela - La veu del Cercle 21
 
Publicat en el diari AVUI (pàgina 35), dilluns 20 d'octubre del 2008
http://paper.avui.cat/article/cultura/143048/la/veu/cercle.html
 

La veu del Cercle 21

Joan Tudela

 

A l'hora de difondre un ideari, calen dues coses: una argumentació sòlida i un altaveu potent. La veu del Cercle 21 (www.cercle21/cat) és una de les més sòlides del catalanisme lingüístic, però s'escolta poc i mereixeria ser més escoltada. Vet aquí, com a mostra, un tros d'un article de Rafel Torner al butlletí de Cercle21 i a Revista de Catalunya:

"Ambigüitat enganyosa. És el cas de l'ús a tort i a dret d'un terme tan ambigu com bilingüisme. L'espanyolisme lingüístic mai no defineix el significat d'aquest mot ni el confronta amb la realitat, seguint així una llarga tradició de la ideologia bilingüista que Ninyoles ja va posar de manifest (Conflicte lingüístic valencià, 1969). Ninyoles cita un text d'Aracil de l'any 1966 que diu: "No hi ha res tan allunyat de la imaginació del bilingüista com dir-nos francament en quins termes ha de consistir -o ja consisteix- el bilingüisme que ell exalça. En aquest camp, domina la més desconcertant imprecisió." I si mai el discurs de l'espanyolisme lingüístic es concreta, ho fa falsejant la realitat amb frases com ara: "Els ciutadans fan servir indistintament una llengua i l'altra, i les entenen totes dues"; però es descuiden del detall que hi ha un gran contingent de ciutadans catalans monolingües i que tots són "castellanoparlants", per fer servir les seves mateixes etiquetes. És a dir, un bilingüista sincer i conseqüent, a la Catalunya actual, on totes les persones de llengua inicial catalana sí que són competents en castellà, hauria d'esmerçar els seus esforços en el sentit exactament contrari que ho fan els partidaris de l'espanyolisme lingüístic."

 

==============================================================================
 
 
2)
 
Eugeni S. Reig - La tx a començament de paraula
 
 

La tx a començament de paraula

 

L'Institut d'Estudis Catalans i l'Acadèmia Valenciana de la Llengua haurien de replantejar-se la grafia de les paraules que actualment s'escriuen amb tx- inicial (onomatopeies, aferesis o adaptacions de paraules procedents d'altres llengües). Considere que eixa grafia va en contra de la fonètica històrica de la nostra llengua. La consonant prepalatal (o palatal) sorda que es troba a començament de paraula, els valencians, els tortosins i els catalans occidentals la pronunciem sempre africada i els catalans orientals i els illencs la fan sempre fricativa. La paraula anglesa shoot (fricativa en la llengua original) la grafiem xut i la paraules angleses chip i chat (africades en la llengua original) les grafiem xip i xat, però, a l'hora de pronunciar-les, els valencians, els tortosins i els catalans occidentals les pronunciem totes africades i els catalans orientals i els illencs les pronuncien totes fricatives. ¿Quin sentit tenen les grafies txapela, txecoslovac o txistera a banda de complicar-li la vida de manera innecessària a qui aprén a escriure la nostra llengua? ¿Per quin motiu hem d'escriure Txad però en canvi Xile? És totalment incongruent grafiar xacolí (del basc txacolin), però en canvi txapela (del basc txapel). Si volem conservar la grafia amb la tx- inicial en paraules d'origen foraster perquè en la llengua original la duen, hem d'escriure-les amb lletra cursiva. Si les adaptem a la grafia de la nostra llengua, hem d'eliminar la t.

 

================================================================================
 
 
3)
 
Butlletí de la fundació puntCAT
 
http://www.domini.cat/media/upload/arxius/butlleti/08tr03butlleti.pdf
 
Butlletí 3r. trimestre 2008 
juliol - agost - setembre 
 
 
1. El puntCAT més proper a les empreses i les entitats sense afany de guany
 
Dins el marc de PIMESTIC.CAT, programa de la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació per acostar les tecnologies de la informació i comunicació (TIC), la Fundació puntCAT facilita a aquests col·lectius descomptes de fins al 70% en el registre d'un domini .cat. Promoció en vigor fins el 31 de desembre de 2008.
 
- Consulta comuniCAT de premsa
- Consulta el bloc puntCAT
- Consulta la foto de la signatura i la de l'encaixada de mans
 
 
2. Concurs de fotografies de dominis .cat
El 14 de juliol es posà en marxa el concurs del fotobloc, on durant tot l'estiu s'han publicat més de 200 fotos en les que apareix visible un domini .cat. Les votacions han estat obertes a tothom durant dues setmanes i les tres fotografies més votades i altres escollides a l'atzar han estat premiades amb interessants regals. Tot i la finalització del concurs, el fotobloc continua publicant fotografies de dominis .cat. Comparteix la teva foto!
 
- Visita el concurs del fotobloc
- Consulta comuniCAT de premsa
- Consulta el resultat del concurs al fotobloc
 
 
3. Posa les fotografies del fotobloc puntCAT a la teua web
Si l'any passat oferíem la possibilitat de posar un giny a la teva web que llista aleatòriament  5 dominis .cat cada dia, ara pots posar a la teua pàgina i personalitzar-te el giny de les fotografies de dominis .cat. Cada pocs minuts veuràs noves fotografies i coneixeràs nous dominis .cat!
 
- Posa't el giny del fotobloc al teu web
 
 
4. Samarretes puntCAT a la venda
Ja es poden adquirir a preu de cost i des d'Internet les samarretes puntCAT, en diferents models, talles i colors. També et donem l'oportunitat de distribuir-les tu mateix. Ara més que mai, llueix el puntCAT!
 
- Consulta la botiga puntCAT
- Consulta el bloc puntCAT
 
 
5. Ja som més de 30.000 dominis .cat!
Des de finals de juliol ja som més de 30.000 dominis registrats i continuem creixent. En només dos anys de vida hem superat a molts altres registres en quantitat de dominis i el que és més important, en continguts, és clar, en català!
 
- Consulta comuniCAT de premsa
- Consulta el bloc puntCAT
 
 
6. Donació de 30 ordinadors reciclats a la Bressola
Les escoles catalanes i laiques de la Catalunya Nord han inaugurat una escola de secundària equipada amb ordinadors de cost zero. Junt amb els companys de Softcatalà vam efectuar
la donació de 30 ordinadors que havien estat reciclats a través de joves en risc d'exclusió social i equipats amb programari lliure en català.
 
- Consulta comuniCAT de premsa
- Consulta el bloc puntCAT
- Consulta les fotografies foto1 foto2 foto3
 
 
7. puntCAT col·labora amb la UCE
Els assistents a la dècima quinzena edició de l'Universitat Catalana d'Estiu a Prada han comptat amb material informatiu sobre el nostre domini i descomptes especials per registrar un .cat.
 
- Consulta el bloc puntCAT
 
 
8. Junt a Microsoft, llancem el Photosynth
La Fundació puntCAT ha participat, com a única representant del sud d'Europa, en el llançament de la nova tecnologia de processament d'imatges de Microsoft, Photosynht. Així, la consulta tridimensional d'importants monuments d'arreu els Països Catalans ha estat disponible a tot el món des del primer dia gràcies a puntCAT.
 
- Consulta comuniCAT de premsa
- Consulta el bloc puntCAT
- Consulta els vídeos video1 video2
- Consulta els synths de puntCAT
 
 
9. Celebrem la Diada
L'11 de setembre l'equip puntCAT va disposar d'una parada a la VII Mostra d'Entitats dels Països Catalans a l'Arc de Triomf de Barcelona, des d'on vam apropar personalment el .cat a la societat que s'indentifica amb ell des d'Internet.
 
- Consulta el bloc puntCAT
 
 
10. Participem al CiberÀgora de Tarragona
puntCAT, a través del seu director en Jordi Iparraguirre, va ser convidat per Tinet a la ponència i taller sobre dominis d'Internet que va tindre lloc dins dins les jornades del CiberÀgora de Tarragona el 12 de setembre.
 
- Consulta el bloc puntCAT
 
 
11. Tercer Aniversari: rebaixem preus del registre
El 16 de setembre puntCAT va celebrar el tercer aniversari des que la ICANN va aprovar el nostre domini. La solvència del .cat ha permès rebaixar el preu del registre per segona vegada en un any, aquesta volta un 33%. Així el preu d'un .cat s'ha rebaixat a la meitat en aquest 2008.
 
- Consulta comuniCAT de premsa
- Consulta el bloc puntCAT
 
 
================================================================================
 
4)
 


El bloQG, premi Lletra 2008

La iniciativa d'aquesta pàgina va aparèixer entre les candidatures que optaven al premi Lletra, que concedeixen la Fundació Prudenci Bertrana [http://www.premisliterarisdegirona.cat] i Lletra [http://www.lletra.cat], l'espai virtual de literatura catalana de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), en el marc dels Premis Literaris de Girona. Ja llavors ens en vam felicitar públicament, tot i que la candidatura, que figurava entre els blogs o webs presentats a concurs, no responia a cap proposta de l'associació Xarxa de Mots, promotora del bloQG.

Sigui com sigui, entre les pàgines web i els blogs seleccionats en aquesta edició, el jurat ha destacat les pàgines que anem presentant des del 8 de març i que es tancaran el 15 de novembre de l'any vinent --«es tancaran» pel fet que el punt final del Quadern gris duu aquella data, però elquaderngris.cat continuarà present a la xarxa.

El veredicte del jurat diu literalment:

«El blog del Quadern Gris [http://elquaderngris.cat/blog
], per la seva eficàcia comunicativa que enriqueix un gènere literari tradicional amb els nous usos del dietari digital, afavoreix la difusió de la lectura i afegeix nombrosos complements.»

Sense amagar la satisfacció d'haver estat distingits amb aquest honor, creiem que la visió dels membres del jurat s'adiu perfectament amb el que ens vam proposar i amb el que hem fet fins ara: estendre a internet un clàssic de la literatura en un format que considerem ben actual: 'El quadern gris' com a blog, a petites dosis (de vegades no tan petites: això ja depèn de la rauxa de l'autor) i, especialment, enriquit amb els comentaris imprevisibles i notablement matisats dels lectors.

Fins avui, els comentaristes que han aportat la seva visió han estat prop de 200; els comentaris, uns 1.200, i les intervencions, variades i estimulants, tant per a qui ja coneixia 'El quadern gris' com per als qui el llegeixen per primera vegada. Els comentaris, doncs, tant com la lectura "dosificada" i en comú del Quadern, són elements que creiem que aporten novetat i valor al nostre projecte. A aquests factors s'uneixen també els enllaços --que convidem els lectors a proposar i ampliar-- i la il·lustració, amb què, en la mesura de les possibilitats, intentem amenitzar la lectura del text.

No podem de cap manera ignorar el valor que ens aporten els lectors, que són amb justícia els qui donen vida a aquesta relectura del clàssic de Pla. Aquest premi, doncs, també és per a tots vosaltres. Gràcies per acompanyar-nos i, com sempre, aquí ens teniu, al bloQG!

Ramon Torrents
Jordi Palou
editors del bloQG

· · · · · · · · · · · · · · · · · · · ·

Enllaços relatius al premi Lletra:

Notícies UOC: Un blog del Quadern gris de Josep Pla, guanyador del Premi Lletra 2008
http://breu.bulma.net/?l9871

Pàgina 26: Premien la bitàcola que ofereix cada dia una entrada d'«El quadern gris»
http://breu.bulma.net/?l9869

«Si Pla hagués disposat dels mitjans, potser hauria fet un blog»
http://breu.bulma.net/?l9872

Premi Lletra 2008
http://www.lletra.cat/premis/premilletra8/index.html

· · · · · · · · · · · · · · · · · · · ·

Números anteriors d'aquest 'Correu del bloQG'
http://elquaderngris.cat/blog/?page_id=69
http://elquaderngris.cat/blog/?page_id=31



_______________________________________________
Quadern mailing list
Quadern@elquaderngris.cat
http://elquaderngris.cat/mailman/listinfo/quadern_elquaderngris.cat

 
 
================================================================================
 
5)
 
 
Un estudi revela que els immigrants no consumeixen mitjans audiovisuals en català
 
Publicat en el diari digital directe.cat dissabte 4 d'octubre del 2008

 
Flaix FM és el mitjà en català preferit pels nouvinguts

Un estudi revela que els immigrants no consumeixen mitjans audiovisuals en català

Un equip de recerca de la Universitat Ramon Llull ha lliurat al Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) un informe en què s'analitzen les preferències sobre mitjans que tenen els immigrants residents a Catalunya amb l'objectiu de comprovar en quina mesura els mitjans -de Catalunya i d'Espanya- contribueixen a facilitar-ne la integració.

L'estudi revela que els immigrants fan un ús generalitzat de les antenes parabòliques per tal de captar les ràdios i les televisions dels països d'origen.

Aquest consum és molt elevat entre els immigrants d'Àfrica i d'Àsia, mentre que els llatinoamericans, que no tenen la barrera idiomàtica, són els que més utilitzen els mitjans autòctons. En tots els casos, però, es constata que quan la llengua del mitjà és el català, el consum entre els immigrants esdevé marginal.

La conclusió principal de l'informe és que els mitjans generalistes que s'emeten a Catalunya tenen una eficàcia escassa en la tasca d'afavorir la integració dels nouvinguts. Segons dades del gener de 2008, Catalunya tenia 7.354.441 persones empadronades, de les quals un milió eren estrangeres (14,9% del total).

L'estudi l'ha realitzat el grup de recerca TECCIP de la Facultat de Comunicació Blanquerna (Universitat Ramon Llull), i és un dels cinc estudis que s'han acollit al programa anual del CAC d'ajuts a la recerca.

Els investigadors destaquen que el treball és pioner, perquè fins ara la majoria d'estudis sobre immigració se centraven en el tractament mediàtic que reben els immigrants mitjançant l'anàlisi dels continguts, mentre que aquest estudi mostra, per primer cop, quines són les preferències mediàtiques dels estrangers residents a Catalunya. La metodologia ha consistit a seleccionar dades sobre consum, especialment del Baròmetre de la Comunicació i la Cultura, i realitzar un treball de camp, tant amb experts sobre immigració com amb grups de treball formats per estrangers residents a Catalunya.

Les dades combinades indiquen que el mitjà més utilitzat és, amb diferència, la televisió. Els investigadors constaten un ús intensiu del satèl·lit, que en el cas dels llatinoamericans es combina amb els canals autòctons. Amb relació a aquests darrers canals, el Baròmetre indica que Antena 3 és la cadena preferida pels ciutadans estrangers residents a Catalunya, seguida de Telecinco, La 1 i Cuatro. TV3 apareix en sisena posició.

La ràdio és un mitjà que s'utilitza menys que la televisió, però, en qualsevol cas, el consum de ràdios estrangeres (que es poden rebre per l'antena parabòlica o per internet) és sempre superior al de les cadenes autòctones. Segons les dades del Baròmetre, vuit de les deu cadenes de ràdio autòctones preferides pels immigrants són musicals, en una classificació encapçalada per Los 40 Principales, Cadena Dial i Flaix FM. En aquesta classificació únicament hi ha dues emissores generalistes, la Cadena SER i Catalunya Ràdio, que ocupen la vuitena i la desena posició, respectivament.

El consum de premsa generalista per part dels immigrants és escàs i es limita als diaris gratuïts. Hi destaca la presència d'un nombre important de capçaleres fetes per i per als immigrants, especialment en el cas dels llatinoamericans. Les més importants són Latino i Sí, se puede.

Aquesta radiografia, molt marcada per la barrera idiomàtica, canvia completament en el cas dels fills dels immigrants. Aquests, que han estat escolaritzats a Catalunya, tenen els mateixos gustos i preferències que els nens i les nenes catalans de la seva edat. Els fills d'immigrants tenen una actitud més permeable que la dels seus progenitors. Fins i tot -sobretot en el cas de la comunitat llatinoamericana-, veuen el consum de mitjans dels seus països per part dels seus pares com un acte de melangia.

Representació mediàtica


L'estudi confirma una dada ja coneguda, la queixa dels immigrants per la imatge distorsionada i estereotipada amb què se'ls representa, però n'afegeix una de nova: tampoc no els agraden els programes de les televisions autòctones que tenen immigrants com a protagonistes perquè se senten caricaturitzats. Es tracta de programes com ara Karakia o Tot un món, de TVC, o Els altres catalans, de TVE. Segons els investigadors, els immigrants, amb excepcions, solen fugir d'aquest tipus de programes en què es presenta una cara amable de la immigració, amb estrangers plenament integrats.

Els responsables de la recerca consideren que, atès el pes numèric de la immigració en la societat catalana, aquest col·lectiu mereixeria més quota -no estereotipada- en els mitjans.
 
 
================================================================================
 
6)
 

Els immigrants aprenen valencià com una manera de regularitzar la seua situació

 

Publicat en el diari digital Pàgina 26 diumenge 12 d'octubre del 2008

http://breu.bulma.net/?l9904

 

 

Els immigrants aprenen valencià com una manera de regularitzar la seua situació

 

 

Els estrangers opten per aprendre valencià per a completar l'informe d'arrelament social, l'única via de la qual disposen els immigrants a l'hora de regularitzar-se. Així, el valencià es converteix en el segon idioma de centenars d'estrangers, que assumeixen el compromís d'integració a través de la llengua. El director general d'Immigració ha destacat que el col·lectiu immigrant de casa nostra està «cada vegada més bolcat en l'aprenentatge no sols del valencià sinó també de la cultura i els costums de la nostra terra». Josep Maria Fe